Güncelleme Tarihi:
Demografik çevre, nüfusun özellikleri, yapısı ve trendleri gibi faktörlerden oluşur. Demografik çevre ekonomi ve nüfus bilimi gibi alanlarda kullanılır.
Demografik Çevre Nedir?
Demografik çevre, nüfus yapısı, trendleri ya da özellikleri gibi farklı faktörlerden meydana gelen çevre olarak tanımlanmaktadır. Nüfusun miktarı nüfus içindeki erkek ve kadın oranı, yaş grubu ve insanların eğitim durumları gibi demografik birçok unsurdan meydana gelir. İşletmeler de demografik çevre ile etkileşim içinde olduğu için nüfusu incelemek önemlidir. Faaliyet gösterdikleri alan ile ilgili demografik çevre faktörleri işletmeler için önemlidir ve bu nedenle inceleme alanına girer.
Dış çevre ve genel çevre analizi yapılırken dönemin koşullarını da mutlaka dikkate almak gerekir. Salgın gibi olağanüstü durumlar her ne kadar inceleme yapmayı zorlaştırsa da ikinci bir plan olarak krizi fırsata çevirmek de mümkündür. Bu da işletmelerin planları arasında olur ve bu nedenle dikkate alınması gerekir. Dış çevre analizi yapılırken yasal çevre, ekonomik çevre ve demografik çevreyi dikkate almak ve analiz gerçekleştirmek gerekir.
İşletmeyi Nasıl Etkiler?
İşletmeler kurulurken dış çevre analizi yaparlar ve buna göre bir kurulum gerçekleştirirler. Birçok işletme üzerinde demografik çevrenin etkisi vardır. İşletmelerin çevresel faktörlere ve demografik tehditlere karşı her zaman uyanık ve tetikte olması gerekir. Fırsatlardan yararlanmak ve tehditlere karşı hazır olmak işletmelerin karlılık oranlarını artırmaları için oldukça önemlidir.
Kuruluş öncesinde bölge ile ilgili analiz yapmak ve dış çevreye göre bir kurulum gerçekleştirmek gerekir. İşletmeleri sarmalayan ve direkt olarak etkileyen bir faktör olmasından dolayı demografik çevrenin mutlaka dikkate alınması gerekir. Yakın çevrede sosyal sınıf, alt kültür ve kültür incelenmesi gereken faktörler arasındadır. İnsanlar arasındaki ilişkiler ve kültürel yansımalar da dikkate alınması gereken unsurlar arasındadır.
Sosyal sınıf kültür ile direkt olarak ilişkili olduğu için sosyal sınıfı analiz etmek ve buna göre bir işletme kurmak gerekir. Rekabet analizi yapmak ve ekonomik özellikler hakkında bilgi sahibi olmak da işletmelerin geleceğini etkileyen özellikler arasındadır. Bir işletme kurmadan önce çevreyi analiz etmek ve işletmenin bu çevrede dikkat çekip çekmeyeceğini çözmek mümkündür. Bu sayede işletmelerin daha uzun soluklu olması ve tercih edilmesi de mümkündür.
Demografik Çevre Faktörleri ve Unsurları
Demografik çevre faktörleri şu şekildedir:
İşsizlik
Nüfus
Eğitim
Bölgelerin nüfus dağılımları
Etnik yapılar
Yaş grupları
Kadın ve erkek nüfusunun oranları
Bölgeler arasındaki nüfus hareketleri
Nüfus özellikleri ve yapısı ile trendleri
Gelir dağılımları
Nüfus büyüklüğü
İnsanların eğitim durumları