İzmir, 30 Ekim 2020’de 117 kişinin öldüğü depremin ardından önceki gece yine büyük korku yaşadı. Saat 03.29’da 4.9 büyüklüğündeki depremde 20’ye yakın binada çatlak oluştu, bir minare hasar gördü. Panikle üst katlardan atlayanlar oldu. Balkondan atlayan üniversiteli Efe hayatını kaybetti.
#İzmirDeprem anında ve sonrasında yapılması gerekenler merak ediliyor. Vatandaşlar, 'Deprem anında ne yapmalıyız?' sorusuna yanıt arıyorlar. AFAD tarafından yayınlanan deprem anında ve sonrasında yapılması gerekenler ile ilgili açıklama yapıldı. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığınca (AFAD), deprem anında kesinlikle balkona çıkılmaması ve balkonlardan atlanmaması konusunda uyarıda bulundu.
#DEPREMDeprem anında yapılması gerekenler, doğru olarak uygulandığı takdirde hayati önem taşıyabilmektedir. Deprem çantası ile birlikte kurtarıcı olabilen deprem anında yapılması gerekenler, AFAD, AKOM, DASK gibi kurumların internet siteleri üzerinden kolayca görüntülenebiliyor. Peki, deprem anında ne yapılmalı? İşte, deprem anında yapılması gerekenler ile birlikte deprem çantası hazırlama süreci hakkında detaylı bilgiler
#DepremMeydana gelen deprem sonrası, vatandaşlar deprem anında neler yapmalıyız? sorusuyla ilgili araştırmalarına başladı. Deprem başladığı sırada vatandaşların kendilerini göçük ve yıkımlardan korumaları adına yapılacak olan maddeleri, uzmanlar açıkladı. Buna göre, deprem anında yapılması gereken en önemli nokta, panik yapılmamalı ve soğuk kanlı davranılmalı. Peki, deprem anında neler yapılmalı? Deprem anında yapılacaklar neler?
#DepremTürkiye’de konut sahibi olmak isteyenler ve uygun fiyatla kirada oturmak isteyenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Kredi faizlerindeki yükseklik konuta olan talebi düşürürken bir de kiralara getirilen yüzde 25’lik artış sınırı yatırımcıyı gayrimenkulden uzaklaştırıyor. Önümüzdeki dönem için konuta verilmesi planlanan uygun faizli kredi ve Temmuz ayından itibaren yürürlükten kalkacak olan kira artış sınırını uzmanlar değerlendirdi.
#KonutOlası İstanbul depreminde yaşanacak en büyük sorunlardan birinin de ulaşım ve halkın tahliyesi olacağından yola çıkan İTÜ öğrencisi Yıldız, çareyi denizde bulmuş. Yıldız’ın TÜBİTAK destekli “Deniz Yollu Afet Yönetimi” projesi, deprem sonrası yaşanacak kötü senaryolara çeşitli çözümler sunuyor.
#TÜBİTAKDün sabah gözümüzü deprem ile açtık. Marmara Denizi, Gemlik Körfezi’nde 5.1, üç dakika sonra yine aynı noktada 4.5 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. Haliyle hem sosyal medyada hem de ekranlarda gündem depreme ve o pek meşhur soruya dönüverdi: “Bu deprem beklenen büyük İstanbul depremini tetikler mi?” 1999’dan beri 24 yıldır aynı soruyu soruyor, iş önem almaya gelince yavaş kalıyoruz. Bu sebeple gelin bu kez soruyu şöyle soralım: “Dün sabahki depremin bize hatırlatması gerekenler neler?” Yer bilimci hocalarımıza sordum.
#Marmara DeniziDİDİM Belediye Başkanı Deniz Atabay, İzmir’de İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’ne konuk olmuş. Atabay, İzmir Büyükşehir’in düzenlediği kongre kapsamında, “Depremden önce, deprem anında ve sonrasında ne yapılmalı? Kamuoyunu bilinçlendirme. Önlemlerin alınmasında yerel yönetimlerin sorumlulukları ve yetkileri” gibi konu başlıklarına dikkat çekilen belediye başkanları buluşmasına da katılmış.
#1Türkiye bir deprem ülkesi... 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinden sonra bu gerçeği acı bir şekilde yeniden hatırlamak zorunda kaldık. Uzmanlarca potansiyel deprem bölgesi olarak anılan 13 farklı şehirden 100 kişiye sorduk: “Depreme hazır mısınız, hazırlık için ne yaptınız?” Hazır hissedenlerin sayısı 100 kişiden 24’te kalırken 100 kişinin tamamı tehlikenin farkında ve kimi çaresiz hissediyor, kimi de “Elimden gelen yetersiz” diyor...
