Damon Galgut, 2021 yılı Man Booker Ödülü’ne değer görülen ‘Vaat’ adlı romanında Güney Afrikalı -beyaz- bir ailenin 40 yıla yayılan çöküş hikâyesini anlatıyor. Güney Afrika’nın ırk, aidiyet ve toprakla ilgili çözülmemiş sorunlarını zengin bir ailenin tarihiyle ve trajedisiyle birleştiren sorgulayıcı bir hikâye...
#VaatBasketbol oynarken sakatlanması her şeyin başlangıcı oldu. Morali düzelsin diye ailesi onu bir ajansa yazdırdı. Tiyatroyla tanıştı. Reklam ve dizilerde rol aldı. “Hayat bazen sizi hiç beklemediğiniz noktalara itebiliyor” diyor. Şimdi Kanal D’de yayımlanan ‘Dönence’ dizisinde Miro karakterini canlandıran Atakan Hoşgören’le buluşup onu daha yakından tanıdık: “Aşk, tanımlayamadığın sürece aşktır. Onun için her şeyi yapabilme potansiyelinin olması, sürekli özlemek, sürekli onu düşünmek...”
#Atakan HoşgörenGünlük hayatın koşuşturmasında kitap okumaya vakit bulamayanlar için yaz tatili iyi bir fırsat. Yol boyunca, deniz kenarında, bir ağaç gölgesinde okunan kitaplar hayatımızı güzelleştiriyor... Yola çıkmadan bavulumuza atacağımız kitapları seçmek de önemli. Kitap eki editörleri, eleştirmen ve yazarlara favori yaz kitaplarını sorduk. Kimi roman, kimi bilimkurgu, kimi polisiye okumayı seviyor.
#KitapPandemi sezonu, yaz rehaveti derken durağan bir dönem geçiren yayın dünyası sonbaharla başlayan yeni sezona heyecan verici kitaplarla giriyor. Hürriyet Kitap Sanat’ın her sene hazırladığı yeni sezon dosyasında bu kez 29 yayınevinin, önümüzdeki üç ay içinde raflara çıkaracağı yerli-yabancı, edebiyat ve edebiyat dışı kitapları sizi bekliyor. Kitaplığınızı gözden geçirip yeni okumalara alan açmanın tam sırası...
#Yeni SezonHalid Halife, romanı ‘Bu Şehrin Mutfaklarında Bıçak Yok’ta, Suriye’nin ihtişamlı günlerinden çöküşe giden yakın tarihine ailenin üç kuşağı üzerinden bakıyor. Türkçede ilk kez yayımlanan Necib Mahfuz ödüllü yazar, Halep’in çokkültürlü ruhunu ustalıkla resmediyor, kentine ses oluyor.
#Bu Şehrin Mutfaklarında Bıçak YokYerli edebiyatın yıldız isimleri Orhan Pamuk, Oya Baydar, Ahmet Ümit, Hakan Günday yeni kitaplarıyla geliyor. Dünyanın dört bir köşesinden usta kalemlerse son romanlarıyla Türkçe olarak karşımızda. Dilimize ilk kez çevrilen isimler de var, yerli ve yabancı çok iyi tanıdığımız yazarların kurmaca dışı metinleri de. 2021’de raflarımıza kurulacak kitaplara birlikte göz atalım...
#2021Pandemiyle geçen 2020’nin tek tük iyi yanlarından biri hayatımızda kitaplara daha çok yer açmamız oldu. Peki, yılın en çok iz bırakan kitapları hangileriydi? Hürriyet Kitap Sanat olarak oluşturduğumuz 23 kişilik jürimiz bu sene yayımlanan yerli ve çeviri kitapları, edebiyat ve edebiyat dışı kategorilerinde ayrı ayrı değerlendirdi. Jürinin gönderdiği ‘en iyi 10 kitap’ listelerindeki sıralamaya göre yaptığımız puanlama sonucunda, ‘edebiyat dışı’ kategorisinde Nurdan Gürbilek’in ‘İkinci Hayat: Kaçmak-Kovulmak-Dönmek Üzerine Denemeler’i zirveye oturdu. İşte jürimizin seçkisiyle 2020’nin edebiyat dışı kategorisindeki en iyi 50 kitabı...
