Güncelleme Tarihi:
ÇOCUKLARDA DEPRESYON BELİRTİLERİ NELERDİR?
Her çocuğa göre depresyon belirtileri değişiklikler göstermektedir. Çocukların duygudurumları genel itibari ile değişkenlik gösterdiğinden genel olarak anne ve babalar bunun depresyon olduğunu fark etmeyebilir. Eğer çocuklarınız ani öfke patlamaları yaşıyorsa ve sıradan birşeye bile aşırı reaksiyon gösteriyorsa, sürekli mutsuz, huzursuz ve yorgun hissediyorsa, asosyal davranışlar sergiliyorsa, iştahı çok artmış ya da azalmışsa, çok ya da az uyuyorsa, dikkat dağınıklığı çekiyorsa, kronik baş ağrıları varsa, ağlama krizleri geçiriyorsa, değersiz ya da suçlu hissediyorsa çocuğunuz depresyonda demektir. Eğer bu belirtiler bir kaç hafta sürdüyse çocuğunuzu bir psikologa götürmelisiniz. Ayrıca çocuğunuzun öğretmenleri ve arkadaşlarının gözlemleri de bu yönde ise uzman yardımı almalısınız.
ÇOCUK DEPRESYONUNUN NEDENLERİ NELERDİR?
Çocuklarda depresyon; aile içi şiddet, cinsel istismar, taciz, aşağılanma, anne ve babanın boşanması, hastalıklar, psikolojik şiddet, okul içi şiddet ya da genetik etkenlerden dolayı meydana gelebilir. Çocuğun yaşadığı travmalar onda suçluluk, yalnızlık, değersizlik ve özgüven eksikliği gibi duygulanımlara neden olabilir. Çocuğun annesine aşırı bağımlılığı aslında annenin çocuğa bilmeden hissettirdiği birşeydir. Çocuk yalnızca bu bağımlılığı yansıtan bir aynadır. Eğer anne sürekli stresli ve endişeli ise çocuk da anksiyete nöbetleri geçirecektir. Aile eğer çocukların bazı şeyleri kendi başına yapmasına izin vermezlerse çocuk da yetersizlik duygusu ortaya çıkacaktır. Çok otoriter ve sürekli eleştirel yaklaşan ve aşağılayan bir anne ve babanın çocuğu elbette özgüvensiz hissedecek ve değersizlik duygusuna kapılacaktır.
ÇOCUK DEPRESYONU NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Depresyonun belirtileri ve tedavisi noktasında ise çok titiz ve dikkatli olunması gerekir. Depresyonun derecesine göre terapi ya da ilaç tedavisi uygulanabilir. Çocuğunuzu öncelikle bir psikologa götürebilirsiniz. Eğer psikolog gerekli bulursa sizi psikiyatriste yönlendirebilir. İlaç tedavisi ve psikoterapi birlikte yürütüldüğünde büyük başarılar sağlanmaktadır.