Paylaş
Mersin Yenişehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile Yenişehir Müftülüğü arasında okullarda ‘Değerler Eğitimi’ adı altında konferanslar verilmesi için protokol imzalandı. Program çerçevesinde Müftülük görevlileri, konferanslar vermeye başladı. İşte bu konferanslardan biri de Mersin Gazi Anaokulu’nda verildi.
Bu anaokulunda eğitim gören 5 yaşındaki çocuk eve döndüğünde “Anne ben ölmek istiyorum, günah işlemeden ölünce cennete gidiliyormuş, cennet çok güzelmiş” dediğinde şaşkına dönen aile çocuğun okuluna giderek öğretmen ve müdür ile görüştü.
Hürriyet’e konuşan anne E. K. şunları söyledi: “Öğretmenler kendilerinin de tasvip etmediğini, ancak bir şey yapamadıklarını söylüyor. Bu konuda ailelerin onayı alınmadan çocukların dini eğitime katılmalarına tepki gösterdik. Büyük çocuklar için belki olabilir ama 5 yaşında çocukların kafasını karıştırmak doğru değil” dedi.
Müftülük, Milli Eğitim ve Eğitim-İş bu konuda açıklamalarda bir takım açıklamalarda bulundu.
MERSİN Yenişehir İlçe Müftülüğü görevlileri, programın kutlu doğum haftası nedeniyle yapıldığını söyleyerek şu açıklamayı yaptı: “Özellikle cennet anlatılmamış, ama değerlerimiz anlatılırken iyilik yapan, kimsenin hakkını yemeyenlerin hem bu dünyada iyi insan olacağını hem de vakti gelip ölünce cennete gideceğini söylemişler.”
YENİŞEHİR Milli Eğitim Müdürü Kamil Çelebiyılmaz konunun incelendiğini ve Müftülük’ten yanıt beklendiğini belirtti. Amacın çocuklara sorumluluk, misafirperverlik gibi değerlerin anlatılması olduğunu söyleyen Çelebiyılmaz “Cennet ve ölüm üzerine konuşma soru üzerine olmuş ve öğretmenler rahatsız edici bir şey olmadığını söylüyor. Ama bazı art niyetli kişiler bu bölümü cımbızlamış” dedi.
EĞİTİM-İş Mersin Şube Başkanı Hakan Boyar “Müftülük görevlileri diyorlar ama kim bunlar? Pedagojik eğitimleri olmayan kişiler. Müftülük’ten gelen bu görevliler, nasıl oluyor da anaokulu öğrencilerine eğitim veriyor? Çocuklarda ancak 11 yaşından sonra soyut kavramlar oluşuyor. Bu tür bilgiler, telafisi zor sonuçlar doğurur” dedi.
Evlilik ve Çocuk Terapisti Uzman Psikolog Ramazan Şimşek, çocukların 7 yaşına kadar soyut kavramları kavrayamadığını ancak 11 yaşından itibaren yetişkinler gibi anlamaya başladıklarını belirtiyor. Bu yaş dönemi çocuk psikolojisinde "somut işlemler dönemi" adını alır. Çocuk bu dönemde duyu organları ile öğrenir.
Olumlu olsun olumsuz olsun (melek-zombi vs) soyut kavramları anlayamadığı için çocuk tedirgin olur. Bu tür konuların konuşulduğu ortamlarda çocuklarda en çok görülen belirti ise korkulardır. Korkular ise çocuklarda uyku sorunları, alt ıslatma, kekeleme, dikkat bozuklukları, öfke nöbetleri gibi sorunlara yol açmaktadır.
Paylaş