Coğrafya haberleri sayfasında Coğrafya hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 11121 Coğrafya haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Coğrafya, insanlar ve yer (mekân) ile bunlar arasındaki ilişkiyi neden-sonuç ve dağılış ilkesine bağlı olarak inceleyen bir bilim dalıdır. Yer ve insanlar arasındaki ilişkiler coğrafyanın konusunu oluşturur. Coğrafya sözcüğü Yunanca gaia (yer) ve gráphein (yazmak, betimlemek) sözcüklerinden türemiştir. Türkçesi Yerçizim sözcüğüdür. Zamanımızdan 2200 yıl önce coğrafya terimini ilk kullanan kişi Eratosthenes (M.Ö 276-M.Ö194) olmuştur. Gregg ve Leinhardt (1994), coğrafyayı 4 özellikle karakterize edilen bir disiplin olarak tanımlamaktadırlar.
Gün dönümü, güneşin kuzey ve güney yarımküreye en büyük açık düşmesidir. Yılda iki defa gerçekleşen bu durum gündüzün ya da gecenin uzalmaya veya kısalmaya başladığını gösterir. Peki gün dönümü ne zaman? Günler ne zaman kısalıyor? 2024 yaz gün dönümü tarihi
#Gün Dönümü Ne Zamanİnsan doğduğu andan itibaren hayatını devam ettirmek için çevresi ile temaslarda bulunur. Bu gereksinimin doğru ve devamlı karşılanması için eğitime ihtiyaç duyulur. Doğumdan ölüme kadar devam eden bireyin eğitim süreci; bilgi, beceri ve yeteneklerin gelişimi düzeyinde doğru ve kaliteli yaşam sürecinin gerçekleşmesine yardımcı olur. İlk eğitim evde aile ile başlamakla birlikte doğru ve istenilen davranışların gelişimi için kesintisiz ve sistematik bir eğitim şarttır. Ancak kurumsal bir yapı ile gerçekleşebilir. Eğitim-öğretimi gerçekleştiren eğitim kurumlarından ilk devreye giren okul öncesi eğitim kurumları.
#Konuk YazarCoğrafya öğretmeni Sadettin İlker, öğrencilerine verdiği emeğin karşılığını emekliliğe uğurlanırken aldı. Kendisi için yapılan sıra dışı veda etkinliğinde göz yaşlarını tutamadı. Ankara Sincan Anadolu Lisesi’nden ekim ayı sonunda emekli olan İlker’i yüzlerce öğrencisi, 44 yıllık meslek hayatının son dersinde 44 karanfille yolcu etti.
#Sadettin İlkerUzmanlara göre TYT testi genel olarak kolaydı. Matematikte soruların uzun metinli olması zamanı iyi kullanan adaya avantaj sağladı. Türkçe, tarih ve fizik dersleri ise daha zorlayıcıydı. Özellikle eleyici ve çeldirici soruların yoğunlukta olduğu Türkçe, sınavın seçiciliğini ortaya koydu...
#TYTOrtaokul ve lise düzeyinde eğitim gören çocuklar sosyal medyada gördükleri tarzları günlük yaşamlarında ve hatta okullarda da uyguluyor. Eğitimciler ve veliler, bu yaş grubundaki çocukların saçlarını boyayarak, makyaj yaparak ve hatta takma tırnaklarla okula gelip okulu neredeyse podyuma çevirdiklerini söylüyor.
#Sosyal MedyaGün dönümü, güneşin kuzey ve güney yarımküreye en büyük açık düşmesidir. Yılda iki defa gerçekleşen bu durum gündüzün ya da gecenin uzalmaya veya kısalmaya başladığını gösterir. Peki gün dönümü ne zaman? Günler ne zaman kısalıyor? 2022 yaz gün dönümü tarihi
#Gün Dönümü Ne ZamanJeopolitik, sıklıkla araştırılan konulardan biridir. Özellikle kullanım anlamı açısından da yüksek öneme sahip konular arasındadır. Bu bakımdan Jeopolitik nedir öğrenebilir ve ne anlama geldiği hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. Jeopolitik nedir? Ne anlama gelir? Türkiye'nin jeopolitik önemi nedir tüm detaylarıyla derledik.
