İsteyene yurtiçi, isteyene yurtdışı
10 Kasım Cuma son ders zili çaldığında, hafta sonlarıyla beraber toplam 9 gün sürecek ilk ara tatil resmen başlayacak. İlköğretim ve lise öğrencilerinin dönem ortasında vereceği bu kısa molayı ailece geçirilecek unutulmaz anılarla dolu, ömür boyu hatırlanacak bir seyahat fırsatına dönüştürebiliriz. Jürimiz çocuklarla kaliteli vakit geçirirken yeni deneyimler yaşayıp yeni yerler ve kültürler keşfedebileceğimiz yurtiçi ve yurtdışından öneriler verdi.
Gülay Barbaros Altan
Hürriyet Seyahat Yazıişleri Müdürü
Sahada sosyal bilgiler ve tarih
ÇANAKKALE
Denizi ve doğasıyla popüler Çanakkale’yi bu kez bir ders pekiştirme aracı olarak önereceğim. 1. Dünya Savaşı ve Çanakkale Savaşları hakkında yapacağınız 3 günlük gezide öğrenecekleri daha kalıcı olacaktır. Kara Savaşları bölgesine daha önce uğramışsanız bile bu kez yakıcı güneş tepenizde olmadan Arıburnu, Suvla gibi koylarda çıkarmayı hayal etmeye, savaş üzerine konuşmaya vaktiniz olacak. Merkeze geçtiğinizde Çimenlik Kalesi sur duvarındaki HMS Queen Elizabeth’ten atılmış, patlamamış top mermisini görüp Çanakkale Boğazı’nı izleyerek Hamidiye’den Kumkale’ye kadar sıra sıra dizilmiş Anadolu tabyalarından yapılan cansiperane savunmayı konuşabilirsiniz. Deniz Müzesi, Çanakkale Savaşları Merkezi, Seramik Müzesi, Truva Atı gibi noktaları da görüp bir sonraki gün sabah erkenden Hamidiye Tabyaları’nı gezin, öğleden sonranızı da Troya Müzesi ve kazı alanına ayırın.
Atamızın evinde
YUNANİSTAN, Selanik
Bu yakın komşu şehrine uçak var ancak otobüs ya da kendi otomobilinizle gitmeyi deneyin çünkü bence bu yolları denemek de çocukla yapılacak hoş bir macera. Çocuğunuzun yaşı otobüse binmeye uygunsa çok uygun fiyatlı da aynı zamanda. İlk durak elbette Atamızın evi. “Sahilden başka bir şey yok, zaten aynı İzmir” gibi diyenlere de inanmayın. Gezilecek pek çok yer bulabilirsiniz. Bizans Kültürü Müzesi, Beyaz Kule, Arkeoloji Müzesi, tepedeki Yedi Kule, Kazancılar Kilisesi ve Roman Forum gibi yerleri görün. Müzeler için 3 günlük kombine bilet alın. Fiyatlar Avrupa ortalamalarının altında. Konaklama için AirBnb’den ev tutabilirsiniz. Bireysel organize etmek istemezseniz tur şirketlerinin otobüslü iki günlük turları da var.
Canan Demiray
Seyahat yazarı
Bir açık hava müzesi
İTALYA/Roma
Çocuğunuzun ilgisini yakalamak için efsanelerden başlayın ve Romulus ve Remus kardeşlerin büyüyünce nasıl Roma’yı kurduklarını anlatın. Kolezyum’u ziyaret etmek ve gladyatörleri tanıtmak şart. Venezia Meydanı’nda Time Elevator simülatörüyle ailece tarih sayfalarında bir saatlik maceraya çıkın. Aşk Çeşmesi’ne bozuk para atıp dilek dileyin. İspanyol Merdivenleri’ni görün, Via del Corso’yu keşfedin; bolca dondurma ve pizza yiyin.
Gastronominin kalbi
GAZİANTEP
Sonbahar Gaziantep’i görmek için biçilmiş kaftan. Geziye Zeugma Mozaik Müzesi ile başlayın. Bey Mahallesi’nde tarihi Antep evlerinin arasında dolaşın. Bakırcılar Çarşısı’na da girin. Oyuncak Müzesi’yle Parkantep Harikalar Diyarı’na çocuklar bayılır. Kentte onlarca müze var, Panorama 25 Aralık’ı listenin başına yazın. Kebapçılara ve baklavacılara da uğrayın.
