Son dakika... Uzaktan eğitim başladı: İlk dersi Milli Eğitim Bakanı Selçuk verdi

Güncelleme Tarihi:

Son dakika... Uzaktan eğitim başladı: İlk dersi Milli Eğitim Bakanı Selçuk verdi
Oluşturulma Tarihi: Mart 23, 2020 09:05

Uzaktan eğitimde ilk ders bugün başladı. Koronavirüs önlemleri kapsamında evler okula dönecek. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ise ilk dersi anlattı.

Haberin Devamı

Yüz yüze eğitime verilen 1 haftalık aranın ardından ilkokul, ortaokul ve lise öğrencileri için TRT-EBA TV ile Eğitim Bilişim Ağı (EBA) üzerinden yapılacak "uzaktan eğitim", Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un verdiği ilk dersle başladı.

Uzaktan eğitim kapsamında, ilkokul, ortaokul ve lise öğrencileri bugünden itibaren TRT-EBA TV ve Eğitim Bilişim Ağı (EBA) üzerinden eğitim görecek.     

Bu kapsamda TRT-EBA TV'nin 3 kanalı üzerinden önce velilere seslenen Bakan Selçuk, daha sonra, TRT-EBA TV İlkokul ve TRT-EBA TV Ortaokul üzerinden ilköğretim öğrencileri ve TRT-EBA TV üzerinden lise öğrencilerine seslenerek, uzaktan eğitimin ilk dersini verdi. 

Bakan Selçuk, velilere seslenerek, dünyanın ilginç ve zorlu bir sürecin içerisinden geçtiğini, herkesin sağlığı ve güzel günlere erişebilmesi için alınan kararla okulların bir süreliğine kapatıldığını ve uzaktan eğitime geçildiğini hatırlattı.     

Haberin Devamı

İlk birkaç gün zorlanılsa da sonrasında sürecin hep birlikte sağlıkla yönetileceğine emin olduğunu ifade eden Selçuk, "Ben Milli Eğitim Bakanı olmaktan önce bir eğitim bilimciyim,  öğretmenim; ben de babayım, hatta büyük babayım.

Çocuk nasıl öğrenir, koşullar, imkanlar nasıl olmalıdır, hepsi bilgimizde, tecrübeli bilim insanlarıyla çalışıyoruz. Bu süreci yönetirken her türlü senaryoyu dikkate alıyor ve hepsi için çözümler üretiyoruz. Mevcut ve olabilecek her tabloya alternatif çözümlerimiz var." dedi.     

Velilerden müsterih olmalarını isteyen Selçuk, okullarda yapılan her şeyi uzaktan eğitimle yapılmasının mümkün olmadığının altını çizdi.     

"Ancak biliniz ki son tahlilde gereken her şey yapılacak." diyen Selçuk, velilerden öğretmenlik yapmalarını ve evlerini okula çevirmelerini beklemediklerini söyledi.     

Çocukların okuldan ayrı kaldıkları bu süreçte derslerinden soğumasını istemediklerini vurgulayan Selçuk, velilere şöyle seslendi:     

"Bu süreçte çocuklarımızın derslerini düzenli takip etmesi, verilen ödevleri yapması ve bizlerle iletişim içinde kalması için en büyük destekçimiz siz olacaksınız. Çocuklarımız, derslere başlamadan önce mutlaka kahvaltılarını yapmış olsun. Evde küçük kardeş varsa lütfen ders dinleyecek olan çocuğunuzun evin başka bir odasında olmasına özen gösterin. Çocuğunuzun uzaktan eğitimdeyken temizlik yapmak, müzik dinlemek, başka bir televizyonu açmak gibi dikkatini dağıtacak şeylerden uzak durun. O dersini dinlerken meyve, süt gibi ikramlardan kaçının lütfen. Bunlar için zaten vakitleri var. Uzaktan eğitimde dersler elbette ki okuldakiler kadar uzun olmayacak. Bizler bu açığı en iyi çocuklarımızın daha fazla kitap okumasını sağlayarak kapatabiliriz."     

