Güncelleme Tarihi:
Yapılan araştırmalara göre, kadınların erkeklere göre daha fazla depresyon yaşadığı kanıtlandı. Fakat erkeklerde yeteri kadar depresyonun fark edilmediği düşünülüyor.
Erkeklerde Depresyon Belirtileri ve Türleri Nelerdir?
Biyolojik ve sosyal faktörlerin karışımı bu depresyonun fark edilmesini ve teşhis edilmesini önemli ölçüde zorlaştırıyor. Aynı zamanda erkekler duygularını çoğu zaman gizleyerek, halk arasında “erkekçe” davranmak için kültürel bir baskı hissedebilirler. Bu nedenle de erkeklerde depresyon, daha farklı ve bazen tanımlanması çok daha zor belirtiler görülür. Erkeklerde başlıca görülen fiziksel depresyon belirtileri ise şunlardır;
Gaz, kabızlık ve ishal,
Göğüste sıkışma,
Baş ağrısı,
Cinsel sorunlar,
Hormonal sorunlar,
Ağrı,
İstenmeyen kilo kaybı ya da bazen kilo alımı,
Kalp çarpıntısı
Erkeklerde görülen ruhsal depresyon belirtileri ise şunlardır;
Hafıza sorunları,
İntihar düşünceleri,
Konsantre olamama,
Hızlı düşünce kalıpları,
Uyku sorunları,
Hızlı düşünce kalıpları,
Erkeklerde görülen duygusal depresyon belirtileri ise şunlardır;
Kızgınlık,
Umutsuzluk,
Saldırganlık,
Huzursuzluk,
Libido eksikliği,
Arkadaşlardan, iş arkadaşlarından ya da aileden duygusal olarak geri çekilme,
Gerginlik,
Aileye, topluluğa, hobilere ve işe ilgi eksikliği,
Erkeklerde görülen davranışsal depresyon belirtileri ise şunlardır;
İntihar girişimleri,
Aşırı alkol almak,
İş, aile ve diğer kişisel sorumlulukları yerine getirmemek,
Dikkatsiz bir şekilde araba kullanmak,
Madde kullanımı
Erkeklerde Depresyon Nasıl Tedavi Edilir?
Depresyon belirtileri görülen kişiler, ilaçlar ve konuşma terapisi ile tedavi edilir. Bir sağlık uzmanı da, sizin için bir tedavi planı gerçekleştirmek için yardımcı olur. Pek çok erkek, bir konuşma terapisti ile randevu alabilir ve orta derecedeki depresyon vakaları için hemen tedaviye başlanır. Terapistler ise, bilişsel davranışçı terapi, problem çözme terapisi, kişilerarası terapi ve psikodinamik terapi gibi belli bazı bakım türlerini de önerirler. Gerektiği zaman ilaç tedavisi de uygulanabilir.
Diğer yandan daha önemli vakalarda, depresyonun duygusal, fiziksel, zihinsel ve davranışsal semptomlarını da hafifletmeye yardımcı olmak için direkt ilaç tedavisine başlanır. Bu durum intihar düşünceleri olan kişiler ya da intihar girişiminde olan kişiler için de geçerlidir. Verilen ilaçlar da genellikle birkaç haftadan aylar boyunca sürebilir ve hissetme şekli de fark edilecek boyutlara ulaşır.
Bunun için sabırlı olmak ve tedavi planına olabildiğince bağlı kalmak gerekir.
Depresyonda Olan Erkeğe Nasıl Davranmalı?
Depresyon konusu ile ilgili konuşmak her zaman çok daha etkileyici olsa da geleneksel görüşleri destekleyen toplumlarda pek çok erkek, duyguları ile ilgili konuşmakta zorlanır. Aynı zamanda erkeklerde bu belirtileri belirlemek ve anlamakta oldukça zor olabilir. Bu nedenle de erkeklerde depresyon belirtileri ile ilgili daha fazla bilgi paylaşmak da fayda sağlayabilir. Ek olarak da ilaç tedavisi ve konuşma terapisti gibi bazı durumlarda depresyonu yönetmeye de yardımcı olur. Erkekler, öfke, üzüntü ve agresif duygular sergileme gibi bazı davranışlarda da bulunurlar. Depresyon her yaşta meydana gelebileceği gibi her iki cinste de görülebilir. Ama kadınlarda depresyona girme olasılığı ise, erkeklerin hemen hemen iki katıdır.
Hem ilaç hem de psikoterapi çok iyi bir sonuç verir. İlaçların kullanımı ile birlikte 15 – 20 gün içinde bir iyileşme görülür. Aynı zamanda 6 hafta içinde belirgin bir hale gelir. 3 ay içinde ise, stabil bir duruma gelir. Ama depresyonun yineleme riski bulunur.