Tıpkı yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da depresyon görülebilir. Küçük yaşlardan itibaren çocuklarda da duygudurum ve algı bozuklukları meydana gelebilir. Depresyon, çocuğun ruh sağlığını olumsuz yönde etkiler. Çocuklarda depresyonun fiziksel belirtileri var mıdır? Peki çocuklarda depresyonun belirtileri nelerdir nedir?
#Depresyonun Belirtileri Nelerdir NedirSanılandan daha fazla insanı etkiliyen 'Tıkınırcasına yeme bozukluğu' hastalığının çoğu insan varlığından bile habersiz. Halbuki toplumun yüzde 2’si bu sorunla mücadele ediyor. Ancak sürekli yemeğe saldıran, bir türlü doymak bilmeyen herkes bu kategoriye girmiyor. Peki bu hastalığın belirtileri ve etkileri neler? İşte 7 soruda 'tıkınırcasına yeme bozukluğu' hakkında bilmemiz gerekenler...
#Yeme BozukluğuEn yaygın ama en çok gözden kaçan yeme bozukluğu olan ‘tıkınırcasına yeme bozukluğu’ sanılandan daha fazla insanı etkiliyor ama çoğu kişi tanı almadığı için problemin farkında değil. Ülkemizde ise klinik araştırmalar dışında bilinmiyor bile... Halbuki toplumun yüzde 2’si bu sorunla mücadele ediyor. Ancak sürekli yemeğe saldıran, bir türlü doymak bilmeyen herkes bu kategoriye girmiyor. Peki bu hastalığın belirtileri ve etkileri neler? İşte 7 soruda 'tıkınırcasına yeme bozukluğu' dosyası...
#Yeme BozukluğuErkeklerde depresyon, kadınlardaki kadar sık görülür. En az kadınlar kadar erkekler de hayatlarının belli bir döneminde depresyona girer. Depresyon, bir kişinin nasıl davrandığını, nasıl hissettiğini ve nasıl düşündüğünü etkileyen önemli bir durumdur. Erkeklerde depresyon belirtileri ve türleri nelerdir sizler için derledik.
#DepresyonDepresyon yetişkinlerde görülmesinin yanı sıra çocukluk çağlarında da ortaya çıkabilmektedir. Çocukluk çağlarında depresyon ile karşı karşıya kalan çocukların sosyal yaşamlarının, okul hayatının son derece olumsuz bir şekilde etkilendiği söylenmektedir. Peki, çocuklarda depresyon belirtileri nelerdir ve nasıl anlaşılır? Çocuklarda depresyon nasıl tedavi edilir sizin için tüm detayları ile derledik.
#Çocukİçinde ne hissettiğin hakkında hiçbir fikriniz yok. Başkaları nasılsın diye sorduğunda, bir boşluk çiziyorsunuz. Çoğu zaman, yalnızca "iyi" veya "kötü", "mutlu" veya "mutsuz" hissettiğinizi ve bunun ötesinde pek bir nüans olmadığını söyleyebilirsiniz. Peki, Aleksitimin ne olduğu hakkında detayları derledik.
#AleksitimiŞizofreni kelimesi çoğunlukla ‘şiddet içeren, korku veren, ağır hastalık’ gibi terimleri akla getiriyor. Peki hastalığın isminin insanlarda bu düşünceleri uyandıran bir kelime olması şizofreni teşhisi konan kişileri nasıl etkiliyor?
#SağlıkGeceleri uyuyamıyor ve sürekli devam eden ağrılardan mı şikayet ediyorsunuz? Uykunuzu alamadığınız için yorgun hissediyor ve gün içerisinde de sürekli yorgun olmakla mı meşgul oluyorsunuz? Birçok doktora gitmenize rağmen çözüm bulamıyorsanız fibromiyalji olabilirsiniz. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Şenay Sıldır, fibromiyaljiyi anlatıyor.
#FibromiyaljiDoğum sonrası ortaya çıkan lohusalık depresyonu, kadının yaşam kalitesini düşürüyor. Doğumdan sonraki ilk 2-4 haftada belirtileri ortaya çıkan ve 12’inci aya kadar devam edebilen lohusalık depresyonuna zamanında müdahale edilmesinin önemine işaret eden uzmanlar, kişinin depresyon geçmişi, birden fazla çocuğa sahip olma, plansız gebelik, eşle olumsuz ilişki gibi risk faktörlerine dikkat çekiyor. Uzmanlar bebeğin de bu durumdan etkilendiğine dikkat çekerek “Doğum sonrası depresyona sahip annelerin çocuklarının daha sinirli, çekingen, daha az yüz mimiği kullanan, az konuşan, sık davranış problemi gösteren ve bilişsel açıdan zorlanmalar yaşayabilen çocuklar olduğu görülmüştür” uyarısında bulunuyor.
#Lohusa DepresyonuGünümüz şartlarında duygu durumumuzun değişkenliği yaşam biçimimizle farklılıklar gösterirken, iş ve ilişkiler ile değerlendirildiğinde kişilere değişik boyutlarda yansıyabiliyor. Dışardan gözlem ile kişinin yaşadıkları ve bazen anlamlandıramadıkları bütün olarak ele alındığında uzman psikiyatrların değerlendirmeleri önemli. Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Fuat Torun, bipolar bozuklukla ilgili önemli bilgiler veriyor.
#Bipolar"Çeşitli stres verici durumla karşılaştıktan sonra durumu kontrol edemeyeceğimizi düşünürüz. Bu yüzden fırsatımız ve yeterliliğimiz olsa dahi durumu değiştirmeyi denemeyiz" diyerek öğrenilmiş çaresizliği tanımlayan Uzman Klinik Psikolog Nazan Cankılıç, öğrenilmiş çaresizliğin sonuçları ve nasıl ortadan kaldırılabileceğiyle ilgili önemli bilgiler paylaştı.
