Çocuklarda güneş çarpması belirtileri nelerdir ve nasıl anlaşılır? Çocuklarda güneş çarpması tedavisi

Güncelleme Tarihi:

Çocuklarda güneş çarpması belirtileri nelerdir ve nasıl anlaşılır Çocuklarda güneş çarpması tedavisi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 16, 2022 19:00

Güneş çarpması her yaştan bireyde görülebilen ve oldukça sık karşılaşılan bir rahatsızlık olarak bilinir. Özellikle de yaz mevsiminde yüksek sıcaklıklar sebebi ile bu vakalar daha fazla görülür. Çocuklarda ve bebeklerde de görülen bir durum olan güneş çarpması, kusma, mide bulantısı, yüksek ateş, bilinç kaybı gibi belirtiler ile meydana gelir. Vücut sıcaklığı normalin dışında olan kişilerde ilk müdahale hemen uygulandığında kalıcı hasarlar görülmez. Peki, güneş çarpması belirtileri nelerdir, nasıl anlaşılır? Çocuklarda güneş çarpması tedavisi nasıldır? İşte, tüm detaylar.

Haberin Devamı

 

 Güneş çarpması, güneşten gelen ışınlara fazla maruz kalma sonucunda kendini gösteren bir rahatsızlıktır. Vücut ısısının olması gerekenden çok daha fazla olması olarak da tanımlanabilir.

  Çocuklarda Güneş Çarpması Belirtileri Nelerdir ve Nasıl Anlaşılır?

  Güneş çarpması hastalığı, fazla bir şekilde güneş ışınının vücuda alınması ile meydana gelir. Buna bağlı olarak güneş çarpması görülen bireylerde belirtiler kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Her hastalıkta olduğu gibi güneş çarpmasında da çocuklarda ve bebeklerde bu etkiler daha fazla görülebilir. Çocuklarda ve bebeklerde özellikle sıcak havalarda sık sık görülen güneş çarpmasının yaygın olan belirtileri aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  1. Bilinç kaybı yaşamak,
  2. Sürekli gelen uyuma isteği,
  3. Deride meydana gelen kızarıklık,
  4. Kalp çarpıntısı,
  5. Tansiyon düşüklüğü yaşamak,
  6. Ağız ve dudakta kuruluk ortaya çıkması,
  7. Ruh halinde dengesizliklerin olması,
  8. Vücutta terleme durumu olmaması,
  9. Şiddetli bir şekilde gelen baş ağrısı,
  10. Yürümede zorlanma ve denge bozukluğu yaşamak,
  11. Koma ve nöbet geçirmek,
  12. Nefes almada zorluk,
  13. Kusma ve mide bulantısı,
  14. Yüksek dereceli ateş görülmesi olarak sıralanabilir.

  Çocuklarda Güneş Çarpması Tanı ve Tedavisi Nasıldır?

Haberin Devamı

  Eğer çocukta güneş çarpması belirtileri görülüyorsa yaşam fonksiyonları takibe alınmalıdır. Sonrasında gereken tetkikler yapılmalıdır. Genellikle güneş çarpması olan bebek ya da çocuklarda soluk alıp vermede hızlanma görülür. Bunun yanı sıra kalp hızının yüksek olduğu tespit edilmektedir. Kan tetkikleri sonucunda potasyum, sodyum düzeyi ve sinir sisteminin etkilendiği kontrol edilir. İdrar renginde koyulaşması görülmesi güneş çarpmasının bir sonucudur ve bu durum böbreklerin işlevinin etkilendiğine işaret etmektedir. Diğer organların etkilenip etkilenmediğine görüntüleme yolları ile bakılabilir.

  Çocuklardaki güneş çarpmasının tedavisinin en temelinde vücut sıcaklığının düşürmeye çalışmak vardır. Beyin başta olmak üzere diğer hayati nem taşıyan organların zarar görmesinin önüne geçer. Vücut sıcaklığının birden düşmesinde soğuk ısıda olan banyo etkilidir. İleri yaşta olan kişiler için bu yol tercih edilmez. Soğuk su bulunmayan ya da mümkün olmayan durumlarda sağlık personelleri vücut ısısını düşürmeye fayda sağlayan işlemleri uygular. Bu uygulamalar içerisinde çocuk vücuduna soğuk su damlatılması ve sonrasında ılık hava akımı ile buharlaştırılması yer alır. Bu işlem doğal terleme ile benzerlik gösterir ve işlem sonucunda cilt ısısı dengesi sağlanır.

Haberin Devamı

  Kasıklara ve koltuk altı bölgelerine konulan buz torbaları da güneş çarpmaları tedavisinde etkili olan bir diğer yol olarak bilinir. Vücut ısısını düşürme işlemleri esnasında bazı kişilerde titreme görülmektedir. Titreme ise bazı faktörler ile kontrol altına alınabilir. Titreme eğer bireyde kötü bir şekilde seyrediyorsa çeşitli ilaçlar ile hastayı sakinleştirmek mümkündür. Güneş çarpması tedavisi esnasında dikkate alınacak bir diğer önemli unsur da ateş düşürmeye fayda sağlayan ilaçların alınmaması olarak bilinir. Güneş çarpması olan çocuk ya da bebeklerde bu ilaçların kullanımı karaciğerlere oldukça kötü etki verir. Özellikle karaciğer ve böbrek hastalarında bu ilaçların alımı kesinlikle yasaktır.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!