D Vitamini Eksikligi haberleri sayfasında D Vitamini Eksikligi hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1110 D Vitamini Eksikligi haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Vitaminler vücudun sağlıklı işleyişi için büyük önem taşıyor. Hem vitamin hem de hormon olan D vitamininin kas-kemik sağlığı, ruh sağlığı, metabolizma işleyişi, bağışıklık ve sinir sisteminin düzgün çalışması başta olmak üzere vücutta birçok önemli görevi bulunuyor. Memorial Şişli Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bölümü’nden Prof. Dr. İbrahim Şahin, D vitamini ve sağlık için önemi hakkında bilgi verdi.
#D VitaminiBu günlerde kendinizi her zamankinden daha yorgun, enerjisiz, isteksiz ve mutsuz hissediyorsanız D vitamini eksikliğiyle karşı karşıya olabilirsiniz. Bu haftaki yazımızda mutluluk ve D vitamini arasındaki ilişkiyi ve en iyi D vitamini kaynaklarının neler olduğunu sizler için derledik.
#D VitaminiVücudun sağlıklı bir şekilde kalabilmesi adına kabul görülen D vitamininin vücutta yer almaması, D vitamini eksikliği olduğu anlamına gelir. D vitaminini ve vücuttaki eksikliğinin belirtilerini bilmeniz, buna göre neler yapmanız gerektiğini, merak edilenleri sizlere tüm detayları ile derledik.
#SağlıkD vitamini eksikliği vücudumuzda kas güçsüzlüğü, ağrı, yorgunluk ve depresyon gibi sorunlara yol açıyor. Son yıllarda D vitamini eksikliğinin, göz kuruluğuna da yol açtığı anlaşıldı… Göz kuruluğundan korunmak için D vitamini depolarımızı dolu tutmalıyız.
#D VitaminiD vitamini, bağışıklık sistemi üzerinde önemli bir role sahip. Hastalığa neden olan virüs ve bakterileri engellemeye yardımcı olur. Ayrıca kemik sağlığının korunmasında da oldukça etkili. Eksikliğinde de bazı sorunlara yol açabilir. Peki D vitamini eksikliği nasıl giderilir? İşte D vitamini bulunan besinler
#D Vitamini EksikliğiÖzellikle 5 yaş altındaki çocuklarda görülen, nedeni tam olarak açıklanamayan PFAPA sendromunun, tekrarlayan ateş, ağız içinde lezyonlar, farenjit ve boyunda lenf bezlerinin büyümesiyle ortaya çıktığını belirten Dr. Öğr. Üyesi Öznur Yılmaz Gondal aileleri uyardı. Gondal, “Yapılan birkaç çalışmada, D vitamini eksikliğinin PFAPA sendromuyla ilişkili olabileceğini ortaya koymuştur” dedi.
#Öznur Yılmaz Gondalİç Hastalıklar Uzmanı Dr. Nesibe Karakuş, son bilimsel çalışmalarda D vitamini eksikliğinin tümör gelişimine (kalın bağırsak, meme, prostat kanserleri), kalp damar hastalıklarına, enfeksiyonlara yatkınlıkta artışa, kalp hastalıkları gibi sağlık sorunlarına yol açabildiğini belirtti.
#D VitaminiRaşitizm, genellikle D vitamini eksikliği nedeniyle oluşan bir hastalıktır. D vitamini eksikliği, kemik yoğunluğunu olumsuz etkiler ve çocuklarda raşitizme yol açabilir. Peki, raşitizm daha çok kimlerde görülür, belirtileri nelerdir? İşte uzman bilgileri ışığında raşitizm hakkında merak edilenler…
#BebekKoronavirüsle birlikte bağışıklığı güçlendirmek elzem hale geldi; D vitaminin kullanımında artış yaşandı. D vitaminin bağışıklık sistemini güçlendirdiği ve birçok hastalığa karşı koruyucu etki gösterdiği biliniyor. Bu nedenle kandaki D vitamini düzeyini önerilen aralıklarda tutmak, bağışıklığın güçlenmesi ve hastalıklardan korunma adına büyük önem taşıyor. Diyetisyen Emel Terzioğlu Arslan, koronavirüs döneminde D vitaminin önemini, eksiklik belirtilerini, yeterli D vitamini düzeyinin ne olması gerektiğini, hangi besinlerde D vitamini bulunduğunu anlattı.
