Güncelleme Tarihi:
Kimi zaman bir saç boyası, kimi zaman deterjan, kimi zaman stres kimi zaman da soğuk hava... Önemli bir cilt hastalığı olan egzamayı tetikleyen etkenlerden sadece birkaçı… Günümüzde gerek yetişkinlerde gerekse çocuklarda sık rastlanan cilt hastalıklarının başında gelen ve sinirsel egzama, temas egzaması, atopik egzama (atopik dermatit) gibi farklı çeşitleri olan egzamalar, yaşam kalitesini önemli ölçüde etkiliyor.
Son yıllarda özellikle çocuklarda görülme sıklığı artan bu kuru ve kaşıntılı deri hastalığı, gelişmiş ülkelerde her 100 çocuktan 20’sini etkiliyor. Bebeklerde 2-3. aydan itibaren yanaklarda kaşıntılı, sulantılı, kepekli ve kırmızı egzama plakları görülüyor. Çocukluk çağında egzamanın diz ve dirsek çukurlarında belirgin olduğunu, sürekli kaşımaya bağlı derinin kalın ve kaba bir hal aldığını belirten Prof. Dr. Serap Utaş, erişkinlerde belirtilerin el egzaması, göz kapağı egzaması veya meme başı egzaması şeklinde de görülebileceğini söylüyor. Egzamalı çocuklarda daha sonraki yıllarda astım ve alerjik rinit gelişim riskinin 2-3 kat arttığını vurgulayan Prof. Dr. Serap Utaş alınabilecek önlemleri şöyle sıralıyor:
1. Tetikleyen etkenlerden uzak durun.
2. Banyoyu ılık suyla yapın.
3. Banyo süresinin 5-10 dakikayı geçmemesine özen gösterin.
4. Hekiminizin önereceği, deriyi kurutmayan, nemlendirici özelliği olan, parfümsüz yıkama ürünleri kullanın.
5. Banyodan sonra derinizi havluyla ovalamayın, hafif dokunuşlarla kurulayın.
6. Cildinize banyo sonrasında kokusuz, koruyucu içermeyen bir nemlendirici uygulayın.
7. Krem veya nemlendiricileri banyodan hemen sonra uygulayın. Çünkü banyo sonrası uygulanması su kaybına karşı bariyer oluşturuyor ve kaşıntıyı azaltıyor.
8. Çok sık ve abartılı el yıkamayın.
9. Kolonya ve ıslak mendili zorunlu olmadıkça kullanmayın.
Dermatoloji Uzmanı Dr. Tülin Şenova, bütün deri hastalıklarının %20’sini egzamaların oluşturduğunu belirterek çocuklarda görülen egzama konusunda aileleri bilgilendirdi.
Ailede ve/veya çocuklarda çeşitli alerjiler (solunum veya gıda) mevcutsa, saman nezlesi, alerjik astım varsa egzama oluşma riski daha yüksektir. Egzamalar yaşa ve mevsime bağlı olarak ataklarla seyredebilir.
Aşağıdaki listede egzamaların nedenlerine bazı örnekler verilmiştir:
Baş: Spreyler, boyalar, saç bakım ürünleri
Yüz: Kozmetik kremler, sabunlar, yağlar
Kollar: Metal allerjileri (örn; Nikel alerjisi )
Dudak/Ağız: Diş macunları, turunçgiller, dudak kremleri, sakızlar
Eller: Katı ve sıvı sabunlar, bitki allerjileri
Vücut: Banyo ve duş sabunları, giysiler, masaj ürünleri
Koltuk Altı: Terleme önleyiciler, deodorantlar
Karın Bölgesi: Metal düğmeler, pantolonlar
Genital Bölge: Islak mendiller, çeşitli kremler, bezler
Bacaklar: Çoraplar vs.
Egzama tedavisi hastalığın ağırlığına ve yerine göre değişir. Çocuğunuzun egzaması az kaşıntılı ve hafif kızarıklıklarla seyrediyorsa nemlendirici losyon ve kremler yetebilir. Derinin sürekli nemli ve yumuşak olması egzama ataklarının önlenmesinde önemlidir. Bu durumda hangi kremleri kullanmanız gerektiği konusunda hekiminizden öneri alabilirsiniz. Su bazlı kremler ve losyonlar kullanılmamalıdır.
HÜRRİYET AİLE ÖZEL