Covid-19 aşıları yapılmaya başladığından beri birçok kişi aşı sonrası lenf bezlerinin şiştiğini fark etti. Aşının yan etkisi olarak ortaya çıkan bu durum bazı kişileri rahatsız etse de uzmanlar bunun endişe edilecek bir şey olmadığını söylüyor. Asıl sorun bu nedenle kadınların meme muayenelerini aksatmaları ve gecikmeli yapılan meme taramaları...
#Meme SağlığıPfizer-BioNTech firmasının Koronovirüs için geliştirdiği aşıya karşı alerjik reaksiyon gösteren kişilerin olması nedeniyle, özellikle ilaç alerjisi olan kişilerin aşılanmasının riskli olabileceği bildirildi. Ayrıca besin katkı maddelerine karşı alerjisi gelişenlerde de alerji nedeni polietilen glikol olabileceği için, gıda katkı maddesine alerjisi olanlar da koronovirüs aşısı açısından riskli olabilir. Besin Alerjisi Derneği başkanı Prof. Dr. C. Dost Zeyrek konuyla ilgili bilgiler verdi.
#Koronavirüs AşısıGeçtiğimiz günlerde İsviçre'nin Davos kentinde düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'nda sağlık sektörü liderleri, "X hastalığı" olarak adlandırılan yeni bir küresel salgın için hazırlık yapmanın önemini konuştu. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Covid-19 salgını sırasında meydana gelen yıkımı, sağlık sistemlerinin çöküşünü, küresel ekonomideki kayıpları yeniden yaşamamak için hazırlık yapmanın önemini daha önce de vurgulamıştı. Peki "X hastalığı" nedir ve yeni bir pandemiye ne kadar hazırlıklıyız?
#X HastalığıYaşlandıkça nefes kalitesinin düşmesi normal ama yaşlanmadan önce ciğerlerimize nasıl yatırım yapabilmemiz mümkün. İlerlermiş yaşına reğmen nefes problemi yaşamayan ve sağlıkla yaşamını sürdürenlerin sırrı ne?
#SağlıkYaşlandıkça akciğer fonksiyonlarında düşüş yaşanır ve nefes kalitesi düşer. Gençken üçer beşer tırmandığımız basamaklar yaş aldıkça gözümüzde büyür, düz yolda yürürken bile nefesimiz zorlanmaya başlar. Peki yaşlanmadan önce ciğerlerimize nasıl yatırım yapabiliriz? Akciğerimizin güçlü olup olmadığını nasıl anlarız? Üfleme topları ya da balon şişirme alıştırmaları ciğerlerimizi geliştirir mi?
#SağlıkYaz aylarında seyahatlerimiz arttı ve artık neredeyse hiçbirimiz maske takmıyoruz. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) 3 Ağustos’ta tüm dünyada 1 milyondan fazla yeni COVID-19 vakası görüldüğünü duyurdu. İngiltere ve ABD gibi ülkelerde hızla yayılan EG.5.1 veya eris adıyla bilinen yeni bir varyanttan bahsediliyor. Hepimizin aklındaysa şu soru var: Tekrar aşı olacak mıyız olmayacak mıyız?
#Covid-19Gece gündüz demeden canla başla hayat kurtarmaya çabaladılar, günlerce sevdiklerinden uzak kaldılar, koruyucu giysilerin altında zar zor nefes alırken hastalarına nefes olmaya çalıştılar. Maskeler yüzlerinde, tanık oldukları kayıplar ruhlarında derin izler bıraktı. Salgının başlangıcının üzerinden üç yıl geçti, pek çok şey eski haline döndü. Peki ya sağlık çalışanları pandemiden önceki hayatlarına dönebildi mi?
#Covid-19Koronavirüs salgınında aşıların devreye girmesi hem milyonlarca hayat kurtardı hem de salgınının artık eski etkisini kaybetmesini sağladı. Ancak buna rağmen aşılarla ilgili endişeler ve aşı karşıtlığı kampanyalarının önüne geçilemedi. Yapılan son bilimsel çalışma ise bu durumun karşısına oldukça güçlü kanıtlarla çıkıyor…
#Hamilelikte AşıSağlık Bakanı Fahrettin Koca, kamu hastanelerine dönmek isteyen hekimlerin başvuru süreleri ile ilgili olarak "Kamu hastanelerine dönmek isteyen hekimlerin başvuru sayısı 7 bini geçti. Açtığımız açıktan atama kadrolarına başvuru süresi 29 Eylül Perşembe günü sona eriyor" dedi.
#AnkaraBioNTech ve Pfizer, Omicron'un BA.4 ve BA.5 varyantlarına uyarlanan Covid-19 aşısının klinik denemesine başlıyor. Aşının Omicron'un diğer tüm alt varyantlarına karşı güçlü bir bağışıklık tepkisi ortaya çıkardığı açıklandı. Peki yeni aşı nasıl bir farklılık yaratabilir? Şu ana kadar yapılan çalışmalardan nasıl sonuçlar elde edildi? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#KoronavirüsKoronavirüs salgınının ilk görüldüğü yer olan Çin’in Wuhan kendi dünyada en uzun süre karantina uygulanan yer olmuştu. Pandeminin üzerinden iki yıldan fazla geçtikten sonra, dünya yavaş yavaş salgının etkilerini unutmaya başlamışken Wuhan’dan gelen iki ayrı haber dünyayı bir kez daha alarma geçirdi…
#WuhanHPV cinsel olarak aktif olan kadın ve erkekleri tehdit eden bir virüs. Ancak erkeklerin çoğunluğu HPV’yi kadınlar kadar önemsemiyor ya da tehlikenin farkında olan erkek sayısı oldukça az. Peki erkekler neden aşı olmalı? Uzmanlar anlatıyor...
