Coğrafya haberleri sayfasında Coğrafya hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 11177 Coğrafya haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Coğrafya, insanlar ve yer (mekân) ile bunlar arasındaki ilişkiyi neden-sonuç ve dağılış ilkesine bağlı olarak inceleyen bir bilim dalıdır. Yer ve insanlar arasındaki ilişkiler coğrafyanın konusunu oluşturur. Coğrafya sözcüğü Yunanca gaia (yer) ve gráphein (yazmak, betimlemek) sözcüklerinden türemiştir. Türkçesi Yerçizim sözcüğüdür. Zamanımızdan 2200 yıl önce coğrafya terimini ilk kullanan kişi Eratosthenes (M.Ö 276-M.Ö194) olmuştur. Gregg ve Leinhardt (1994), coğrafyayı 4 özellikle karakterize edilen bir disiplin olarak tanımlamaktadırlar.
Gün dönümü, güneşin kuzey ve güney yarımküreye en büyük açık düşmesidir. Yılda iki defa gerçekleşen bu durum gündüzün ya da gecenin uzalmaya veya kısalmaya başladığını gösterir. Peki gün dönümü ne zaman? Günler ne zaman kısalıyor? 2024 yaz gün dönümü tarihi
#Gün Dönümü Ne Zamanİnsan doğduğu andan itibaren hayatını devam ettirmek için çevresi ile temaslarda bulunur. Bu gereksinimin doğru ve devamlı karşılanması için eğitime ihtiyaç duyulur. Doğumdan ölüme kadar devam eden bireyin eğitim süreci; bilgi, beceri ve yeteneklerin gelişimi düzeyinde doğru ve kaliteli yaşam sürecinin gerçekleşmesine yardımcı olur. İlk eğitim evde aile ile başlamakla birlikte doğru ve istenilen davranışların gelişimi için kesintisiz ve sistematik bir eğitim şarttır. Ancak kurumsal bir yapı ile gerçekleşebilir. Eğitim-öğretimi gerçekleştiren eğitim kurumlarından ilk devreye giren okul öncesi eğitim kurumları.
#Konuk YazarCoğrafya öğretmeni Sadettin İlker, öğrencilerine verdiği emeğin karşılığını emekliliğe uğurlanırken aldı. Kendisi için yapılan sıra dışı veda etkinliğinde göz yaşlarını tutamadı. Ankara Sincan Anadolu Lisesi’nden ekim ayı sonunda emekli olan İlker’i yüzlerce öğrencisi, 44 yıllık meslek hayatının son dersinde 44 karanfille yolcu etti.
#Sadettin İlkerUzmanlara göre TYT testi genel olarak kolaydı. Matematikte soruların uzun metinli olması zamanı iyi kullanan adaya avantaj sağladı. Türkçe, tarih ve fizik dersleri ise daha zorlayıcıydı. Özellikle eleyici ve çeldirici soruların yoğunlukta olduğu Türkçe, sınavın seçiciliğini ortaya koydu...
#TYTOrtaokul ve lise düzeyinde eğitim gören çocuklar sosyal medyada gördükleri tarzları günlük yaşamlarında ve hatta okullarda da uyguluyor. Eğitimciler ve veliler, bu yaş grubundaki çocukların saçlarını boyayarak, makyaj yaparak ve hatta takma tırnaklarla okula gelip okulu neredeyse podyuma çevirdiklerini söylüyor.
#Sosyal MedyaGün dönümü, güneşin kuzey ve güney yarımküreye en büyük açık düşmesidir. Yılda iki defa gerçekleşen bu durum gündüzün ya da gecenin uzalmaya veya kısalmaya başladığını gösterir. Peki gün dönümü ne zaman? Günler ne zaman kısalıyor? 2022 yaz gün dönümü tarihi
#Gün Dönümü Ne ZamanJeopolitik, sıklıkla araştırılan konulardan biridir. Özellikle kullanım anlamı açısından da yüksek öneme sahip konular arasındadır. Bu bakımdan Jeopolitik nedir öğrenebilir ve ne anlama geldiği hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. Jeopolitik nedir? Ne anlama gelir? Türkiye'nin jeopolitik önemi nedir tüm detaylarıyla derledik.
