Alzheimer teşhisinde yeni tanı yöntemleri tartışmaya neden oldu. ABD merkezli Alzheimer Derneği'nin planına göre, hastalığın tanımı ‘hiçbir bilişsel veya hafıza sorunu olmayan’ milyonlarca insanı kapsayacak şekilde genişletilebilir. Bu da ‘sağlıklı’ insanlara da tanı konabilir anlamına geliyor. Peki bu nasıl oluyor? Alzheimer'da teşhis riskini Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Osman Özgür Yalın hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkKış mevsiminde kasvetli ve yorgun ruh haline sahip olmak akıllara ‘acaba kış depresyonu mu yaşıyorum’ sorusunu da beraberinde getirir. Halbuki kışı da tıpkı yaz mevsiminin güneşli günlerinde olduğu gibi hem psikolojimize hem de bedenimize iyi gelecek uygulamalarla güler yüzlü karşılamak mümkün! Peki bu nasıl mı olacak? İşte kış depresyonu yaşamamak için yapılması gereken öneriler...
#Kış DepresyonuPartnerinizi aldatsanız, kaybetmemek için bu gerçeği ondan saklar mısınız yoksa suçluluk duygusundan kurtulmak için her şeyi itiraf eder misiniz? Uzmanlara göre, bu sorunun cevabı duygusal durumlara, ilişkinin geçmişine, aldatmanın nedenlerine bağlı olarak değişebiliyor. Bir Sorudan Fazlası serimizin bu bölümünde ‘Partnerini aldatan kişi itiraf etmeli mi yoksa saklamalı mı?’ diye sorduk.
#İlişki SorunlarıEndüstriyel tarımda çok sayıda pestisit (tarım zehiri) kullanılıyor. Pestisitler bitkiye zarar veren böcek, mantar vb. canlıları öldürüyor. Ama sadece onları değil, faydalı böcekleri, kuşları, tüm canlıları etkiliyor. Başta çocuklar olmak üzere, hepimizin sağlığını tehdit ediyor.
#Efsun DindarUzman psikolog ve yeme bozuklukları danışmanı Yelda Başaran’ın yeni kitabı “Oturduğunuz Yerde Zayıflamak İster Misiniz?” okuyucular ile buluştu. Başaran, vücudu güzelleştirenin zihin olduğunu söyledi ve ekledi: “Zor olan vücudumuzu şekillendirmek değil, zor olan zihnimize şekil vermektir. Denge mutluluğun anahtarıdır.”
#Yelda BaşaranYaklaşık 10 milyon çalışanı yakından ilgilendiren asgari ücret, temel ücret niteliğinde olup birçok gelir ve sosyal destek kalemini etkilemektedir. Asgari ücret artışına koşut; kıdem tazminatı, sigorta primleri, işsizlik ödeneği, askerlik ve doğum borçlanması, genel sağlık sigortası primleri, isteğe bağlı sigorta primleri, 65 yaş üstü aylıkları, engelli aylığı ve staj primleri de artıyor. Bu anlamda asgari ücretin artışı özellikle dar ve sabit gelirli kitleyi çok yakından ilgilendiriyor.
#Asgari ÜcretHepimiz çevremizde pek çok kez bu cümlelerin kullanıldığını duymuşuzdur: ‘Yaşını başını almış’, ‘Onlar eski kafalı’, ‘Yaşlılar aksi ve huysuz oluyor’, ‘Ununu elemiş, eleğini asmış’, ‘Yaş 70, iş bitmiş’, ‘Biraz yaşına başına baksın’… Aslında bu sözler eğlenmek, gönlünce giyinmek, konsere gitmek, gezmek, âşık olmak isteyen yaşlı kişilere yapılan ayrımcılığı gözler önüne seriyor. Nörolog Dr. Sevda Sarıkaya “Halbuki 50-55 yaş civarı beyindeki beyaz cevherin en kaliteli olduğu, beyin içi bağlantı alanlarının en yoğun olduğu dönemlerdir” diyor. Uzman psikolog Çağrı Kuşçu da bu tür ayrımcılıkların bireylerde travma ve depresyona neden olabileceğini hatırlatıyor.
#Yaşlı FobisiKoronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, Covid-19 vakalarındaki düşüşü değerlendirirken, 'post Covid' sendromuna dikkat çekti. Covid-19'dan 12 hafta sonra bile şikayetlerin devam etmesi olarak bilinen 'post Covid' sendromunun ayaktan hastalarda yüzde 10- 30, ağır atlatanlarda ise yüzde 80'lerde görüldüğünü kaydeden Şener, her 10 Covid hastasından 1'inde rastlanıldığını söyledi.
#KoronavirüsKoronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, Covid-19 vakalarındaki düşüşü değerlendirirken, 'post Covid' sendromuna dikkat çekti. Covid-19'dan 12 hafta sonra bile şikayetlerin devam etmesi olarak bilinen 'post Covid' sendromunun ayaktan hastalarda yüzde 10- 30, ağır atlatanlarda ise yüzde 80'lerde görüldüğünü kaydeden Şener, her 10 Covid hastasından 1'inde rastlanıldığını söyledi.