#JeopolitikDünyanın dışını oluşturan sert kabuğa litosfer diğer adı ile taş küre denilmektedir. Dünyanın dışını çepeçevre saran bu tabaka mantonun en üstünde yer almaktadır. İnsanların üzerinde yaşadığı bu kürenin oluşumu çeşitli kimyasal ve fiziksel süreçler ile açıklanmaktadır Peki, Litosfer nedir ve nerde bulunur? Coğrafyada litosfer neyi inceler? İşte, litosfer hakkında bilgi sahibi olmak isteyenler için gerekli olan hususlar.
#LitosferAtmosfer, taş ve su küre kürenin bir arada olduğu ve içinde canlıların da bulunduğu doğal ortama canlı küre (biyosfer) ismi verilir. Biyosferde bulunan bitkilerin oluşturduğu fitolojik hayvanların ve çevrelerin zoolojik çevre ve insanların oluşturduğu insan çevresi bulunur. Biyosfer nedir? Nelerden oluşur sizler için derledik.
#Biyosfer NedirNiğde ören yerleri ve termal kaynakları ile turizm şehirlerimizden birisi olmaktadır. Tarihi dokusu ve kış turizmi olanakları nedeniyle ülkemizde her yıl birçok turist ağırlamaktadır. Bu nedenle nerede olduğu ve pek çok özelliği merak edilmektedir. Peki Niğde hangi bölgede, haritada nerede? Niğde ilçeleri, haritası, nüfusu ve iklimi hakkında merak edilenleri sizlere detaylıca derledik.
#EğitimDünya üzerinde pek çok boğaz bulunmaktadır. Dünya üzerindeki en önemli boğazlardan bir tanesi olan Hürmüz boğazının da tam olarak nerede olduğu merak edilmektedir. Hürmüz boğazı ile ilgili araştırmalar günümüzde de halen devam etmektedir. Özellikle bu boğazın hangi ülkeye ait olduğu araştırılıyor. Peki, Hürmüz boğazı nerede? Hürmüz boğazı hangi ülkede? Hürmüz boğazının stratejik önemi nedir tüm detayları ile derledik.
#Hürmüz Boğazı Nerede Hangi Ülkede?Dünya üzerinde coğrafi olarak ilginç pek çok nokta bulunmaktadır. Everest dağı, Nemrut Dağı, Sibirya Çölü, Nil Nehri, Nijerya Şelalesi, Yağmur Ormanları gibi sayısız bölge vardır. Bunlar merak uyandırmakta ve insanlar bilgi toplamakta, sosyal medya üzerinde araştırma yapmakta, görsellerine veya varsa videolarına ulaşmaktadırlar. Boğazlar da enteresan ve önemli fonksiyonu olan coğrafi unsurlardandır. Boğazlar da araştırılan kavramlardır. İşte ilgiyle okuyacağınız Bering Boğazı Nerede, Bering Boğazı Neden Kullanılmaz, Bering Boğazı Hangi iki kara parçasını birleştirmektedir ve konu hakkında çok daha fazlasını sizin için derledik.
#Bering Boğazı Nerede Neden Kullanılmaz?Coğrafya da bulunan konulardan birisi de iç kuvvetler olarak bilinmektedir. İç kuvvetler hakkında bilgi sahibi olmak isteyen kişiler bu konu hakkında bilgi sahibi olmak istemektedir. İç kuvvetler nedir ve nelerdir? Coğrafya iç kuvvetler konu anlatımı ne şekilde olmalıdır? Coğrafya da yer alan iç kuvvetler ile ilgili tüm detayları sizler için derledik.
#İç KuvvetDış kuvvetler, iç kuvvetler sonucunda meydana gelen yer şekillerinin son düzeltmelerinin yapıldığı ve kaynağını güneşten almakta olan tüm kuvvetlere denir. Dış kuvvetlerin etkisiyle yüksek yerler de aşındırılır. Sizin için Dış kuvvetler nelerdir ve özellikleri nedir? Coğrafya dış kuvvetler konu anlatımını tüm merak edilenleri detayları ile derledik.