#JeopolitikDünyanın dışını oluşturan sert kabuğa litosfer diğer adı ile taş küre denilmektedir. Dünyanın dışını çepeçevre saran bu tabaka mantonun en üstünde yer almaktadır. İnsanların üzerinde yaşadığı bu kürenin oluşumu çeşitli kimyasal ve fiziksel süreçler ile açıklanmaktadır Peki, Litosfer nedir ve nerde bulunur? Coğrafyada litosfer neyi inceler? İşte, litosfer hakkında bilgi sahibi olmak isteyenler için gerekli olan hususlar.
#LitosferAtmosfer, taş ve su küre kürenin bir arada olduğu ve içinde canlıların da bulunduğu doğal ortama canlı küre (biyosfer) ismi verilir. Biyosferde bulunan bitkilerin oluşturduğu fitolojik hayvanların ve çevrelerin zoolojik çevre ve insanların oluşturduğu insan çevresi bulunur. Biyosfer nedir? Nelerden oluşur sizler için derledik.
#Biyosfer NedirNiğde ören yerleri ve termal kaynakları ile turizm şehirlerimizden birisi olmaktadır. Tarihi dokusu ve kış turizmi olanakları nedeniyle ülkemizde her yıl birçok turist ağırlamaktadır. Bu nedenle nerede olduğu ve pek çok özelliği merak edilmektedir. Peki Niğde hangi bölgede, haritada nerede? Niğde ilçeleri, haritası, nüfusu ve iklimi hakkında merak edilenleri sizlere detaylıca derledik.
#EğitimDünya üzerinde pek çok boğaz bulunmaktadır. Dünya üzerindeki en önemli boğazlardan bir tanesi olan Hürmüz boğazının da tam olarak nerede olduğu merak edilmektedir. Hürmüz boğazı ile ilgili araştırmalar günümüzde de halen devam etmektedir. Özellikle bu boğazın hangi ülkeye ait olduğu araştırılıyor. Peki, Hürmüz boğazı nerede? Hürmüz boğazı hangi ülkede? Hürmüz boğazının stratejik önemi nedir tüm detayları ile derledik.
#Hürmüz Boğazı Nerede Hangi Ülkede?Dünya üzerinde coğrafi olarak ilginç pek çok nokta bulunmaktadır. Everest dağı, Nemrut Dağı, Sibirya Çölü, Nil Nehri, Nijerya Şelalesi, Yağmur Ormanları gibi sayısız bölge vardır. Bunlar merak uyandırmakta ve insanlar bilgi toplamakta, sosyal medya üzerinde araştırma yapmakta, görsellerine veya varsa videolarına ulaşmaktadırlar. Boğazlar da enteresan ve önemli fonksiyonu olan coğrafi unsurlardandır. Boğazlar da araştırılan kavramlardır. İşte ilgiyle okuyacağınız Bering Boğazı Nerede, Bering Boğazı Neden Kullanılmaz, Bering Boğazı Hangi iki kara parçasını birleştirmektedir ve konu hakkında çok daha fazlasını sizin için derledik.
#Bering Boğazı Nerede Neden Kullanılmaz?Coğrafya da bulunan konulardan birisi de iç kuvvetler olarak bilinmektedir. İç kuvvetler hakkında bilgi sahibi olmak isteyen kişiler bu konu hakkında bilgi sahibi olmak istemektedir. İç kuvvetler nedir ve nelerdir? Coğrafya iç kuvvetler konu anlatımı ne şekilde olmalıdır? Coğrafya da yer alan iç kuvvetler ile ilgili tüm detayları sizler için derledik.