#Öğrenilmiş ÇaresizlikHer yaştan kadını etkileyebilen Sürekli Cinsel Uyarılma Sendromu (PSAS - Persistent Sexual Arousal Syndrome) genellikle doyumsuzluğa varan aşırı seks düşkünlüğü, yani hiperseksüalite anlamına gelen nefomani ile karıştırıldığından Sürekli Genital Uyarılma Bozukluğu (PGAD - Persistent Genital Arousal Disorder) olarak adlandırılmaya başlamıştır.
#Sürekli Cinsel Uyarılma SendromuYaşamının en güzel anlarından olan gebelik ve doğum sonrası dönem ruhsal bozuklukların gelişimi açısından dikkat edilmesi gereken bir dönemdir. Lohusalık depresyonu, doğumdan sonraki ilk 2–4 haftada belirtileri ortaya çıkan ve 12. aya kadar devam edebilen, annede ağlama atakları, mutsuzluk ve kaygı hali, ailesine ve bebeğine karşı sevgisizliğin ön planda olduğu önemli psikiyatrik durumlardan biridir.
#DepresyonYeme bozukluğu çağımızın sorunu! Özellikle de görselliğin ön plana çıktığı günümüzde pek çok kişi ince ve fit görünme isteğiyle rejim yapıyor; öyle ki fazla kilonun sağlığa zararlarından çok, estetik kaygılarla hareket ediliyor. Psikolog Simay Arslan sizler için anlattı...
#Genel SağlıkYeme bozukluğu çağımızın sorunu... Özellikle de görselliğin ön plana çıktığı günümüzde pek çok kişi ince ve fit görünme isteğiyle rejim yapıyor; öyle ki fazla kilonun sağlığa zararlarından çok, estetik kaygılarla hareket ediliyor. Hele de ergenlik döneminde. Ancak aman dikkat! Yeme tutumlarında meydana gelen değişimler yeme bozukluklarına yol açabilirken, hem fiziksel hem de psikolojik olarak sağlığa büyük zararlar verebiliyor.
#ErgenlikDepresyon, modern dünyada hem yetişkinlerde hem de çocuklarda özel bir etkiye sahip olan bir rahatsızlıktır. Ne yazık ki bazı ebeveynler çocuk depresyonunu ciddi olarak algılamazlar ve çoğunlukla da fark etmezler. Psikiyatri Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Onur Okan Demirci ve Uzman Klinik Psikolog Pelin Hazer, çocukluk çağında görülen depresyonla ilgili ebeveynlere önemli bilgiler aktardı.
#Ruhsal BozuklukSonbahar geldi, havalar aniden soğudu, rüzgar ve yağmur artık günlük hayatımızın bir parçası. Peki, güneşin pırıl pırıl parladığı o neşeli yaz günlerinden havanın sık sık kapandığı sonbahara geçmek kişileri nasıl etkiliyor? Bu sorunun yanıtı araştırmalar “yüzde 5” olarak veriyor. Yani her yüz kişiden 5’i hastalık düzeyinde etkilenerek sonbahar depresyonu yaşıyor.
#Mevsimsel DepresyonSonbahar, doğadaki tüm canlıların fiziksel ve ruhsal olarak değişim yaşadığı bir dönem. Günlerin kısaldığı, gün ışığının azaldığı sonbahar ve kış aylarına uyum sağlamak üzere beyin kimyasında bazı değişimler olduğunu belirten Acıbadem Adana Hastanesi Psikiyatrist Püren Akçalı bazı kişilerde bu biyolojik dengenin yeni mevsim ritmine ayak uyduramadığını ve “mevsimsel depresyon” olarak da bilinen sonbahar depresyonunun geliştiğini söylüyor.
#Püren AkçalıŞehrin yoğun temposu, iş stresi, trafik, gelecek kaygıları ve hayatın getirdiği diğer sıkıntılar derken pek çok insan depresyon yaşadığının farkına varmıyor. Uyku bozukluğunuz mu var, iştahınız mı değişti, halsiz mi hissediyorsunuz, suçluluk ve umutsuzluk gel-gitleri mi yaşıyorsunuz? Belki de depresyondasınız. Depresyonu yenmek için önce iyi tanımak gerektiğinin altını çizen Psikiyatri Uzmanı Dr. Gizem Hanzade Erkuş, depresyona karşı günlük reçeteler öneriyor.
#Depresyonu YenmekAnne olmak, birçok güzel duyguyu beraberinde getirse de hüzün, kaygı gibi ruh halinde değişikliklere yol açabilir. Nadir de olsa doğum sonrasında anneleri depresyon ve psikoza sürükleyebileceğinden bahseden Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Seval Taşdemir, doğumdan sonra sinsice başlayan bu durumun birkaç ay içinde düzelebileceğini, ancak 1-2 yıla kadar da sürebileceğini anlattı...
#Doğum Sonrası DepresyonBipolar bozukluk yani halk arasında bilinen ismi ile manik depresife yatkınlık genetik olarak görülüyor. Yaşam boyu süren bipolar bozukluk tedavi edilmeyince, haftalarca sürebilir ve bu dönemde en çok kişinin yaşamına büyük zarar verir. İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Sibel Çakır, bipolar bozukluğun belirtileri, nedenleri ve bipolar bozukluğun tedavisi hakkında bilgi verdi.
#Bipolar Belirtileri Nelerdir