#Dış KuvvetlerBir coğrafya terim olan yer küre konusunu yeryüzünde duymayan bir insan yoktur. Ancak yine de bu coğrafi terimin tam anlamıyla ne olduğunu, yerküre teriminin neyi ifade ettiğini bilmeyen pek çok insan vardır. Bu sebeple Yerküre nedir, özellikleri nelerdir? Yerküre neresi? Kısaca tanımı şeklinde ifade edilen konu başlıklarını tüm detaylarıyla derledik.
#YerküreTürkiye Cumhuriyeti 29 Ekim 1923 tarihinde kuruldu. Akdeniz, Karadeniz ve Karasal iklimin görüldüğü Türkiye'de organik tarım, ticaret, ilaç sanayi ve doğa turizmi gelişmiştir. Ülkemizde en fazla çıkarılan madenler bor, linyit ve kükürt, en çok yetiştirilen tarım ürünleri ise incir, çay, mısır ve buğdaydır. Türkiye hangi kıtada, hangi dine mensup, hangi dili, alfabeyi ve takvimi kullanıyor? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#TürkiyeBoğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nden Prof. Dr. Murat Türkeş, “Hayatımızı mühendisler planlıyor ama onlarda coğrafya ve iklim eğitimi çok düşük. Bu bilgi eksikliği ile yapılan planlamalar üretim süreçlerini riske atıyor. Bilgisizlik yüzünden su kaynakları kirleniyor, tarımsal rekolte düşüyor” dedi.
#Prof. Dr. Murat TürkeşMaden çıkarma sanayii işletmelerini Amerika kıtasında kuzeyden güneye Afrika’ya, Avrupa’dan Ortadoğu’ya ve Asya’ya taşıdılar. Bunun iki dayanağı var: Çevre aktivistlerinin devlet yönetimine etkisi gelişmiş ülkelerde çok daha duyarlı ve demokratik bir yapıda. Ayrıca şirketler yatırım yaptıkları ülkelerde ihtilaf halinde uluslararası muhakemeye tabiler. Yani maden çıkarımının coğrafi dağılımı madende yeni dünya düzeninin kanıtıdır.
#MadenYeşilçam’ın ‘dört yapraklı yonca’sından bir yaprak daha koptu. Türk sinemasının zarif güzeli, efsanevi oyuncu Filiz Akın, tedavi gördüğü hastanede cuma gecesi hayatını kaybetti. Eşi Sönmez Köksal, 82 yaşındaki sanatçının vasiyet ettiği üzere Aşiyan Mezarlığı’nda sessiz sedasız toprağa verildiğini duyurdu.
#Filiz AkınSıcak gündemde Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınması konusu var. Dünkü yazımda ve CNN Türk’te Ekrem İmamoğlu gözaltında olması nedeniyle bana cevap verecek imkânlara sahip olmadığı için gözaltı durumu netleşene kadar İmamoğlu’nu eleştirmeme kararı aldığımı açıklamıştım.
#İmamoğluBir dizi programa katılmak için Sakarya’ya gelen Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, Sakarya’da iş insanları, STK temsilcileri ve esnaflarla bir araya geldiği programda konuştu. Bolat, "2026’da bütçe açısından daha bir rahatlama olacak. İş dünyası, emekliler, işçi, çiftçi, memur, esnaf her kesimin daha da rahatlayacağı, daha bir bolluk dönemi Allah'ın izniyle başaracağız" dedi.
#Sakaryaİçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, "Hamdolsun, milletimizin başına musallat olan terör, bir daha açılmamak üzere kapanıyor. Amacımız, Cumhurbaşkanı'mızın liderliğinde, 40 yılı aşan bölücü terör girdabını ortadan kaldırmaktır." dedi.
