Ramazan ayının en güzel yanlarından biri de yemek gelenekleri ve ritüelleri... Tüm aileyi aynı sofra etrafında toplayan iftar sofraları kadar sahur için hazırlanan lezzetler de bunun önemli bir parçası. Şef Mehmet Yalçınkaya, yazarımız Sahrap Soysal ve şef Doğa Çitçi’den çocukluklarının sahur hatıralarını dinledik.
#Gizem DİNÇBAŞSağlıklı beslenmeye önem veren kişilerin tercih ettiği besin türlerinden biri de balık çeşitleri olmaktadır. Balıklar içerdikleri zengin omega 3 sayesinde sıklıkla tüketilmesi gereken yiyeceklerden biri olarak belirtilmektedir. Son zamanlarda uzmanların tüketilmesini özellikle tavsiye ettiği balıklar vücudu birçok hastalığa karşı korumaktadır. Tirsi balığı da bir balık türü olarak insanlar tarafından sevilerek tüketilmektedir. Peki, Tirsi balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır? Tirsi balığının faydaları ve özellikleri nelerdir detayları ile derledik.
Aslında ikisi de henüz kendi kariyerlerinde büyük başarılara imza atacak yaşa gelmeden şöhret sahibi oldular. Biri çok ünlü bir ailenin en büyük çocuğu, dolayısıyla babasının, milyonlarca kişi tarafından bilinen soyadını taşıyor. Diğeri de ülkesinin ve dünyanın hatırı sayılır zenginlerinden birinin kızı. Yani ikisi de yaşıtlarına göre hayata birkaç adım önde başladı.
#Brooklyn BeckhamOkullar pazartesi günü açılıyor. Çocuklarımız için gün boyu tok tutan, sağlıklı, enerji veren gıdalarla dolu bir beslenme çantası hazırlamak önceliğimiz. Yazarımız, diyetisyen Berrin Yiğit beyni doğru gıdalarla beslediğimizde gücünü katbekat arttırabileceğimizi söylüyor. Bunun için işe yumurta, peynir, bol yeşillik, avokado, zeytin, ceviz ve tam tahıllı ekmekten başlamak gerekiyor. Çiğ kuruyemişler, kırmızı-mor meyveler ve bitter çikolata da konsantrasyonu arttıran besinler arasında…
#Beslenme ÇantasıÇocuklarda ve gençlerde pek çok faydaları olduğu araştırmalarla kanıtlanan dijital oyunlar, ‘bağımlılık’ haline gelince kişiye zarar vermeye başlayabiliyor. Bir Sorudan Fazlası serimizin bu bölümünde çocuklarının oyun bağımlılığından şikayetçi anne-babalar ve oyun oynamadan yapamayan yetişkinlerle konuştuk. Bağımlılığa neden olan etkenleri ise Uzman Klinik Psikolog Buse Akçil'le mercek altına aldık.
#Oyun Bağımlığıİşkembe çorbasını sevenler özellikle bu çorbamıza bayılacaklar. Yalancı işkembe çorbası diye anılan paça çorbası bağışıklığı güçlendirir. Tavukla yapılan bu çorbamız öyle lezzetli oluyor ki hem besleyici hem de oldukça doyurucu. Lokantalarda satılan tavuk paça çorbası seviyorsanız doğru yerdesiniz. Yalancı işkembe yalancı paça çorbası diye de anılır.
#Ramazan Menüsü10 yıl önce Türkiye’de kurularak 170 ülkeye yayılan ve buralarda kutlanmaya başlayan Global Wellness Day’in kurucusu Belgin Aksoy ile telefonda konuştuk. İşte Tayland kabilelerinde sosyal sorumluluk projesine imza atan Aksoy ile sohbetimizden anekdotlar...
#Global Wellness DayGeçen hafta paketlisinden daha leziz, üstelik içinde ne olduğundan emin olduğumuz marshmallow gibi tatlıları evde nasıl yapabileceğimizi anlatmıştım. Burgeri nasıl yaptığımı da sordunuz... İşte yumuşacık, sütlü ekmeği, hardalla tatlandırılmış köftesi ve mantarlı, karamelize soğanlı sosuyla, çocuklarınıza dışarıdakileri aratmayacak burger tarifim...
#MarshmallowAşçı olarak pişirmeyi en sevdiğim malzemelerin başında balık geliyor. Büyük levrek filetolarını soğan, sarımsak, rezene, kereviz sapı ve maş fasulyeyle birlikte pişiriyorum, buğulamalara rezene ve kişniş tohumu katıyorum. Palamuduysa en çok çiğ olarak servis etmeyi seviyorum. İyi bir zeytinyağı ve deniz tuzuna palamut parçalarını yatırıp bu mevsimde nar ve taze soğanla tatlandırıyorum.