Şebnem Burcuoğlu
Yazar, gazeteci
Eğlencenin peşinden...
FRANSA/Nice
Çocuklarla bir kasım tatilinde Nice’i kalpten öneriyorum. Parc Phoenix, Nice’in alameti farikalarından. Doğal ortamda yaşayan hayvanları, binbir çeşit bitkisiyle etkileyici. Museum d’Histoire Naturelle de Nice’in ufaklıklar için ilgi çekici bir noktası; dev tahta oyuncaklı Promenade du Paillon parkı da öyle. Marc Chagall, Villa Massena ve Matisse müzeleri el ele gezilebilir. Trenle kolayca Monako’ya geçip Musee Oceanographique’i de ziyaret edebilirsiniz.
Mandalinalar altında
MUĞLA/Bodrum
Eşimin memleketi Bodrum, oğlumuz doğduğundan beri hayatımızda. Çocukla vakit geçirmesi çok keyifli. Mandalina ağaçları içindeki Pupa atölyeler yapıyor. Rezervasyonla kayıt alıyor. Torba’daki Babun’da her cumartesi kukla tiyatrosu, her pazar seramik atölyesi var. Nork Ortakent’in günübirlikçilere de açık sempatik oyun bahçesi harika, kafesi de güzel.
Saffet Emre Tonguç
Hürriyet Seyahat yazarı
Masal dolu şehir
DANİMARKA/Kopenhag
Hans Christian Andersen’in izinden bir masal şehri olan Kopenhag’ı öneriyorum. Şatoları, parkları, muhteşem limanıyla her zaman dünyanın yaşanacak en iyi şehirleri sıralamasına giren kentin çekim merkezi Tivoli Parkı. Çocuklar çok seviyor; içinde tiyatrolar, lunapark ve kafeler var. Tivoli,
160 bin çiçeklik muhteşem bir peyzaja sahip. Dünyaca ünlü Küçük Deniz Kızı heykelini ve yakınlardaki opera binasını gördükten sonra şık ve ünlü Stroget Caddesi’ni gezin. 1600’lerden kalma barok bahçeleriyle Frederiksborg Kalesi ve Shakespeare’in ‘Hamlet’iyle ölümsüzleşmiş olan Kronborg Kalesi en ünlü yapılar. Merkeze 3 saat uzaklıkta Lego’nun anavatanı Billund’daki Legoland çocuklar kadar büyüklerin de ilgisini çekecek.
Hem sakin hem huzurlu
MUĞLA/Datça
Hem denizinin hem de toprağının bereketiyle Güney Ege tarih boyunca insanlığın gözde coğrafyalarından biri olmuş. Datça, Yunan mitolojisinde ‘Olağanüstü nitelikler taşıyan ülke’ diye geçiyor. Mevsim sonbahar olsa da ılıman havasıyla Datça size ve çocuğunuza harika bir mola sunacak. Gündüz Datça’nın muhteşem koylarında manzaranın ve huzurun tadını çıkarıp akşamları merkezde ve Eski Datça’nın sokaklarında her zevke göre, ister sakin ister eğlenceli bir köşe bulabilirsiniz. Merkezde bu sene açılan Palaia Hotel, 9 dönümlük arazisiyle çocuklara geniş oyun alanları sunuyor. Otelin bisikletlerini kullanarak ailece keşfe de çıkabilirsiniz. Saklı Yaz da Kargı Koyu’nda saklı bir cennet. 4 odalı villası çok çocuklu geniş aileler için ideal.
Serda Büyükkoyuncu
Hürriyet Seyahat yazarı
Her ergenin rüyası
FRANSA/Paris
Meydanları, parkları, sarayları, köprüleri ve elbette Eyfel Kulesi’ni görmeden dönmeyin ama tavsiyem planınızı iyi yapıp biletlerinizi önceden ayarlamanız. Dünyanın en büyük müzelerinden Louvre, harika koleksiyonuyla Orsay, şehrin merkezi kabul edilen Notre Dame Katedrali, Paris’i tepeden izlemek için Montmartre gezisi listenizde olsun. Soluklanmak için Luxemburg Bahçeleri’ni ve Saint Germain’i tercih edin.