#Ali Yerlikayaİstanbul’da yoğun şehir hayatının yorduğu harita mühendisi Cevahir Kaşkır (42) ile coğrafya öğretmeni eşi Özge Yaman Kaşkır (42) yeni bir iş kurma kararı aldı. Kaşkır çiftiİzmir’in Urla ilçesinde topraksız tarım üreticisi oldu. Katma değeri yüksek kanlı kuzukulağı, pak choi ve kale marulu gibi bitkileri üretip, satmaya başlayan çiftten Cevahir Kaşkır, "Tohumları dikmek, bitkileri yetiştirmek ve büyüdüğünü görmek beni mutlu ediyor, sakinleştiriyor" dedi. Özge Yaman Kaşkır ise "Yorulduğumda kafamı dinlemek istediğimde televizyon, internette ve sosyal medyada dolaşmaktansa burada bitkilerle ilgilenmek güzel. Buradan dinlenmiş bir şekilde çıkıyorsunuz" dedi.
#İstanbulBu bayram tatilinde yorgunluk atmak ve farklı bir yolculuk deneyimi yaşamak için aklınızda neresi var? Her zaman yaptığınız sıradan planları unutun ve bu defa rotanızı Kıbrıs’a çevirin. Neden mi? İşte sizi heyecanlandırıp ikna edecek ve bu bayram soluğu Kıbrıs’ta almanızı sağlayacak 7 harika nedeni Pazarama Tatil aracılığıyla sizler için hazırladık! 7 Adımda keşfedin.
#Sponsorlu İçerikÇocukluğu çiftçilikle uğraşan ailesinin tarlalarında geçti. Bir yandan bağda bahçede iş yaparken bir yandan da derslerine çalıştı. Prof. Dr. Fadime Üney Yüksektepe, Manisa’nın Durasallı köyünden İstanbul Kültür Üniversitesi Rektörlüğü’ne uzanan başarı hikâyesini anlattı...
#Üney YüksektepeKADEM Mütevelli Heyeti Başkanı Sümeyye Erdoğan Bayraktar, önceki akşam, Balcoon Boshphorus’da, KADEM Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Saliha Okur Gümrükçüoğlu, Kalyon Vakfı Başkanı Reyhan Kalyoncu, Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Safa Koçoğlu’nun da aralarında olduğu yaklaşık 500 kişinin katıldığı iftar sofrasında KADEM gönüllüleriyle bir araya geldi.
#KADEMCem Davran, konuk olduğu programda yaptığı açıklamalarla sosyal medyada gündem oldu. Ünlü oyuncu programda genç meslektaşlarını eleştirdi: “İyi sanıyorlar kendilerini, iyi değiller. Boşlukta dolanıyorlar.”
#Cem DavranSürdürülebilir turizmden bahsetmek günümüzde çok havalı fakat icraata gelince işler bir hayli zorlaşıyor. Tabii bunu kendine dert edinen, ‘yeşil badana’yla göz boyamaya çalışmayan, yani çevreciymiş gibi yapmayan işletmeler de var. Farklı standartları hayata geçiren ve sürdürülebilirlik açısından elini taşın altına koyan bu öncü ve güzel örnekleri de konuşalım.
#Sürdürülebilir TurizmMemleketin dört bir yanında gezilip görülmesi gereken o kadar çok güzellik var ki gerçekten insanın ömrü yetmeyebilir. Bir Karadenizli turizmci olarak hâlâ yaşadığım coğrafyanın birçok bölgesine gidememiş olmama hayıflanıyorum. Yurtdışındaki lokasyonları ezbere bilip kendi memleketindeki yerleri hiç bilmeyen insanlar da var elbette. Seyahat kültürünün temel dinamiği bir bölgeyi bileşenleriyle tanımak. Gümüşhane de bu anlamda ön plana çıkması gereken yerlerin başında geliyor. Sizlere bu yazıda, Gümüşhane’ye yolunuzu düşürmeniz için beş önemli doğa ve kültür alanını yazacağım.
