Çocukluk travmasının etkileri, bireylerin duygusal ve sosyal yaşamlarını derinden etkileyebiliyor. Terapi de bu olumsuz deneyimlerin üstesinden gelmek ve sağlıklı ilişkiler kurmak için önemli bir yol sunuyor. Aile terapisti Logan Cohen bir kişinin çocukluk travması yaşayıp yaşamadığını gösteren beş gizli işareti açıkladı. İşte detaylar…
#SağlıkOkul dendiğinde, sizin, babanızın hatta dedenizin zihninde oluşan görüntü hep aynıydı: sıralar, sınıflar ve dersleri tek yönlü anlatan bir öğretmen. Belki pandemi olmasa, çocuklarımızın kafasında da bu tablo uzun süre değişmeyecekti. Dedenizin akıllı telefonu veya interneti yoktu, ama sınıf düzeni ve sıralar hep aynıydı. Oysa çocuğunuz, teknolojinin içine doğdu.
#Konuk YazarAnne-baba olarak, çocuğunuzun okulda iyi çalışmasını, başarılı olmasını ve iyi bir karne almasını istersiniz. Bu beklentiler doğrultusunda, çocuğunuz size göre yeteri kadar iyi olmayan bir karneyle eve geldiğinde nasıl tepki vereceğiniz konusunda zorlanabilirsiniz.
#Konuk YazarBeyin ve işlevlerini bilmek ve bu bilgileri eğitim alanına aktarmak günümüzde araştırmacıların temel konularından biri. “Öğrenci öğrenemiyor, dikkat sorunları ile baş edemiyorum, öğrencilerin bireysel öğrenme ihtiyaçları olduğunu hissediyorum ama ona göre eğitimi nasıl bireyselleştireceğimi bilemiyorum” diyen ve “çaresizlik” yaşayan öğretmenlerin imdadına nöroeğitim koşacak gibi görünüyor. Peki, nöroeğitim hangi alanlarda eğitim sorunlarına ilaç olabilir?
#Konuk Yazarİsrail’in katliamı TV ekranlarından canlı yayınlarla aktarılırken bazı sosyal medya sitelerinde ise savaşın acımasız görüntüleri filtresiz yayınlanıyor. Bu durum aileler için alarm zilleri çaldırıyor. Uzmanlar çocuklarınızı ekrandan uzak tutun uyarısı yapıyor...
#İsrailMeghan Markle’la 2018’de evlenmesinden sonra yaşanan fırtınalar sonrasında “küskün’ prens olarak anılmaya başlanan Sussex Dükü Prens Harry’nin kraliyetle son bağı da artık koptu. İngiliz kraliyet ailesinin web sitesinde yapılan son değişiklikle aile üyeleri arasında gerilen ipler artık koptu ve bundan böyle geriye dönüş yok!
#PRENS HARRYTüm dünyada olduğu gibi maalesef ülkemizin okullarında da her gün çocuklar okul bahçesindeki zorbaca davranışlara maruz kalıyor; tehdit ediliyor, alay ediliyor ve eziyete uğruyor. Bazı çocuklar için zorbalık, büyümenin bir parçası olarak kabul etmeleri söylenen bir yaşam gerçeği şeklinde görülüyor. Zorbalık davranışlarını ortaya çıktıkları anda fark edip durdurmakta başarısız olunduğunda, çoğu zaman fark etmeden şiddet teşvik edilmiş olur.
#Konuk YazarKoronavirüs salgınında kullanılan aşılar bir yandan milyonlarca insanın hayatını kurtarırken bir yandan da dünyanın dört bir yanında aşı karşıtlığını gündeme getirerek eylemlere ve hatta aşı sahteciliğine yol açıyor. Bilim insanları aşı konusunda yaşanan kafa karışıklığı ve karşıtlık psikolojisinin altında yatan sebebi araştırdı...Ortaya çıkan sonuçlar ise oldukça ilginç.