#BalıkYıllarca öğünlerin en sıkı yapılması gerekeni ve ‘baş tacı’ olan kahvaltı son dönemde en çok tartışılanı ve ‘acaba gereksiz mi’ diye sorgulananı oldu... Beslenme trendleri birkaç yılda bir değişir. Bir süredir aralıklı beslenme ve iki öğün yemek popüler. Varlığı ve gerekliliği hatta faydası bu akımlarla birlikte tartışılmaya başlayan kahvaltıyı uzmanlarına sorduk. Doktorlar, diyetisyenler, beslenme uzmanları ve şeflerin farklı görüşleri var. “Gece geç yersen sabah aç uyanırsın. Gece geç ve sabah uyanınca yeme” diyene mi, “Kalıcı kilo vermek isteyen sabah iyi bir kahvaltı etmeli” diyene mi kulak vermeli; okuyun, siz karar verin.
#GazetehaberleriHurriyet.com.tr'de sıcak gündemi size ulaştırdığımız gibi 'son dakika' telaşından uzak; dosya ve analizler içeren, ne olduğu kadar neden olduğunu da irdeleyen haberler üretiyoruz. İşte hafta sonu boyunca 'gözden kaçmış' olabilecek haberlerden bazıları...
#Gözden KaçmasınKurabiye, cips, meyve, kuruyemiş, kek, süt, patlamış mısır, çikolata... Pek çoğumuz atıştırmalıklara dayanamıyoruz! Kimimiz az, kimimiz çok yiyoruz ama ağzımıza bir şeyler atmadan duramıyoruz. Peki, bu yararlı mı zararlı mı? Az mı atıştırmalı yoksa sık sık mı? Neyi ne kadar yemeli? Diyetisyen Ceren İşeri atıştırmalıkların ve onları yeme sıklığının kişilere özel olarak belirlenmesi gerektiğini vurguluyor. Psikolog Dr. Hilal Çerçel, pandemi döneminde çok sık yemeye başlayan ama az hareket eden çocuklar konusuna dikkat çekiyor.
#AtıştırmakSeçici bir çocuğunuz mu var? Yemek yemeyi seviyor ama sadece belirli şeyleri mi yiyor? O zaman eğlenceli ve renkli yemekler acilen devreye girmeli! Diyetisyen Şevval Güzel, harika bir tarif verdi ve çocuklara yemeği sevdirecek ipuçları sundu.
#ÇocukKonya Büyükşehir Belediyesi, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle evde olan öğrenciler ile bilim meraklıları için YouTube kanalından "Evde Bilimle Kal" temalı bilimsel içerikli videolar yayınlıyor.
#Konya Büyükşehir BelediyesiGeçen yılın son aylarında çıkan yemek kitaplarını yılbaşı tatilini fırsat bilerek biraz inceledim. Kimi tarihten, kimi geleneklerden, kimi ilgi alanlarından, kimi de günün yemek trendlerinden yola çıkmış. Sanıyorum ortak noktaları -geçmişten günümüze farklı açılardan da baksalar- ülkenin ortak yemek kültürünü yansıtmaları. Yemeğin, sofranın birleştirici özelliğini bir kez daha hatırlatmaları, kolektif hafızayı oluşturmaları...
#Müge Akgün“Alerjik Çocuklarımıza Sağlıklı Yemekler Yapalım” çağrısıyla bir araya gelen annelerin hazırladığı sütsüz, yumurtasız, glütensiz yüzlerce tarif “Alerji Dostu Tarifler” kitabında bir araya getirildi. Alerji ile Yaşam Derneği ve Çocuk Alerji ve Astım Akademisi’nin (ÇAAAD) katkılarıyla hazırlanan kitap, alerjik çocukların yiyemedikleri yemeklerin farklı malzemelerle doğal, katkısız ve lezzetli şekilde yeniden hazırlanabileceğini herkese gösteriyor.
#AlerjiÇocuk Alerji ve Astım Akademisi Derneği (ÇAAAD) Başkanı Prof. Dr. Nermin Güler, besin alerjilerinin özellikle son on yılda hem ülkemizde hem de dünyada ciddi bir artış gösterdiğine dikkat çekerek, Türkiye’de her 17 çocuktan birinde besin alerjisi görüldüğüne işaret etti.
#Besin AlerjisiYılbaşına 1 haftadan az zaman kaldı. Yılbaşını evde geçirecek olanlar yılbaşı menüsü hazırlıklarını tamamladı bile. Ancak yılbaşı menüsü kadar yılbaşı sofrası dekorasyonu da misafirlerinize unutulmaz bir gece yaşatmanız için önem taşıyor. Çok fazla uğraşmadan hoş bir yılbaşı sofrası kurmak istiyorsanız sizin için birkaç ufak önerimiz var. İşte büyüleyici bir yılbaşı sofrası kurmanın ipuçları…
#YılbaşıAlerji ile Yaşam Derneği, 13-19 Mayıs Besin Alerjisi Farkındalık Haftası dolayısıyla “Alerjik Çocuklarımıza Sağlıklı Yemekler Yapalım” çağrısıyla bir yemek yarışması düzenledi. Alerji hakkında bilgi veren Çocuk Alerji ve Astım Akademisi Derneği (ÇAAAD) Başkanı Prof. Dr. Nermin Güler; Türkiye’de besin alerjisi görülme oranının yüzde 5 seviyelerine kadar yükseldiği kanaatinde olduğunu söyledi.
#Besin Alerjisi