#D VitaminiÇocukların koronavirüse neden yakalandığı ile ilgili önemli bir bilgi ortaya çıktı. Gelen son dakika haberine göre; Dicle Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Kamil Yılmaz, PCR testi ile tanı konulan yaklaşık 40 koronavirüs hastası çocukta D vitamini düzeyi üzerine çalışma yaptıklarını ve bu hastaların yüzde 72'lik gibi bir kısmında D vitamini eksikliği ya da yetersizliğinin saptandığını söyledi.
#DiyarbakırD vitamini eksikliğinin, kemiklerin zayıflamasını tetikleyeceğine dikkat çeken Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Gökhan Meriç, bu durumun yetişkinlerde osteomalazi (kemik yumuşaması) çocuklarda ise raşitizme neden olduğunu hatırlattı. Doç. Dr. Meriç, “Eklem ağrılarınızın nedeni D vitamini eksikliği olabilir” dedi.
#D VitaminiD vitamini eksikliğinin, kemiklerin zayıflamasını tetikleyeceğine dikkat çeken Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Gökhan Meriç, bu durumun yetişkinlerde osteomalazi (kemik yumuşaması) çocuklarda ise raşitizme neden olduğunu hatırlattı. Doç. Dr. Meriç, “Eklem ağrılarınızın nedeni D vitamini eksikliği olabilir” dedi.
#Doç. Dr. Gökhan MeriçD vitamini eksikliğinin kemik yapısında bozulmalara, kemik erimesine, kas güçsüzlüğüne ve farklı birçok hastalığa neden olduğuna dikkat çeken İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Yaşar Küçükardalı, D vitamini eksikliğinin diyabet, kalp ve dolaşım rahatsızlıkları, hatta kanser riskini de önemli oranda artırdığını söyledi. Prof. Dr. Küçükardalı, D vitamini kullanmadan önce mutlaka hekime başvurulması gerektiğine dikkat çekti.
#Prof. Dr. Yaşar KüçükardalıDoç. Dr. Mahmut Muzaffer İlhan, D vitamini eksikliğinin diyabeti tetiklediğini belirterek, “D vitamininin bağışıklık sistemi hastalıklarından, kanserlere, kalp damar sağlığından şeker hastalığına kadar birçok hastalıkla ilişkili olduğu kanıtlandı. Astım hastaları açısından da D vitamini düzeyleri önemlidir. Bazı çalışmalarda D vitamini hem astım gelişiminde hem de tedavisinde önemli bir faktör olarak görülür” dedi.
#Doç. Dr. Mahmut Muzaffer İlhanDoç. Dr. Mahmut Muzaffer İlhan Dünya Sağlık Örgütü, “D vitamini eksikliğini kolon kanseri için risk faktörü olarak belirledi. Yapılan çalışmalar özellikle D vitamini seviyesi 12 ng/ml altında ise kolon kanseri riskinin belirgin olarak arttığını gösteriyor. Meme kanseri ve prostat kanserinin de D vitamini eksikliği ile ilişkisini gösteren araştırmalar mevcuttur” dedi.
#D VitaminiDoç. Dr. Mahmut Muzaffer İlhan “Dünya Sağlık Örgütü D vitamini eksikliğini kolon kanseri için risk faktörü olarak belirledi. Yapılan çalışmalar özellikle D vitamini seviyesi 12 ng/ml altında ise kolon kanseri riskinin belirgin olarak arttığını gösteriyor. Meme kanseri ve prostat kanserinin de D vitamini eksikliği ile ilişkisini gösteren araştırmalar mevcuttur” dedi.
