Paylaş
Anksiyete hayatı oldukça olumsuz etkileyebilir. Çoğu kişi bu yoğunlukta yaşadığı anksiyetenin normal olmadığını ve bu konuda bir şeyler yaparsa hayatını aslında çok daha huzurlu yaşayabileceğini bilmez. Bilgimiz eksik olduğunda doğru çözümler de bulamayabiliriz. Öyleyse önce anksiyete hakkında bilmemiz gerekenler bir göz atalım:
* Anksiyete bozuklukları, yetişkinlerde ve çocuklarda görülen en yaygın psikolojik sıkıntılar arasındadır.
* Anksiyete bozuklukları; genetik yapı, beyin kimyası, kişilik, hayat olayları gibi faktörlerin kombinasyonu neticesinde ortaya çıkar.
* Anksiyete yaşayan kişilerin depresif hissetmeleri, aynı şekilde depresyonda olan kişilerin de anksiyete yaşamaları çok yaygındır.
* Anksiyete yaşayan çocuklarda, tedavi edilmediklerinde, okulda başarısızlık, sosyal ortamlardan kaçınma, sigara, içki gibi alışkanlıklara eğilim gözlenmektedir.
* Anksiyete yaşayan kişilerin çeşitli psikolojik şikayetleri olabilir: Endişe, kaygı, tasa, iç sıkıntısı, gevşeyememe, hayattan keyif alamama, konsantrasyonda bozulma, sinirlilik, huzursuzluk, tahammülsüzlük, heyecan, kötü bir haber alacağı beklentisi, çabuk irkilme, kolay yorulma, çıldırma hissi, ölüm korkusu.
* Anksiyete çeşitli fiziksel şikayetlere neden olabilir: Baş ağrısı, çarpıntı hissi, terleme, titreme, ağız kuruluğu, nefes almakta güçlük, boğulma hissi, göğüste ağrı veya rahatsızlık hissi, karın bölgesinde rahatsızlık, ishal olma, yüzde kızarma, baş dönmesi, kulak çınlaması, sıcak basması, uyuşma ya da ürperme hissi, boğazda düğümlenme hissi veya yutma güçlüğü, mide bulantısı, iştahsızlık, uyku bozukluklar, kaslarda gerginlik ve ağrılar.
SOSYAL KAYGI KADIN VE ERKEKLERDE EŞİT OLARAK GÖRÜLMEKTEDİR
* Anksiyeteye neden olan durumlardan veya nesnelerden (örneğin sosyal ortamlardan, toplum içinde konuşmaktan, hayvanlardan, uçmaktan, yüksekten vb.) kaçınmak anksiyetenin sürmesine hatta daha da artmasına neden olur.
* Panik atak yaşayan kadınların sayısı erkeklerin iki katıdır. Panik atak yaşayan kadınların majör depresyon yaşıyor olma ihtimali çok yüksektir.
* Sosyal kaygı kadın ve erkeklerde eşit oranda görülmektedir. Genellikle 13 yaş civarında ortaya çıkar. Kişiler sosyal kaygıları olduğunu fark ettikten yaklaşık 10 yıl sonra yardım alma eğilimindedirler.
* Kronik kaygısı olan kişilerin çoğunlukla ekonomik durumlarla ilgili kaygılar yaşadığı tespit edilmiştir. Bununla beraber, günün bir kaç saatini endişe ile geçiren kişinin yaşadığı stres, ardından gelen uykusuzluk, konsantrasyon problemleri, kişinin gün içinde verimli çalışmasını veya çözümler bulmasını engellemektedir.
* Normal kaygılar ve anormal kaygılar arasındaki farkı bilmek gerekir. Tanımadığınız bir ortama girdiğinizde utanmak, rahatsız hissetmek normal bir duyguyken, yoğun utanç, aşağılık hissi, rezil olma duygusu ile tanımadığı ortamlara girmekten kaçınmak normal olmayabilir. Temiz, düzenli bir ortamda yaşamak istemek normalken, sürekli olarak, tekrar tekrar temizlemek, kontrol etmek, düzenlemek ve bunun için uzun saatler harcamak, aksi takdirde yoğun kaygı yaşamak normal olmayabilir.
* En son yapılan bilimsel araştırmalara göre, anksiyete bozukluklarının tedavisinde en etkili psikoterapi yöntemi Bilişsel (Kognitif) terapidir. Bu terapide şimdi yaşadığınız duygular, davranışlarınız ve bunlara yol açan düşünceler üzerinde durulur, kişilere yeni beceriler öğretilir. Terapi sırasında çocukluk dönemi veya bilinçaltının uzun uzun araştırılması etkili değildir.
Anksiyete bozukluğu çeşitli şekillerde ortaya çıkabilir
– Yaygın Anksiyete Bozukluğu: Kronik bir endişe halidir. Günün çeşitli saatlerinde, çeşitli nedenlerden dolayı kaygı, evham, endişe yaşamak, belirsizliğe tahammül edememek şeklinde kendini gösterebilir.
– Panik Bozukluk: Neden olduğu belli olmadan, ansızın panik atak yaşamak; kalp krizi korkusu, kontrolü kaybetme korkusu, nefes alamama korkusu.
– Fobi: Kedi, köpek, uçak, yükseklik, yılan vs.’den aşırı korku, korkulan şeyle karşı karşıya gelindiğinde aşırı korku ve hatta panik atak yaşamak.
– Sosyal Fobi: Başkaları tarafından olumsuz görülmek ya da toplum içinde küçük düşmek ile ilgili korkular. Kişinin tüm sosyal olaylardan uzak durma çabası olur. Performans anksiyetesi sosyal fobi sonucu ortaya çıkar.
Paylaş