Çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonlarından sonra çocuklarda idrar yolu enfeksiyonları, en sık görülen enfeksiyon türü olarak biliniyor. Özellikle de küçük yaştaki çocuklar için ciddi bir risk meydana getiren idrar yolu enfeksiyonları, daha gelişmekte olan böbrekler için tehlikeli bazı sonuçlara yol açabiliyor. Çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu belirtileri nelerdir ve nasıl anlaşılır sizler için derledik.
İdrar yolu enfeksiyonu, sadece yetişkinlerde değil çocuk ve bebeklerde de karşılaşılan bir durum. Ayrıca çocuklarda yüksek ateşe de neden olabilmektedir. Peki çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu neden olur? Çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu belirtileri ve tedavisi...
#Çocuklarda İdrar Yolu EnfeksiyonuSon zamanlarda dünya genelinde birçok salgın hastalık ortaya çıkıyor. Hava koşullarının etkisiyle hızla yayılan virüsler, çocuklardan yaşlılara kadar herkese hızla bulaşıyor. Şimdi de acillerdeki adenovirüs vakalarının artışı, halk sağlığı açısından endişe verici bir gelişme olarak öne çıkıyor. Peki adenovirüs vakalarındaki artışı nasıl yorumlamak gerekiyor? Hastalığın belirtileri neler? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkErkeklere ve kadınlara özel hormonlar bulunur. E2 kadınlara özel hormonlar arasında yer alır. Ve kadınlar için önemli hormonlardan biridir. Östrojene benzer özellikler taşıyan bu hormon estradiol olarak da bilinir. Bu hormon vücudun çeşitli fonksiyonlarını yakından ilgilendirir. E2 hormonu nedir? E2 hormonu değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri nelerdir? İşte, merak edilenleri sizler için derledik.
#E2 Hormonu NedirBöbrek taşları dünya genelinde yaygın bir problem. Vücuttaki su miktarı azaldığında mineral ve tuzlar kristalleşerek böbrek taşlarına yol açabiliyor. Genelde orta yaşlarda görülen hastalık, artık gençleri ve çocukları hedef almaya başladı. Açıklanan son rapor uzmanları korkuturken, hastalığın ülkemizdeki görülme sıklığındaki artış ise endişe verici… Peki neden böbrek taşı hastalıkları bu kadar arttı? Çocuklarda görülmesinin altında yatan unsurlar neler? Nasıl önlemler almak gerekiyor? İşte tüm bu soruların cevapları…
#SağlıkHayatın ilk yıllarında kol kanat gerip, mikroplar ile tanışmasına mümkün olduğunca engel olduğumuz çocuklarımız kreşe gittiklerinde birden sık hastalanmaya başlarlar. Bu durum ebeveynlerde büyük bir endişeye neden olur ve zaman zaman çocuklarını kreşten almayı bile düşündürebilir.
#Kreş Hastalığına DikkatÇocuklarda görülen sarılık her anne babanın aşina olduğu bir hastalıktır. Çoğu sarılık doğumdan 2-3 hafta sonra ortadan kalmış olsa da bazı durumlarda geçmediği görülmektedir. Her iki durumda da dikkat edilmesi ve takip edilip gözlenmesi gereken durumlar vardır. Peki, çocuklarda sarılık belirtileri nelerdir ve neden olur? Çocuklarda sarılık tanısı ve tedavi yöntemleri nelerdir sizler için derledik.
#ÇocukYaz aylarında sıkça karşılaşılan ishal, özellikle çocuklarda 2 yaşından küçükleri olumsuz etkiliyor. Çocukların çok yorgun ve bitkin hissetmesine neden olan ishale bazen kusma da eşlik ediyor. Bu nedenle çok ciddiye alınması gereken bir durumdur. Çocuklarda ishal ve kusma neden olur ve nasıl geçer sizler için derledik.
Anne ve babaların bebekleri ile çocukları konusunda korktukları en önemli unsurlar arasında ateş gelir. Özellikle düşmeyen ateş birçok farklı hastalığın habercisi olabilir. Peki, çocuklarda düşmeyen ateş neden olur ve ne yapılır? Çocukta ateş düşmüyorsa hangi doktora gidilir? Çocuklarda ateş üzerine detayları derledik.
