Coğrafya haberleri sayfasında Coğrafya hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 11053 Coğrafya haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Coğrafya, insanlar ve yer (mekân) ile bunlar arasındaki ilişkiyi neden-sonuç ve dağılış ilkesine bağlı olarak inceleyen bir bilim dalıdır. Yer ve insanlar arasındaki ilişkiler coğrafyanın konusunu oluşturur. Coğrafya sözcüğü Yunanca gaia (yer) ve gráphein (yazmak, betimlemek) sözcüklerinden türemiştir. Türkçesi Yerçizim sözcüğüdür. Zamanımızdan 2200 yıl önce coğrafya terimini ilk kullanan kişi Eratosthenes (M.Ö 276-M.Ö194) olmuştur. Gregg ve Leinhardt (1994), coğrafyayı 4 özellikle karakterize edilen bir disiplin olarak tanımlamaktadırlar.
Gün dönümü, güneşin kuzey ve güney yarımküreye en büyük açık düşmesidir. Yılda iki defa gerçekleşen bu durum gündüzün ya da gecenin uzalmaya veya kısalmaya başladığını gösterir. Peki gün dönümü ne zaman? Günler ne zaman kısalıyor? 2024 yaz gün dönümü tarihi
#Gün Dönümü Ne Zamanİnsan doğduğu andan itibaren hayatını devam ettirmek için çevresi ile temaslarda bulunur. Bu gereksinimin doğru ve devamlı karşılanması için eğitime ihtiyaç duyulur. Doğumdan ölüme kadar devam eden bireyin eğitim süreci; bilgi, beceri ve yeteneklerin gelişimi düzeyinde doğru ve kaliteli yaşam sürecinin gerçekleşmesine yardımcı olur. İlk eğitim evde aile ile başlamakla birlikte doğru ve istenilen davranışların gelişimi için kesintisiz ve sistematik bir eğitim şarttır. Ancak kurumsal bir yapı ile gerçekleşebilir. Eğitim-öğretimi gerçekleştiren eğitim kurumlarından ilk devreye giren okul öncesi eğitim kurumları.
#Konuk YazarCoğrafya öğretmeni Sadettin İlker, öğrencilerine verdiği emeğin karşılığını emekliliğe uğurlanırken aldı. Kendisi için yapılan sıra dışı veda etkinliğinde göz yaşlarını tutamadı. Ankara Sincan Anadolu Lisesi’nden ekim ayı sonunda emekli olan İlker’i yüzlerce öğrencisi, 44 yıllık meslek hayatının son dersinde 44 karanfille yolcu etti.
#Sadettin İlkerUzmanlara göre TYT testi genel olarak kolaydı. Matematikte soruların uzun metinli olması zamanı iyi kullanan adaya avantaj sağladı. Türkçe, tarih ve fizik dersleri ise daha zorlayıcıydı. Özellikle eleyici ve çeldirici soruların yoğunlukta olduğu Türkçe, sınavın seçiciliğini ortaya koydu...
#TYTOrtaokul ve lise düzeyinde eğitim gören çocuklar sosyal medyada gördükleri tarzları günlük yaşamlarında ve hatta okullarda da uyguluyor. Eğitimciler ve veliler, bu yaş grubundaki çocukların saçlarını boyayarak, makyaj yaparak ve hatta takma tırnaklarla okula gelip okulu neredeyse podyuma çevirdiklerini söylüyor.
#Sosyal MedyaGün dönümü, güneşin kuzey ve güney yarımküreye en büyük açık düşmesidir. Yılda iki defa gerçekleşen bu durum gündüzün ya da gecenin uzalmaya veya kısalmaya başladığını gösterir. Peki gün dönümü ne zaman? Günler ne zaman kısalıyor? 2022 yaz gün dönümü tarihi
#Gün Dönümü Ne ZamanJeopolitik, sıklıkla araştırılan konulardan biridir. Özellikle kullanım anlamı açısından da yüksek öneme sahip konular arasındadır. Bu bakımdan Jeopolitik nedir öğrenebilir ve ne anlama geldiği hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. Jeopolitik nedir? Ne anlama gelir? Türkiye'nin jeopolitik önemi nedir tüm detaylarıyla derledik.
