Güneş çarpması her yaştan bireyde görülebilen ve oldukça sık karşılaşılan bir rahatsızlık olarak bilinir. Özellikle de yaz mevsiminde yüksek sıcaklıklar sebebi ile bu vakalar daha fazla görülür. Çocuklarda ve bebeklerde de görülen bir durum olan güneş çarpması, kusma, mide bulantısı, yüksek ateş, bilinç kaybı gibi belirtiler ile meydana gelir. Vücut sıcaklığı normalin dışında olan kişilerde ilk müdahale hemen uygulandığında kalıcı hasarlar görülmez. Peki, güneş çarpması belirtileri nelerdir, nasıl anlaşılır? Çocuklarda güneş çarpması tedavisi nasıldır? İşte, tüm detaylar.
Yaz mevsiminin kendini iyiden iyiye hissettirmeye başladığı bugünlerde güneş çarpması özellikle küçük yaştaki çocukların sağlığını tehdit eden durumlara yol açabiliyor. Peki güneş çarpması belirtileri nelerdir? Çocuklarda güneş çarpmasına dikkat...
#Çocuklarda Güneş ÇarpmasıYaz, çocuklar için farklı açık hava etkinliklerinin tadını çıkarmak için harika bir zaman. Ağustos ayı içerisinde artan sıcaklıklar, en çok çocukları etkiliyor. Açık havada, güneş altında saatlerce kalan, havuz ve denizde önlem almadan vakit geçiren çocuklarda, güneş çarpması, hastalıklar ve yaralanmalar daha fazla görülüyor. Aileler çözümü, çocuğun dışarıda vakit geçirmesini engellemekte buluyor. Oysaki hastalıklardan uzak bir yaz tatili geçirmek imkansız değil!
#ÇocukAlanin aminotransferazın kısaltılmış hali olan ALT kan testlerinde bakılan bir değerdir. Özellikle karaciğerin durumunun tespiti için bakılmaktadır. ALT nedir? ALT değeri kan tahlilinde kaç olmalıdır? Alt düşüklüğü veya yüksekliğinin nedenleri nedir? Alt düşüklüğü ve yüksekliğinin belirtileri nelerdir? ALT ile ilgili merak edilen tüm soruların yanıtları hazırladık.
#Alt DeğeriTürkiye günlerdir aşırı yüksek derecelerin etkisinde... Sıcaklıkların artması beraberinde sıcak çarpması vakalarını da getiriyor. Hem ölümcül olabilen hem de kalıcı yan etkiler bırakabilen sıcak çarpması hakkında bilinen ve bilinmeyenleri masaya yatırdık...
#Sıcak ÇarpmasıGit gide artan sıcaklıkların bugün en yüksek seviyelere ulaşması bekleniyor. Çarşamba ve Perşembe günleri tüm Yurtta etkili olması beklenen sıcak hava dalgasına bağlı olarak; Marmara, Ege, Akdeniz ve İç Anadolu Bölgeleri’nde mevsim normallerinin 5-10 derece, diğer bölgelerimizde 2-6 derece üzerine çıkması bekleniyor. Uzmanlar ise özellikle kronik hastalıkları olanları güneş çarpması konusunda uyarıyorlar. Peki, Güneş çarpması nasıl olur, belirtileri nelerdir? Yetişkinlerde ve çocuklarda güneş çarpmasına ne iyi gelir? İşte güneş çarpmasından korunma yöntemleri...
#Güneş ÇarpmasıTürkiye günlerdir aşırı yüksek derecelerin etkisinde... Sıcaklıkların artması beraberinde sıcak çarpması vakalarını da getiriyor. Hem ölümcül olabilen hem de kalıcı yan etkiler bırakabilen sıcak çarpması hakkında bilinen ve bilinmeyenleri masaya yatırdık...
#Güneş ÇarpmasıTürkiye dün itibari ile aşırı yüksek sıcaklıkların etkisine girdi. Sıcaklıkların artması beraberinde sıcak çarpması vakalarını da getiriyor. Peki ne yapacağız? İşte hem ölümcül olabilen hem de kalıcı yan etkiler bırakabilen sıcak çarpması hakkında bilinen ve bilinmeyen her şey...
#Afrika SıcaklarıYaz aylarında otomobilde unutulan çocuklar ve kurtarılma anları ile ilgili yürekleri ağızlara getiren haberleri daha sık duymaya başlıyoruz. Ne yazık ki bu çocukların bir kısmı kapalı otomobillerin içinde hayatlarını kaybediyor. Ebeveynlerin anlık unutkanlığı, minicik hayatların son bulmasına, ömür boyu sürecek vicdan azaplarına, yuvaların yıkılmasına neden oluyor. Peki, çocukları bu şekilde arabada unutmak bir hafıza sorunu mu yoksa bir ihmal sorunu mu?
#ÇocukYaz aylarında otomobilde unutulan çocuklar ve kurtarılma anları ile ilgili yürekleri ağızlara getiren haberleri daha sık duymaya başlıyoruz. Ne yazık ki bu çocukların bir kısmı kapalı otomobillerin içinde hayatlarını kaybediyor. Ebeveynlerin anlık unutkanlığı, minicik hayatların son bulmasına, ömür boyu sürecek vicdan azaplarına, yuvaların yıkılmasına neden oluyor. Peki, çocukları bu şekilde arabada unutmak bir hafıza sorunu mu yoksa bir ihmal sorunu mu?