Bozkır’ın Avrupalısı
ESKİŞEHİR
Bir trene atlayıp misafirlerini adının aksine hep dinamik karşılayan Eskişehir’i öneriyorum. Odunpazarı’nın otantik evleri arasındaki Odunpazarı Modern Müze ile başlayın. Arkeoloji, Lületaşı ve Çağdaş Cam Sanatları müzelerini de listenize ekleyin. Özellikle çocuklu ailelerin çekim merkezi haline gelen Sazova Parkı’nda soluklanın. Her şeyin özenle ve zevkle yapıldığı bu şehirden meşhur çi böreğini ve bozasını içmeden dönmeyin.
Ebru Erke
Hürriyet Ekler gastronomi ve seyahat yazarı
Çocuklar bayılıyor
KONYA
Özellikle çocuklar için tasarlanan Konya Bilim Merkezi ilk durağınız olsun. Burada birçok sergi var ama en büyüleyicisi robotlar. Müzede ayrıca çocuklar için bir oyun salonu var. Tropikal Kelebek Bahçesi Türkiye’deki ilk kelebek koruma alanı. Kelebekleri doğal alanlarında görüp fotoğraf çekmek çok zevkli. 80 Binde Devr-i Alem Parkı tam bir masal dünyası. Parkta masal kahramanlarının yanı sıra kültürel miraslarımızı yansıtan 120 minyatür var. Meram ilçesindeki bu parkı ziyaret ettikten sonra yakınlardaki mesirede piknik yapabilir ve güzel vakit geçirebilirsiniz. Türk Yıldızları Parkı ise özellikle gökyüzü tutkunu miniklerin sevebileceği bir yer. Parka bir de uçak restoran kurmuşlar. Ama Konya’ya gitmişken Cemo’da etli ekmek yemeyi ve bamya çorbası içmeyi de ihmal etmemenizi öneririm.
120 minyatürlü park
İtalya / Siena
Ülke genel olarak çocukla gezmek için çok renkli; bu kez farklı bir bölgesini, Siena’yı öneriyorum size. Piazza del Campo sokaklarını keşfedebilir, Piazza San Francesco Meydanı’ndaki sevimli kiliseyi ve yerel çocuklarla dolu oyun alanını ziyaret edebilirsiniz. Siena Tepesi’nin yamaçlarında geniş bir yeşil alandaki Orto dei Pecci ise balıklarla dolu küçük göleti ve keçiler, bir eşek ve tavuskuşlarının bulunduğu çitle çevrili alanıyla şahane bir park. Sadece çocuklar için eğitim çiftliği var. Son olarak, Çocuk Sanat Müzesi’nde sergi gezebilir ve interaktif atölyelere katılabilirsiniz. Siena’ya 15 dakika mesafede 14’üncü yüzyıldan kalma Borgo Scopeto en şık konaklama alternatifi ayrıca çocuğunuzla bahçeden sebze toplayıp mutfakta yemek atölye çalışmasına da katılabiliyorsunuz.
Didem Mutçalıoğlu
Hürriyet Seyahat gezgini
Büyükler de mutlu
MACARİSTAN/Budapeşte
Ortaçağ dokusunu koruyan kentin sokaklarını gezin, nehirde tekne turu yapın. Ancak bu şehri çocuklar için özel yapan termal otelleri. Minikler su kaydırakları ve parklarında eğlenirken büyükler de termal havuzlarda yorgunluk atabilir. Ayrıca çocukların sevdiği bilim ve doğa müzesi, akvaryum gibi gezilecek birçok yer var. Kısaca tam bir ‘hepsi bir arada’ tatiliyle Budapeşte’de herkesi mutlu edebilirsiniz.
Antik kentler diyarı
ANTALYA
Yaz tatili için ilk tercih olsa da Antalya kışın bir başka güzel. Hem ılıman havasıyla güneşli bir kaçış adresi hem de çocuklarla yapılacak çok şey var. Yaz bittiği için çocuk eğlence konseptli otellerin fiyatları çok uygun hale geliyor. Perge, Thermessos, Phaselis gibi açık hava müzesi antik kentleri, Kurşunlu ve Düden gibi şelaleleri, mağaraları, müzeleri ılık havada rahat rahat gezebilirsiniz.