#İç KuvvetDış kuvvetler, iç kuvvetler sonucunda meydana gelen yer şekillerinin son düzeltmelerinin yapıldığı ve kaynağını güneşten almakta olan tüm kuvvetlere denir. Dış kuvvetlerin etkisiyle yüksek yerler de aşındırılır. Sizin için Dış kuvvetler nelerdir ve özellikleri nedir? Coğrafya dış kuvvetler konu anlatımını tüm merak edilenleri detayları ile derledik.
#Dış KuvvetlerBir coğrafya terim olan yer küre konusunu yeryüzünde duymayan bir insan yoktur. Ancak yine de bu coğrafi terimin tam anlamıyla ne olduğunu, yerküre teriminin neyi ifade ettiğini bilmeyen pek çok insan vardır. Bu sebeple Yerküre nedir, özellikleri nelerdir? Yerküre neresi? Kısaca tanımı şeklinde ifade edilen konu başlıklarını tüm detaylarıyla derledik.
#YerküreTürkiye Cumhuriyeti 29 Ekim 1923 tarihinde kuruldu. Akdeniz, Karadeniz ve Karasal iklimin görüldüğü Türkiye'de organik tarım, ticaret, ilaç sanayi ve doğa turizmi gelişmiştir. Ülkemizde en fazla çıkarılan madenler bor, linyit ve kükürt, en çok yetiştirilen tarım ürünleri ise incir, çay, mısır ve buğdaydır. Türkiye hangi kıtada, hangi dine mensup, hangi dili, alfabeyi ve takvimi kullanıyor? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#TürkiyeBoğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nden Prof. Dr. Murat Türkeş, “Hayatımızı mühendisler planlıyor ama onlarda coğrafya ve iklim eğitimi çok düşük. Bu bilgi eksikliği ile yapılan planlamalar üretim süreçlerini riske atıyor. Bilgisizlik yüzünden su kaynakları kirleniyor, tarımsal rekolte düşüyor” dedi.
#Prof. Dr. Murat TürkeşPlan ve Bütçe Komisyonu’nda, TBMM Başkanlığı, Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK) ve Sayıştay’ın 2025 yılı bütçe teklifleri üzerine; milletvekilleri görüş ile önerilerini paylaştı ve TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’a sorular yöneltti.
#Numan KurtulmuşOkuma, çocuğun bilişsel gelişimini besleyen temel bir beceridir. Çocuğun sözcük dağarcığını, anlama becerilerini geliştirir ve yaratıcı düşünmesini sağlar. Okuma ayrıca çocukların eşduyum becerilerini geliştirir, diğer bireyleri ve farklı kültürleri anlamalarını sağlar.
#Konuk YazarAramızda çocukluğunda ya da gençliğinde bir milli bayram günü şiir okuma heyecanını yaşamamış olan var mı? 1970’li yıllarda ilkokul öğretmenim Mesude Aksoy’un ilçedeki kutlamalarda beni kürsüye çıkarıp bana şiir okutma çabası, hiçbir zaman gözümün önünden gitmez. Sınıfı süslerken öğretmenim benden, küçük makası doğrudan kendisine vermeyip sıranın üzerine bırakmamı istemişti.
#Konuk YazarHakkari'nin Yüksekova ilçesinde konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, "TUSAŞ'ta hem istiklalimizin hem de istikbalimizin teminatı olan ve 'Gök Vatan'da bağımsız olmamızı sağlayacak yerli ve milli savunma projelerimiz hayata geçiriliyor. Dolayısıyla, alçak teröristlerin bu saldırısı, doğrudan Türkiye'nin bağımsızlığına yapılmış menfur bir saldırıdır" dedi.
#Vedat IşıkhanMilli Eğitim Bakanlığı (MEB), 20 bin sözleşmeli öğretmen ataması sürecinde son aşama olan ‘sözlü sınav’ sonuçlarını açıkladı. Atama tercihleri, 14 Kasım’da başlayacak ve 20 Kasım saat 16.00’ya kadar sürecek. Sonuçlar ise 23 Kasım’da açıklanacak.