#Doç. Dr. Mahmut Muzaffer İlhanHem yetişkinler hem de çocuklar için en değerli vitaminler arasında yer alan D vitamininin eksikliğinde çeşitli sağlık sorunları ortaya çıkabiliyor. Özellikle koronavirüs pandemisi sürecinde bağışıklığın güçlü tutulması daha da önem kazanırken, yeterli D vitamininin düzenli alınması korunma önerileri arasında ilk sıralarda yer alıyor.
#D VitaminiKORONAVİRÜS salgınından hem ruhsal hem fiziksel açıdan etkilenen çocuklarda bazı hastalıkların arttığını belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Miraç Ergen, “Sırt, omuz, boyun ağrısı, hareketsizliğin yol açtığı obezite ve D vitamini eksikliği görüyoruz” dedi.
#Dr. Miraç ErgenVitaminler vücudun sağlıklı işleyişi için büyük önem taşıyor. Hem vitamin hem de hormon olan D vitamininin kas-kemik sağlığı, ruh sağlığı, metabolizma işleyişi, bağışıklık ve sinir sisteminin düzgün çalışması başta olmak üzere vücutta birçok önemli görevi bulunuyor. Memorial Şişli Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bölümü’nden Prof. Dr. İbrahim Şahin, D vitamini ve sağlık için önemi hakkında bilgi verdi.
#D VitaminiAraştırmalar bugünkü çalışanların 15 yıl öncekilerden yüzde 40 daha stresli olduğunu gösteriyor. Uzmanlara göre insanlık, pandemi öncesi mental durumunu yakalayabilmiş değil. Bu durum şirketlerin de sağlığını bozdu. PwC’nin araştırması ise ‘kendini iyi hissetmeme’ durumunun en çok Z kuşağı ve kadın çalışanları etkilediğini gösteriyor. Peki şirketler ne yapıyor? Üç yıl öncesine göre mental sağlığa yatırım yüzde 300 artmış durumda. Fortune 500’ün yüzde 80’i ruh sağlığına yatırım yapıyor. Çünkü kendini daha iyi hisseden çalışanın verimi en az yüzde 15 artıyor. Ruh sağlığı sorunları dünyada 12 milyar saatlik iş kaybına neden oluyor. İş dünyasında ruh sağlığını masaya yatırdık...
#ÇalışanUniversity of California San Francisco Parnassus Campus (UCSF - Kaliforniya Üniversitesi San Francisco Parnassus Kampüsü) ve University of California, Davis’teki (UC Davis - Kaliforniya Üniversitesi) araştırmacılar, emziren kadınların süt üretimi nedeniyle kalsiyum kaybına uğramalarına rağmen güçlü kemiklerini nasıl koruduklarına dair uzun zamandır devam eden bir gizemi çözdüler.
#Kemik ErimesiDiz ağrısı yaş ilerledikçe hayat kalitemizi doğrudan etkileyen büyük bir sorun olarak karşımıza çıkar. 60’lara merdiven dayarken merdiven çıkamama, uzun yolda yürüyememe, yere oturup kalkamama gibi problemler kaçınılmaz oluyor. Bu yaşlarda pek çok kadından aynı şikayetleri duyuyoruz. Çoğunun dizinde sıvı kaybı ya da kireçlenme problemi var. Kimi sorununa ameliyat olarak çözüm buluyor, kimi iğne yaptırıyor, kök hücre tedavisi deniyor, kimi ozon terapi… Bu işlemlerden ve ameliyattan korkanlar ise çareyi kantaron yağında, kuyruk yağında ya da kelle paça çorba gibi kolajen kaynaklarında arıyor.
#Diz Ağrısı50'li, 60'lı yaşlardan sonra insanların dizlerindeki ağrılardan yakınması, hareketlerinde zorlanması normal karşılanır ancak bizim ülkemizde özellikle kadınların dizlerinde sıklıkla kireçlenme ve sıvı kaybı problemi yaşanıyor. Peki neden özellikle kadınlar bu dertten mustarip, temelinde ne yatıyor? Kuyruk yağı, kantaron yağı, kelle paça çorbası, kolajen takviyeleri diz ağrılarına iyi geliyor mu? Yoksa sorunun tek çözümü ameliyat mı? Doç. Dr. Ahmet Sevencan ile konuşuk.
