Yoğun çalışma hayatında, anne ve babalar çocuklarına çok az zaman ayırabiliyorlar. Sanal bir dünyanın içine daldı herkes. Aynı odada kafasını kaldırmadan ve birbirlerinin yüzüne bakmadan konuşuyor insanlar. Kimi televizyona dalmış, kimi elindeki telefona, kimi ise bilgisayardaki oyununa.
#ÇocukHer zaman daha iyi bir dünya için çalışan dünyanın ilk çocuklar ülkesi KidZania, Nisan ayında tüm çocukları suyun büyülü dünyasını keşfetmeye davet ediyor. 7 Nisan’da tüm KidZania’larda başlayacak olan Greener World etkinliği kapsamında iki ay boyunca çocuklar birbirinden farklı atölye ve aktivitelerle su ekosistemi hakkında merak ettikleri her şeyi öğrenebilecek.
#Çocukların Oyun YerleriResmi verilere göre Almanya’nın nüfusu 85 milyona ulaştı. Toplam nüfusun yüzde 29.7’si, yani 24.9 milyonu göçmen kökenlidir. Dünyanın en zengin ülkelerinden olan Almanya’da kişi başına düşen Gayri Safi Milli Hasıla (GSMH) 53 bin 565 Dolar’dır. Ancak Almanya gibi zengin bir ülkede, evsiz barksız yüz binlerce insan da vardır.
#AlmanyaDört asırlık uzlaşma ve barışçı bir düzeni getiren Osmanlı çekildikten sonra bu memleketler rahat yüzü görmedi. Koca kıtanın haritası ABD’de oyun düzeniyle çiziliyor. Bu oynama kolay değil. Gelişen patlamaların kimleri nereye kadar götüreceği belli değil ama iyi yere gidilmiyor.
#Ortadoğu10 gün önce çok özenerek bir kilim aldık ve başımıza geleceği maalesef biliyorduk. Kedimizin daha önce parçaladığı koltuğumuzdan sıkılıp, “Aa yeni tırmalayacak nesne mi aldınız siz” diyerek kilime saldıracağından emindik. Ama bu kadar hızlı olacağını tahmin edemedik.
#MobilyaO henüz küçük bir çocukken beynin büyüsüne kapılmış, ömrünü bilime adamış biri. Hem şifa dağıtıyor hem kendisi gibi hekimler yetiştiriyor. Prof. Dr. Türker Kılıç beynimizi geliştirmenin en önemli yolunun yaşamla etkileşim kurmak olduğunu söylüyor. Mesela piyano çalmayı veya son araştırmaların gösterdiği gibi video oyunu oynamayı öğrenmeye çalışmak yeni bağlantısallıklar kurmanın en iyi yolu. Prof. Dr. Türker Kılıç beynin nasıl geliştirilebileceğini anlattı.
#Beyinİnsan doğduğu andan itibaren hayatını devam ettirmek için çevresi ile temaslarda bulunur. Bu gereksinimin doğru ve devamlı karşılanması için eğitime ihtiyaç duyulur. Doğumdan ölüme kadar devam eden bireyin eğitim süreci; bilgi, beceri ve yeteneklerin gelişimi düzeyinde doğru ve kaliteli yaşam sürecinin gerçekleşmesine yardımcı olur. İlk eğitim evde aile ile başlamakla birlikte doğru ve istenilen davranışların gelişimi için kesintisiz ve sistematik bir eğitim şarttır. Ancak kurumsal bir yapı ile gerçekleşebilir. Eğitim-öğretimi gerçekleştiren eğitim kurumlarından ilk devreye giren okul öncesi eğitim kurumları.
#Konuk YazarTürkiye’nin zengin kültürel varlıklarını tanıtmak ve bu varlıkların iç turizm bağlamında farkındalığını arttırmak amacıyla hayata geçirilen Rotahane, Erzurum’da kültür ve tarih dolu bir yolculuk yaptı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un eşi Pervin Ersoy’un kurucusu olduğu Rotahane’nin 66’ncı durağı olan Erzurum’da Urartulardan Osmanlılara, Selçuklulardan Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş dönemine kadar birçok eser, katılımcıların büyük beğenisini kazandı.