#KPSSSon dönemde Türkiye’nin de radarına aldığı BRICS üyeleri Tataristan’ın başkenti Kazan’da toplandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan da zirveye katılırken Rusya lideri Putin’le görüştü. Putin NATO ülkelerinin de BRICS’e üye olabileceğini belirterek Türkiye’nin olası üyeliğine kapı araladı.
#BRICSUzun zamandır yüzümüzü en çok güldüren isimlerden biri. Onun güldürmeyi seçme sebebi sevilmek ve kabul görme isteği. Her rolün altından kalkacak yeteneğe sahip. “Her şeyi oynayabilirim ama bana komedyen denmesinde de bir sakınca görmüyorum” diyor. Bu hafta vizyona giren ‘Gelin Takımı’ filminin başrollerinden Ecem Erkek’le buluştuk; hayatını, mizahı ve aşkı konuştuk: “Birinin benden hoşlandığını anlamam 100 yıl sürüyor.”
#Ecem ErkekTour de France (Fransa Bisiklet Turu) 5 milyar kişilik izleyici kitlesiyle dünyanın en çok takip edilen spor etkinliklerinden biri. Bugün ve yarın da ülkemizde ilk kez bir etabı düzenlenecek. İstanbul’da L’Étape Türkiye by Tour de France adıyla gerçekleştirilecek organizasyon bisikletseverleri bekliyor.
#Tour De FranceOlağanüstü doğal güzellikleri ve emsalsiz tarihi ile UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan Kapadokya'nın tepelerinde ve vadilerinde gerçekleşecek Salomon Cappadocia Ultra Trail’e, 73 ülkeden 2 bin 395 sporcu katılacak.
#Salomon Cappadocia Ultra TrailAK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, Türkiye’nin bulunduğu coğrafyanın hep ateş çemberi olduğunu belirterek, “Bugün Suriye'ye konuşlanan İsrail'in yarın bizim sınırlarımıza kadar gelmeyeceğinin garantisi yoktur. Bu ateş çemberinde Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde bu ülkede istikrar adası olduk ve olmaya devam edeceğiz" dedi.
#İzmirİstanbul’daki Pertevniyal Lisesi’nin eski Fransızca öğretmeni ve müdür yardımcısı Halim Kahriman, emekli olduğu 2018 yılından beri okulun kütüphanesinde gönüllü olarak görev yapıyor. Okulda herkesin ‘Halim Baba’ diye hitap ettiği 70 yaşındaki Kahriman, hayatının 37 yılının Pertevniyal’de geçtiğini ve sağlığı el verdiği sürece görevine devam edeceğini söyledi.
#Pertevniyal LisesiMillî Eğitim Bakanlığına bağlı olgunlaşma enstitülerince düzenlenen ‘Gelin Hazineleri: Osmanlı ve Anadolu Çeyizlerinde Bir Yolculuk’ adlı defile, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın katılımıyla Belgrad’da gerçekleşti.
#Türk Çeyiz GeleneğiMilli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Lübnan'da gerçekleştirilen tahliye operasyonuna ilişkin, "Bu operasyon kahraman ordumuzun üstlendiği görevlerdeki icra kabiliyetini bir kez daha gözler önüne sermiştir. İsrail'in, masum sivilleri barbarca bombalayıp meskun mahalleri yerle bir ettiği bu ortamda Türkiye Cumhuriyeti tarihi misyonuna uygun olarak zor durumdaki Lübnan halkına ve Lübnan'da yaşayan yabancılara da yardım elini uzatmış dostluk ve dayanışma köprüleri inşa etmeye devam etmiştir." dedi.