#JeopolitikDünyanın dışını oluşturan sert kabuğa litosfer diğer adı ile taş küre denilmektedir. Dünyanın dışını çepeçevre saran bu tabaka mantonun en üstünde yer almaktadır. İnsanların üzerinde yaşadığı bu kürenin oluşumu çeşitli kimyasal ve fiziksel süreçler ile açıklanmaktadır Peki, Litosfer nedir ve nerde bulunur? Coğrafyada litosfer neyi inceler? İşte, litosfer hakkında bilgi sahibi olmak isteyenler için gerekli olan hususlar.
#LitosferAtmosfer, taş ve su küre kürenin bir arada olduğu ve içinde canlıların da bulunduğu doğal ortama canlı küre (biyosfer) ismi verilir. Biyosferde bulunan bitkilerin oluşturduğu fitolojik hayvanların ve çevrelerin zoolojik çevre ve insanların oluşturduğu insan çevresi bulunur. Biyosfer nedir? Nelerden oluşur sizler için derledik.
#Biyosfer NedirNiğde ören yerleri ve termal kaynakları ile turizm şehirlerimizden birisi olmaktadır. Tarihi dokusu ve kış turizmi olanakları nedeniyle ülkemizde her yıl birçok turist ağırlamaktadır. Bu nedenle nerede olduğu ve pek çok özelliği merak edilmektedir. Peki Niğde hangi bölgede, haritada nerede? Niğde ilçeleri, haritası, nüfusu ve iklimi hakkında merak edilenleri sizlere detaylıca derledik.
#EğitimDünya üzerinde pek çok boğaz bulunmaktadır. Dünya üzerindeki en önemli boğazlardan bir tanesi olan Hürmüz boğazının da tam olarak nerede olduğu merak edilmektedir. Hürmüz boğazı ile ilgili araştırmalar günümüzde de halen devam etmektedir. Özellikle bu boğazın hangi ülkeye ait olduğu araştırılıyor. Peki, Hürmüz boğazı nerede? Hürmüz boğazı hangi ülkede? Hürmüz boğazının stratejik önemi nedir tüm detayları ile derledik.
#Hürmüz Boğazı Nerede Hangi Ülkede?Dünya üzerinde coğrafi olarak ilginç pek çok nokta bulunmaktadır. Everest dağı, Nemrut Dağı, Sibirya Çölü, Nil Nehri, Nijerya Şelalesi, Yağmur Ormanları gibi sayısız bölge vardır. Bunlar merak uyandırmakta ve insanlar bilgi toplamakta, sosyal medya üzerinde araştırma yapmakta, görsellerine veya varsa videolarına ulaşmaktadırlar. Boğazlar da enteresan ve önemli fonksiyonu olan coğrafi unsurlardandır. Boğazlar da araştırılan kavramlardır. İşte ilgiyle okuyacağınız Bering Boğazı Nerede, Bering Boğazı Neden Kullanılmaz, Bering Boğazı Hangi iki kara parçasını birleştirmektedir ve konu hakkında çok daha fazlasını sizin için derledik.
#Bering Boğazı Nerede Neden Kullanılmaz?Coğrafya da bulunan konulardan birisi de iç kuvvetler olarak bilinmektedir. İç kuvvetler hakkında bilgi sahibi olmak isteyen kişiler bu konu hakkında bilgi sahibi olmak istemektedir. İç kuvvetler nedir ve nelerdir? Coğrafya iç kuvvetler konu anlatımı ne şekilde olmalıdır? Coğrafya da yer alan iç kuvvetler ile ilgili tüm detayları sizler için derledik.