#Bebek ÖlümleriSpina bifida, ayrık ya da açık omurga anlamına gelir. Omurilik sinirinin hasarlandığı bu hastalık birçok şekilde görülebilir. Sebepleri arasında folik asit eksikliğinin olabileceği düşünülmektedir. Kalıtsal olabileceği, hamilelikte yüksek ısıya maruz kalma, şeker hastalığı gibi durumlarla ortaya çıkabileceği ile ilgili görüşler de mevcuttur.
#Spina BifidaAşırı sıcaklar ve yüksek nemin göz açtırmadığı bu yaz günlerinde ‘sıcak çarpması’ deyip geçmemek, çok dikkatli olmak gerekiyor. Zira tedavi edilmeyen sıcak çarpması beyin, kalp, böbrekler ve kaslara hızla zarar vererek, hatta beyin kanamasına yol açarak hayati riske neden olabiliyor. Nöroloji Uzmanı Dr. Nebahat Bilici sıcak çarpmasına karşı ihmale gelmez 9 kuralı anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#Sıcak ÇarpmasıCovid-19 pandemisi sınırlamalarının kalkmasının ardından, sosyal mesafe başta olmak üzere diğer korunma yöntemlerine dikkat ederek yaz mevsiminin tüm güzelliklerini doyasıya yaşamaya çalışıyoruz. Ancak sıcak havalarda güneşli günlerin keyfini çıkarırken mutlaka uymamız gereken bazı kurallar var ki bunları ihmal ettiğimizde güneş çarpması gibi önemli sağlık problemleri gelişebiliyor ve kronik hastalıklar kötüleşebiliyor.
#Yaz HastalıklarıHalk arasında “güneş çarpması” olarak da nitelendirilen sıcak çarpması, sıcak ve nemli yaz günlerinde oldukça sık karşılaşılabilecek acil sağlık sorunları arasında yer alıyor. Güneş çarpmasında, vücut alarm sisteminin ısı artışı nedeniyle dengesi bozuluyor bir başka deyişle ısı regülasyonu bozuluyor.
#Güneş ÇarpmasıGüneş çarpması güneş altında uzun süre vakit geçirerek, vücut ısısını ayarlayan mekanizmaların bozulmasına sebep olan klinik bir sonuçtur. Hava sıcaklarının birden bire yükselmesi ile beraber sıcak çarpması şikayetlerinde de yoğunlaştığı görülür.
#Güneş ÇarpmasıGündeme gelen haberlerin ardından Dehidrasyon belirtileri ve Dehidrasyon nedir sorusu internette en çok aramalar arasındaki yerini alırken, vatandaşlar bu hastalığın hangi nedenle meydana geldiğini merak ediyorlar. Peki Dehidrasyon nedir, belirtileri nelerdir?
#DehidrasyonÇocuklar güneşli günlerde deniz ile havuzun keyfini çıkarmak, park ve bahçede koşup oynamak için günün büyük bir bölümünü dışarıda geçirmek istiyorlar. Ancak dikkat! Çünkü güneş ışınları, sıcak ve nem pek çok sağlık problemlerine davetiye çıkarabiliyor.
#ÇocukUzmanların uyarılarına rağmen, güneş ışığına maruz kalınmasıyla beraber güneş çarpmaları durumu yaz aylarının gelmesiyle artış gösterdi. Önlem alınmadığı takdirde, komaya kadar gidebilen şuur bulanıklığı veya şuur kaybına neden olan güneş çarpması, yaz aylarının gelmesiyle birlikte vatandaşların merak ettiği konular arasında yer alıyor. Peki, güneş çarpması nasıl geçer? İşte, güneş çarpması durumunda yapılması gerekenler...
#Güneş Çarpması Nasıl Geçer?Kışın çocukları sıkça hasta olan anne babalar yaz aylarının gelmesini iple çeker. Ancak sanılanın aksine yaz ayları, çok da masum değil. Temiz olmayan yerde yenen yemekler, kirli olan sularda yüzmek ya da sağlıklı olmayan dondurmalar, çocuklarda hastalıklara neden olabilir.
#Çocuk HastalığıGünümüzde çocuklarımızı artan oranlarda spor yapmaya özendiriyoruz. Bu tür aktiviteler çocuğun fiziksel kapasitesinin artmasına ve sosyal yönden gelişimine çok büyük katkılar sağlıyor. Ancak beklemediğimiz bir problemle karşılaşmamak için spora başlamadan önce çocuğumuzun kalp sağlığı hakkında bilgi edinmeliyiz. Pediatrik-Doğumsal Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Alpay Çeliker dikkat etmemiz gereken noktalarla ilgili bilgi verdi.
#ÇocukSpina bifida, ayrık ya da açık omurga anlamına gelir. Omurilik sinirinin hasarlandığı bu hastalık birçok şekilde görülebilir. Sebepleri arasında folik asit eksikliğinin olabileceği düşünülmektedir. Kalıtsal olabileceği, hamilelikte yüksek ısıya maruz kalma, şeker hastalığı gibi durumlarla ortaya çıkabileceği ile ilgili görüşler de mevcuttur.
#Spina Bifida AmeliyatıMalum yaz tatilini çocuklar da iple çekiyor. Sayılı günlerin kazasız, hasarsız, hastalıksız atlatılabilmesi için bazı küçük önlemler almak ve hangi durumda ne yapılabileceğini bilmekte yarar var. Acıbadem Maslak Hastanesi çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı Dr. Neslihan Korkmaz’ın verdiği bilgiye göre çocuklar aşağıdaki sorunlarla karşılaşabiliyor...
#Seyahat Sağlığı