Koronavirüs pandemisi bitiyor derken bu sefer ‘gizemli hepatit’ hastalığı dünyada endişe yarattı. Önce Avrupa’da birkaç vaka olarak görülen ve kısa sürede dünyaya yayılan hastalık, 1 aylık bebekler ile 16 yaş arasındaki çocuklarda etkili oluyor. Peki bu hastalık neden ortaya çıktı? Ülkemiz nasıl etkilenecek? Uzmanlar aileleri huzursuz eden gizemli hastalığı hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Hepatit SalgınıMide bulantısı, gelen uyarılar sonucunda midede bulantı hissinin ortaya çıkması ve kusma ile sonuçlanabilen bir duygu durumudur. Çocuklarda, bağırsak, idrar yolu ve boğaz enfeksiyonu gibi her türlü enfeksiyonun bulantı ve kusmaya neden olabileceğini ancak bazı belirtilere özellikle dikkat edilmesi gerektiğini belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Aslı Cömertpay, çocuklarda kusma ve bulantıyla ilgili önemli bilgiler verdi.
#ÇocukÇocuklarda idrar kaçırmaları, 4-5 yaş sonrasında gece ve gündüz idrar kaçırmaları olarak iki gruba ayrılır. Gündüz idrar kaçırmaları damla damla da olabilir, giysilerini ıslatacak kadar da olabilir. Gece alt ıslatmaları, 5 yaşından sonra ayda en az bir defa olmak üzere iki ay üst üste bu şikayet varsa bu durum hastalık olarak kabul edilir. Peki çocuklar neden idrar kaçırır? Çocuk Ürolojisi Uzmanı Prof. Dr. Halil Tuğtepe tüm merak edilenleri açıkladı.
#Çocuklarda İdrar KaçırmaÇocuklarda ateşin her zaman dikkate alınması gerektiğini söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzm. Dr. Aslı Yalçınkaya “1 yaş altı bebekler her ne olursa olsun ateşlendiklerinde bir çocuk hekimi tarafından değerlendirilmelidir. Ateşe ishal, kusma eşlik ediyorsa sıvı kaybını arttırarak daha riskli hale gelebilir” dedi.
#ÇocukÇocuklarda yüksek ateş belirtileri nelerdir? Ateşli çocuğa yaklaşım nasıl olmalıdır? Ateşli çocuk ne zaman doktora götürülmelidir? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Murat Doğan, çocuklarda yüksek ateş durumunda yapılması gerekenleri anlattı.
#ÇOCUKTeknolojik gelişmeleri yakından takip edenler bilir. Son yıllarda yeni çocuk sahibi olmuş ebeveynlerin hayatını kolaylaştıran ateş ölçen çoraptan, bebeğin kalp atışını gösteren monitörlere kadar pek çok teknolojik ürün piyasaya sürüldü. En son piyasaya sürülen teknolojik ürün ise dünyada bir ilk olma özelliğine sahip. Bebeklerde idrar yolu enfeksiyonunu tespit eden ilk yerli ve milli akıllı bebek bezi. Projenin fikir sahibi ve yürütücüsü Endüstri Mühendisi Arkan Grup Genel Koordinatörü Özcan Arkan ve Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Pınar Karadeniz ile projenin ve ortaya çıkan ürünün detaylarını konuştuk.
#Bebek BeziSarıhumma virüsü ile enfekte sivrisineklerin ısırması sonucu bulaşan, akut, viral kanamalı bir hastalıktır. Sarıhumma hastalığı hakkında en merak edilen sorulardan biri virüsün nasıl bulaştığı ve aşısının olup olmadığı ile ilgili oluyor. Peki Sarıhumma hastalığı (Yellow Fever) nedir, Sarıhumma aşısı var mıdır?
