Columbia Üniversitesi haberleri sayfasında Columbia Üniversitesi hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1593 Columbia Üniversitesi haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
İsrail ablukasındaki Gazze'den son dakika haberleri gelmeye devam ediyor... Dünya ise ABD'den gelen görüntüleri konuşuyor. Filistin'e destek veren öğrenciler polis müdahalesi ile karşı karşıya kaldı. New York polisi Columbia Üniversite'nin kampüsüne girdi ve onlarca öğrenciyi gözaltına aldı. 2 saat süren müdahalenin ardından Üniversiteden ve polis departmanından ilk açıklamalar geldi.
#Columbia ÜniversitesiFilistin yanlısı öğrenci eylemlerinin sürdüğü ABD’de bir grup, New York’taki Columbia Üniversitesi’nin Hamilton Hall binasını zor kullanarak işgal etti. Eylemcilerden bir grup, işgali İsrail’in öldürdüğü 6 yaşındaki Filistinli kız çocuğu Hind Rajab’a atfettiklerini duyurdu.
#FilistinColumbia Üniversitesi Dünya Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Jeffrey Sachs, ABD'de Türkiye aleyhine gündeme gelen yaptırım kararlarına karşı yapıcı bir yol bulunması gerektiğini belirterek, "Türkiye'nin üzerine gitmek tamamen bir yanlış anlamadır" dedi.
#GazetehaberleriColumbia Üniversitesi’nde üstün yetenek alanında doktora yaptıktan sonra 10 yıl Boğaziçi Üniversitesi’nde ders veren Bahar Eriş’in yeni kitabı ‘Korkmasaydın Ne Yapardın’ çıktı. ‘Anne Beynim Aç’, ‘Çocuklar Nasıl Başarır’ (Mümin Sekman ile birlikte), ‘Her Çocuk Üstün Yeteneklidir’ ve ‘Gölgedeki Yıldızlar’ kitaplarına imza atan Eriş, bu kez yetişkinleri ‘konfor alanları’nın dışına çıkmaya davet ediyor.
#Columbia ÜniversitesiABD’deki üniversiteler için ‘en iyiler klasmanı’ anlamına gelen Ivy League’deki sekiz üniversiteden biri olan Columbia Üniversitesi’nde artık bir Türkiye kürsüsü olacak: ‘Sakıp Sabancı Center for Turkish Studies’. Gelecek yıl aktif faaliyete başlaması planlanan kürsünün ‘kardeşi’, Sakıp Sabancı Türkiye Çalışmaları Merkezi geçen hafta açıldı. Sabancı Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı’yla Columbia Üniversitesi’nin kuzey Manhattan’daki kampüsündeki açılış vesilesiyle buluştuk. Güler Sabancı’nın ertesi günkü Amerika’da yaşayan Sabancı Üniversitesi mezunları buluşmasına da tanıklık ettim. Gençlere ısrarla “Dünya vatandaşı olun” diyor. Eğitimli gençlerin Türkiye’yi terk edeceğine dair bir kaygısı yok. Zira ona göre Türkiye’yi yüceltmek için illa ki Türkiye’de yaşamak gerekmiyor.
#ABDABD’nin önde gelen üniversitelerinden Columbia Üniversitesi Küresel Merkezler ve Küresel Kalkınma Bölümü Başkan Yardımcısı Prof. Safwan Masri, Tunus’un Arap Baharı’ndan tek işleyen demokrasi olarak nasıl çıktığını, ‘Tunisia - An Arab Anomaly’ (Tunus- Bir Arap Anomalisi) adlı kitabında anlattı. Masri’ye göre Tunus halkı, diğer Arap ülkelerinden ziyade Türk halkına, bağımsız Tunus’un kurucu lideri Habib Burgiba da diğer Arap liderlerden ziyade Atatürk’e daha çok benziyordu. Masri’yle kitabının tanıtımı için geldiği İstanbul’da konuştuk.
#Columbia ÜniversitesiHollanda merkezli erken çocukluk alanında çalışmalar yürüten Bernard van Leer Vakfı tarafından İstanbul’un 4 ilçesinde yeni bir proje başlatılıyor. ‘İstanbul95' adı verilen projeyle yaklaşık 500 aileye sosyal destek verilecek, çeşitli ilçelerde bu yaş grubuna uygun özel tasarım parklar inşa edilecek.
#Çocukİzmir’de özel bir okulda eğitim alan Ecenaz Özmen sınırlı sayıda öğrenci kabul eden ABD’nin önde gelen üniversitelerinden Columbia’dan ‘erken kabul’ alarak büyük bir başarıya imza attı. Özmen, biyokimya okumayı ve daha sonra kanser biyolojisi üzerine çalışmalar yapmayı hedefliyor.
#Columbia Üniversitesi27 yıldır Amerika’da yaşıyor. New York’ta Columbia Üniversitesi’nde 13 yıldır ekonomi dersi veriyor. Boğaziçi Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra Amerika’da akademik kariyerini tamamlayan Prof. Dr. Seyhan Erden ile görev yaptığı Columbia Üniversitesi’nde buluştuk.