#Rotahane10 Kasım Cuma son ders zili çaldığında, hafta sonlarıyla beraber toplam 9 gün sürecek ilk ara tatil resmen başlayacak. İlköğretim ve lise öğrencilerinin dönem ortasında vereceği bu kısa molayı ailece geçirilecek unutulmaz anılarla dolu, ömür boyu hatırlanacak bir seyahat fırsatına dönüştürebiliriz. Jürimiz çocuklarla kaliteli vakit geçirirken yeni deneyimler yaşayıp yeni yerler ve kültürler keşfedebileceğimiz yurtiçi ve yurtdışından öneriler verdi.
#Pınar TAHİRLERMilli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı. Buna göre öğrencilerin beslenmelerini rahat yapabilmeleri için okullarda teneffüslerden biri en az 20 dakika olacak.
#Milli Eğitim BakanlığıAğız, el ve ayaklarda ağrıya neden olan, içi su dolu kabarcıklar ve kızarıklıklarla seyreden ‘el ayak ağız hastalığı' bugünlerde çok yaygın… Tüm yaş gruplarında görülebilmesine rağmen daha çok çocukları hedef alıyor. Peki bu hastalık nasıl bulaşıyor? Korunmak için neler yapmak gerekiyor? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkDışarıya çıktığınızda etrafınızda çocukların olması sizi rahatsız ediyor mu? Yoksa her yere çocuğu ile gidenlerden misiniz? Güney Kore’de gittikçe yaygınlaşan ‘çocuksuz mekânlar’ ülkede tartışmalara neden olurken biz de ebeveynlere ve çocuk sahibi olmayanlara bu konu hakkındaki düşüncelerini sorduk. Çocuksuz mekânları destekleyenler de oldu, bu durumun haksızlık ve sosyal dışlanma olduğunu iddia edenler de… Sosyolog ve Sosyal Psikolog Doç. Dr. Ahu Özmen Akalın’ın yorumu ise oldukça dikkat çekici: ‘Her yere her zaman çocuklarla gitmek uygun değil!’
#Bir Sorudan FazlasıKahramanmaraş merkezli, yaklaşık 50 bin kişinin hayatını kaybettiği, yüz binlerce insanın evsiz kaldığı deprem felaketlerinin üzerinden bir ay geçti. Üstüne bir de sel faciası… Ülkece yaşanan travmalar nasıl atlatılır? Fiziksel yaralar sarıldıktan sonra ruhlarımızdaki acıları nasıl geçireceğiz? Türkiye’nin önde gelen psikiyatrlarından Prof. Dr. Yankı Yazgan’a ‘Bizi ne iyileştirir?’ diye sorduk. Yanıtı, “İnsanların birbirleriyle kurdukları bağlar... O yüzden yardımlaşanları, az imkânını başkalarıyla paylaşanları görmek içimizi ısıtıyor. Beraber oturup bir çay içmek, konuşmak bile iyi gelir” oldu...
#Yankı YazganKahramanmaraş 12 Şubat Stadyumu içine kurulan çadır kentte depremzedelerin yaraları sarılmaya devam ediyor. Çocuklar için etkinlik alanının da bulunduğu çadır kentte yaşayan Yasemin Fışır, “Çok gidenler oldu şehri bırakıp. Arkada bırakıp gidemedim. Terk etmek en kolayıydı. Burada kalmak daha zor. İnşallah hep birlikte iyi olacağız" dedi.
#KAHRAMANMARAŞTüm Türkiye’yi yasa boğan deprem felaketinin ardından 10 ilde kurtarma çalışmaları devam ediyor. Arama kurtarma çalışmaları devam ederken uzmanlar bölgede depremden etkilenmiş refakatsiz çocukların durumuna dikkat çekiyor. Uzmanlar, aileleri ile bağları kopan çocukların kurtulmasının ardından izlenmesi gereken yollar üzerinde önemle duruyor. Öte yandan bu çocuklara aile olmak isteyen onbinlerce kişi başvuruda bulundu. Konuyu uzmanlarla konuştuk
#DepremÇifte felaketin ardından ara verilen ilk ve ortaöğretimde okulların açılacağı tarihler belli oldu. Milli Eğitim Bakanı Özer, “20 Şubat tarihi itibariyle 71 ilde eğitim ve öğretim devam edecek. 10 ilimizde de eğitim ve öğretime 1 Mart’a kadar ara veriyoruz. 1 Mart’tan sonra il ve ilçe düzeyinde karar verilecek” dedi.
