İnsan vücudu bazı şeylere reaksiyon göstererek reaksiyon gösterir. Bu durumlara alerji ismi veriliyor. Her insanın bilmediği bir alerjisi bulunur. Deterjan alerjisi de bu alerjilerden biridir. Deterjan alerjisinin nasıl olduğu ve belirtileri birçok kişinin araştırıp bilgi almak istediği bir konudur. Deterjan alerjisi nedir, neden olur ve nasıl geçer? Deterjan alerjisi belirtileri ve tedavisi hakkında detayları derledik.
#Deterjan AlerjisiNem oranının yüksek olduğu havasız ortamlarda meydana gelen küf sorunu hem evlerimizde kötü görüntüye neden oluyor hem de her soluk alışımızda sağlığımıza zarar veriyor. Özellikle yatak odaları, banyo ve mutfakta karşımıza çıkan ancak bazen çok da önemsenmeyen bu sorun uzun vadede ölüme kadar giden ciddi sonuçlara neden olabiliyor.
#KüfBir mantar türü olan küf, suya maruz kaldıktan 24 ila 48 saat sonra bir ortamda büyümeye başlayabilir. Küfe maruz kalmanın neden olduğu sağlık belirtileri soğuk algınlığı ya da yorgunluk gibi belirtiler olduğu için küften kaynaklı olduğu anlaşılmayabilir ancak tedavi edilmezse, küf yaşamı tehdit edebilir. Küf zehirlenmesi sanıldığından çok daha yaygın… Etkisi aylar hatta yıllar sonra bile ortaya çıkıyor, ölümlere bile neden olabiliyor. Peki, küf sorunu sağlığımızı nasıl etkiliyor, küften nasıl kurtuluruz, küf zehirlenmesine maruz kaldığımızı nasıl anlarız? Uzmanlar ne diyor?
#KüfKüresel ısınma, su azlığı, kuraklık... Üstüne bir de ekonomik sıkıntıları ekleyin... Biliminsanları önümüzdeki yıllarda ciddi bir gıda krizi bekliyor. Hazırlıklı olmamız şart. Bunun bir ayağında da israfı önlemek var. Ama gelin görün ki anneannelerimizin pilavı son tanesine kadar yedirttiği, tabaktaki yemeğin suyunu ekmek ile sıyırdığımız o eski günler çoktan geride kaldı. Her yıl yaklaşık 1 milyar liralık gıda israf ediyoruz. Her 10 tabaktan 4’ü çöpe gidiyor. Buna dur demek için de Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneğine bağlı bazı restoranlar Başkan Ramazan Bingöl öncülüğünde harekete geçti. “Serpme” değil “seçme” kahvaltı, “açık” değil “kapalı” büfe hareketi başlattılar.
#Serpme KahvaltıAlerjiler her zaman hayatımızdaydı ama son zamanlarda bu konudaki şikayetleri çevremizde çok daha sık duyar olduk. Kiminin polene kiminin çeşitli besinlere kiminin de hayvanların tüyüne kısaca hemen herkesin bir şeylere alerjisi var. Peki alerji vakalarında son dönemlerde gerçekten de bir artış var mı, yoksa her zaman bu kadar yaygın mıydı? Uzmanlar yanıtladı…
#SağlıkAtopik egzamanın bebeklerde de çok sık görüldüğüne dikkat çeken Çocuk İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Bölümünden Doç. Dr. Hikmet Tekin Nacaroğlu, ailelere uyarılarda bulundu. Nacaroğlu, “Pamuklu ve yumuşak dokulu giysiler tercih edilmelidir. Atopik dermatitin alevlenmesine neden olan besin ve solunum yolu alerjenleri belirlenmeli, bu faktörlerle temastan kaçınılmalıdır” dedi.
#Doç. Dr. Hikmet Tekin NacaroğluCovid-19 döneminde maske kullanımına bağlı deride oluşan değişiklikler hakkında uyarılarda bulunan Dermatoloji Uzmanı Dr. Nalan Saraç, “Özellikle N95, FFP2 gibi yüze iyice oturması için tasarlanan maske kullananlarda bası yerlerinde kızarıklıklar ve açık yaralar oluşabilir. Bu deri hastalıkları maskenin metaline ya da içerdiği maddeye bağlı, kumaş maskelerde ise maskeyi yıkarken kullanılan deterjan ya da boyalara bağlı olarak gelişebilir” dedi.
