Tarım ürünlerini bakteri, virüs ve haşerelerin zararlı etkilerinden korumak için kullanılan pestisitler hepimizin gündeminde. Bu kimyasalların yanlış kullanılması sağlığımızı ne kadar tehdit ediyor? Doğaya ve biyolojik çeşitliliğe zarar veriyor mu? Sebze ve meyveleri karbonatlı ve sirkeli suyla yıkamak çare mi? Pestisitler ne zaman zararlı hale geliyor, kullanılmasa olmaz mı? Tüm bu soruları uzmanlara sorduk.
#PestisitZamanında ekilmiş ancak sahipsiz kalmış tarlalar, enkaz altında kalan hayvanlar ve iş makineleri, göçlerle boşalan, üreticiyken tüketici olan kırsal… Deprem felaketinin etkileri dalga dalga yayılmaya devam ediyor. Acilen çözüm bekleyen sorunlarımızdan biri de bölgedeki tarımsal üretim.
#Doğal YaşamTarım ve Orman Bakanlığı’nın 2022-23 sezonunda avlanacak yaban hayvanları listesine ilişkin kararı geçen günlerde Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Para karşılığında avlanmasına izin verilen canlılar arasında tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan Anadolu yabankoyunu, elmabaş patka, üveyik gibi türler de var.
#Tarım Ve Orman BakanlığıBirleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu geçen hafta yapılan oylamayla temiz, sağlıklı ve sürdürülebilir bir çevreye erişimin evrensel bir insan hakkı olduğunu belirten kararı kabul etti. Karar, çevrenin korunması yolunda tarihi bir adım olarak nitelendiriliyor.
#Birleşmiş Milletler Genel KuruluDiyelim ki şartlar sizi başka bir ülkede hayat kurmaya zorladı. Ve yine diyelim ki bu ölüm kalım mücadelesinde başarılı oldunuz, hayata tutundunuz. Yıllar sonra birden ‘zararlı’ olduğunuz gerekçesiyle hakkınızda ölüm ya da üreme yasağı kararı verildi... İşte yeşil papağanlar için bugünlerde yaşanan tam olarak bu.
#Yeşil PapağanZeytin meyvesi ve o meyveden çıkan yağ bizim için sağlıklı ve lezzetli bir besinken birçok canlı için hayati önem taşıyor. Zeytinliklerin kapladığı alanları kullanan canlılar saymakla bitmiyor. Doğa Derneği’nin ‘Zeytinime Dokunma’ kampanyası için hazırladığı posterden yola çıktık, bu canlılardan bazılarını size daha yakından tanıtalım istedik.
#Zeytinime DokunmaOkullar 11 Nisan’da eğitime kısa bir mola veriyor. Bir sonraki pazartesine kadar sürecek bu bir haftalık ara hem öğrencilere hem de velilere seyahat fırsatı sunuyor. İlkbaharın en güzel zamanlarına denk gelecek tatil için biz de jürimize “Nereye gitmeli, ne yapmalı” diye sorduk. Kamp, müze, yürüyüş, eğlence... Birbirinden güzel ve öğretici, yurtiçi ve yurtdışından 10 rotayı anlattılar.
#GeziOnlar dağda bayırda hayvanlarla iç içe yaşıyor, doğaya bakıp hayatlarına yön veriyor ve onun takvimini kullanıyorlar. Toplum içinde meslekleri vasıfsızlıkla eş görülse de aslında çoğu kişinin bilmediğini biliyor, görmediğini görüyor ve yüzyıllar öncesinin doğa kültürünü günümüze taşıyorlar. Çobanlık mesleğinin önemini uzmanlardan, mutluluğunu yapanlardan dinledik.
#Yücek SönmezGüzel haber 2021’in son günlerinde geldi. Yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan 100 canlı için tür koruma eylem planı tamamlandı. İzmir’in akzambağından Şanlıurfa’nın çizgili sırtlan ve kelaynaklarına, Trakya’nın kırmızı karıncalarından Afyonkarahisar’da Eber sarısına birçok bitki ve hayvan türü koruma altına alındı.
#Nadir CanlıSadece insanlar için değil, cümle canlı için su ve gıda en yaşamsal iki ihtiyaç. Yıllardır bu konularda başta Birleşmiş Milletler olmak üzere uzmanlardan uyarılar geliyordu. Uyarılar artık gerçeğe dönüştü. Dünya her iki sorunu da oldukça yıkıcı bir şekilde yaşamaya başladı. Türkiye mi? Henüz iş işten geçmiş değil ama tehlike bizim de kapımızda.
#Susuzlukİklim krizinin sonuçlarını iyiden iyiye hissetmeye başladık. Tüm bilimsel veriler, yaşanan felaketlere karşın bunların daha iyi günlerimiz olduğunu gösteriyor. Peki, bu sert ve acımasız süreçle nasıl baş edeceğiz? Neyi, ne kadar doğru biliyoruz? Gelin doğru bildiğimiz yanlışlara bir göz atalım.
#İklim KriziBu yaşananlar ne ilk ne de son olacak. Yangınlar sayısı ve şiddeti artarak önümüzdeki yıllarda da devam edecek. Peki nasıl hazırlıklı olacağız? Her şeyden önce bilgiye dayanmayan, ezbere, insan merkezli enformasyon ve komplo teorilerinden uzak duracağız. Bilimsel, doğayı anlamaya dönük veri ve görüşlere yakın olmalıyız. Bizim ezberlenmiş doğrularımızla doğanın doğruları arasındaki farkı gidermeden, sorunlara kalıcı çözümler üretmek mümkün değil. Doğru sorulara doğru yanıtlar bulmalı ve uzmanlara kulak vermeliyiz.
