Güncelleme Tarihi:
Atopik dermatit, bağışıklık sisteminin vermiş olduğu alerjik bir tepkidir. Egzama hastalığının alerjik olan çeşididir. Yaygın olarak kol bacak gibi eklemlerde etkili olan alerjik egzama, belli bir süre sonra çok ciddi bir hal alarak hem bazı sağlık sorunlarına hem de estetik problemlere neden olmaktadır.
Atopik dermatit, hem yetişkinlerde hem de çocuklarda ciddi bir sorundur. Çocukların yüzde 10 kadarını etkileyen bu hastalık, yetişkinlerin de yaklaşık olarak yüzde 3’ünü etkiler. Atopik dermatitli hastalarda alerjik rinit ya da astım gibi diğer alerjik bir hastalıklar beraberinde bulunabilir.
İklim değişiklikleri, hava kirliliği, allerjenler, diyetle ilişkili faktörler, enfeksiyonlar ve maruz kalınan kimyasallar alerjik hastalıkların artışı ile ilişkilidir.
Atopik dermatit sorununun en baştaki belirtisi kırmızılık, kaşıntılı kabarcıklar ve sızıntı olabilir. İleri dönemde kabuklu, kalın ve kahverengi döküntüler oluşur. Döküntüler her zaman kaşıntılıdır. Belirtiler genellikle dirsek çukuru, diz arkası, el bileğinin iç kısmı, ayak üzeri, kulak kenarları, boyun ve göz çevresinde görülür. Kaşıntılar çok şiddetlidir ve bu bölgeler kaşındıkça yara oluşumuna neden olabilir. Bu nedenle gerekli olan tedavilerin bir an önce yapılması şarttır. Erken dönemde tedavilerin yapılması sorunların daha da büyümesini engelleyecektir. Bu durumlarda alerjenlerden uzaklaşmak ve önlemler almak atopik dermatit sorunun önüne geçecektir.
Atopik dermatit rahatsızlığının tanısında ön muayene ile bazı laboratuvar testleri yaparak bu sorunun tam olarak teşhis ve araştırması yapılır. Atopi besin alerjisi, ev tozu akarları, polenler, lateks alerjisi, rutubetten kaynaklanabilir. Bu sebeple cilt doktoru tarafından alerji testleri yapılarak sebebin araştırılması gerekir. Biyokimya, kan sayımı incelenir. Parazit tetkiki yapılır. Alerji deri testinin pozitifliği her zaman alerjenlerin tetiklediği egzamaya işaret etmez. Yama testi tekstil, eşya ve deri bakım ürünlerinin neden olduğu egzama reaksiyonun nedenini tespit edebilir. Glutensiz diyet alerjik reaksiyonları azaltabilir. Gluten alerjisi için araştırma yapmak gerekebilir. Strese bağlı kaşıntı ön planda ise stresi kontrol etmeyi ve stresten uzak kalmayı gözden geçirmek gerekir.
Atopik dermatit için cildi korumak tedavi kadar önemlidir. Günde bir kez ılık su kullanılarak duş almak derideki alerjen maddelerin uzaklaşılmasını ve tahriş edici maddelerin deriye zarar vermesi engellenir. Yapılan banyonun ılık olması, kese, lif vb. gibi tahriş edici malzemelerden uzak durulmasıyla sorun çok daha hızlı bir şekilde ortadan kalkacaktır. Kullanılan temizlik ürünlerinin, koruyucu kremlerin dermatoloji doktoruna danışılarak tercih edilmesi önemlidir.
Atopik dermatit, tedavi ile düzeldikten bir süre sonra tekrarlayabilir. Şiddeti zamanla azalabilir hatta hastalık düzelebilir. Deri bakımı ile ilgili önerilere uyulmalı ve alevlenme dönemlerinde verilen tedavi doğru ve eksiksiz uygulanmalıdır. Uygun bir tedavi ile hastaların çoğunda oldukça iyi bir rahatlama sağlanır. Çok şiddetli vakalarda ultraviyole ışık tedavisi önerilebilir. Standart tedavilere yanıt alınmadığı durumlarda birçok yeni ilaç denenebilir.
Kaynatılıp ılıtılmış hatmi çiçeği suyunu, 2 çorba kaşığı nişasta koyarak karıştırın. Krema kıvamındaki karışım ile kaşıntının hafiflemesi ve kızarıkların azalması sağlanabilir.
Lavanta yağı ve papatya çayı rahatlatıcı etkisi ile temizleyici ürün olarak tercih edilebilir.