Jeopolitik nedir? Ne anlama gelir? Türkiye'nin jeopolitik önemi nedir?

Güncelleme Tarihi:

Jeopolitik nedir Ne anlama gelir Türkiyenin jeopolitik önemi nedir
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2022 22:29

Jeopolitik, sıklıkla araştırılan konulardan biridir. Özellikle kullanım anlamı açısından da yüksek öneme sahip konular arasındadır. Bu bakımdan Jeopolitik nedir öğrenebilir ve ne anlama geldiği hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. Jeopolitik nedir? Ne anlama gelir? Türkiye'nin jeopolitik önemi nedir tüm detaylarıyla derledik.

Haberin Devamı

Jeopolitik, bir toplum bilimidir. Jeopolitik, nüfusun, coğrafyanın ya da ekonominin devlet politikası üzerindeki etkisi anlamına gelmektedir.

 Jeopolitik Nedir?

 Siyasi coğrafyadan doğan bir bilim dalı olan Jeopolitik siyasi coğrafyanın devletler üzerindeki avantajları ve dezavantajları inceler. Jeopolitik kavram ile ülkelerin nüfusları, doğal kaynakları, coğrafi konumları ve topografik özelliklerini ilişkilendirmek mümkündür. Jeopolitik bir bilim olarak siyasi coğrafyacıların ve coğrafyacıların öncülüğünde ortaya çıkmış bir bilimdir. Siyaset bilimciler tarafından da Jeopolitik kavramına birçok katkıda bulunmuştur. Kelime olarak bakıldığında Jeo coğrafyada bulunan anlamına gelirken Politik kelimesi de politika anlamına gelir.

 Ülkelerin bulunduğu konum, toplumsal ya da kültürel durumları, siyasal durumları ve bunların getirilerini inceleyen bir bilim dalıdır. Kavram olarak Jeopolitik kavramı ilk kez Alman bir Coğrafyacı olan Rudolf Kjellen tarafından kullanılmıştır. Coğrafi konum ile Jeopolitik çok fazla karıştırılan bir kavramdır. Herhangi bir ülkenin coğrafi konumunu jeopolitik açıdan incelemek gerektiğinde hangi iklim kuşağında yer aldığını, imkanlarını, önemli kavşak noktalarını ve dünya siyasetindeki yerini incelemek gerekmektedir. Jeopolitik biliminde değişen ve değişmeyen unsurlar bulunmaktadır. Değişmeyen unsurlar ülkeleri sınırları, coğrafi karakterleri ve arazi yapılarıdır. Değişen unsurları ise sosyo kültürel değerleri, askeri değerleri, yer altı ve yer üstü zenginlikleri, ittifakları ve siyasal partileri gibi unsurlardır.

Haberin Devamı

 Ne Anlama Gelir?

 Jeopolitik, özellikle birçok kişi tarafından sık sık karşılaşılan terimlerden biridir. Bu nedenle de sıkça internet üzerinden araştırılmakta ve öğrenilmek istenmektedir. Jeopolitik, ülkelerin beşeri ve fiziksel özelliklerinin uluslararası ilişkilerini nasıl etkilediği üzerine çalışmalar yapan bir bilimdir. Modern anlamda bakıldığı zaman Jeopolitik kavramının ortaya çıkışı 1890 ile 1920 seneleri arasındadır. Dört düşünürün eseri olarak ortaya çıkan bu düşünce Alfred Mahan, Friedrich Ratzel, Halford Mackinder ve Rudolf Kjellen tarafından ortaya çıkmıştır.

Haberin Devamı

 Ülkelerin coğrafi konumunu da jeopolitik olarak değerlendirmek gerektiğinde iklim kuşağına, güç merkezlerine, okyanus ve denizlerine, önemli kavşak noktalarına ve siyasi özelliklerine bakmak gerekir. Ülkelerin değişen ve değişmeyen jeopolitik özellikleri bulunmaktadır. Değişen unsurlar sosyal değerler, askeri değerler, ittifaklar, siyasal rejimler, yeraltı ve yerüstü zenginlikleri ve siyasal partilerdir. Bunun dışında ülkelerin jeopolitik olarak değişmeyen unsurları ise siyasi sınırları, adaları, kıtaları, toprağı, coğrafi bütünlüğü, arazi yapısı ve fiziksel yapısıdır. Bunların da dışında bir de Jeopolitik unsurlar arasında Zaman kavramı vardır. Zaman her unsur ve kavram üzerinde etkileyici olduğundan değerlendirilmesi gereken bir unsurdur.

Haberin Devamı

 Türkiye'nin Jeopolitik Önemi Nedir?

 Türkiye'nin jeopolitik özellikleri şu şekildedir:

Türkiye 3 tane kıtanın birbirlerine en çok yakınlaştığı yerde bulunmaktadır.

Türkiye 4 denize de kıyısı olan bir yarımada ülkesidir.

İşlek boğazlara sahip olan bir ülkedir.

Dağlık yüksek ve aynı zamanda engebelidir. Farklı yükseltilerdeki plato ve ovalara sahiptir.

Türkiye'nin yüzey şekillerinde çeşitlilik mevcuttur.

Ilıman iklim kuşağında yer alır.

Çevresine göre su kaynakları bakımından oldukça zengindir.

Asya ve Avrupa kıtaları ile kültürlerinin birlikte yaşandığı bir ülkedir.

Bölgesinde tarım arazileri geniştir ve aynı zamanda verimlidir. Bundan dolayı tarımsal ürün çeşitliliği de oldukça yüksektir.

Haberin Devamı

Önemli ulaşım ve ticaret yolları sayesinde geçiş bölgesinde yer almaktadır.

Ekonomisi gelişmekte olan bir ülkedir.

Genç nüfusu fazladır.

Türkiye'de ekonomik, sosyal ve siyasi gelişmelerde önemli ve aktif rol oynayan bir ülkedir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!