#GazetehaberleriDoğanın kıymetini içinde bulunduğumuz salgın döneminde çok iyi anladık… Yaz sezonu tüm hızıyla devam ederken farklı bir tatile çıkmak istiyorsanız tercihiniz çiftlik otellerinden yana olabilir. Dalından hormonsuz domatesi, biberi koparıp yiyebileceğimiz, hem eğlenip hem de dinlenebileceğimiz adresleri jürimize sorduk. 10 farklı adresi sıraladık.
#GazetehaberleriPeşin peşin söylemekte fayda var: Tuz Gölü’ndeki flamingo ölümleri ne ilkti ne de son olacak. Çünkü ortada daha büyük bir ceset var! Kimsenin görmediği, görmek ya da konuşmak istemediği o ceset 2 milyon yaşındaki Tuz Gölü’nün... Bu da o gölü ve yaşamı o gölün varlığına bağlı birçok canlıyı son 50 yılda nasıl öldürdüğümüzün hikâyesi...
#Tuz GölüTürkiye dünya ölçeğinde birbirinden değerli ve güzel ormanlara sahip. Oksijen deposu ormanlarımızı bugün başlayan ve 26 Mart’a kadar devam edecek olan Orman Haftası bir diğer adıyla Ağaç Bayramı nedeniyle jürimize sorduk. Gezmeli, görmeli, kalmalı, fotoğraflamalı dedikleri yemyeşil doğa harikası 10 adresi sıraladık.
#SeyahatDoğa uzun kış uykusundan uyanmaya, baharın kokusu etrafa yayılmaya başladı. Belirtiler şehirlerde henüz hafif hafif fark edilse de ülkemizde yılın bu zamanı erkenci baharı dolu dolu yaşayan bölgeler var. Jürimize bugünlerde bahar havası almak için gidilebilecek yerleri sorduk. Ege ve Akdeniz kıyılarında taze çimenlere basıp stresinizi atabileceğiniz mis gibi çiçek kokulu adresler aldık.
#SeyahatYeni yıla girerken hayatımızda önemli değişimlere neden olacak birçok konuda kararlar alıyoruz. Bunların arasında doğayla ilgili alacağımız tek bir basit karar aynı zamanda gezegenimiz için önemli bir değişikliğin yolunu açabilir. Bir sokak hayvanının ihtiyaçlarını karşılayabilir ya da doğayla dost beslenme tarzı benimseyebilirsiniz...
#GazetehaberleriAnkara çok köklü bir tarihe ve birbirinden etkileyici doğal güzelliklere sahip. Birçok medeniyete ev sahipliği yapan kentte ayrıca sürprizlerle de karşılaşabilirsiniz. Jürimize bu hafta Ankara’nın mutlaka görülmesi gereken noktalarını sorduk… Şehrin müzelerinden doğal ve tarihi güzelliklerine 10 farklı seçeneği sıraladık.
#Ankara Gezi RehberiDOĞA Derneği Başkanı Dicle Tuba Kılıç, TBMM Hayvan Hakları Araştırma Komisyonu’nda özellikle leylek, kartal, akbaba gibi göç eden çok sayıda kuşun elektrik tellerine çarparak öldüklerini belirterek “Tehlikeli noktaları belirleyip oraları izole etmek için elektrik şirketleriyle görüşüyoruz. Ancak bu konuyla ilgili bir kanuni yaptırım olursa iyi olur” değerlendirmesinde bulundu.
#GazetehaberleriAvustralya hükümeti, 2015’te aldığı ‘2 milyon kediyi katletme’ kararını en nihayetinde hayata geçirdi. Peki gökten zehirli sosis atılarak öldürülmesi planlanan kedilerin suçu ne? Hükümete göre gerekçe, kedilerin kuş, kertenkele ve diğer hayvanları tüketmesi. Bir canlının yok olmasına ya da yaşamasına karar verebilir miyiz? Avustralya’nın kedileri yok etme kararından yola çıktık ama çok yakında belki ülkece bizim de kapımıza dayanacak olan “İstilacı türleri ne yapmalı” sorusunu uzmanlara sorduk ve derin bir fikir ayrılığı çatlağına düştük. İşte gerçek insanlık sınavı...
#KediSalıdan sonra poşetler ücretli. Uzun zamandır gündemdeydi, 1 Ocak itibariyle hayata geçiyor. Artık plastik poşetlerin her biri en az 25 kuruşa satılacak, bu ücret her yıl güncellenecek. Bu karar yeterli mi, hayatımızda neler değişecek, doğayı korumak için başka neler yapabiliriz? Uzmanlara danıştık.
#PlastikDevlet, sivil toplum kuruluşları ve halk birlikte çalıştı; Türkiye’de doğa korumanın sembolü olan kelaynak uçurumun kenarından döndü. Dünya Doğayı Koruma Birliği’nin ‘Yok Olmak Üzere’ kategorisinden ‘Tehlike Altında’ya aldığı kuşların nüfusu 1986’da beş çifte düşmüştü. Bugünse 120 çiftten fazlalar.
#Dünya Doğayı Koruma Birliği