Günlük hayatın koşuşturmasında kitap okumaya vakit bulamayanlar için yaz tatili iyi bir fırsat. Yol boyunca, deniz kenarında, bir ağaç gölgesinde okunan kitaplar hayatımızı güzelleştiriyor... Yola çıkmadan bavulumuza atacağımız kitapları seçmek de önemli. Kitap eki editörleri, eleştirmen ve yazarlara favori yaz kitaplarını sorduk. Kimi roman, kimi bilimkurgu, kimi polisiye okumayı seviyor.
#Kitapİrlandalı yazar Audrey Magee’nin ‘Koloni’si dil, kültür ve hafıza savaşları üzerinden hem sömürgeciliğin neden olduğu kötülüklere hem de geleneklerin barındırdığı tehlikelere açılan kapsamlı bir hikâye. Magee, emperyel kültürle sömürge kültürü arasındaki çatışmayı sınıflar, kültürler, cinsiyetler arasındaki gücün doğası ile birlikte tartışıyor. Yakıcı meseleleri ele almakla birlikte ‘Koloni’ canlı görüntüler ve etkili diyaloglardan oluşan, edebiyat tadı veren, sürükleyici bir roman.
#KoloniSerkan Kaya Almalı’nın ilk romanı ‘Yuvarlandığım Mezarlar’, haritadaki yeri bile neredeyse unutulmuş, aksiyona hasret bir Anadolu kasabasında geçiyor. Tek solukta biten kitap, yabancı korkusu, varoluş ve yalnızlık olguları üzerinden, çılgınlığın kanıksandığında kolaylıkla nasıl da norm haline geldiğini anlatıyor.
#Yuvarlandığım MezarlarKaouther Adimi, ‘Cebimdeki Taşlar’da Paris’te yaşayan Cezayirli bir kadının iki dünya arasına sıkışmışlığını ironik bir dille anlatmış. Kimi zaman geçmişe duyulan özlemin ve hüznün, kimi zaman ince bir mizahın sürüklediği roman, kimlik ve özgürlük arayışına açılan minör bir anlatı.
#Cebimdeki TaşlarSinemaya da uyarlanan ‘Çizgili Pijamalı Çocuklar’la tanınan İrlanda çağdaş edebiyatının parlayan genç üyesi John Boyne, ‘Romanovlar’ın Son Evi’nde bir Rus kölenin (mujik) hayatı üzerinden devrim öncesi Rusya’nın canlı, güçlü, nefis bir tablosunu sunuyor.
#Romanovlar'ın Son EviTÜYAP kitap fuarı için geri sayım devam ediyor. Yurt içi ve yurt dışından 800’ün üzerinde yayınevi ve sivil toplum kuruluşunun katılımı beklenen TÜYAP’ta, panel, söyleşi, şiir dinletisi ve çocuk atölyelerinden oluşan kültür etkinliklerinde ve imza günlerinde yüzlerce yazar okurlarıyla buluşacak. Peki, TÜYAP kitap fuarı ne zaman? TÜYAP imza günleri takvimi…
#TÜYAP Kitap Fuarı Ne ZamanYerli edebiyatın ustalarının en yeni eserleri, dünyanın dört bir yanından ödüllü romanlar, çarpıcı biyografiler, yeni keşifler, tarih, bilim, anı türünde dikkat çeken çalışmalar... Yayın dünyası yeni sezona hazırlanırken önümüzdeki günlerde tanışacağımız kitapları seçtik, öne çıkanları derledik...
#Ahmet ÜmitErnesto Sabato ‘Direniş’te insanlara yüzleşme, düşünme ve eylem çağrısı yapıyor. Kitap, tam da hepimizin çıkışsız kaldığı soruları işliyor. İnsanca bir dünyayı özleyeceğiz, Sabato’ya göre. O zamanın gelmesi için de yavaşlamaya ihtiyacımız var. İnsan hızıyla ilerlemeye!
#DirenişBirkaç milyon yıldır yeryüzünü paylaştığımız hayvanlar bugün bizim için ne ifade ediyor? Son iki yüz yıldır onlara, doğaya ve kendimize nasıl yabancılaştık? John Berger’ın farklı zaman dilimlerinde yazdığı makalelerden oluşan ‘Hayvanlara Niçin Bakarız? hayvanlarla ilişkimizi mercek altına alıyor.