#DepremYıkıcı bir deprem, İstanbul gibi büyük bir şehirde güvenlik açığına neden olabilir. Emekli Emniyet Müdürü Feramuz Erdin’e göre, ortaya çıkabilecek kaosa, yağma ve hırsızlık olaylarına müdahale etmek, dezenformasyona izin vermemek için mutlaka önceden çok detaylı planlar yapılması gerek.
#Olası İstanbul DepremiUzmanlara göre depremle mücadele sadece devletin veya kamu kuruluşlarının görevi değil. Vatandaşların da yapmaları gereken önemli görevleri, almaları gereken önlemler var. Bazıları olabildiğince basit, hatta bedava. Bu önlemler deprem anında ve sonrasında hayat kurtaracak. İşte uzmanların İstanbul’da yaşayanlara tavsiyeleri.
#DepremÜzerinde yaşadığımız topraklarda tarih boyunca büyük ve yıkıcı depremler yaşandı. 6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta gerçekleşen depremden sonra Deprem Haritası üzerinde sarıyla işaretlenmiş olan ve daha güvenli olduğu düşünülen şehirlere göç başladı. Peki haritada sarı ne anlama geliyor? Sarıyla işaretlenmiş bölgelerdeki deprem potansiyeli ne durumda? Kısa yanıt: Zemin ve binalar Türkiye'nin her yerinde (harita sarı da olsa) sağlam olmalı.
#Kahramanmaraş DepremiHerkese hitap eden bir kent tasarımı nasıl yapılır? Şehirlerimizi güvenli hale getirecek kentsel dönüşüm uygulamaları için hâlâ vaktimiz var mı? Toplanma alanlarında neler olmalı? Kültür varlıkları nasıl korunmalı? Kahramanmaraş depremlerinin ardından aklımıza takılanları şehir plancısı Doç. Dr. Pelin Pınar Giritlioğlu’na sorduk. Giritlioğlu “Kentsel dönüşümde kâr odaklı ilerledik, meseleyi afetle ilişkilendirmedik” diyor.
#Kentsel DönüşümYaşanan deprem ve yıkıcı sonuçları çocukları oldukça etkiledi. Birçok ebeveyn hem yazılı hem görsel medyanın odağını oluşturan deprem haberleri karşısında bu felaketi çocuklarına nasıl açıklayacakları konusunda endişe duyuyor. Peki ebeveynlerin çocuklara nasıl yaklaşması gerekiyor? Çocuklara bu yıkımı anlatmak için kullanabileceğimiz kaynak ya da araçlar neler olabilir? Uzmanlar anlattı…
#Kahramanmaraş Depremi“Ne yataktan kalkabildim ne de çocuğumu koruyacak bir şey yapabildim”, “Öylece donakaldım, sadece bağırdım”, “Çök, kapan, tutun gibi temel bilgiler aklıma bile gelmedi, hemen dışarı çıkmaya çalıştım” bu sözler Düzce depremini yaşayanlara ait. Aslında bu durum her depremde panik halinde sık görülen bir olay. Peki, deprem anında neden donakalmanın önüne geçemiyoruz? Korku nasıl önleme dönebilir? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#DepremÜlke genelinde geçen hafta ‘Deprem Anı Ülke Tatbikatı’ yapıldı. Fakat hâlâ depremle ilgili aklımıza takılanlar var. Üstelik her kafadan ayrı bir ses çıkıyor ve bilgi kirliliğine maruz kalıyoruz. Deprem anında nasıl davranmalı, kendimizi ve sevdiklerimizi nasıl korumalıyız? Böyle bir kötü senaryoya hazır olmak için ne gibi önlemler alabiliriz? “İşin doğrusu nedir” diye konunun uzmanına sorduk.
#DepremKripto para piyasaları büyük deprem yaşıyor. ABD Merkez Bankası’nın enflasyonla mücadele etmek adına faiz artırımına gitmesi ve enflasyonun seyrine göre artırımlarına devam edeceğinin sinyalini vermesi nedeniyle küresel piyasalar sarsıntı yaşadı. ABD borsalarında sert kayıplar görüldü. ABD borsaları ile korelasyon içinde olan kripto paralarda da satışlar hızlandı. Bitcoin 10 ayın dibinde işlem görüyor.
#BitcoinCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, canlı yayında koronavirüs pandemisi, orman yangınları ve gündeme dair konularla ilgili gazetecilerin sorularını cevapladı. Erdoğan, yanan ormanlık alanlarında turizme açılacağı iddialarına sert tepki göstererek, "Benim Kültür ve Turizm Bakanıma vermiş olduğum böyle bir yetki kesinlikle yok. Eğer bunda kendisi müddei olarak dürüstse ispat etmesi lazım. Ne başbakanlığım döneminde böyle bir yetkiyi verdim ne de cumhurbaşkanlığım döneminde" ifadelerini kullandı. Erdoğan ayrıca sosyal medyada yürütülen 'HelpTurkey' kampanyasıyla ilgili olarak "Demek ki bu kadar rahatsız oluyorlar, o zaman güçlüyüz. Yalancının mumu yatsıya kadar, bu yatsıya kadar bile yanmadı. Güçlü Türkiye ise çok daha fazla karşılık buldu" dedi.
#Recep Tayyip ErdoğanCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, canlı yayında koronavirüs pandemisi, orman yangınları ve gündeme dair konularla ilgili gazetecilerin sorularını cevapladı. Erdoğan, yanan ormanlık alanlarında turizme açılacağı iddialarına sert tepki göstererek, "Benim Kültür ve Turizm Bakanıma vermiş olduğum böyle bir yetki kesinlikle yok. Eğer bunda kendisi müddei olarak dürüstse ispat etmesi lazım. Ne başbakanlığım döneminde böyle bir yetkiyi verdim ne de cumhurbaşkanlığım döneminde" ifadelerini kullandı. Erdoğan ayrıca sosyal medyada yürütülen 'HelpTurkey' kampanyasıyla ilgili olarak "Demek ki bu kadar rahatsız oluyorlar, o zaman güçlüyüz. Yalancının mumu yatsıya kadar, bu yatsıya kadar bile yanmadı. Güçlü Türkiye ise çok daha fazla karşılık buldu" dedi.
#Erdoğanİzmir’de yaşanan deprem başta çocuklar olmak üzere yetişkinlerde ve toplum genelinde hemen herkesi psikolojik anlamda etkiledi. Sürekli depremi düşünmenin bireylerde ruhsal hastalıkların başlamasına yol açtığına dikkat çeken Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, depremi psikolojik açılardan değerlendirdi.
#Depremin Etkileriİzmir Seferihisar’da meydana gelen can ve mal kayıplarına neden olan 6.6 büyüklüğündeki deprem, zaman zaman sarsıntıların yaşandığı Ankara için de gözleri ‘acil toplanma alanları’na ve deprem hazırlıklarına çevirdi. ‘Depreme ne kadar hazırız?’ sorusundan yola çıkan Hürriyet Ankara, olası bir depremde hayati öneme sahip noktaları ele aldı.
#Murat YILMAZHemen her büyük sarsıntıdan sonra depreme nasıl hazırlanmak gerektiğiyle ilgili haberler çıkar. Hürriyet Pazar olarak biz de defalarca binamızı nasıl test ettirebileceğimizi, deprem çantasında neler olması gerektiğini, toplanma alanlarının durumunu sayfalarımıza taşıdık. Geçen hafta Elazığ, Sivrice merkezli 6.8 büyüklüğündeki, 41 vatandaşımızı yitirmemize neden olan depremden sonraki ilk yazıişleri toplantısında çalışma arkadaşlarımız arasında benzer konuları tekrar işlemekle ilgili tereddüdü olanlar vardı. Büyük bir çoğunluksa hâlâ pek çok kişinin depreme hazır olmadığını düşünüyordu. Bu durumda geriye yapılacak tek bir şey kalıyordu; insanlara sormak. İstanbul, Yalova, Gebze, Bartın, Bursa, Malatya, Elazığ, Adana ve Ankara’dan 100 kişiye depreme ne kadar hazırlıklı olduklarını sorduk. Sonuç vahim; 43 kişinin evinin güvenli olup olmadığıyla ilgili hiçbir fikri yok, 16 kişi güvenli olmadığını bildiği halde oturmaya devam ediyor. 64’ünün deprem çantası yok. 39’u depremden sonra nereye gideceğini bilmiyor. Bu durumda yeniden bir depreme hazırlık rehberi hazırlamak şart oldu.
#Deprem