#Aşı KarşıtlığıDÜNYADA 450 milyondan fazla insanı etkileyen ve Dünya Sağlık Örgütü’nün 2020 itibariyle iskemik kalp hastalığından sonra insanlığı en çok etkileyen ikinci büyük sağlık sorunu olacağını ilan ettiği duygudurum bozukluklarını konunun uzmanıyla konuştuk.Dokuz Eylül Üniversitesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi, Avrupa Nöropsikofarmakoloji Koleji-ECNP Bilimsel Danışma Kurulu Üyesi, Harvard Üniversitesi Bipolar Bozukluk Konsorsiyumu Üyesi ve Duygudurum Vakfı-DUVAK Kurucu Başkanı Prof. Dr. Ayşegül Yıldız bizlerle çok önemli detayları paylaştı.Öncelikle duygudurum sözcüğünün anlamına bakalım.
#1Kırmızı Oda 4. yeni bölüm fragmanı ekranlara geldi. Cuma akşamları seyirci karşısına çıkan ve psikiyatri kliniğine gelen hastaların gerçek yaşam öykülerini anlatan Kırmızı Oda'nın yeni bölüm fragmanında iletişime kapalı olan Alya'nın Doktor Hanım'ın zekasıyla çocukluğu hakkında gerçekleri anlatması dikkat çekti. Meliha'nın kızıyla annesi arasındaki benzerlikleri anlatması ise fragmana damga vurdu. Kırmızı Oda yeni bölümüyle 25 Eylül Cuma akşamı ekranlara gelecek. İşte, Kırmızı Oda 4. yeni bölüm 2. fragman ve bu hafta yaşanacakların özeti.
#Kırmızı Oda FragmanGazeteci Fergün Atalay ilk kitabı ‘Eflatun Kuşağın Peşinde’de ‘dünyanın Şark çıbanı’ olarak nitelendirdiği Diyarbakır Cezaevi’ni, sevdikleri elinden alınmış küçük bir çocuğun gözünden anlatıyor. Karakteri Dicle’nin altı ve 36 yaşlarından yola çıkarak Diyarbakır Cezaevi’nde yaşanan acıları, kitabın sayfalarına mıhlıyor.
#Eflatun Kuşağın PeşindeÇiğneme ve yutkunma dışında, istenmeyen bir şekilde gösterilen diş sıkma davranışının ‘bruksizm’ olarak tanımladığını belirten Öğr. Gör. Nihan Oğuz, bu rahatsızlığın doğuştan olmadığını, yaşanan travmalar sonucu ortaya çıkabileceğini ifade etti.
#BruksizmCinsellik aslında herkese göre değişen bir kavram. Cinsellikte kimi duygusallıktan haz alırken kimi de şiddetten hoşlanıyor. Kimi cinselliği odak noktası yaparken kimi ikinci plana atıyor. Ama ne olursa olsun cinselliğin bir ilişkinin olmazsa olmazı olduğu gerçeği hiç değişmiyor. Cinsellik duygularla yapılan bir eylem olmasına rağmen sevgi, duyarlılık gibi romantik hislere bazen öfke ve şiddet de eklenebiliyor. Cinsellikte şiddet bir fantezi olarak görülse de sınırları bilmek gerekiyor....
Zaman ve uzaklığın asit gibi aşındırdığı taşlara benzermiş anılar. O yüzden günleri değil anları anımsarız. Hayatımızda iz bırakmış olan o anları... Arif Keskiner’in son kitabı “Binbir Renk Binbir Çiçek - Yaşar Kemal’li Anılar”ı okuyup onunla söyleşiye giderken, bir insanın bunca yıllık bunca hatırayı nasıl dün yaşanmış gibi aktardığına akıl erdirmeye çalışıyordum. Dile kolay bu, dördüncü anı kitabı Keskiner’in... Komünist Arif ya da nam-ı diğer Çiçek Arif’in tüm yaşamı Çukurova’dan İstanbul’a gelen bir erkek külkedisinin hikayesini andırıyor. Konuştukça anlıyorum ki onun camdan ayakkabısı ise biriktirdiği dostluklar olmuş. Arif’i tarifsiz zamanlardan tanıyan Yaşar Kemal, Yılmaz Güney, Sezen Aksu, Abidin Dino ve daha niceleri ile paylaştığı, insanın kafasına balyoz gibi vuran anıları beni de şaşkına çevirdi doğrusunu isterseniz. Buyrun bir yaşam ustasının hatıralar sofrasına...