Metro Türkiye depremzede çiftçilere destek amacıyla bölgeden temin ettiği ürün miktarını sezon sonuna kadar arttırmak için çalışmalarını sürdürüyor. Mağazalarında bulabileceğimiz ürünler arasına Hatay’dan Arsuz limonu, beyaz balkabağı, Kırıkhan havucu, lahanası ve marulundan sonra Arsuz tatlı patatesi ve Kırıkhan siyah havucu da eklendi.
#MetroKahramanmaraş depremlerinden etkilenen illerimiz ülkemizde tarım faaliyetlerinin yoğun şekilde yapıldığı alanlar. Geçimini yöresel ürünlerin satışıyla sağlayanların sayısı da buralarda bir hayli fazla. Bu zor günleri atlatmaları için yerel üreticilere destek olmak çok önemli... Bu sayede bölgeye ekonomik destekte bulunurken yerel değerlerimizi ve ürün çeşitliliğimizi de koruyabiliriz. Sipariş verebileceğimiz üreticileri aradık, ürün gönderimi yapıp yapmadıklarını sorduk ve hangi ürünleri alabileceğimizi listeledik.
#KahramanmaraşOrtasından salınarak Asi Nehri akıyor; binlerce yıl öncenin mozaikleri de geçmişi getiriyor bugüne. Farklı inançlar, efsanelerle gerçekler iç içe... Kimi mekânda hayat yıllar öncesinde durmuş gibi. Affan Kahvesi’nin hikâyesinden ağaca dönüşen Daphne’nin sele kapılmasına, bildiğimiz Antakya’dan biraz fazlasını anlatacağım size...
#SeyahatSon dönemde Güneydoğu Anadolu bölgesine sık gidiyorum. Her şehri başka bir hikaye farklı yaşam, ve tek bir sayfaya sığdırılamayacak kadar özgün yerler. Bence bir şehri ve kültürünü tanımak istiyorsanız o şehre en az üç gününüzü ayırmalı, sokaklarında dolaşmalı, insanıyla tanışmalı, akan hayatı seyretmelisiniz. Bölgede mutfağı ile ün salan şehirlerden biri olan Antakya, herkesin en az bir kez gitmesi gereken bir yer.
#Uğur ÇelikkolBİRLEŞMİŞ Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESO) tarafından gastronomi kenti seçilen Hatay’da günümüze kadar 14 ürün coğrafi işaretle tesillendi. Kentte, bu güne kadar yöresel anlamda, Antakya künefesi, Antakya sürkü, Antakya küflü sürkü, Antakya kağıt kebabı, Antakya tuzlu yoğurdu, Antakya carra peyniri, Samandağ biberi, Hatay kabak tatlısı, Hatay Defne sabunu, Hatay ipeği, Dörtyol mandarini, Belen Kömürçukuru pekmezi, Kırıkhan kavunu ve üflemeli bir çalgı türü olan Samandağ neyi de coğrafi işareti alınarak tescillendi. Peki, coğrafi işaret nedir?
#Coğrafi İşaretİnsanların sıklıkla kullandığı birçok sabun türü bulunmaktadır. Bu sabun türlerinin bazıları oldukça yararlı olması ile dikkat çekmektedir. Defne sabunu da yararlı olan sabunlardan birisi olarak bilinmektedir. Defne sabunu nedir, ne işe yarar ve nasıl kullanılır? Defne sabununun saça ve cilde faydaları nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Defne SabunuSeboreik dermotit hastalığı yaygın bir şekilde görülen deri rahatsızlıklarından biridir. Yazımızda seboreik dermatit nedir ve neden olur, Seboreik dermatit belirtileri ve tedavisi nelerdir gibi bilgileri bulabilirsiniz.