#Diz ProblemleriYepyeni bir araştırmada, emziren kadınlarda kemikleri güçlendiren, osteoporozu tedavi edebilen ve kırık iyileşmesini hızlandırabilen CCN3 adlı yeni bir hormon tespit edildi. Uzmanlara göre bu keşif, osteoporoz başta olmak üzere çok sayıda farklı kırıkların tedavisinde kullanılabilecek. İşte tıp dünyasında çığır açacak nitelikteki keşfin detayları…
#Kemik ErimesiGünlük hayatın koşuşturmacasında, masum görünen bazı belirtileri dikkate alınmayıp ötelenebildiği ya da başka hastalıklarla karıştırılabildiği için teşhisi genellikle gecikebilen MS (Multipl Skleroz) hastalığının görülme sıklığı ülkemizde giderek artıyor. Son yıllarda toplumsal farkındalık artışıyla birlikte MS’in giderek erken evrede teşhis edilebildiğini belirten Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Ayşe Sağduyu Kocaman, 29 Mayıs Dünya MS Günü kapsamında hastalık hakkında bilinmesi gereken 9 önemli noktayı anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#MSD vitamini değerlerinizi düzenli olarak kontrol ettiriyor musunuz? Eğer bu önemli moleküle hak ettiği değeri vermiyorsanız, çok ciddi hastalıklara yakalanma riskiyle karşı karşıya olduğunuzu bilmelisiniz. Çünkü D vitamini eksikliği, başta kanser olmak üzere kemik erimesi, diyabet, kalp rahatsızlıkları, romatizma, kronik yorgunluk ve depresyon gibi daha birçok hastalığın oluşmasının ana nedenleri arasında.
#D VitaminiPırıl pırıl sağlıklı dişlere sahip olanlar genetik olarak şanslı elbette ancak yiyip içtiklerimiz de bir o kadar önemli. Peki dişleri aşındıran, çürük oluşumuna zemin hazırlayan hatalar neler?
#Diş Sağlığı“Parmak çıtlatmak eklemlerinize zarar verir, kolajen takviyeleri ile eklemler güçlendirilir, menopoz döneminde mutlaka eklem ağrısı çekilir, soğuk hava romatizmayı tetikler…” Eklemlerimiz ile ilgili böyle cümleleri duyuyoruz ama hangisi doğru hangisi gerçek pek sorgulamıyoruz. İşte eklemlerimizle ilgili bildiğimiz 8 hurafe ve bilim ışığındaki gerçekler…
#SağlıkDaha sağlıklı bir yaşam söz konusu olduğunda hepimiz doğru beslenmenin, ideal oranda egzersiz yapmanın, önerilen sürelerde uyumanın ve zararlı alışkanlıklardan uzak durmanın önemli olduğunu biliyoruz. Peki kaçımız bu önerilerin detaylarını biliyor ve/veya bu önerileri tam anlamıyla hayatımıza geçiriyoruz? Sağlıklı beslenme hakkında yeterince bilgi sahibi olmadığımız, en azından sağlıklı beslenme ile ilgili detayları derinlemesine bilmediğimiz, yüzleşmemiş gereken gerçeklerden biri. Bu yazımda erkeklerin beslenmelerine eklemeleri ya da hekim önerileri ile takviye formunda kullanmaları tavsiye edilen vitaminler hakkında bilgi aktaracağım.
#VitaminD vitamini ihtiyacımızı sadece besinlerle karşılamamız mümkün değil. Güneşlenmek şart. Yumurta, yağlı balıklar, hayvansal yağlar, etler, süt ürünleri, sakatat grubu besinlerin bazılarında da bir miktar D vitamini var ama bunlarla ihtiyacımızın en fazla yüzde 10’unu karşılayabiliriz. Geriye kalan yüzde 90’ı için güneşe, güneşlenmeye, cildimizi güneşle buluşturmaya mecburuz. Ayrıca bilelim ki güneşlenerek bedenimizde ürettiğimiz D vitamini, takviye olarak yuttuğumuz D vitamini kapsül, şurup ve damlalarından çok daha etkili ve değerlidir.