Haberin Devamı

Araştırmaların kitap okuyan çocukların sınavlarda ve hayatta çok daha başarılı olduğunu ortaya koyduğuna dikkati çeken Selçuk, o yüzden çocukların okumaya teşvik edilmesi ve  ebeveynlerin de onlara örnek olması gerektiğini dile getirdi.     

"Bunlar uzaktan eğitimle ilgili söyleyebileceklerim. Bir de tabii içinde bulunduğumuz koronavirüs süreci var." ifadesini kullanan Bakan Selçuk, şöyle devam etti:     

"Çocuklarımız geçen hafta tatil duygusundaydılar. Ancak bu tatilin diğer yaşadıkları tatillere benzemediğini fark ettiler. Dolayısıyla elbette canları sıkılacak ve sizi zorlayacaklar. Bir eğitimci olarak gönül rahatlığıyla söyleyebilirim ki, can sıkıntısı bir yandan da çocuğun merakını, üretkenliğini, hayal gücünü destekler ve onu kendi yapabileceklerini keşfetmeye sevk eder."     

Haberin Devamı

Bu süreçte çocukların mutlak surette güvende olduklarını hissetmeye ihtiyaçları bulunduğunun altını çizen Selçuk, koronavirüs konusunun çocuklarda bir travmaya dönüşmeyecek şekilde gündeme alınmasını istedi.            

Ziya Selçuk, "Unutmayın sürekli virüsten bahsetmek, televizyon görüntülerini izlemesine olanak tanımak, bir panik duygusuyla süreci kontrol altında tutmaya çalışmak çocuklarımızın ileriki yaşantısı için büyük sorunlara sebebiyet verebilir. Sizler anne-baba olarak sakin olun ve çocuğunuza sürecin devletimizin kontrolünde olduğunu, bizlerin gerekli hijyeni sağlayıp virüsten korunma kurallarını yerine getirdiğimiz sürece güvende olduğumuzu belirtin. Bazen çocuklar kulaktan dolma bilgilerle, büyük korkular geliştirebilirler. Lütfen çocuklarınızı dinleyin, düşüncelerini yargılamayın ve duygularını ifade etmelerine olanak tanıyın." şeklinde konuştu.     

Haberin Devamı

"GALİBA BİRİLERİNİN DİLEĞİ KABUL OLDU"     

Selçuk, TRT-EBA TV İlkokul ve TRT-EBA TV Ortaokul üzerinden de ilk ve ortaokul öğrencilerine seslendi.      

Okullara ziyarete gittiğinde öğrencilere mutlaka "sizin için yapabileceğim bir şey var mı?" diye sorduğunu, öğrencilerin de genelde "keşke okul olmasa, evde derslerimize çalışsak, teneffüsler daha uzun olsa, öğretmenlerimiz bize sürekli ders çalışmamızı söylemeseler" gibi cevaplar verdiğini aktaran Selçuk, "Galiba birilerinin dileği kabul oldu." dedi.     

Öğrencilerden, sorumluluklarını almalarını, ders programlarını kontrol etmelerini, saati geldiğinde açıp derslerini izlemelerini isteyen Selçuk, "LGS'ye hazırlanan öğrencilerimiz bu süreçte kaygı duymasınlar. Rahat olun çocuklar. Sınavda sorulacak sorular sadece okulda gördüğünüz konulardan. Hiçbir şekilde bir mağduriyet yaşamanıza izin vermeyiz. Siz derslerinize ve kitap okumaya odaklanın." ifadelerini kullandı.     

Haberin Devamı

Selçuk, öğrencilerden mutlaka evde fiziksel etkinlik yapmaları, oyun oynamaları, kitap okumaları, beslenmeleri, uyku düzeninize, el temizliğine dikkat etmeleri tavsiyesinde bulundu.     

Bakan Selçuk, okullar açıldığı gün ilk teneffüsün 40 dakika olacağını anımsatarak, "Belki başka sürprizlerimiz de vardır. Kendinize iyi bakın ve evde öğrenci olmanın tadını çıkartın." diye konuştu.     

"YKS'DE OKULDAYKEN GÖRDÜĞÜNÜZ KONULAR SORULACAK"     

TRT EBA TV Lise üzerinden, lise öğrencilerine "Gençler selam" diye seslenen Selçuk,  uzaktan eğitimin uzaması ya da uzamaması ile ilgili her türlü senaryo hazırlıklarının olduğunu dile getirdi.     