#KitapsanatGeçen günlerde Man Booker Ödülü’nü kazanan çağdaş Amerikan edebiyatının yükselen yıldızı, öykücü ve romancı George Saunders’ın ilk öyküleri de okur karşısına çıktı. Saunders’ın tamamı büyük bir öngörü sahibi olan kara anlatıları her zamanki kadar karanlık, her zamanki kadar nüktedan.
#KitapsanatDünyanın en önemli Edebiyat ödüllerinden Man Booker Ödülü’ne bu yıl, Türkçeye 'Arafta' adıyla çevrilen ilk romanı 'Lincoln in the Bardo' ile 58 yaşındaki ABD’li yazar George Saunders layık görüldü. Ödüle, Paul Auster, Ali Smith, Emily Fridlund, Mohsin Hamid ve Fiona Mozley’nin de aralarında olduğu önemli yazarlar aday gösterilmişti.
#George SaundersDeneme, fütursuzca sorular sormanın, hayatın her köşesine girip çıkmanın, düşüncenin zincirlerini kırmanın, her fikre, her duyguya dokunmanın en güzel yollarından biri. Mavisel Yener tüm bu özelliklerden süzerek kaleme aldığı denemelerine çocuksuluğu, ahengi, mizahı katıyor.
#Aklımda Tuhaf SorularPandemi sezonu, yaz rehaveti derken durağan bir dönem geçiren yayın dünyası sonbaharla başlayan yeni sezona heyecan verici kitaplarla giriyor. Hürriyet Kitap Sanat’ın her sene hazırladığı yeni sezon dosyasında bu kez 29 yayınevinin, önümüzdeki üç ay içinde raflara çıkaracağı yerli-yabancı, edebiyat ve edebiyat dışı kitapları sizi bekliyor. Kitaplığınızı gözden geçirip yeni okumalara alan açmanın tam sırası...
#Yeni SezonYerli edebiyatın yıldız isimleri Orhan Pamuk, Oya Baydar, Ahmet Ümit, Hakan Günday yeni kitaplarıyla geliyor. Dünyanın dört bir köşesinden usta kalemlerse son romanlarıyla Türkçe olarak karşımızda. Dilimize ilk kez çevrilen isimler de var, yerli ve yabancı çok iyi tanıdığımız yazarların kurmaca dışı metinleri de. 2021’de raflarımıza kurulacak kitaplara birlikte göz atalım...
#2021Pandemiyle geçen 2020’nin tek tük iyi yanlarından biri hayatımızda kitaplara daha çok yer açmamız oldu. Peki, yılın en çok iz bırakan kitapları hangileriydi? Hürriyet Kitap Sanat olarak oluşturduğumuz 23 kişilik jürimiz bu sene yayımlanan yerli ve çeviri kitapları, edebiyat ve edebiyat dışı kategorilerinde ayrı ayrı değerlendirdi. Jürinin gönderdiği ‘en iyi 10 kitap’ listelerindeki sıralamaya göre yaptığımız puanlama sonucunda, ‘edebiyat dışı’ kategorisinde Nurdan Gürbilek’in ‘İkinci Hayat: Kaçmak-Kovulmak-Dönmek Üzerine Denemeler’i zirveye oturdu. İşte jürimizin seçkisiyle 2020’nin edebiyat dışı kategorisindeki en iyi 50 kitabı...
#En İyi 50 KitapPandemiyle geçen 2020’nin tek tük iyi yanlarından biri hayatımızda kitaplara daha çok yer açmamız oldu. Peki, yılın en çok iz bırakan kitapları hangileriydi? Hürriyet Kitap Sanat olarak oluşturduğumuz 23 kişilik jürimiz bu sene yayımlanan yerli ve çeviri kitapları, edebiyat ve edebiyat dışı kategorilerinde ayrı ayrı değerlendirdi. Jürinin gönderdiği ‘en iyi 10 kitap’ listelerindeki sıralamaya göre yaptığımız puanlama sonucunda, Ayfer Tunç’un son romanı ‘Osman’ en çok oyu alarak edebiyat kategorisinde birinci oldu. İşte jürimizin seçkisiyle 2020’nin edebiyat kategorisindeki en iyi 50 kitabı.
#OSMAN