Demografik çevre ülkelerin özelliklerine göre oluşan bir çevredir. Nüfus yapısı, coğrafi şekilleri, toplum yapısı, nüfusun yaş ya da cinsiyet oranı demografik çevreyi belirler. Bu nedenle demografik çevre her ülkede ve her işletmede farklıdır. Buna ek olarak dış etkenler ve çevre özellikleri de demografik çevrenin içinde sayılabilir. İşte, tüm detaylar.
#AraştırmaÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Halkbank Gençİz Zirvesi'nde 'Sürdürülebilirlik' sunumu gerçekleştirdi. Bakan Kurum, “İklim kanunu, tüm bu hedeflerimize, stratejimize destek olacak ve hukuki bir zemin sağlayıp güçlendirmiş olacak kanunumuzu inşallah Gazi Meclisimizde 2025'in ilk çeyreğinde çıkarmayı hedefliyoruz. 2053 yılına kadar enerji sektöründe bu kanun kapsamında ortaya koymuş olduğumuz hedefler kapsamında, yenilenebilir enerji payını birincil enerjide yüzde 50'ye, nükleer enerji payını da yüzde 29'a çıkarmayı hedefliyoruz" dedi.
#Murat KurumCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kanal D ve CNN Türk ortak yayınında Fulya Kalfa moderatörlüğünde Ahmet Hakan, Hande Fırat, Abdulkadir Selvi ve Zafer Şahin'in gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. 6'lı Masa'ya Cumhurbaşkanlığı yardımcısı konusunda tepkide bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bizim bol keseden atmak gibi bir anlayışımız yok. Bizim böyle bir sözümüz olmaz. Biz devlet nasıl yönetilir bilen bir hareketiz" ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Seçim ikinci tura kalır mı?' sorusuna ise "Milletimin işi zora sokmadan bitireceğine inanıyorum. Bu kararlığı da gördüm" yanıtını verdi. Öte yandan TCG Anadolu ile ilgili eleştirilere değinen Erdoğan, "Şu eseri görüp eleştiri getirmek, yenilir yutulur değil. Herkesin gurur duyması lazım" dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İklim Şurası'ndan açıklamalarda bulunuyor. Bakan Kurum konuşmasında, "İnanıyorum ki bu çalışmalarımız bütün dünya için referans olacaktır." dedi. Bakan Kurum, "Türkiye’nin kapsamlı bir iklim kanununa ihtiyacı var. Elde edeceğimiz verilerle birlikte bu süreci yürütüp bir an önce bu kanununu hazırlayacağız." ifadelerini kullandı.
#Murat Kurum1972'de İsveç'in Stockholm kentinde düzenlenen Birleşmiş Milletler konferansı sırasında, dünyanın farklı temsilcilerinin çevre sorunlarını küresel düzeyde analiz etmek için ilk kez toplandı. Bu toplantıda Dünya Çevre ve Kalkınma Komisyonu kuruldu. Bu komisyonda Sürdürülebilir Kalkınma projesini ortaya çıkardı. Peki, Sürdürülebilir kalkınma nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Sürdürülebilir Kalkınma NedirCumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Kabine toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu. Kalın, "Rejim bu güne kadar yüzlerce kere mutabakatı ihlal etti. Yapacakları her hatanın çok net yanıtları olacak." ifadelerini kullandı.
#İbrahim KalınMilli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Barış Pınar Harekatı'na ilişkin ortaya atılan kimyasal silah kullanımı ve etnik temizlik gibi çirkin ve temelsiz iddialar için "Biz bunu hiçbir şekilde kabul etmiyoruz. Bizde böyle bir şey yok. Etnik temizlik bu kadar kolay kullanılacak bir laf değil. Gerçekle tamamen uzak, gerçekle hiç alakası olmayan bir şekilde bunların konuşulması, yazılması çizilmesi gerçekten hiçbir şekilde ahlaki değil. Arazi orada, alan orada, her şey açık. Kim gelmek istiyorsa gelsinler götürelim, bakalım inceleyelim orada böyle bir şey var mı? Kimyasal silah kullanılmış mı, bakalım." dedi.
