Avustralya’nın önde gelen yazarlarından Helen Garner imzalı ‘Çocuklar İçin Bach’ın karakterleri hem kendilerinin hem de diğerlerinin anlatısına bürünüyor. Her bir birey, muhataplarının hayatlarına sokuluyor. Romanın başarısı bu çetin ruh halini kısacık bir metne sığdırmasında...
#Helen GarnerCumhuriyet’in ilk kuşak dünyaca tanınmış keman virtüözlerinden Ayla Erduran bu ay içinde 90. yaşını kutlamaya hazırlanıyor. 22 Ağustos’taki doğum günü öncesinde buluştuk, eski albümleri karıştırdık. Bugün hâlâ en az üç, dört saat çaldığı kemanla tam 87 yıl geçiren Erduran, “Alkış hiç güzel değil... Solistlik zordu. Hep yalnız bir hayat yaşamak zorunda kaldım ama müziği çok sevdim. İnsan bu hayatta neyi seviyorsa onu yapmalı” diyor.
#Ayla ErduranHerkesin bu yaşamda bir görevi var. Bazıları görevlerini ömürleri boyunca arıyorken, bazıları çok erken dönemlerinde bunu keşfedebiliyor. Varlık amacını erken yaşlarda bulan Şefika Kutluer, dünyanın tanıdığı flüt virtüözü. Flüte hayat veren ‘nefes’i, sadece müzik severlerin hayranlığını kazanmakla kalmıyor, aynı zamandan şifaya da vesile oluyor.
#Sponsorlu İçerikHerkesin bu yaşamda bir görevi var. Bazıları görevlerini ömürleri boyunca arıyorken, bazıları çok erken dönemlerinde bunu keşfedebiliyor. Varlık amacını erken yaşlarda bulan Şefika Kutluer, dünyanın tanıdığı flüt virtüözü. Flüte hayat veren ‘nefes’i, sadece müzik severlerin hayranlığını kazanmakla kalmıyor, aynı zamandan şifaya da vesile oluyor.
#1Yarıyıl tatili başlayan çocukları önümüzdeki günlerde birbirinden eğlenceli etkinlikler bekliyor. ‘Dijital Hayvanlar Âlemi Sergisi’ AKM’de, ‘Tutankhamun, Çocuk Kral’ın Hazineleri Sergisi’ Uniq Expo İstanbul’da ziyarete açıldı. Arter 7-12 yaş arası çocuklar için ‘Düş Avcısı’ isimli bir atölye düzenliyor.
#Ajandaİsveçli yönetmen Ingmar Bergman ve Norveçli oyuncu Liv Ullmann’ın kızı Linn Ullmann, ‘Huzursuzlar’ romanında bu iki ünlü sinema insanının ve kendisinin hayatından kesitler sergiliyor. Biyografi, otobiyografi ve kurmaca arasında gidip gelen zarif bir anlatı. Yazar, kendine doğru yapılan yolculuğu etkileyici cümlelerle aydınlatıyor.
#Linn Ullmann11 yaşında Ankara Konservatuvarı’na giriyor. Türk Çağdaş müziğinin öncülerinden Ahmet Adnan Saygun ve kendisine ‘çetebaşı’ diye takılan Ulvi Cemal Erkin’in öğrencisi oluyor. İlk bestesini 14 yaşında aşık olduğu bir balerin için yazıyor. 25 yıl Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nı yöneten, dünyaca ünlü orkestra şefimiz Gürer Aykal’la albümleri karıştırdık. Bugünlerde kurucusu olduğu Borusan Filarmoni Orkestrası’nın kendisi için düzenlediği 80. yaş konserine hazırlanıyor…
#Gürer Aykalİlk bestelerini henüz bebekken, karyolasının yanına yerleştirilen piyanoda, oyuncaklarından esinlenerek yapıyor. İki yaşında notaları, dört yaşında okuma-yazmayı öğreniyor. Beş yaşında ilk konserini veriyor. Bugün 500’den fazla bestesi, 15 albümü, dört kitabı var. Sahnede kendini evinde hissettiği için konserlere çıplak ayak çıkıyor. Besteci ve piyanist Anjelika Akbar ile Sovyetler Birliği’nde başlayıp 32 yıldır Türkiye’de devam eden, tıpkı melodileri gibi bir Doğu-Batı kucaklaşması olan hayat hikayesini konuştuk, bünyeye iyi gelecek müzik tavsiyelerini öğrendik.
#Anjelika AkbarÇok insan babaanne, anneanne ile dedenin verdiği kültürel kalıplarla şekillenmiştir. Üzerinde teyzesinin emeği, annesininkinden çok olanlar vardır. Ama Türkiye’de endüstrileşme ve çarpık şehirleşmenin paletleri bütün bu insanları sildi. Yerine yenileri türedi. Baba anneyi dövüyor, boşanıyorlar. Kadın, üzerinde hiçbir etki yapmamış bir sevgili buluyor. Yeni gelen adamın işi, çocukları istemem demekle başlıyor. Çocuk yok ediliyor, en son örneğini birkaç gün evvel gördük.