#İç KuvvetDış kuvvetler, iç kuvvetler sonucunda meydana gelen yer şekillerinin son düzeltmelerinin yapıldığı ve kaynağını güneşten almakta olan tüm kuvvetlere denir. Dış kuvvetlerin etkisiyle yüksek yerler de aşındırılır. Sizin için Dış kuvvetler nelerdir ve özellikleri nedir? Coğrafya dış kuvvetler konu anlatımını tüm merak edilenleri detayları ile derledik.
#Dış KuvvetlerBir coğrafya terim olan yer küre konusunu yeryüzünde duymayan bir insan yoktur. Ancak yine de bu coğrafi terimin tam anlamıyla ne olduğunu, yerküre teriminin neyi ifade ettiğini bilmeyen pek çok insan vardır. Bu sebeple Yerküre nedir, özellikleri nelerdir? Yerküre neresi? Kısaca tanımı şeklinde ifade edilen konu başlıklarını tüm detaylarıyla derledik.
#YerküreTürkiye Cumhuriyeti 29 Ekim 1923 tarihinde kuruldu. Akdeniz, Karadeniz ve Karasal iklimin görüldüğü Türkiye'de organik tarım, ticaret, ilaç sanayi ve doğa turizmi gelişmiştir. Ülkemizde en fazla çıkarılan madenler bor, linyit ve kükürt, en çok yetiştirilen tarım ürünleri ise incir, çay, mısır ve buğdaydır. Türkiye hangi kıtada, hangi dine mensup, hangi dili, alfabeyi ve takvimi kullanıyor? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#TürkiyeBoğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nden Prof. Dr. Murat Türkeş, “Hayatımızı mühendisler planlıyor ama onlarda coğrafya ve iklim eğitimi çok düşük. Bu bilgi eksikliği ile yapılan planlamalar üretim süreçlerini riske atıyor. Bilgisizlik yüzünden su kaynakları kirleniyor, tarımsal rekolte düşüyor” dedi.
#Prof. Dr. Murat TürkeşCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Filistin Halkıyla Uluslararası Dayanışma Günü vesilesiyle sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, "Filistin, yalnızca bir coğrafya değil; direnişin, umutla yarınlara bakmanın ve insanlığın ortak vicdanının adıdır." ifadelerini kullandı.
#Emine ErdoğanSonbahar mevsimi memleketin dört bir yanında hep tablo gibi güzel manzaralarla gelenleri karşılar, yaşayanları bereketiyle mutlu eder. Doğu Karadeniz’de Kaçkarlar ve Şavşat bölgeleri de sonbaharın en güzel hallerini görebileceğiniz mekânlara ev sahipliği yapar. Doğanın zenginliğini cömertçe sergilediği günlerde, Karadeniz’in en sakin yaylalarını, çalıların ikram ettiği meyveleri yiye yiye gezelim mi?
#Uğur BiryolÖğrencilik yıllarında rehberlik de yapan tarihçi-yazarımız Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın son kitabı ‘Gel Dünyayı Keşfedelim-Gezgin Bir Tarihçinin Seyahat Defteri’ çıktı. İlber Ortaylı mevcut ekonomik şartlarda da seyahat etmenin mümkün olduğunu söylüyor: “Zaten tayyareyle giderek, lüks otelde kalarak öğrenilmez bir memleket.”
#İlber OrtaylıYazın kavurucu sıcaklıkları yerini sonbaharın serin ve huzur dolu havasına bıraktı. Bisiklet tutkunlarının heyecanla beklediği ‘yılın pedallamaya en uygun zamanı’ geldi! Şimdi, efil efil esen rüzgâr eşliğinde uzun yollar kat etmek ve sonbaharın büyüleyici renklerini bisiklet üzerinde keşfetmek için ideal bir dönem. Bisikletli gezginlerden hem yurtiçi hem yurtdışından öneriler, yeni başlayacaklar için de önemli tavsiyeler aldık…
#Uygar TAYLANZamansız bir yer Kapadokya. Tarih boyu kendisine sığınanlara kucak açmış, bir inziva yeri olmuş. Bugünse uçsuz bucaksız vadilerinin manzarasıyla on binlerce turisti ağırlıyor. Yılın hangi dönemi giderseniz gidin farklı bir çekiciliği olan Kapadokya’nın en güzel zamanıysa bahar ayları. Şimdi hep birlikte bu gizemli masal diyarında yolculuğa çıkalım.