Burak Özberk
Hürriyet Seyahat gezgini
Uzakdoğu rüzgârı
TAYLAND/Bangkok, Phuket
Hem deniz hem kültür rotası… 2 gece Bang-kok, 4 gece Phuket şeklinde yapabileceğiniz bu Tayland seyahatinde, hem Uzakdoğu’nun en tipik ve turistik şehri Bangkok’u gezebilir
hem de Phuket’te gideceğiniz Phi Phi adalarında denizin keyfini çıkarabilirsiniz. Bangkok’ta Altın Buda heykelini mutlaka görüp tekneyle kanal turu yapabilirsiniz. Blue Elephant’ta yemek yemenizi de tavsiye ederim.
Renkli sonbahar
BOLU
İstanbul ile Ankara’nın ortasındaki Bolu, arabayla uzun bir sürüş yapmadan ulaşılabilecek bir mesafede olduğu için kolaylıkla son dakikada da olsa programınıza alabileceğiniz bir bölge. Ilık günlerin yerini soğuk kış günlerine bıraktığı bu günlerde, bölgedeki ağaçların yapraklarının renk değiştirmesine tanıklık etmek için doğa yürüyüşleri yapabilirsiniz. Yedigöller, Gölcük Gölü, Abant ve Göksu tabiat parklarında yürüyüş ve pikniği tavsiye ederim. Gazelle Otel’de kalırsanız, hemen yanı başındaki ormanda geyikleri görebilir, yakınındaki Destan Park’a gidip zipline (iple ağaçlar arasında kayma), dev salıncak, tırmanma duvarı gibi çocukların ilgisini çekebilecek etkinlikleri de yapabilirsiniz.
Gizem Coşkunarda
Çocukla Seyahat yazarı
Mezopotamya’nın incisi
MARDİN
Bu mevsimde çocukla gezilebilecek en iyi rotalardan biri Mezopotamya’nın incisi Mardin… Bebek arabası yerine kanguru alın zira sokaklar dar. Karşınıza ara sıra çıkan eşeklere bayılacaklar. Çocuklarınızla Kasımiye Medresesi’nin suyundan için, Zinciriye Medresesi’ne inen yokuşun tepesinde günbatımını izleyin. Deyrulzafaran’da saklambaç oynayın. Uçurtma Atölyesi’ne uğramayı da unutmayın.
Maceradan maceraya
DUBAİ
Denize rahat ulaşmak için şehrin güneyinde kalın. İki farklı tema parkı var, IMG Worlds of Adventure, diğeri Dubai Parks and Resorts; bunun içindeki Legoland Hotel’de de kalabilirsiniz. Plaj önerim: Kite Plajı çocukların rahatına göre organize edilmiş. Dünyanın en büyük çiçek bahçesi Miracle Garden’ı da görün. Çölde safari yapın ama çocuk küçükse çölü otobandan geçip Bedevi kampını ziyaret edebilirsiniz.
Bülent Tatlav
Gezgin, seyahat danışmanı
Dev kruvaziyerle Karayipler’e
ABD/Orlando
Özellikle çocuklu aileler için harika imkânların olduğu Orlando aynı zamanda Bahamalar ve Karayipler gemi turlarının da başlangıç limanı… Legoland, Kennedy Space Center, Universal Orlando, Sea Life Akvaryum, Madame Tussauds Müzesi çocukların çok hoşlanacağı ve hiç ayrılmak istemeyeceği tesisler…
4 günlük Bahamalar ve 7 günlük Karayipler kruvaziyer gezileriyse bütün aileyi mutlu edecektir. 5 bin kişilik gemilerde buz pateni pistinden dev tiyatro salonlarına her şey var.
Cennetin yeryüzündeki yansıması
MAURITIUS
Mark Twain “Önce Mauritius yapıldı, sonra cennet” diye yazmıştı. Safir suları ve bembeyaz kumsallarıyla ünlü. Ancak Mauritius’ta çok daha fazlası var, şelaleler, renkli tepeler, dev kaplumbağalar... Hepsi de çocukların çok ilgisini çekiyor. Her şey dahil hizmet veren C Mauritius Hotel’i öneriyorum; çocuklu aileler çok mutlu ayrılacaktır. Türk Hava Yolları’nın her gün direkt seferinin olması ve Mauritius’un Türk vatandaşlarından vize istememesi de farklı bir avantaj.