Paylaş
Baskısı bitmiş olanları kütüphanelerden temin edebilirsiniz. Çünkü artık 7/24 açık kütüphaneler var, çoğunda da bu adı geçen kitaplar bulunabilir.
El kitapları boyutunda müzik kitapları, bir dinleyici için ideal kaynaktır.
İki kitap tavsiye edeceğim bugün.
- Müziği Okumak
İrkin Aktüze
Pan Yayıncılık (Beş cilt ve ek cilt)
“‘Müziği Okumak’ isimli bu kitap, İrkin Aktüze’nin 1985 yılından günümüze kadar Uluslararası İstanbul Festivali’nin program kitapları için yaptığı parça açıklamalarını temel almaktadır. İrkin Aktüze ayrıca festival için yapılan ancak program değişikliği nedeniyle yayınlanmayan, çeşitli özel konserler ile radyo yıllarında hazırladığı programları ve besteciler için önemli gördüğü bazı eserlerin yanı sıra Türk bestecilerinin radyolarımızda, plaklarda ve konserlerde seslendirilen eserlerini de alarak kitabı zenginleştirdi. Kısa ya da ayrıntılı özgeçmişler bestecilerle ilgili kitaplarda bulunabileceğinden, 400 kadar bestecinin solo, oda müziği, orkestral, vokal, koral gibi her türde eserinin açıklamalarını içeren ve bu nedenle de çok geniş kapsamlı olan Müziği Okumak’ta, bestecinin yaşamındaki yeri ve bestelenmesinde etkin olan olayları ya da duyguları anlamayı yeğlerken, az çalınan ve az tanınan besteciler için de birer özgeçmiş verilmiş.
- Beethoven Çorbayı Neden Fırlattı?
Steven Isserlis
Pan Yayıncılık
- Bach’ın oğlu babasına neden peruklu moruk diyordu?
- Stravinsky’nin kedisinin başına neler geldi?
- Brahms merdivenden kayar mıydı?
- Schumann parmağını nasıl sakatladı?
- Veee Beethoven çorbayı neden fırlattı?
Bu kitap çocuklara klasik müzik dünyasını, bestecileri ve müzikleriyle tanıtmak üzere kaleme alınmış. Ünlü çellist Steven Isserlis en beğendiği altı bestecinin –Bach, Beethoven, Mozart, Schuman, Brahms ve Stravinsky- yaşam öykülerini, müziklerini alışmadığımız bir tarzda ele alıyor. Gerçek olaylar, tarihler, anekdotlar ve resimlerle zenginleştirilmiş kitap, çocuklar (ve tabii anne babaları) için vazgeçilmez bir kaynak.
DİSKOTEĞİMDEN SEÇMELER
- Kerem Görsev - Relaxing
Kerem Görsev’in uzun caz kulübü yaşamı, onu çok erken yaşta olgunlaştırdı. Bu kez yazdığı bestelerin arasına yıllar boyunca birer arkadaş gibi olduğu bazı caz standartlarını da alması, onun bu yanını belgeliyor. Kerem Görsev romantik bir besteci. Bu yanı her bestesinde daha da öne çıkıyor. Ama bu romantizm; edinilmiş değil, kazanılmış bir romantizm. Arkasında uzun yaşanmışlıklar var. Kerem Görsev yaşamı göğüslüyor. Her seferinde caza inatla sarılıyor. Ödülünü de alıyor.
- Saadettin Davran
- Parça Listesi
- Süleyman Erguner
Ney Improvisations ‘Şah Ney’
12 Temmuz 1957, İstanbul doğumlu. Neyzen ve bestekâr Süleyman Erguner’in torunu, neyzen Ulvi Erguner’in oğludur. Ney üflemesini babası Neyzen Ulvi Erguner’den öğrendi. İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuarı (1979) mezunu. 1975’te İstanbul Radyosu’nda neyzen olarak görev aldı. 1978’de İstanbul Belediye Konservatuarı Türk Musikisi İcra Heyeti’nde neyzen, 1980’de Türk Musikisi Devlet Konservatuarı’nda ney ve Türk Musikisi Nazariyat-Solfej dersleri öğretim görevlisi oldu. Yüksek Öğretim Kurumu tarafından İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuarı’na atandıktan sonra (1985-88), Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İslâm Tarihi ve Sanatları Anabilim Dalı’nda ‘Kutb-ı Nayi Osman Dede ve Rabt-ı Ta’birat-ı Musiki’ adlı teziyle Türk Musikisi üzerinde yüksek lisans (1991) ve ‘Rauf Yekta Bey ve Türk Musikisi Üzerindeki Çalışmaları’ adlı teziyle doktora çalışması (1997) yaptı.
Parça Listesi
- Niyaz
- Mevlevi
- Aşki
- Semazen
- Sefa
- Davran
Paylaş