#1Paratiroid bezleri tarafından salgılanan PTH (Parathormon), vücutta kalsiyum miktarını düzenlemekle görevlidir. Kan testlerinde PTH olarak gösterilir. PTH nedir, PTH değeri kaç olmalıdır, düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri neler gibi soruların cevaplarını sizler için derledik.
#SağlıkÖzellikle karaciğerde üretimi yapılan ve hayati derecede önem taşıyan bir enzim olarak ALP karşımıza çıkar. Doktorların karaciğer enzimleri dediklerinde belirtilen enzimlerden biri ALP’ dir. ALP yani alkalen fosfataz nedir? Alkalen fosfataz değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri nelerdir? Alkalen fosfataz ile ilgili soruların yanıtlarını hazırladık.
#ALP DeğeriCA olarak bilinen kalsiyum, vücudumuz ve sağlığımız açısından büyük bir öneme sahip olan elementtir. Bu element CA olarak bilinir ve bu şekilde gösterilir. İnsan vücudunda da özellik olarak etkin bir rol oynayan kalsiyum fazlalığında ve eksikliğinde bazı sağlık sorunlarına yol açabilir. Yazımızda sizler için kalsiyum elementini ve eksiğinde ya da fazlalığında ne gibi sorunlara yol açacağını derledik.
#CA (Kalsiyum) NedirMPV, kandaki trombositlerin sayısını ve büyüklüklerini ölçmek için yapılan bir testtir. Diğer anlamda ortalama trombosit hacmi olarak adlandırılabilir. MPV nedir, MPV değeri kaç olmalıdır, düşüklüğü ve yüksekliğinin nedenleri ile belirtileri nelerdir? gibi soruların yanıtlarını sizin için derledik.
#Mpv NedirBu günlerde kendinizi her zamankinden daha yorgun, enerjisiz, isteksiz ve mutsuz hissediyorsanız D vitamini eksikliğiyle karşı karşıya olabilirsiniz. Bu haftaki yazımızda mutluluk ve D vitamini arasındaki ilişkiyi ve en iyi D vitamini kaynaklarının neler olduğunu sizler için derledik.
#D VitaminiUzmanlar özellikle yaz aylarında dışarı çıkmadan önce güneşin zararlı ışınlarından ve cilt kanserinden korunmak için güneş kremi sürülmesini tavsiye ediyor. Ancak güneş, insan sağlığı için pek çok yararı olan D vitamini üretimini de tetikliyor. Peki güneş kremi sürerek zararlı ışınlardan korunurken güneşin faydalarından mahrum mu kalıyoruz? Uzmanlara sorduk...
#SağlıkSevgili Hürriyet okurları... Güneş ışınları insan sağlığı üzerinde birçok faydalı etkiye sahiptir. Güneşin ışığı, vücudumuzda D vitamini sentezini sağlar ve ruh halimizi iyileştirebilir. Ancak aşırı güneşe maruz kalma, cilt kanseri gibi ciddi sağlık sorunlarına da neden olabilir.
#SağlıkBaş ağrısı bugünlerin en önemli sağlık problemlerinden biri. İlk 3’e rahatlıkla girebileceğini bile söyleyebilirim. Aslında bu sadece benim düşüncem de değil. Bilimsel araştırmalar da bu bilgiyi doğruluyor. 2022’de yapılan ve The Journal of Headache and Pain’de yayımlanan önemli bir araştırmaya bakılırsa, 2021’de dünya nüfusunun yüzde 52’sinin, yani gezegenimizdeki her iki kişiden birinin başı şu veya bu nedenle ağrımış. Peki, neden? Baş ağrısı niçin bu kadar öncelikli sağlık probleminden biri haline geldi? Hazırsanız buyurun...
#Baş Ağrısı