#KapadokyaMEB ortak sınav tarihleri 2024 öğrenciler tarafından takip ediliyor. Ekim ayında yapılan 1. Dönem 1. Yazılı sonrası sınav puanlarını öğrenenler notlarını yükseltmek için 2. Yazılıları beklemeye başladı. Resmî ve özel örgün eğitim kurumlarında eğitimlerine devam eden 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, ve 12 sınıf öğrencilerinin katılım sağlayacağı 2. yazılı sınav tarihleri yaklaşırken, ortak sınav konuları, öğrencilere yol gösterecek. Yeni eğitim öğretim döneminde ülke genelinde yapılacak ortak sınav konu dağılımı tablosu odsgm.meb.gov.tr internet adresinden indirebilecek. Türk Dili ve Edebiyatı, Matematik, Fen Bilimleri, Sosyal Bilgiler, Tarih, Coğrafya, Kimya, Fizik, Biyoloji, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, İngilizce ve diğer derslerin ortak sınav konu dağılımları PDF olarak da indirilebilecek. Peki, ortak sınavlar ne zaman? İşte, 2. ortak sınav takvimi ve detaylar.
#1. Dönem 2. YazılılarTürkiye’nin ilk kadın sümeroloğu, arkeolog ve dilbilimci Muazzez İlmiye Çığ, 110 yaşında hayatını kaybetti. Çığ, bilime değerli katkılarla birlikte yaşadığı uzun ömürle de tarihe geçti. Kendisiyle 106. doğum günü vesilesiyle yaptığımız söyleşide bunun sırrını; “Gençken bütün hayatımız tahsilimizi tamamlamak ve çalışmaktı. Çalışmaktan hoşlanıp boş oturmaktan hoşlanmazdım” diye vermişti.
#Muazzez İlmiye ÇığDoğaya olan merakını öğrencilerine de aşılayan coğrafya öğretmeni Mustafa Sarıkaya onları kano tutkunu yaptı. Borçlanarak aldığı kanolarla okulda bir kano kulübü kuran Sarıkaya’nın öğrencileri lise hayatlarına da mezuniyet eğlencesi öncesi kano kampıyla veda ediyor. Ayrıca bir lisedeki ilk fosil müzesini açan Sarıkaya kanocu öğrencileriyle birlikte doğada fosil arayarak milyonlarca yıl öncesine yolculuk yapıyor.
#Kanoİlber Ortaylı’yı bilmeyen yok ve sanırım bu kadar geniş bir kitle tarafından tanınan ender tarihçilerden kendisi. Seviliyor ve sayılıyor olması boşuna değil. Sadece ülkemizde değil dünya çapında saygın bir yere sahip olan Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın yazdığı onlarca kitap, verdiği yüzlerce seminer, konferans, ana dili gibi konuştuğu beş dil ve bir çok diğer diller, durmadan anlattığı Türkiye’nin tarihi ve dünya tarihi ile olan o muazzam bilgi haritasından bizlere sunduğu perspektif ile bambaşka vizyonlar sunan çok değerli bir isim ile bir araya gelmekten mutluluk duydum. Çok kısa bir zaman diliminde, olabildiğince merak ettiklerimizi sormaya çalıştım. Ama her soruya kısa cevaplar yerine engin bilgi deryasından iç içe geçmiş onlarca sorunun yanıtları içinde buldum kendimi. Müthiş keyifliydi… Sınırlı zamanda, kısa bir sohbet oldu ama daha detaylı ve uzun bir röportaj için hem kendime hem sizlere buradan söz vereyim. Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de kıymetlimiz Prof. Dr. İlber Ortaylı ile sizleri baş başa bırakıyorum.