#Prof. Dr. Seyhan ErdenABD Columbia Üniversitesi’nden 30 kişilik bir öğrenci grubu üç hafta sürecek yaz okulu için İstanbul’a geldi. İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Prof. Dr. Yaman Akdeniz, öğrencilere verdiği özel derste, internet yasaklarını anlattı. Akdeniz, “Halihazırda Türkiye’de 90 bin siteye erişim yasağı var” dedi.
#DersLondra merkezli yükseköğretim derecelendirme kuruluşu Quacquarelli Symonds (QS), üniversitelerin ‘2025 Sürdürülebilirlik Sıralaması’nı yayınladı. Buna göre ilk 500’de Türkiye’den 6 üniversite yer aldı. Bu yılın sıralamasında üniversitelerin geçen yılki sıralarını koruyamadıkları gözlendi.
#Quacquarelli SymondsABD'de yaşayan ünlü Türk doktor Mehmet Öz ve karısı Lisa bundan bir sene önce tek erkek evlatları Oliver Mustafa ile bir süredir birlikte olduğu Katie Ballentine Flinn'in mürüvvetini görmüştü. Bu sene de hemen hemen aynı tarihlerde kızları Arabella Sezen'i yuvadan uçurdular.
#Dr. Mehmet ÖzABD Ulusal Sağlık Enstitüleri Gıda Takviyeleri Dairesi Direktörü Stefan Pasiakos, gıda takviyeleri söz konusu olduğunda sadece ülkesinde değil dünyada en yetkin isimlerden biri. Görevi kamuoyunu takviyeler konusunda bilgilendirmek olan Pasiakos, kendi tercihlerini anlattı.
#SağlıkKene tarafından yayılan sıtmaya benzer bir hastalık olan babesiosis çoğu insan tarafından bilinmiyor. Ancak lymedan sonra kene kaynaklı bulaşan en yaygın hastalık. Peki babesiosis nasıl bir hastalık? Ölümcül vakalar yaşanıyor mu? Ülkemizde yaşanan vaka var mı? Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr İftihar Köksal ile konuştuk.
#KeneKırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) ve Lyme hastalığı keneler tarafından yayılan en yaygın hastalıklar ancak ‘babesiosis'i çoğumuz hiç duymadık. Babesiosis, lymedan sonra kene kaynaklı bulaşan en yaygın hastalık. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'nin (CDC) 2023 raporuna göre, Kuzey Amerika’da özellikle Mayıs ve Ekim ayları arasında kene tarafından yayılan sıtmaya benzer bir hastalık olan babesiosis vakaları artıyor. Peki bizde durum ne? Ölümcül vakalar yaşanıyor mu? Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr İftihar Köksal ile konuştuk.
#KeneKanada'nın New Brunswick eyaleti, 2018 yılından beri tuhaf olaylara sahne oluyor. Çoğu gençlerden oluşan 430 kişiyi pençesine alan gizemli bir hastalık, 39 can kaybına yol açtı. O günden bu yana ne hastalığın adı konabildi ne de sebebi tespit edildi. Ancak vaka sayıları artmaya devam ediyor. İşte filmlere konu olabilecek olaylar zinciri...
#KanadaHayatımızı kolaylaştırıyor ama yanlış kullanımı ciddi sağlık sorunlarına davetiye çıkarıyor. Evet mutfaklarımızdaki teflon tavalarımız 'teflon gribi' olarak bilinen ‘polimer duman ateşi’ hastalığına neden oluyor. Ani olarak titreme, yüksek ateş, baş ağrısı, kas ve eklem ağrısı, öksürük veve grip benzeri semptomlarla kendini gösteren bu hastalık ile ilgili tüm detayları uzmanına sorduk...
#TeflonHepimizin mutfağında bulunan yapışmaz tava ve tencereler hayatımızı kolaylaştırsa da yanlış kullanımı ciddi sağlık sorunlarına davetiye çıkarıyor. Bunlardan biri de 'teflon gribi' olarak bilinen ‘polimer duman ateşi’...Teflon tava ve tencerelerin fazla ısıtılmasıyla ortaya çıkan dumanın solunmasından 4-8 saat sonra ani olarak titreme, yüksek ateş, baş ağrısı, kas ve eklem ağrısı, öksürük veve grip benzeri semptomlarla kendini gösteren bu hastalık ve korunma yolları ile ilgili tüm detaylar haberimizde...
#Teflon TavaHarvard’da yüksek lisans yapan İzmirli Seray Şener ile aynı programın öğrencisi olan Kanadalı beyin cerrahı Alan Rheaume ilk görüşte aşık oldu. Bir yılda Türkçe öğrenen Kanadalı doktorla Seray Şener’in düğünü 24 Ağustos’ta İzmir’de yapılacak. Düğüne çiftin Harvard’dan arkadaşları ve hocaları da katılacak...