Öğrencileri mağdur etmemek için büyük bir gayretle çalıştıklarına değinen Selçuk, sözlerini şöyle sürdürdü:     

"YKS'ye hazırlanan öğrencilerimiz bilsinler ki sınavda okuldayken gördüğünüz konular sorulacak. Ancak siz lütfen derslerinizi televizyondan ve EBA üzerinden sıkı takip edin. Önceki konular orada da yer alacak. Bu süreci kendi yol haritanızı gözden geçirmek ve eksiklerinizi tamamlamak için bir fırsat gibi düşünebilirsiniz. 11 ve 12. sınıftaki öğrencilerimiz EBA içerisinde yer alan Akademik Destek modülünü biliyorlar. Daha önce anlatmıştım ancak duymayan öğrencilerimiz için kısaca tekrar bahsedeyim. EBA Akademik Destek modülünde önce hedefini paylaşıyorsun. O da hedefine ulaşman için  sana bir yol haritası belirliyor. İstersen sıfırdan konuları dinleyerek çalış, istersen eksiklerini soru çözüp konu anlatımlı videolara giderek tamamla, ya da ben tamamım diyorsan sadece soru çözerek ilerle."

Bakan Selçuk, EBA Akademik Desteği özel okul öğrencilerine de açtıklarını, EBA üzerinden yapılacak derslerdeki internet kullanımını ücretsiz 3GB'dan 8 GB'a çıkardıklarını anımsattı.     

Öğrencilere yardımcı olabilmek için ellerinden gelen gayreti gösterdiklerine emin olmasını isteyen Selçuk, şunları kaydetti:     

"Gençler gün uzun. Tüm günü elbette ders çalışarak geçirmeyeceksiniz. Dizilerinizi izlemeyin demiyorum ama hayatınızda diziler dışında farklı gündemleriniz olsun. Gençler biraz kendinize özgü zevkleriniz olsun. Hayat başarısında sizi öne çıkaracak şey dersler kadar ders dışında neler yaptığınızdır. Kendinize sorun lütfen! 'Ben ders dışında ne yapıyorum?'  Örneğin muhakkak kitap okuyun. Mümkün olduğunca iyi kitaplar okuyun ki dünyayı daha iyi görün, hayatı doğru okuyun. Okuduğunuz her bir kitabın, gelecekte iş hayatınızdan, aile hayatınıza, arkadaşlıklarınıza kadar çok değerli katkıları olacak. Çünkü kendinizi doğru ifade etmenize yardımcı olacak. Güzel filmler izleyin, kaliteli müzikler dinleyin. Tavsiye ettiğiniz filmlerinizi, müziklerinizi bana da iletin. Yaşım itibarıyla olmasa da ruhumla sizi yakalamış olurum.     

Ve küçük bir tavsiye; sosyal medyada kontrollü olun. Alışkanlıklarınızı gözden geçirin, Güçlü bir kişiliğe sahip olmak istiyorsanız iradenize söz geçirebilmeniz şart. Bu süreç sağlıkla tamamlandığında tekrar okullarda görüşmek üzere. Ben şimdi sizler gibi genç olsam ne yapmak isterdim biliyor musunuz? Bugünleri yazmak, tarihe not düşmek isterdim. Kim okur ki demeyin. Tiyatro, şiir ya da öykü haliyle bugünleri sizlerin kaleminden okumayı ben dört gözle bekliyorum. Lütfen yazın."     

Öğrenciler, TRT-EBA TV ve "eba.gov.tr" üzerinden, yayın akışı ve ders programı takip edebilecek.     

UZAKTAN EĞİTİM BAŞLADI

Son dakika... Uzaktan eğitim başladı: İlk dersi Milli Eğitim Bakanı Selçuk verdi

Türkiye'de yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle eğitime verilen 1 haftalık aranın ardından uzaktan eğitim başladı. Şanlıurfa'da eğitim kapsamında öğrenciler, TRT-EBA TV ve Eğitim Bilişim Ağı (EBA) üzerinden eğitim görmeye başladı.

