Her insan, yaşamını çeşitli korkularla sürdürür. Kulağa tuhaf gelse de korku, korkulacak bir durum değildir, bir bozukluk da değildir. Korku, tehlike anında savunma içgüdüleri geliştirerek hayatta kalmanızı sağlar. Ancak korku duygusu kişiyi hayata bağlayacağına onu hayattan uzaklaştırıyorsa ortada bir terslik var demektir. Bu noktada korkuların temeline yani çocukluğa inmekte fayda vardır. Nöroloji Uzmanı Dr. Mehmet Yavuz, çocuklarda görülen korkuları anlatıyor.
#Çocuklarda En Çok Görülen KorkularKaygı, bedenin stresli durumlarda verdiği normal fiziksel tepkidir. Ancak bazen şiddetli ve hayatı olumsuz etkileyecek şekilde ortaya çıkabiliyor. Peki kaygı hangi aşamada sorun haline geliyor? Bireyin yaşamını ciddi şekilde etkileyen anksiyete (kaygı) bozukluğu nedir, belirtileri nelerdir? Tedavisi nasıl yapılır? Uzmanlar, konuyla ilgili merak edilenleri anlattı.
#Anksiyete BozukluğuYeni tip koronavirüs salgını her yaştan çocukların psikolojisini etkiledi. Uzmanlar kaygı ve stres kaynaklı olarak çocuklarda uykusuzluk, korkulu rüya, iştahsızlık, huzursuzluk görülebileceğini, pandemi dönemi yaşayan çocukların gelecekte kaygı düzeyleri yüksek bireylere dönüşebileceğini söylüyor. Çocuk ve ergenlerin pandemiden nasıl etkilendiğini anlatan Doç. Dr. Sebla Gökçe, “Fiziksel aktivite azlığı, akranları ile vakit geçirememeleri, ailelerin öğretmen rolüne geçmesi sebebi ile çocukların ve ailelerin kaygı, tükenmişlik, öfke gibi olumsuz duygu yoğunluğunda artış ve aile içi çatışmaların arttığı görülebiliyor” dedi.
#Doç. Dr. Sebla GökçeAnksiyete (Kaygı) bozukluğu, bireyin yaşamını ciddi şekilde etkilemeye başladığında ortaya çıkar. Peki anksiyete bozukluğu nedir? Anksiyete bozukluğunun belirtileri nelerdir? Tedavisi nasıl yapılır? Psikolog ve Aile Danışmanı Şeyma Uyar Çalmaz, konuyla ilgili merak edilenleri anlattı.
#KaygıCOVID-19 salgınıyla mücadele ettiğimiz bugünlerde lise ve üniversite sınavlarına hazırlanan gençler, daha fazla stres, kaygı ve endişe taşıyor. Uzman Klinik Psikolog Serkan Elçi, salgın dönemine denk gelen bu sürecin sağlıklı bir şekilde ilerlemesi için önerilerini sundu.
#EğitimMİLLİ Eğitim Bakanlığı (MEB), Aksaray'da otizmli öğrencilerin okul çıkışında veliler tarafından yuhalandığı iddiasıyla ilgili soruşturma başlattı. İsmini vermek istemeyen otizmli öğrenci velisi, isyan etti. Olayın ortaya çıkması ardından sosyal medya kullanıcıları ‘otizm’ etiketiyle tepkilerini dile getirdi. Peki, otizm nedir? Otizmli çocukların özellikleri neler?
#Otizm Neden TT OlduHalk arasında “takıntı hastalığı” olarak bilinen Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB), kişide ciddi düzeyde kaygı ve huzursuzluğa yol açıyor. Dünya Sağlık Örgütünün verilerine göre, yaşam kalitesini düşüren hastalıklar içinde ilk 10’da yer alan OKB, yetişkinlerin yanı sıra çocuklarda da görülebiliyor. Ergen Psikiyatri Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Başak Ayık, çocukluk çağında görülen Obsesif Kompulsif Bozukluk hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu.
#ÇocukKaygı bozuklukları çocuklar arasında görülen en yaygın psikolojik sorun... Yaklaşık olarak 10 çocuktan 1’ine çocukluk döneminde anksiyete bozukluğu teşhisi konuyor. Anne-babaların yetiştirme tutumlarının da çocuklarda görülen kaygı bozukluklarında önemli payı olduğu biliniyor.
Kaygı, endişe, evham gibi duygulara kısaca anksiyete diyebiliriz. Anksiyete hepimizin zaman zaman yaşadığı normal bir duygudur, fakat bazen o kadar yoğun yaşarız ki yapmak istediklerimizi engeller, sürekli huzursuz, gergin ve mutsuz hissetmemize neden olur, hatta baş ağrısı, mide bulantısı gibi çeşitli fiziksel sıkıntılara yol açar.
Başlıca belirtileri sabah saatlerinde görülen mide bulantıları, baş ağrıları, yorgunluk, uyku düzeninde bozukluk... Her 20 çocuktan birinde yani çocukların yüzde 5’inde görülebilen okul korkusu, çocuğun okula ilk başladığı zaman da ortaya çıkabilir, ilerleyen zamanlarda da. Psikoloji İstanbul’dan Çocuk ve Ergen Psikoloğu Tolga Erdoğan’la okul fobisini konuştuk .