#KoronavirüsDünyada ve ülkemizde hızla yaygınlaşan koronovirüs salgını, ‘pozitif’ sonuçla karşılaşan kişilerin yaşamında sadece fiziksel değil, ruhsal sorunlara da yol açabiliyor. Uzman Klinik Psikolog Seren Öztoprak Kılıç pandeminin yol açtığı bu ruhsal sorunların üstesinden gelmemize yardımcı olabilecek 7 önlemi anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#PandemiÇağımızda toplumda gittikçe artan saldırganlık sorunlarının ilk nüveleri aslında çocukluk döneminde başlar. Saldırganlığın nedenleri tanınamazsa, uygun çevre ve ebeveyn tutumları sağlanamazsa sorun erişkinlikte daha da kemikleşip suç davranışına kadar giden bir gidiş gösterebilir. Saldırganlık bazen biyolojik yatkınlık nedeniyle bazı psikiyatrik bozuklukların bir parçası olabilir.
#Prof. Dr. Neslihan İnalAraştırmacılar çocuğun bilişsel, sosyal ve kişilik gelişiminde ailenin önemini hep vurgularlar. Fakat aile vurgusunda özellikle anne babanın üzerinde durulur, kardeşler arasındaki ilişkinin hem akademik hem de sosyal ilişkileri nasıl şekillendirdiği göz ardı edilir.
#Kardeş İlişkileri Ve Akademik Başarı‘Sık sık uykum kaçıyor’, ‘Uyku düzenim değişti, sabahları yorgun kalkıyorum’... Çoğumuz zaman zaman bu şikâyetlerden yakınıyoruz. Uykusuzluk hayat kalitemizi düşürüyor, gün içinde işlerimizi tamamlamamızı zorlaştırıyor, bağışıklığımızı zayıflatıyor. Oysa basit ama etkili 5 tavsiyeyle uyku hijyenimizi sağlamak mümkün...
#UykuKasık ağrısının birçok farklı nedeni olabilir ve bu nedenler kadın ve erkekte farklılıklar gösterir. Kasık ağrısı genellikle fiziksel bir aktivite ya da spor yaralanmaları sonucu meydana gelebileceği gibi bu ağrılar sağ veya sol kasıkta da görülebilir. Ayrıca kasık ağrısı kadınlarda genellikle adet döneminde de kendisini gösterebilir. Kasık ağrısına iyi gelen doğal ve bitkisel yollarla evde çözüm üretmek mümkün. Peki kasık ağrısı nasıl geçer? Evde kasık ağrısına ne iyi gelir? Kasık ve karın ağrısına nasıl geçer? Kasık ağrısı neden olur? Kasık ve bacak ağrısına ne iyi gelir? İşte kasık ağrısı nedenleri ve kasık ağrısına iyi gelen öneriler...
#Kasık Ağrısı Neden OlurOtizmli bireylere genelde bebek yaşta teşhis konsa da bu her zaman mümkün olmuyor. Tıpkı muhabirlik yapan Rebecca Dingwell gibi… İşte 28 yaşına kadar otizmli olduğunu bilmeden yaşayan ve hayata ayak uydurmaya çalışan Dingwell’ın kendi kelimeleriyle hikayesi…
#OtizmYaşantımız boyunca birçok bilgi öğreniyor ve bu öğrenilmiş bilgileri daha sonra kullanmak üzere belleğimizde saklıyoruz. Ancak belleğimiz birçok sorundan etkilenebiliyor ve kapasitesi sınırsız olsa da işlevini yerine getiremeyebiliyor. Bu durumda ise unutkanlık devreye giriyor.
#UnutkanlıkCovid-19 sürecinde ortaya çıkan kaygı, paranoya ve stres bozuklukları bireylerin psikolojisini olumsuz etkilemeye devam ediyor. Günlük rutinlerin farklılaşması, evde geçirilen sürenin uzaması ve insanların sevdiklerini uzun süre görememesi nedeniyle yaşam alışkanlıkları da tamamen değişiyor.
#Pandemide Ruh SağlığıMenopoz, ergenlik dönemi ile başlayan adet kanamalarının son bulduğu doğal bir süreçtir. Bu dönem kadınlar için oldukça önemlidir. Peki, menopoz belirtileri nelerdir? Kaç yaşında başlar? Bu süreçte beslenmede nelere dikkat edilmeli? İşte menopoz ile ilgili merak edilenler...
#MenopozŞu an bu haberi muhtemelen bir koltukta otururken okuyorsunuz. Kim bilir ne zamandır oradasınız... Salgınla birlikte günlük rutinlerimiz de değişti, o hareketli günlerimiz geride kaldı. Aslında evde de yapılabilecekler var. Dans onlardan biri. Dans ve hareket psikoterapisti Ezgi Aydoğan hareket etmeye nereden başlayacağını bilemeyenler için tavsiyeler verdi.
#GazetehaberleriVajinismus, kadınlarda cinsel ilişkiye girememe durumudur. Bu durum vajinanın girişindeki kasların ilişki esnasında aşırı ve istemsiz olarak kasılmasından kaynaklanır. Bu kasılmaya bağlı vajinal giriş geçici olarak daralır yada kapanır, cinsel ilişki mümkün olmaz.
#Vajinismus