#ÇOCUKÇatışmaların devam ettiği Kharkiv'de insani kriz her geçen gün daha da derinleşiyor. Güvenliğin kalmadığı şehirde, iki ateş arasında hayatlarını sürdürmek zorunda kalan insanlar metro istasyonlarını yer altı şehrine dönüştürdü. İşte dayanışma ruhunun yaşandığı ve herkesin birbirini aile olarak gördüğü yeraltı şehrinin sakinleri...
#Ukrayna-Rusya SavaşıKültür ve Sanat Büyük Ödülleri Töreni'nde ödül alan isimlerden biri de İdil Biret oldu. Müzik alanında ödüllendirilen İdil Biret’in hayatına dair bilgiler merak konusu oldu. İdil Biret, Paris Ulusal Konservatuarı’nı yüksek piyano, eşlikçilik ve oda müziği dallarında birinci olarak bitirdiğinde on beş yaşındaydı. On altı yaşından itibaren çeşitli dünya sahnelerinde yer almaya başlamıştı. Peki, İdil Biret kimdir?
#İdil BiretVenezuela’da suç oranın yüksek olduğu bölgelerde yaşayan çocukları sanatla ücretsiz bir şekilde tanıştıran ‘El Sistema’ modelinin bir benzeri İzmir’de hayata geçirildi. Eşrefpaşa, Agora, Kadifekale, İkiçeşmelik semtlerinde yaşayan çocuklarla kurulan Yorglass Çocuk Barış Senfoni Orkestrası’nın konserindeydik hafta sonu.
#El SistemaPiyanist Emre Yavuz, bu akşam yeni AKM’de İDSO eşliğinde Rahmaninov’un ‘Paganini Rapsodisi’ni yorumlayacak. Eseri 2010’da Bratislava Senfoni’nin talebiyle repertuvarına alıp ilk kez Viyana’da seslendiren Yavuz, mezuniyet tezinde eseri daha detaylı incelemiş ve bestecinin ilk bakışta Paganini’yi yücelttiği düşünülürken gerçekte yargılayıp ölüme mahkûm ettiğini keşfetmiş.
#Emre YavuzDünyanın en büyük spor organizasyonu 32. Yaz Olimpiyat Oyunları, Japonya'nın başkenti Tokyo'da bulunan Japonya Ulusal Stadı'nda düzenlenen açılış töreniyle resmen başladı. Japonya kültüründen gösterilerin yer aldığı açılış töreninde ülke sporcularının geçişlerinin ardından oyunlar boyunca yanacak meşale yakıldı ve Tokyo 2020 Olimpiyat Oyunları resmen başladı.
#Tokyo2020"49. İstanbul Müzik Festivali", 18 Ağustos'ta başlayacak - Kültür ve Turizm Bakanlığının destekleriyle, "Başka bir dünya mümkün mü?" temasıyla yola çıkan festival, bir ay boyunca 14 farklı mekanda Türkiye ve yurt dışından 30'un üzerinde solist, topluluk ve orkestrayı ağırlayacak.
#İstanbul Kültür Ve Sanat VakfıDevlet sanatçısı, ünlü piyanist Gülsin Onay, bugün uluslararası alanda müstesna bir Chopin icracısı kabul ediliyor… Altı yaşında verdiği ilk konserinde de repertuvarında Chopin varmış! O günden bugüne 2 bin 500’e yakın konser verdi, onlarca albüm kaydı yaptı, ödüllere layık görüldü. Son dönemde sosyal medyadaki ‘çevrimiçi’ konserleriyle milyonlarca izleyiciye ulaştı. En son ‘Bir bu eksikti’ diye girdiği ‘Clubhouse’da da büyük ilgi gören piyanistimizle müzik sesi eksik olmayan çocukluğuna gittik. Onay klasik müziğe giriş için bir tarif de verdi: Her sabah kahvaltıda bir doz Mozart!
#Gülsin OnaySevdiklerimize sarılmak, merakla beklediğimiz bir filme, bir oyuna koşmak, arkadaşlarımızla buluşup şehrin en sevdiğimiz sokaklarında kalabalıktan korkmadan yürümek… Neredeyse bir yıldır, hayatımızı güzelleştiren pek çok şeyden mahrumuz. Salgın öncesine yani 'kendi normalimiz'e dönmek için kavuşmaya can attığımız 21 şeyi hatırlayalım…
#2021Parmakları tuşlara ilk defa üç yaşında değdi, beş yaşında konserlerde konuk sanatçı olarak yer almaya başladı! TBMM’nin çıkardığı özel kanunla sekiz yaşında Fransa’ya gönderildi. 16 yaşından itibaren dünyanın en büyük orkestraları ile beş kıtayı kapsayan iki bine yakın konser verdi. Dünyaca ünlü piyanistimiz, devlet sanatçısı İdil Biret ile geçmişe yolculuk yaptık… Bize ABD Başkanı Kennedy’nin suikasta uğradığı gün ve saatte Boston’da verdiği Amerika’daki ilk konserini, komşuların şikâyeti üzerine icat ettiği ‘sessiz piyano’sunu anlattı...
#Gazetehaberleri