#Hulusi AkarÖnümdeki koltukta Norveç Prensi ve Oslo Belediye Başkanı oturuyor. Her yer iş dünyası ve sivil toplum liderleriyle dolu. Nobel Barış Ödülü’nün verildiği bu salonda, birazdan Hamdi Ulukaya’ya (47) Barış İçin İş ödülü verilecek. Şirketini, fabrikalarını mültecilere açan, tek başına ırkçılara, ölüm tehditlerine kafa tutan, şimdi de iş alanında devrim çağrısı yapan bu Erzincanlı öncüyle Oslo’da buluştuk.
#Hamdi UlukayaSağlık alanına yönelik Ankara’da 4 yıl önce kurulan Yüksek İhtisas Üniversitesi’nin Rektörü Prof. Dr. Rabet Gözil, Ankara’da sağlık turizminin çok iyi kavranamadığına dikkat çekerek, “Bütün üniversitelerin özellikle tıp dekanları bir araya gelip bu konuda ortak akıl oluşturup, yol haritası çizip ilerlemek lazım” dedi.
#Ankademi1 Kasım Seçimleri toplumun psikolojisini derinden sarstı. Bir taraf zafer sarhoşu… Diğer taraf ise umutsuzluğa ve korkuya gömüldü. “Bu ülkede yaşanmaz, çekip gideceğim” diyenler bile var. Peki bu seçim ülkenin kaderini değiştirecek mi? AK Parti rakiplerine karşı kesin bir galibiyet aldı mı?Toplum baskının artmasına nasıl tepki verir? Kutuplaşma nasıl biter? Türkiye Mısır’ın, Suriye’nin durumuna düşer mi? Bu meselelere günlük siyasetten daha geniş bir pencereden bakmak gerekiyor. Bizi nelerin beklediğini Türkiye’nin ikonik tarihçisi Galatasaray Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlber Ortaylı’ya sorduk.
Geoff Eley, Alman tarihi üzerine uzman bir İngiliz tarihçi. Nazizm ve faşizm üzerine pek çok kitabı var. Akademik çalışmalarını ABD’deki Michigan Üniversitesi’nde sürdürüyor. Boğaziçi Üniversitesi’nin, dünyanın önde gelen akademisyenlerini konuk ettiği ‘Boğaziçi Lectures’ kapsamında İstanbul’daydı. 20. yüzyılın Avrupa’sı üzerine yine Almanya’yı merkezine alan yeni bir kitap hazırlığı içinde. Yolu kaçınılmaz olarak Osmanlı’nın son dönemi, Türkiye’de ulus devletin kuruluşu ve 1915 olaylarıyla da kesişiyor. Otoriter rejimlerin faşist rejimlerle karıştırılmaması konusunda hassas. Ancak bir yandan da 11 Eylül’den itibaren dünyada yaşanan gelişmelerin faşizm tanımı üzerine yeniden tartışmamızı zorunlu kıldığını düşünüyor. ‘Bugünün Türkiye’si bütün bu tartışmaların, tanımların neresine düşüyor’ diye sordum. İlginç tespitlerde bulundu.
#WeimarSabancı Araştırma Ödülleri’nde bu sene üçüncülüğü alan makalenin başlığı da içeriği çok ilginç: “Etnik-Dini Nüfus Özelliklerinin Laikliğin Güçlenmesi ve Kültürel Çeşitlilik Dinamikleri Üzerindeki Etkisi: Türkiye’nin AB Üyeliği”. Makalenin yazarı Harvard ve Koç Üniversitesi’nde siyaset bilimi dersleri veren Yrd. Doç. Şener Aktürk laiklik ve etnik-dini çeşitlilik arasında kafa yormaya değer bağlar kuruyor, yeni şeyler söylüyor.