#Seboreik Dermatit Nedir Ve Neden Olur?Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, 5. Teşvik bölgesine geçmek için tüm kriterlere uygun olduklarını ifade ederek “Hatay, Suriye ve Ortadoğu’da savaş bittiğinde ayakta kalmalı. Suriye ve Irak gibi ülkelere ihracat, altyapı ve üstyapı işleri alıp yapması için devletimizin o sıcak elini omzumuzda hissetmek istiyoruz” dedi.
#Lütfü SavaşBiliyorum iyice daraldınız. ‘Dolar kaç lira olmuş yine, çocuklar sabahın kör karanlığında okula gidiyorlar, TEOG gitti, yerine tuhaf bir emlakçılık sistemi geldi’ diye bunaldınız. ‘Komşularda savaş var, savaş olmayanlarla da itiş kakış içindeyiz’ diye gerildiniz.
#YazarlarEylül, Amik Ovası’nda pamuk hasadı zamanı. Her biri avuç dolduracak büyüklükteki kar gibi beyaz pamuk kozalarını topluyor kadınlı-erkekli ırgatlar. Samandağ ilçesinin sahilinden 1230 metreye tüm heybetiyle yükselen Musa Dağı köylerinde ise defne mevsimi açılıyor. Mis kokulu bu ağacı Defne Yolu projesiyle yücelten 800 nüfuslu Hıdırbey, Türkiye’de tenis oynanan köyler hayal eden yazar Çetin Altan’ın bile gözlerini yaşartacak kadar medeni ve güzel.
Sabancı Vakfı, toplumsal gelişmeye katkıda bulunan “sıra dışı kişilerin olağanüstü öykülerini”, “Fark Yaratanlar” programıyla kamuoyuna anlatmaya devam ediyor. Fark Yaratanlar programı, yapılan çalışmaların kısa videolarının, Sabancı Vakfı tarafından hazırlanarak internet ortamında paylaşılmasını, izleyenlere ilham vermesini, böylece toplumsal gelişmeye aktif katılımın çoğalmasını amaçlıyor.
Sabancı Vakfı’nın yeni Fark Yaratan’ı; Türkiye’nin tek Ermeni köyü olan, nüfusu ve geliri azalan Vakıflı Köyü’nde dayanışmayı artırmak için kurulan “Vakıflı Köyü Kooperatifi Kadınlar Kolu” oldu. Vakıflı Köyü Kooperatifi 2004 yılında kuruldu. 2005 yılında Kadınlar Kolu’nun kurulmasıyla kooperatifin çalışmaları hareketlenmeye ve çeşitlenmeye başladı. 5 kadınla kurulan kooperatifin kadınlar kolunda bugün 27 kadın çalışıyor. Kadınlar; evlerinde ürettikleri reçel, defne sabunu, meyve suyu, defne yağı, nar ekşisi ve 17 çeşit likörü köydeki kilisenin bahçesinde, köyün çay bahçesinde ve İstanbul Kurtuluş’taki küçük şubelerinde satıyorlar. Satılan ürünlerden elde edilen gelirin yüzde 80’i üreticinin olurken, yüzde 20’si ile kooperatife katkı sağlanıyor. Turizm mevsiminin başladığı Nisan ve Mayıs aylarında, Vakıflı Köyü Kooperatifi için üretim yapan bir kadının geliri 1000 TL’ye kadar yükselebiliyor.
#HtvhaberSuriye’nin ikinci büyük kenti Halep, ziyaretçilerinde zaman tünelinde yolculuk etmiş etkisi yaratıyor. Gaziantep’ten çıkıp, yaklaşık 1 saat yol aldıktan sonra kendinizi ortaçağa ait bir kentte buluyorsunuz. Suriyeliler, Türkiye’de zor rastlanacak türde bir kentsel koruma bilincine sahipler. Şehrin ünlü kalesinden görünen eski Halep, uçsuz bucaksız bir labirent gibi. Eski veya yeni, binaların hemen hemen tamamı, açık renkli ve kolay işlenen kayşani taşından yapılmış. Şehir adını bu güya beyaz taşa borçlu.