#GümüşhaneGeçmişin yankılarının her taşında hissedildiği kadim bir şehir, Üsküp. Kuzey Makedonya’nın başkenti ama benim için bir şehirden çok daha fazlası. Osmanlı yapıları, çarşısı, dar sokakları yüreğime dokunan hatıralarla sarılı. Üsküp’te attığım her adım modern dünyanın telaşına karışan bir eski zaman hikâyesi anlatıyor...
#ÜsküpYeniden doğuşun şehri Cizre, efsaneleri, doğal güzellikleri, kültürü, çarşıları ve bitmeyen yazıyla Anadolu’nun doğusundan yükselen bilge bir güneş gibi... Yaz aylarında “Türkiye’nin en sıcak yeri” haberleriyle gündeme gelen kadim şehir, kışın da ülkenin en sıcak bölgesi ve yüreğimizi ısıtmak için bizi çağırıyor.
#CizreÜLKEMİZDE her kim taş üstüne taş koymuşsa, onun hakkını teslim etmek ve hayırla yâd etmek bir insanlık görevidir. Gazetecilik, hep kötü şeyleri görmek, her şeye hep olumsuzluk tarafından bakmak ve sürekli olarak bardağın boş tarafını tenkit etmek değildir; felaket tellallığı hiç değildir.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanSon yıllarda bazen iki, bazen üç işle birden karşımıza çıkıyor. Tiyatro, sinema, ekran... Sürekli üretiyor; bunu “İyi proje geldiğinde dayanamıyorum” diye açıklıyor. Hazal Türesan bu seneye ‘Salıncak’ isimli oyunu, ‘Bildiğin Gibi Değil’ isimli filmiyle başladı, bir de dizisi var. Onunla buluşup hayatını, oyunculuğu ve aşkı konuştuk: “Hiçbir şeyi içimde tutmam. İyi, kötü kendi yaşadığım şeyleri deşerim hep. Bir de önce kendimi bıçaklarım.”
#Hazal TüresanMühendislik alanında kadın temsilini ve istihdamını artırmak amacıyla Limak Vakfı ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ortaklığında 2015 yılından bu yana devam eden Türkiye’nin Mühendis Kızları Projesi’nde üçüncü faz devreye alındı. Türkiye’nin en uzun soluklu sosyal sorumluluk girişimlerinden biri olduğu belirtilen projeden bugüne kadar 37 ildeki 68 üniversiteden 1500’den fazla genç kadın mühendis adayının, 127 lisede ise 60 bin öğrencinin faydalandığı duyuruldu.
#Aile Ve Sosyal Hizmetler BakanlığıAtina hükümetinin olağanüstü hal (OHAL) ilan ettiği Santorini Adası, günlerdir yaşadığı sarsıntıların en güçlülerini dün gece yaşadı. Pazartesi günü TSİ 23:16'da ve Salı günü TSİ 01:37'de 5'ten büyük iki sarsıntı yaşandı. 5.3 büyüklüğündeki deprem Atina'da da hissedildi, derinliği 17 kilometre olarak ölçüldü. Öte yandan Ege Üniversitesinden akademisyenler, Santorini Yanardağı'nda olası bir patlamanın sadece Türkiye için değil tüm dünya için tehlikeli olacağını vurguladılar.
#Depremİçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, "Türkiye Yüzyılı'ndaki hedefimiz, kardeşliğimizin önündeki engel terörü tamamen ortadan kaldırmak yani terörsüz bir Türkiye hedefi noktasında ilerlemek. Hedefimiz burada ilk etapta günde 100 bin varil petrol almak ve bunu da başaracağımıza inanıyoruz." ifadelerini kullandı.
#İçişleri Bakanı Ali YerlikayaEge Denizi’nde son günlerde yaşanan sismik hareketlilik, Türkiye ve Yunanistan’ı alarma geçirdi. Özellikle Santorini adasında meydana gelen art arda depremler, yerel yetkilileri ve Sismik Tehlike Değerlendirme Bilimsel Komitesini harekete geçirdi. Komite, adada yaşayanlar için acil önlemler alınmasını tavsiye ederken, vatandaşlara kapalı alanlardan ve kalabalık ortamlardan uzak durmalarını önerdi.
#Santorini