Diş Sıkmanızın Sebebi Çocukluk Travmaları Olabilir

Güncelleme Tarihi:

Diş Sıkmanızın Sebebi Çocukluk Travmaları Olabilir
Oluşturulma Tarihi: Mart 01, 2019 13:25

Çiğneme ve yutkunma dışında, istenmeyen bir şekilde gösterilen diş sıkma davranışının ‘bruksizm’ olarak tanımladığını belirten Öğr. Gör. Nihan Oğuz, bu rahatsızlığın doğuştan olmadığını, yaşanan travmalar sonucu ortaya çıkabileceğini ifade etti.

Haberin Devamı

Stres arttıkça bruksiz de artıyor

Bruksizmin oluşmasında fizyolojik sebepler kadar tahmin edilenin ötesinde birçok farklı sebebi bulunuyor. Bruksizmin ortaya çıkmasıyla ilgili birçok psikolojik faktör olduğu düşünülüyor. Hemen herkesin maruz kaldığı en popüler sorunlarından olan stres, Bruksizmin de sebeplerinin başında geliyor. Stresin arttığı dönemlerde Bruksizm semptomları da artış gösteriyor. Bruksizm, kaygı (anksiyete), uykusuzluk, her türlü gerginlik hali ve kıskançlık gibi durumlarda ortaya çıkabildiği gibi hayal kırıklığı, öfke, endişe veya korku gibi duygusal yoğun stres yaşandığında da görülebiliyor. 

Hayat şartları sonucunda oluşuyor

Bruksizm, kişinin bazı olumsuz alışkanlıkları ve hayat şartları sonucunda oluşur. Yapılan araştırmalara göre, büyük bir olay yaşayan çocukların Bruksizme yakalanma olasılığı daha fazla olmuş. Yani çocukluk travmaları yaşamış olan insanlarda daha sık Bruksizm görülebilir.

Haberin Devamı

Diş boylarının kısalmasına neden oluyor

Diş sıkmanın yoğunluğuna bağlı olarak, zamanla dişlerde bazı sorunlar ortaya çıkar. Dişlerin uç yüzeylerinde aşınmalar meydana gelir. Daha da ilerlediğinde, diş boylarının kısalmasına sebep olur. Dişlerde soğuğa karşı hassasiyet ortaya çıkar ve ani diş sızlamaları olabilir. Diş ve çene arasındaki bağlarda gevşemeler oluşup diş sallanmaları ya da dökülmeleri görülebilir. Bruksizme bağlı olarak da dişlerde kırılma ve diş eti çekilmeleri de ortaya çıkar.

Aynı zamanda Bruksizm, yüz bölgesinde kasların çok fazla çalışması sonucu,baş ağrısı, çene ağrısı, şakak ve yanak bölgelerinde de kas ağrılarına neden olur. Yıpranmış olan dişler, estetik açıdan güzel görünmeyeceği endişesiyle birlikte insanları daha fazla somurtmaya itebilir. İnsanlar daha fazla somurttuğunda ise, yüz kasları daha fazla kasılır ve fiziksel ağrıyla birlikte daha fazla huzursuz ve stres altında hissedebilir.

Yiyecekler de stresi artırıyor

Uyumadan önce stresinizi olabildiğince minimum düzeyde tutmaya çalışmakta fayda var. Duyguları kontrol etmek de ayrıca önemlidir. Spor yaparak, çalışma saatlerini azaltarak stres düzeyini azaltmak mümkün olmakla birlikte;eğer duygularınızı yeterince ifade edemiyorsanız, hislerinizi söylemeye başlamak da yardımcı olmaktadır.

Haberin Devamı

Bir arkadaşınızla veya bir terapistle, ayna karşısında kendi kendinizle konuşmak da sizi rahatlatabilir. Bazı yiyecekleri çok tüketmekte, aynı oranda stresi arttıran faktörlerdendir. Örneğin, rafine şeker, kızarmış yiyecekler, fastfood, kahve, çikolata, sirke ve kutu içecekleri çok fazla tüketmek, halihazırda yüksek olan stres düzeyinizi daha da arttırabilir.

BAKMADAN GEÇME!