#Sponsorlu İçerikİlber Ortaylı’yı bilmeyen yok ve sanırım bu kadar geniş bir kitle tarafından tanınan ender tarihçilerden kendisi. Seviliyor ve sayılıyor olması boşuna değil. Sadece ülkemizde değil dünya çapında saygın bir yere sahip olan Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın yazdığı onlarca kitap, verdiği yüzlerce seminer, konferans, ana dili gibi konuştuğu beş dil ve bir çok diğer diller, durmadan anlattığı Türkiye’nin tarihi ve dünya tarihi ile olan o muazzam bilgi haritasından bizlere sunduğu perspektif ile bambaşka vizyonlar sunan çok değerli bir isim ile bir araya gelmekten mutluluk duydum. Çok kısa bir zaman diliminde, olabildiğince merak ettiklerimizi sormaya çalıştım. Ama her soruya kısa cevaplar yerine engin bilgi deryasından iç içe geçmiş onlarca sorunun yanıtları içinde buldum kendimi. Müthiş keyifliydi… Sınırlı zamanda, kısa bir sohbet oldu ama daha detaylı ve uzun bir röportaj için hem kendime hem sizlere buradan söz vereyim. Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de kıymetlimiz Prof. Dr. İlber Ortaylı ile sizleri baş başa bırakıyorum.
#1Öğretmenlik Mesleği Kanunu uyarınca öğretmen adaylarının Milli Eğitim Akademisi hazırlık eğitimine kabulü, ilk kez Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından 13 Temmuz 2025’te düzenlenecek ‘Milli Eğitim Bakanlığı Akademi Giriş Sınavı (MEB-AGS)’ sonuçları doğrultusunda yapılacak.
#Milli Eğitim Bakanlığı Akademi Giriş SınavıGaller Milli Takımı Teknik Direktörü Craig Bellamy, "Her maç ilk 20 dakika düşünüyorum. 'Nasıl geçecek' diyorum. Neresi ve ne zaman olursa olsun biz kazanmayı düşünüyoruz. Her skor bütün perspektiften bakınca önemlidir. Türkiye’ye saygı duyuyorum ama biz mümkün olduğunca kazanmak için sahaya çıkacağız. Kazanmak için buradayız" dedi.
#GallerTrendyol Süper Lig'in 11. haftasında Trabzonspor ile Fenerbahçe karşı karşıya geldi. Nefes kesen maçta kazanan taraf 90+12. dakikada bulduğu golle sarı - lacivertliler oldu. Yazarlarımız Uğur Meleke ve Güntekin Onay, karşılaşmayı mercek altına aldı.
#FENERBAHÇEYeşil sahalarla futbolcu olarak tanıştı. Henüz 20’li yaşlarında ikinci lig takımlarında başladığı antrenörlük kariyeri ise 2000’li yıllardan itibaren Türkiye’nin büyük kulüplerinde devam etti. Geçen beş aydır da Birinci Lig’in yeni takımlarından Amedspor’un teknik direktörüydü… Ersun Yanal işine olan tutkusunu, “Futbol oynamak güzeldi ama bana haz vermedi, yönetmenin tatmini daha fazlaydı. 17 yaşımdan itibaren antrenör olmak istedim. Aşk denilen şey kimyasal tutulummuş. Benim de antrenörlük kimyam varmış demek; antrenörlük aurası” diye anlatıyor...
#Ersun YanalPlan ve Bütçe Komisyonu’nda, TBMM Başkanlığı, Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK) ve Sayıştay’ın 2025 yılı bütçe teklifleri üzerine; milletvekilleri görüş ile önerilerini paylaştı ve TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’a sorular yöneltti.
#Numan Kurtulmuş