#İzmirÜlkemizdeki kadınlar genellikle ped tercih etmelerine rağmen tampon kullanımı da son dönemlerde oldukça yaygınlaşmaya başladı. Tamponların kullanımıyla ilgili yapılan son araştırma, bu ürünlerin içerisinde zararlı metaller bulunduğunu ortaya koydu. Peki bu ürünler kadın sağlığını nasıl etkiliyor?Araştırma bulguları için uzmanlar ne diyor?
#Kadın SağlığıDünyanın dört bir yanındaki denizlerde yaşayan en ilginç türlerin başında ahtapotlar, mürekkep balıkları ve kalamarları da kapsayan kafadanbacaklılar ailesi geliyor. Oldukça geniş bir aile olan kafadanbacaklıların bir özelliği var ki bilim insanlarını bile şaşkına uğratıyor.
#KafadanbacaklılarABD tarihindeki en büyük gizli bilgi ifşalarından birine imza atan İngiltere'de tutuklu bulunan WikiLeaks’in kurucusu Julian Assange serbest bırakıldı. Assange ABD ile vardığı anlaşma sonrası hakkındaki tek bir suçlamayı kabul etti, 26 Haziran Çarşamba günü ABD'ye bağlı Kuzey Mariana Adaları'ndaki bir mahkemede hakim karşısına çıkacak. Assange'nin serbest kalması bugün tüm dünyada yankı uyandırdı, gazeteler haberi manşetlerinden duyururken, ailesi oğullarının destekçilerine teşekkürlerini sundu.
#Julian AssangeKendinizi nasıl bilirsiniz? Katı prensipleriniz, ince çizgileriniz var mıdır örneğin? “Ben şöyle bir insanım” şeklinde cümleler kurar mısınız? Cevabınız evetse varlığınızın özüne dair illüzyona kapılma ihtimaliniz yüksek. Çünkü benlik mefhumu daima değişime tabidir. Öyle söylüyor Buda... Bugün modern bilimin Budizm öğretisine yaklaştığı nokta da bu.
#Umut Fırat Eroğluİzmir’de yaşayan 19 yaşındaki Selin Karaca, dünyanın en iyi üniversitelerinden tam burslu kabul aldı. Bu üniversiteler arasından Columbia University New York’u tercih eden Selin Karaca, sağlık alanında yapay zeka üzerinde projelerine devam ederek, computer science (bilgisayar bilimi) ve neuroscience (nörobilim) alanında çift anadal yapmayı planlıyor.
#1ABD'de yapılan yeni bir araştırmada bilim insanları, sağlıklı kişilerde kısa süreli öfkenin kan damarlarının işlevini bozduğunu ve kan akışını ciddi bir tıbbi olaya yol açabilecek şekilde kısıtladığını ortaya koydu. Ayrıca çalışmada yer alan katılımcılarının kan damarları üzerinde yapılan incelemede öfkelendikten sonra 40 dakika boyunca kalp krizi risklerinin arttığı da keşfedildi. Peki öfke nasıl oluyor da kan damarında bozulmaya neden oluyor? En çok kimleri etkiliyor? Doç. Dr. Hale Ünal Aksu ise mercek altına aldık.
#SağlıkGazze’de yaşananları protesto etmek için ABD’deki üniversitelerde düzenlenen eylemlerde öğrencilerin ve hatta akademisyenlerin polisin sert müdahalesine maruz kalması ülkeyi adeta sarstı. ABD’den Avrupa’ya ve Türkiye’ye yayılan eylemleri Amerika’nın iki farklı üniversitesinde okuyan Türk öğrencilerle konuştuk.
#Gizem CoşkunardaABD’deki Columbia Üniversitesi'nde başlayan ve kısa sürede dünyanın pek çok üniversitesine yayılarak devam eden üniversitelerdeki Filistin’e destek gösterileri Küba’ya sıçradı. Küba’daki yüzlerce öğrenci, Filistin’e destek için Havana Üniversitesi’nde toplandı. ABD'deki Michigan Üniversitesi’nin Müzik, Tiyatro ve Dans Okulu’nun mezuniyet törenine Filistin’e destek gösterisi damga vurdu. Meksika'daki öğrenciler de İsrail’in başta Gazze olmak üzere Filistin’e yönelik saldırılarının son bulması için harekete geçti. Başkent Mexico City'deki Meksika Ulusal Özerk Üniversitesi (UNAM) öğrencileri üniversite bahçesine kamp kurdu.
#Filistinİsrail’in Hamas’a karşı yürüttüğü savaşta can kaybı 35 bine yaklaşırken, Gazze Şeridi de dev bir moloz yığınına dönüştü. BM raporuna göre 79 bin bina tamamen yıkıldı, 370 bin bina ise hasarlı. Uzmanlara göre Gazze’ye güçlü bir destek sağlanmazsa, bölgenin yeniden inşası 80 yıl sürebilir.
#İsrail