#En İyi 50 KitapPandemiyle geçen 2020’nin tek tük iyi yanlarından biri hayatımızda kitaplara daha çok yer açmamız oldu. Peki, yılın en çok iz bırakan kitapları hangileriydi? Hürriyet Kitap Sanat olarak oluşturduğumuz 23 kişilik jürimiz bu sene yayımlanan yerli ve çeviri kitapları, edebiyat ve edebiyat dışı kategorilerinde ayrı ayrı değerlendirdi. Jürinin gönderdiği ‘en iyi 10 kitap’ listelerindeki sıralamaya göre yaptığımız puanlama sonucunda, Ayfer Tunç’un son romanı ‘Osman’ en çok oyu alarak edebiyat kategorisinde birinci oldu. İşte jürimizin seçkisiyle 2020’nin edebiyat kategorisindeki en iyi 50 kitabı.
#OSMANSerkan Kaya Almalı’nın ilk romanı ‘Yuvarlandığım Mezarlar’, haritadaki yeri bile neredeyse unutulmuş, aksiyona hasret bir Anadolu kasabasında geçiyor. Tek solukta biten kitap, yabancı korkusu, varoluş ve yalnızlık olguları üzerinden, çılgınlığın kanıksandığında kolaylıkla nasıl da norm haline geldiğini anlatıyor.
#Yuvarlandığım MezarlarAdı Julio Cortazar, Carlos Fuentes, Juan Rulfo ve Marquez ile birlikte anılan Guatemalalı yazar Augusto Monterroso’nun iki yapıtını okudum. Biri ‘Devridaim’, diğeri ‘Toplu Eserler ve Diğer Hikayeler’. Nasıl buldum? 1921-2003 yılları arasında yaşamış ve yazmış olan Monterroso ile keşke tanışmış olaydık diye hayıflandım! Neden derseniz, kitabını açmış da yazdıklarını tek tek bana okuyormuş gibi bir yakınlık içinde buldum kendimi. Çok iyimser bir yazar, en çok da bundan sevdim sanırım.
#Mahmud DervişTÜYAP kitap fuarı için geri sayım devam ediyor. Yurt içi ve yurt dışından 800’ün üzerinde yayınevi ve sivil toplum kuruluşunun katılımı beklenen TÜYAP’ta, panel, söyleşi, şiir dinletisi ve çocuk atölyelerinden oluşan kültür etkinliklerinde ve imza günlerinde yüzlerce yazar okurlarıyla buluşacak. Peki, TÜYAP kitap fuarı ne zaman? TÜYAP imza günleri takvimi…
#TÜYAP Kitap Fuarı Ne ZamanYerli edebiyatın ustalarının en yeni eserleri, dünyanın dört bir yanından ödüllü romanlar, çarpıcı biyografiler, yeni keşifler, tarih, bilim, anı türünde dikkat çeken çalışmalar... Yayın dünyası yeni sezona hazırlanırken önümüzdeki günlerde tanışacağımız kitapları seçtik, öne çıkanları derledik...
#Ahmet ÜmitErnesto Sabato ‘Direniş’te insanlara yüzleşme, düşünme ve eylem çağrısı yapıyor. Kitap, tam da hepimizin çıkışsız kaldığı soruları işliyor. İnsanca bir dünyayı özleyeceğiz, Sabato’ya göre. O zamanın gelmesi için de yavaşlamaya ihtiyacımız var. İnsan hızıyla ilerlemeye!
#DirenişGeçen günlerde Man Booker Ödülü’nü kazanan çağdaş Amerikan edebiyatının yükselen yıldızı, öykücü ve romancı George Saunders’ın ilk öyküleri de okur karşısına çıktı. Saunders’ın tamamı büyük bir öngörü sahibi olan kara anlatıları her zamanki kadar karanlık, her zamanki kadar nüktedan.
#Kitapsanat