Güncelleme Tarihi:
Evlerinde evcil hayvan besleyen ve hayvan alerjisi olan kişilerin rahat bir yaşam sürmeleri mümkün. Hayvan tüylerinden korunma için tek geçerli yöntem hayvanın evden uzaklaştırılması bütün halı, yatak takımı ve mobilyaların vakum-temizleyici ile temizlenmesi. Ancak kedi alerjenlerinin tam olarak temizlenemiyor. Bir evin kedi alerjenlerinden arınması için en az 20 hafta gerekli. Her ne kadar kedilerin sık yıkanmasının alerjen sayısını azaltma da etkisi olsa da bu uygulama haftada bir yapıldığında bile yararlı bir sonuç alınamıyor. Evcil hayvanların evden uzaklaştırılması hasta tarafından kabul edilmiyorsa en azından yatak odasının ya da evin dışında tutulması gerekiyor.
ALERJİ NEDİR?
Alerji, başkalarına zarar vermeyen ve toksik olmayan bazı maddelere karşı vücudun istenmeyen bir aşırı duyarlılık reaksiyonu. Vücut, karşılaştığı zararlı madde ve organizmalara karşı savunma amacıyla antikor oluşturur. Aynı maddeyle tekrar karşılaşıldığında bu antikorlar vücudu korumak için harekete geçer. Bu, normal insanlarda koruyucu bir mekanizma. Alerjik bünyeli kişilerde, karşılaşılan maddenin vücuda zararlı olup olmadığı ayrılamaz ve zararsız maddelere de reaksiyon gelişir.
ALERJİ NASIL ANLAŞILIR?
Alerjenle karşılaşıldığında hapşırma, gözlerde sulanma, burun tıkanıklığı, burun kaşıntısı veya egzema gibi deri döküntüleri meydana gelir. Ancak, aynı maddelerle karşılaşan başka kişilerde bu reaksiyonlar görülmeyebilir.
NELER ALERJİ YAPAR?
Alerjiye en sık neden olan maddeler; hayvan tüyleri, çiçek polenleri, toz, küf ve deterjan gibi maddeler. Alerjenler vücutta histamin gibi bazı maddelerin salgılanmasına neden olur. Bu maddeler damarların genişlemesine, damar dışına sıvı çıkmasına ve bazı koruyucu hücrelerin bu bölgeye toplanmasına yol açar. Alerjik reaksiyon denilen ve vücuda zarar veren olaylar böyle gelişir. Bu reaksiyon sonucu ortaya çıkacak bulgular olayın oluştuğu bölgeye göre değişir. Eğer burundaysa hapşırma ve burun akıntısı görülür. Solunum yolundaysa astımda olduğu gibi öksürük, nefes darlığı ve hırıltılı soluma meydana gelir. Deride ise kaşıntı, kızarıklık ve kabarıklıklar oluşur.
ALERJİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Alerjik bünyelere uygulanan bazı testlerle, nelere alerjisi olduğu tespit edilip bunlardan kaçınması önerilebilir; ancak toz, polen, ev akarları gibi bazı alerjenlerden kaçınmak çok zor. Alerjik bünyeli insanlarda zamanla yeni maddelere karşı da alerji gelişebilir ya da eskiden alerjik olduğu bir maddeye vücut alışabilir. Alerji genellikle çocukluk, ergenlik ve genç erişkinlikte başlar. Psikolojik stres de alerjide önemli bir rol oynar. Alerjik maddeden uzak durmak önemlidir ancak bazen nelere karşı alerji olduğu bilinmediği için bu tarz korunma genellikle yetersiz. Tedavide antihistaminikler ve daha ağır durumlarda kortizon kullanılır. Ayrıca burun tıkanıklığını açıcı ilaçlar rahatlama sağlar. Alerjen olduğu bilinen maddenin küçük dozlar halinde vücuda verilmesiyle vücudun yavaş yavaş bu maddeye alıştırılması da tedavi şekli.