#SarıhummaEndokardit, daha çok kalp kapaklarının döşeyici bölgesi olan endotel tabakasının mikrobik (bakteriyel) enfeksiyonudur. Hastalık, doğumsal veya sonradan kazanılmış kalp hastalıkları olan kişilerde görülür. Bu hastalarda kalp hastalığı nedeniyle gözlenen anormal kan akımlarının endotel tabakaya hasar vererek bu tabakanın altındaki kollojeni ortaya çıkardığını söyleyen Doğumsal-Pediatrik Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Alpay Çeliker, bu durumun bakterilerin yerleşmesini oldukça kolaylaştırdığını dile getirdi.
#EndokarditHepatit C virüsünün neden olduğu karaciğer hücresinin hasarına ve tahribine yol açan karaciğer iltihabıdır. İnkübasyon süresi 2–26 hafta arasında değişir. Temas sonrası serokonversiyon süresi 8–9 hafta olup, 6 aya kadar uzayabilir. Akut ve kronik hepatite neden olabilir. Peki Hepatit C virüsünün belirtileri nedir ve kimler risk altındadır? İşte detaylar
#Hepatit CSıklıkla idrar yolu enfeksiyonu geçiren çocuklarda böbrek reflüsünün görülebileceğini söyleyen Çocuk Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Şafak Karaçay, hastalığın çok belirgin belirtileri olmaması nedeniyle tanının gecikebileceğine dikkat çekti. Karaçay, “Tanıda gecikilmesi böbreklerde geri dönüşümsüz hasara neden olabilir” dedi.
#Böbrek ReflüsüKışın çocukları sıkça hasta olan anne babalar yaz aylarının gelmesini iple çeker. Ancak sanılanın aksine yaz ayları, çok da masum değil. Temiz olmayan yerde yenen yemekler, kirli olan sularda yüzmek ya da sağlıklı olmayan dondurmalar, çocuklarda hastalıklara neden olabilir.
#Çocuk HastalığıÜriner ultrason, üriner sisteme bağlı hastalıkların tespiti için kullanılan bir yöntemdir. Bu yöntemde idrar yolları, idrar kesesi ve böbrekler incelenir. Girişimsel Radyoloji Uzmanı Dr. Rengin Türkgüler, çocuklarda üriner ultrason hakkında açıklamalarda bulundu.
#ÇocukÇocuklarda ateş yükselmesi, anne ve babaların en çok endişe duydukları durumlardan birisidir. Özellikle küçük yaştaki çocuklar şikayetlerini iyi bir şekilde ifade edemediklerinden ateş bazı önemli hastalıkların belirtisi olabilir.
#Erkek Çocuklarda İdrar Yolu EnfeksiyonuÇocuklarda idrar yolu enfeksiyonları kalıcı böbrek hasarına neden olabileceğinden çok önemlidir. Özellikle nedeni bilinmeyen ateşi olan çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu mutlaka araştırılmalıdır. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Özlem Türkoğlu, çocukluklarda sıklıkla görülen idrar yolu enfeksiyonları ile ilgili önemli bilgiler verdi.
#ÇocukKlamidya enfeksiyonu “chlamydia trachomatis” adı verilen bakterinin sorumlu olduğu bir hastalıktır ve özellikle gelişmiş ülkelerde cinsel yolla bulaşabilen hastalıkların en sık görülenidir. Kadınlarda servisit adı verilen rahim ağzı enfeksiyonuna neden olurken, hem erkek hem de kadınlarda üretra (İdrarın dışa atıldığı boru, idrar yolu) ve rektumun (Kalın bağırsağın makata yakın olan kısmı) enfeksiyonlarından sorumludur.
#KlamidyaBoğmaca, hızlı gelişen ve çok bulaşıcı bir enfeksiyon hastalığıdır. Bordetella pertussis olarak adlandırılan bakteriler hastalığa neden olur. Bakteriler, üst solunum yollarındaki silia (ince, hareketli, fırçamsı çıkıntılar) olarak adlandırılan hücrelere tutunurlar. Salgıladıkları toksinlerle bu hücrelere hasar vererek solunum yollarında şişmeye (ödem) yol açarlar.
#Boğmaca