Hastalıklardan korunmanın yolu eve kapatmak değil!

Güncelleme Tarihi:

Hastalıklardan korunmanın yolu eve kapatmak değil
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 08, 2017 16:55

Yaz, çocuklar için farklı açık hava etkinliklerinin tadını çıkarmak için harika bir zaman. Ağustos ayı içerisinde artan sıcaklıklar, en çok çocukları etkiliyor. Açık havada, güneş altında saatlerce kalan, havuz ve denizde önlem almadan vakit geçiren çocuklarda, güneş çarpması, hastalıklar ve yaralanmalar daha fazla görülüyor. Aileler çözümü, çocuğun dışarıda vakit geçirmesini engellemekte buluyor. Oysaki hastalıklardan uzak bir yaz tatili geçirmek imkansız değil!

Haberin Devamı

İster çocuklar veya gençler olsun, çocuklarını yaz eğlencesindeyken güvende ve sağlıklı tutmanın yollarını öğrenin. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Beyhan Bulgurlu; yaz aylarında ebeveynleri zor durumda bırakan çocuk hastalıkları ile ilgili şu bilgileri verdi.

ÇOCUK PARKLARINDA HİYJENE DİKKAT!

• Çocukların yazın en keyif aldığı aktivitelerin başında futbol, bisiklet, paten kullanımı gibi açık hava oyunları geliyor. Ancak bu gibi sportif faaliyetler sırasında çocuklarda sıklıkla yaralanmalar görülebiliyor.
• Çocuklar dışarı çıkmadan önce yapacağı etkinliğe uygun giyinmeli ve kazanın şiddetini azaltacak koruyucular kullanmalı. Başlık, dizlik, dirseklik gibi koruyucular düşme ya da kaza anındaki oluşacak yaralanmanın şiddetini azaltır.
• Çocuk oyun parklarının kullanımında hijyen kurallarına dikkat edilmeli. Mutlaka park sonrası eve giden çocuğun ellerini yıkaması gerekir. Çocuklarda oluşan mikroplar ve bakteriler, dokunarak bulaşabilir. 

Haberin Devamı

GÜNEŞ TAM TEPEDEYKEN ŞEMSİYE DE KORUMAZ

Güneş çarpması ve yanığı:

• Güneş ışınları yaz aylarında, ülkemizde dik açı ile ulaşır. Sıcaklarında artması ile birlikte güneşin zararlı UV ışınları, çocukların cildinde zararlı etki oluşturur.
• Güneş ışınlarının en zararlı olduğu 11- 16 saatlerinde küçük çocuklar dışarıda tutulmamalıdır. Şemsiye altında dahi bu saatlerde zorunlu haller dışında dışarı çıkılmamalıdır. Çünkü güneş ışınları, çocuklara şemsiye altında bile kumdan, sudan, yansıyan ışınlar ile zarar verebilir.
• Gün içerisinde dışarı çıkılacak ise çocuklara uygun güneş koruyucu birkaç saatte bir mutlaka sürülmelidir. Vücudun her yanına sürülen korucularda, kulaklar ve ayaklar ihmal edilmemelidir. Şapka ve açık renk giysiler kullanılmalıdır. Ancak çocukların D vitamini ihtiyaçlarını güneşten alması için yarım saat dışarı çıkılması sağlıklıdır.
• Tüm korunma önlemlerine rağmen çocuklarda güneş yanığı oluşmuşsa, serin duş yapılması, nemlendirici sürülmesi, sıvı alımının artırılması önemlidir. Güneş yanığına karşı kullanılacak ağrı kesiciler ve tedavi edici kremler için doktora danışılmalıdır.

Haberin Devamı

YAZIN ÇOCUK YATAKLARI CİBİNLİKLİ OLSUN

Böcek ve kene sokması:

• Yaz aylarında dışarıda piknik, açık hava oyunları gibi aktiviteler daha fazladır. Özellikle çim ve bahçe gibi alanlarda kene ve böcek ısırması daha sık görülür.
• Kenelerin sıklıkla yaşadığı çim, bahçe gibi alanlardan uzak durulması gerekir. Kene riski bulunan alanlara gidenler, vücudu örten ve açık renkli giysiler giyinmelidir. Eğer çocuğun vücudunda kene görülürse üzerine kolonya, yağ gibi sıvı dökülmemeli, yakılmamalı, ezilmeden çıkarılmaya çalışılmalıdır. Isırıktan sonraki günlerde, ateş, baş ve kas ağrısı ile kanama görülürse sağlık kurumuna derhal başvurulmalıdır.
• Böcek sokmaları yalnızca ev dışında değil ev içerisinde de görülebilir. Böcek sokmalarına karşı önlem almak için evdeki pencerelere ince tül kaplanabilir. Çocuk yatakları cibinlik de denen koruyucu tüllerle ile korunabilir. Böcek ısırıklarında kızarma, 1cm’i geçen şişlik oluştuysa, alerji ve enfeksiyon yaşanıyor olabilir. Bu durumda hızlıca hekime başvurmak gerekebilir.

Haberin Devamı

ISLAK HAVLU ENFEKSİYON TAŞIYOR

İdrar yolu enfeksiyonu:

Yaz aylarında idrar yolu enfeksiyonu, havuz ve deniz kullanımına bağlı daha sık görülür. Özellikle kız çocuklarında sık ve ağrılı idrar yapma ile kendini gösteren sistit hastalığına idrarda kan görülmesi, karın ağrısı, ateş, vajinal akıntı ve kaşınma da eklenmişse bir doktora danışmak gerekir.
• İdrar yolu enfeksiyonuna ıslak mayo ve havlu kullanımı neden olur. Bu nedenle ıslak olarak katlanıp, bekletilmiş havlu, mayo kullanılmamalıdır. Havuz veya denizden sonra duş aldırılan çocuğa temiz ve kuru mayo giydirilmelidir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!