HANGİ KANALLAR YAYIN YAPACAK?

TRT-EBA TV İlkokul, TRT-EBA TV Ortaokul, TRT-EBA TV Lise olmak üzere üç kanal uzaktan eğitimde kullanılacak. TRT bu yayınları SD (standart çözünürlüklü) ve HD (yüksek çözünürlüklü) görüntü kalitesiyle toplam 6 kanal üzerinden gerçekleştirecek.  Bu kanallara erişebilmek için frekans ayarlarınızı yapmanız gerekecek.

DİJİTAL PLATFORMLARDA HANGİ KANALLAR?

 TRT EBA TV İlkokul; Türksat Kablo TV’de 465’inci, Türk Telekom Tivibu’da 401’inci, Turkcell TV+’ta 106’ıncı, D-Smart’ta 365’inci, Digitürk’te 151’inci kanalda. TRT EBA TV Ortaokul; Türksat Kablo Tv’de 466’ncı, Türk Telekom Tivibu’da 402’nci, Turkcell TV+’ta 107’nci, D-Smart’ta 366’ncı, Digitürk’te 152’nci kanalda. TRT EBA TV Lise; Türksat Kablo Tv’de 467’nci, Türk Telekom Tivibu’da 403’üncü, Turkcell TV+’ta 108’inci, D-Smart’ta 367’nci, Digitürk’te 153’üncü kanalda.

KAÇTA BAŞLAYACAK?

İlkokul 1’inci ve ortaokul 5’inci sınıfların dersi 09.00 ve 09.30’da başlayacak. 2’nci ve 6’ncı sınıflar 10.00 ve 10.30’da; 3’üncü ve 7’nci sınıflar 11.00 ve 11.30’da; 4’üncü ve 8’inci sınıflar 12.00 ve 12.30’da derslerini izleyecek. İlkokullarda yetiştirme programı 13.00’te başlayacak. İmam hatip ortaokulu Arapça dersleri 13.00’te olacak. Lise 9’uncu sınıflar 09.00, 09.30 ve 10.00’da; 10’uncu sınıflar 10.30, 11.00 ve 11.30’da; 11’inci sınıflar 12.00, 12.30 ve 13.00’te; 12’nci sınıflar 13.30, 14.00 ve 14.30’da televizyon karşısına geçecekler.

DERS TEKRARI VAR MI?

Yayını kaçıranlar tekrarlarını izleyebilecek. İlk ve ortaokullar için 13.30-18.00 ve 18.00-22.30 arasında tekrar yayınları olacak. Liseliler için dersler 15.00-21.00’de tekrarlanacak.

PROGRAM NEREDE?

Ders programına günlük ve haftalık yayın akışına eba.gov.tr ve TRT internet sitesinden ulaşılabilecek. Ayrıca, her akşam yayın sonlandıktan sonra ve sabah yayın başlayana kadar televizyon ekranından görüntülenebilecek.

TENEFFÜS OLACAK MI?

İki ders arası 10 dakika mola verilecek ve bu mola sırasında  ‘Etkinlik Kuşağı’ yayınlanacak. Öğrencilerin bu sürede televizyon başında olma zorunluluğu olmayacak.

YOKLAMA VAR MI?

 Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, uzaktan eğitimde yoklamanın olmayacağını söyledi. Bakan Selçuk, “Yoklama almayacağız. Amacımız evlatlarımızın daha çok öğrenmesi, kendilerini geliştirmesi. TV ile uzaktan eğitimin amacı çocuklarımızın derslerden soğumamasını sağlamak. 23 Mart’ta okulda hangi konular işlenecekse TV’de o konular işlenecek. Sonrasında telafi çalışması, bunlara hazırız” dedi.

TEK TV YETECEK Mİ?

Aynı evde farklı sınıflara devam eden öğrenciler var ama birden fazla televizyon yoksa, ebeveynler tekrar programlarla birlikte çocukları için takip programı oluşturabilecek. MEB’in dijital eğitim platformu Eğitim Bilişim Ağı’nda (EBA) da dersler izlenebilecek.

SINAVLAR ERTELENECEK Mİ?  