#Milli Savunma BakanıOrtak sınav konu soru dağılımları tablosu 2024 2025 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından erişime açıldı. 1. dönem yazılı sınav tarihleri MEB takvimi doğrultusunda yayımlandı. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yılın ilk ortak sınavı ekim ayı içerisinde gerçekleştirilecek. Geçen yıl 6 ve 9. sınıflarda Türkçe, Türk dili ve edebiyatı ile matematik derslerinde yapılan ortak sınavlar, bu yıl 7. ve 10. sınıflarda da uygulanacak. Yeni eğitim öğretim döneminde ülke genelinde yapılacak ortak sınav konu dağılımı tablosu odsgm.meb.gov.tr internet adresinden indirebilecek. Türk Dili ve Edebiyatı, Matematik, Fen Bilimleri, Sosyal Bilgiler, Tarih, Coğrafya, Kimya, Fizik, Biyoloji, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, İngilizce ve diğer derslerin ortak sınav konu dağılımları PDF olarak da indirilebilecek. Peki, Ortak sınavlar 2024-2025 ne zaman yapılacak? İşte MEB 1. dönem 1. yazılı sınav tarihleri!
#1. Dönem Ortak Sınav TarihleriDört asırlık uzlaşma ve barışçı bir düzeni getiren Osmanlı çekildikten sonra bu memleketler rahat yüzü görmedi. Koca kıtanın haritası ABD’de oyun düzeniyle çiziliyor. Bu oynama kolay değil. Gelişen patlamaların kimleri nereye kadar götüreceği belli değil ama iyi yere gidilmiyor.
#OrtadoğuKültür ve Turizm Bakanlığı, yüksek Osmanlı edebiyatı dili ile yazılmış olan, Osmanlı döneminin önemli tarihçilerinden Gelibolulu Mustafa Âlî’nin Künhü’l - Ahbâr eserini günümüz Türkçesine aktardı. Osmanlı tarihinin en önemli birinci derece kaynaklarından olan eser, böylece ilk defa günümüz Türkçesine çevrilmiş oldu. Künhü’l-Ahbâr, satışa sunulacak ve PDF olarak da internete yüklenecek.
#İstanbul Kültür Yolu FestivaliTicaret Bakanı Ömer Bolat "Regülasyon düzenleme görevimiz kapsamında yaptığımız mevzuat değişikliklerinin yanında denetim görevimizi de ihmal etmeden yapıyoruz. Bu kapsamda Ticaret Bakanlığımız iç ticaret birimlerince bu yılın ilk 8 ayında 127 bin gerçek ve tüzel kişiye 1 milyar 218 milyon lira idari para ceza kesilmiştir" dedi.
#Ömer BolatEkin Aksoy, Kanal D’de yayınlanan “Güzel Aşklar Diyarı” dizisinde Roza karakteri olarak izleyici karşısına çıktı. İlk bölümde eşi Cemal’i silahlı saldırıda kaybeden Aksoy’un performansı, medyada övgü dolu yorumlar aldı. Genç oyuncu “Güzel Aşklar Diyarı benim için büyülü bir deneyim. Bir okul gibi. Çok değerli üstatlar, oyuncular ve yönetmenlerle çalışmak hem çok heyecan verici hem de onur verici” diye konuştu.
#Ekin AksoyGenç polis memuru kızımız Şeyda Yılmaz görevini icra ederken akıl sağlığını kaybetmiş ve toplumun ellerine bırakılmış biri tarafından katledildi. Ardından Ankara’da iki serseri, başka polis memurlarına aynı saldırıyı denedi. Toplumda orduya ve polise karşı bir direnç ve bu kuvvetleri hafife alma gibi bir davranış biçimi yaygınlaşıyor. Bu, toplumsal bir serserilik hâlini alıyor. Bu saldırıların sadece sosyal çöküş teorileriyle açıklanıp açıklanamayacağına bakmak gerek. Sakın bu durum, daha derin ve sistemik terörist bir yönelişi işaret ediyor olmasın?
#Polis