#SağlıkKoronavirüs salgınının başlamasının üzerinden iki yıldan fazla süre geçti. Salgının başında görülen toplu ölümleri ise bilim insanlarının geliştirdiği koronavirüs aşıları önledi. Ancak birçok kişi hâlâ aşıların güvenli olmadığı ve özellikle de kalp kası iltihabına yol açtığı gerekçesiyle aşıdan kaçınıyor. Peki bu ne kadar doğru? İşte uzmanların bu konudaki araştırmasının sonuçları…
#KoronavirüsKimilerinin ailesinde koronaya yakalanan herkes hayatını kaybediyor, kiminin aylardır korona testi pozitif çıkıyor, kimileri de aşılanmasına ve kendisini korumasına rağmen defalarca Covid'e yakalanıyor. Altta yatan kronik bir hastalıkları olmamasına rağmen hangi faktörler onları koronavirüse karşı bu kadar savunmasız bırakıyor? Genetik testler bunun cevabını verebilir mi? Uzmanlara sorduk...
#Covid 19Covid-19’un ilk çıktığı günden bu yana en az risk barından grup hep çocuklar oldu. Ta ki Omicron varyantına kadar… Dünyadan gelen veriler Omicron’un çocukları diğer varyantlara göre daha fazla enfekte ettiğini ve hastaneye yatış oranlarını da arttırdığını gösteriyor. Haliyle ebeveynlerin kafasında da sayısız soru var. İşte o önemli sorular ve 5 farklı uzmandan detaylı cevaplar…
#Koronavirüsİngiliz the Sun gazetesi, sosyal medyada paylaştığı mizahi bir video ile İstanbul Havalimanı’nın adını İstanbul H-Airport (Saç Limanı) olarak değiştirdi, İstanbul’u ise saç ekiminin başkenti ilan etti. Haksız da sayılmaz zira Türkiye saç ekiminde birinci, dünya sağlık turizminde ilk beşte. Sadece Arap yarımadası değil İngiltere, İtalya, Almanya, İskandinav ülkeleri de dahil dünyanın dört bir yanından senede 500 binden fazla insanın saç ektirmeye geldiği Türkiye neden, nasıl bu kadar popüler oldu? Başarılı bir saç ekiminin sırrı nedir? Peşine düştüm.
#Saç EkimiFlurona, ilk olarak 2 Ocak günü İsrailli yetkililerin yaptığı bir açıklamayla gündeme geldi. İki hamile kadının Covid ve grip testlerinin pozitif çıkması üzerine bu durum flurona olarak adlandırıldı ve bir anda herkes onu konuşmaya başladı. Son haftalarda influenza’nın da aşırı derecede artmış olması nedeniyle, bu durumun yaygınlaşması sağlık uzmanlarının en çok korktuğu senaryoların başında geliyor. Peki nedir bu flurona, kimler risk altında, ülkemizde görüldü mü?
#FluronaOmicron varyantı tüm dünyayı etkisi altına almaya devam ederken dünyadan gelen çocukların diğer varyantlara oranla daha fazla enfekte olduğu verileri endişe yaratıyor. Omicron çocukları daha mı fazla enfekte ediyor? Okullar risk faktörü mü ve en önemlisi çocuklar aşı olmalı mı?
#KoronavirüsCovid-19 mutasyona uğrayarak hayatımızdaki varlığını sürdürmeye devam ediyor. Geliştirilen aşılar salgının hızını kesse de farklı etkenler nedeniyle aşının da koruyamadığı vakalar mevcut. Peki kimler aşıya rağmen risk altında ve bu insanlar nelere dikkat etmeli?
#COVID-19Avrupa'da yeniden hızla artmakta olan vaka sayıları aşılama oranlarının bir kez daha gündeme gelmesine neden oldu. Kıtada aşı oranı düşük ülkeler birbiri ardına, hem aşısız vatandaşların hareketliliğini sınırlandıracak hem de aşılama oranını yükseltecek önlem paketleri açıklıyor. Anlaşılan o ki yakında aşısız Avrupalılar için hayat çok zor olacak.
#COVID-19Yapılan çalışmalar, BioNTech aşısının üzerinden 6 ay geçtikten sonra koruyuculuğunun azaldığını söylüyor. Dünyada pek çok ülkeden sonra Türkiye'de de geçtiğimiz hafta BioNTech olan ve üzerinden 6 ay geçen 18 yaş üstü herkese hatırlatma dozu tanımlandı. Peki hatırlatma dozu neden önemli? Ne kadar koruyacak? Kimler, ne zaman olmalı? Farklı yan etkiler olur mu? Merak edilenleri Prof. Dr. Derya Unutmaz'a sorduk
#Koronavirüs