#DepremHer yıl 17 Ağustos’ta ‘Unutmayacağız, unutturmayacağız’ diye 24 yıl önce kaybettiğimiz insanları anıyoruz. Ama bir kez daha gördük ki bir deprem ülkesinde yaşadığımızı, depremin yarattığı yıkımı ve buna hazırlanmamız gerektiğini unutabiliyoruz. Geçen kasım ayında düzenlenen ‘Deprem Anı Ülke Tatbikatı’ sonrasında görüştüğümüz İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Afet Yönetimi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu’yla konuşarak bir depreme hazırlık rehberi hazırlamıştık. Kadıoğlu’nun pazartesi günü Kahramanmaraş depreminden hemen sonra kendi sosyal medya hesabından “Okuyun, çerçeveletin, duvarınıza asın” sözleriyle tekrar paylaştığı haberimizde yer verdiğimiz önemli bilgileri bir kez daha yayımlıyoruz...
#DepremGeçen haftalarda yüksek bakıcı fiyatlarından ve istediği gibi bakıcı bulamamaktan şikayetçi olan aileler ile konuşup sıkıntılarını dinlemiştik. Ancak sadece aileler değil bakıcılar da çok dertli. Çocuk bakıcılığı yaptıkları evde, temizlik işi yaptıran, 'Çocuk niye sana düşkün?' diye kızan aileler bile var. Bu sefer de madalyonun öteki yüzünden baktık ve dadıların sorunlarına kulak verdik.
#BakıcıGün geçmiyor ki metaverse’e yönelik yeni bir haber, araştırma, gündem ya da uygulama ile karşılaşmayalım. Metaverse’ün bu kadar ön planda olmasının en büyük nedenlerinden biri, metaverse ile ortaya çıkacak olan yeni ekonomik fırsatlar: Goldman Sachs ve Morgan Stanley metaverse'ü 8 trilyon dolarlık bir pazar olarak tanımlarken, Citi Group’un yaptığı bir analiz, metaverse ekonomisinin 2030 yılına kadar 13 trilyon dolara çıkabileceğini ortaya koyuyor…
#Ergi ŞenerÇatışmaların devam ettiği Kharkiv'de insani kriz her geçen gün daha da derinleşiyor. Güvenliğin kalmadığı şehirde, iki ateş arasında hayatlarını sürdürmek zorunda kalan insanlar metro istasyonlarını yer altı şehrine dönüştürdü. İşte dayanışma ruhunun yaşandığı ve herkesin birbirini aile olarak gördüğü yeraltı şehrinin sakinleri...
#Ukrayna-Rusya SavaşıPikler üçgeni çocuklar için tasarlanmış bir üründür. Bu ürünün kullanımı çocuk gelişimi açısından olumlu etki yaratmaktadır. Pikler üçgenini belli yaş çocukların kullanımı söz konusu olmaktadır. Çocuk gelişimi için ailelerin incelerek temin etmesi söz konusu olabilir. Çocuk gelişimi sırasında kullanılan ürünlerin sayesinde çocuk gelişimi daha etkili olarak ilerlemektedir. İşte, pikler üçgeni hakkında tüm detayları derledik.
‘15 günlük tatil’ için zilin çalmasına sayılı günler kaldı. Pandeminin gölgesinde geçen eğitim-öğretim yılının yarıyıl tatili 24 Ocak’ta başlayıp 4 Şubat’ta sona erecek. Biz de çocukları mutlu edecek bir tatilin planları şimdiden yapılsın, hazırlıklara başlansın diye jürimize “Sömestir tatilinde nereye gidilir, ne yapılır” diye sorduk, çocukların hem eğlenecekleri hem de yeni deneyimler, anılar edinecekleri 10 adresi listeledik.
#HürriyetÜlkemizde pek çok yeşil alan, piknik alanları ve eğlence alanları bulunmaktadır. Bu anlamda karşımıza rekreasyon kelimesi çıkmaktadır. Rekreasyon alanının anlamı pek çok kişi tarafından merak edilmektedir. Peki rekreasyon alanı nedir? Rekreasyon alanı imar durumu nasıldır ve satın alınır mı? Rekreasyon ile ilgili merak edilen konuları sizlere detaylıca derledik.
#Rekreasyon Alanı Nedir?