#MaskeKoronavirüs nedeniyle hepimiz maske takıyoruz. Maske takmamızdan dolayı da bazılarımız maskeden dolayı sorunlar yaşıyoruz. Bunlardan en önemli sorunlardan birisi de maske alerjisi. Maske alerjisi nedir? Maske alerjisi belirtileri nelerdir? Maske alerjisi gelişmesini nasıl önleyebiliriz?. Alerji ve Astım Derneği Başkanı Prof. Dr. Ahmet Akçay sizler için merak edilen bu soruları yanıtladı.
#Maske AlerjisiAlerji ve astım hastalarının virüs riskini azaltmaları için önerilerde bulunan Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nesrin Sarıman, alerji ve astım hastası olmanın tek başına koronavirüs bulaşması açısından fazladan bir risk yaratmadığını ancak orta ve ağır dereceli astım hastalarının “Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi” tarafından risk grubuna dahil edildiğini söyledi.
#Maltepe Üniversitesi Tıp FakültesiBir bağışıklık sistemi kalkanı olan alerji, vücudun kimi maddelere yönelik aşırı duyarlılık göstermesi sonucu ortaya çıkan bir tepkidir. Alerjik tepkiler, kişiden kişiye değişebilir ve her bünyenin alerjen maddelere maruz kalma limitleri farklıdır. Alerjen özelliklere sahip ürünlerin başında ise temizlik ürünleri geliyor.
#TemizlikKoronavirüse karşı hijyen sağlamak amacıyla gün içinde ellerimizi defalarca yıkıyoruz. Ancak bu durum el egzamasına yol açabilir. Dermatolog Dr. Yasemin Fatih Amato, ellerde egzamanın oluşmaması için alınacak önlemleri sıraladı, önemli bilgiler verdi.
#EgzamaBahar aylarıyla birlikte başlayan polen alerjileri; gözlerde yanma ve yaşarma, burun akıntısı, hapşırık, geçmeyen öksürük, kaşıntı, ciltte kızarıklıklar ve nefes almada güçlük ile kendini hissettiriyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Sedat Bayrakçı sizler için anlattı.
#Alerjik ReaksiyonHenüz kış ayında olsak da bahar esintileri kendini gösterdi. Baharın gelmesiyle birlikte bahar alerjileri ortaya çıkmaya başladı. Bu bahar alerjileri, bazı gebeliklerde çok ciddi yaşanabiliyor. Hamilelerde görülen alerjik reaksiyonlarla ilgili Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, açıklamalarla bulundu.
#Hamilelikte Alerji TedavisiTürkiye’de her üç-dört kişiden biri alerjik hastalıklardan etkileniyor. Modern yaşamın getirdiği yeni alışkanlıklar ve yaşam biçimleri özellikle çocuklarda alerji görülme oranlarını arttırdı. Ev ortamında solunan havaya karışarak bronşlara kadar inen mite’lar, alerji ve buna bağlı olarak astımı tetiklerken çocuklarda uyku ve gelişim bozukluğundan, huzursuz ve sinirli davranışlara kadar pek çok soruna yol açıyor.
#ÇocukAstım hastalığı insanı korkutur, hayatının eskisi gibi olmayacağını ve bütün yaşamı boyunca bir anda gelen krizlerle boğuşacağını düşündürür. Oysa astım tedavi edilebilir bir hastalıktır ve astımla dost olmak mümkündür. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Levent Kart astımla dost olmanın yollarını sizler için anlattı.
#SağlıkGünümüzde gelişen teknoloji ile birlikte alerjik hastalıklarda da artış gözleniyor. Bu artışa sebep olan faktörler toplu yaşam, kapalı ve tozlu ortamlarda fazla vakit geçirme, ev içinde kuş, kedi, köpek gibi evcil hayvan beslenmesi, hazır gıdalarda, yiyecek ve içeceklerde kimyasal katkı maddesi kullanılması, çevre ve hava kirliliğindeki artış, ozon tabakasının delinmesine bağlı zararlı güneş ışınları, artan şehir yaşamı, sigara.
#Alerji