Sınavların ertelenip ertelenmeyeceğine dair net bir karar yok. Ancak Bakan Selçuk’un açıklamalarına göre, uzaktan eğitimde görülen konular sınavda çıkmayacak. Sınavda çıkacak sorular yüz yüze eğitimde öğretilen konular olacak. 

SORU İMKANI VAR MI?

Öğrenciler soruları olduğunda kendi ders öğretmenlerine EBA üzerinden sorularını sorabilecek. Bakanlık, uzaktan eğitimle ilgili soruları Milli Eğitim Bakanlığı İletişim Merkezi’nin (MEBİM) 444 0 632 numaralı danışma hattından yanıtlayacak. Zorunlu tatil bittiğinde tüm sınıflara telafi eğitimi yapılacak.

Uzaktan kumandalı ilk ders... Uzaktan eğitim başlıyor: Hangi ders saat kaçta

ÜNİVERSİTELERDE HAVUZ VAR

ALTYAPISI UYGUN OLMAYAN ÜNİVERSİTELERDE UZAKTAN EĞİTİM NASIL OLACAK?

Türkiye’deki 207 üniversitenin 123’ünde Uzaktan Öğretim Uygulama ve Araştırma Merkezi var. Bu üniversiteler bugün uzaktan eğitime başlayacak. Bu kapasiteye sahip olmayan üniversitelerin öğrencileri içinse açık ders malzemeleri havuzu açılacak. Bu havuzdan bütün üniversite öğrencileri yararlanabilecek. Altyapı eksiği olan üniversitelerin ihtiyaçları da YÖK koordinasyonunda diğer üniversitelerle işbirliğiyle giderilecek.

ORTAK DERSLERE NEREDEN ULAŞILACAK?

İçeriğe destek olmak ve bu alanda çeşitliliği arttırmak amacıyla TRT tarafından YÖK’e tahsis edilecek kanal üzerinden daha geniş öğrenci kitlesinin aldığı ortak dersler yayınlanacak. Bu derslerin hangileri olacağı yönünde henüz bir açıklama yapılmadı.

UZAKTAN EĞİTİMİN YÖNTEMİ NE?

Her üniversite imkânlarına göre dersleri verecek. Tek bir uzaktan eğitim yöntemi olmayacak. Online ya da videolu ders anlatımları olabilecek. Üniversiteler eş zamanlı ya da eş zamanlı olmadan uzaktan öğretim yöntemlerini kullanabilecek. Eşzamanlı uygulamalar YÖK tarafından teşvik edilecek.

ORTAK DERS HAVUZUNDA NELER OLACAK?

Üniversiteler tarafından hazırlanan tüm öğrenme kaynaklarının yapılacak uzaktan öğretim uygulamalarında kullanılmak üzere erişime açılması sağlanacak. Ayrıca üniversitelerin içerik ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla başta Anadolu, Atatürk ve İstanbul üniversitelerinin ders havuzlarında yer alan dijital ortamdaki bütün dersler YÖK bünyesinde oluşturulan YÖK-Dersleri (Yükseköğretim Kurumları Dersleri) adı verilen ara yüzle açık erişime açılacak, daha sonra diğer üniversitelerin dijital ders malzemeleri de bu havuza ilave edilecek.

UYGULAMALI DERSLER NASIL İŞLENECEK?

Uygulamalı dersler için teorik kısımların uzaktan öğretimle yürütülmesi, uygulama içinse doğru zamanda sıkıştırılmış takvim programı uygulanması planlandı. Uzaktan verilecek olan derslerin sınavları bu takvim aralığına göre, üniversitelerin kendilerine uygun bir döneminde gerçekleştirilecek.

VİZELERLE İLGİLİ KARARI KİM VERECEK?

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, vizelerin online yapılmasının gündemde olup olmadığıyla ilgili “Önemli olan husus, bunların denetlenebilir olması. Denetlenebilir olması kaydıyla üniversitelerimizin bu hususları sıhhatli bir şekilde yürütebileceklerine itimat ediyoruz. Her bir üniversitenin kendi şartlarında sürdürmelerinin doğru olduğunu düşünüyoruz” dedi.  

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!