Prof. Dr. Nazmi Narin, Omicron varyantının yayılmasıyla birlikte çocuklarda da görülmesi gittikçe artan Kovid-19 enfeksiyonu sonrası kardiyolojik muayenenin önemli olduğunu söyledi. Prof. Dr. Narin, “Kovid-19’un en çok etkilediği organlarımızdan birisi kalbimiz. Bu yüzden özellikle çocuklarda hastalık sonrası kardiyolojik muayene önem arz etmektedir” dedi.
#1Ülkemizde doğumsal kalp hastalığı diğer ülkelerden çok farklı olmamakla birlikte, sık görülüyor. Öyle ki dünyada her yıl bir milyondan fazla, ülkemizde de 15 bin bebek doğumsal kalp hastası olarak dünyaya gözlerini açıyor. Kalbin odacıkları arasındaki delikler, kalbin akciğerlere giden ve kan dağılımını sağlayan damarlardaki darlıklar, karıncık ile kulakçıkların gelişim bozuklukları başta olmak üzere 200’ü aşkın doğumsal kalp hastalığı mevcut. Doğumsal kalp hastalıkları özellikle erken yenidoğan döneminde (doğum sonrası ilk günlerde) hayati risk oluşturan ağır klinik tablolara yol açabiliyor. Ancak erken teşhis ve doğru tedavi yaklaşımlarıyla doğumsal kalp hastalığıyla doğan bebekler sağlıklı ve uzun bir yaşam sürebiliyorlar. Üstelik kalbi besleyen atardamarlara özgü hastalıkların tespiti ve tedavisinde kullanılan ‘anjiyografi’ yönteminde yaşanan önemli gelişmeler sayesinde bazı doğumsal kalp hastalıklarında ameliyat ihtiyacı da giderek azalıyor! Ayrıca ameliyat olabilmesi için kilo alması beklenen yenidoğan dönemindeki bebekler de anjiyografi ile zaman kaybetmeden hayata tutunabiliyor! Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Ayhan Çevik, günümüzde anjiyografi yöntemiyle pek çok doğumsal kalp hastalığının tedavi edilebildiğine dikkat çekerek önemli bilgiler paylaştı.
#Doğumsal Kalp Hastalıklarıİzmir’de 17 günlükken aort atardamarında oluşan tıkanıklık nedeniyle açık kalp ameliyatına alınan 3 yaşındaki Baran Mirza Bayyiğit’in devam eden kalbindeki delik problemi, çocuk kardiyolojisi uzmanı Prof. Dr. Nazmi Narin ve ekibi tarafından kapalı yöntemle yapılan girişimle kapatıldı.
#1ÖZEL İzmir Gazi Hastanesi’nden Çocuk Kardiyolojisi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Vedide Tavlı, Kovid-19’un çocuklardaki belirtilerinin ateş, burun tıkanıklığı, kas ağrıları iken, bazen hiçbir belirgin belirti yokken sadece çarpıntı ve göğüs ağrısı şikayeti ile son birkaç ay içerisinde polikliniklere başvurunun arttığını belirterek, korumak için alınması gereken önlemleri anlattı.
#İzmirSağlık Bakanlığınca hazırlanan "Çocuk Kalp Hastalıkları Merkezleri Hizmetleri" konulu genelgeyle erişkin kalp merkezi ile çocuk kalp hastalıkları merkezleri arasında ayrım yapılarak bu merkezlere ilişkin usul ve esaslar belirlendi.
#HaberÇOCUKLARDA ve bebeklerde Kovid-19’u ve yayılmasını önlemek için bazı önlemler alınması gerektiğini belirten çocuk kardiyolojisi, çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Vedide Tavlı, eve gelen tamircilerle mesafenin korunması, dış ortamlarda maske takılması, evlerin sık sık havalandırılması, mutfak ve tuvalette aspiratör varsa çalıştırılması gerektiğini açıkladı.
#İzmirÜlkemizde olduğu gibi genç ve çocuk nüfus oranının yüksek olduğu ülkelerde çocuk sağlığı ile ilgili sorunlar ve bunların çözümüne yönelik çalışmalar sağlık sisteminin tüm basamaklarında büyük öneme sahiptir. Çocuk sağlığının korunması, hastalıklarının tedavisi için yapılan çalışmalar ailelerin ve dolayısı ile toplum sağlığının iyileşmesi ve toplumsal gelişiminin sağlanması için de en önemli araçlardan birisidir. Çocuk sağlığı ve hastalıkları çok geniş ve kendi içinde bazı farklılıklar gösteren bir hizmet alanı olarak değerlendirilebilir.
#SağlıkBakteriyel boğaz enfeksiyonlarının 5 ila 15 yas arasında sık görülen etkeninin ‘A grubu beta hemolitik streptokok’ olduğunu belirten çocuk kardiyolojisi uzmanı Prof. Dr. Vedide Tavlı, zamanında tedavi edilmeyen bu hastalığın, özellikle 5-15 yaş arasındaki çocukların ileriki dönemdeki kalp sağlığını olumsuz etkilediğini açıkladı.
#İzmirGebelikte yapılacak dört boyutlu, detaylı ultrasonun doğumsal hastalıkların yüzde 70'ini tespit ettiğine ve hayati önem taşıdığına dikkat çeken Perinatoloji Uzmanı Doç. Dr. Cihan Çetin, "11 ila 14’üncü gebelik haftaları ile 18 ila 23’üncü gebelik haftaları önemli. Bu haftalarda yapılacak görüntülemede bazı genetik hastalıklar taranabilir, organ gelişimindeki kusurlar belirlenebilir” dedi.
#Perinatoloji Uzmanı Doç. Dr. Cihan ÇetinÇocukluk çağında görülen ani ölümlerin yüzde 99’u kalp hastalıklarından kaynaklanıyor. Aile öyküsünde 50 yaş altında kalbe bağlı ani ölüm belirlenen çocukların ise kalplerinin düzenli olarak kontrol edilmesi gerekiyor. “Kalp krizine bağlı ölümler erişkin yaşlarda daha sık görülmesine karşın çocukluk çağında da daha seyrek de olsa benzer ölümlerin olduğu bilinmektedir” diyen Çocuk Hastalıkları ve Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Koray Lenk, ebeveynlere önemli uyarılarda bulunuyor.
#Çocuklarda Kalp Krizi NedenleriÇocuk Kardiyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Bülent Oran, çocukluk döneminde zaman zaman görülen dudak morarması, göğüs ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı, baş dönmesi, bayılma gibi belirtilerin erken kalp hastalığı habercisi olabileceğini söyledi.
#ÇocukÇocuk Kardiyolojisi Uzmanı Doç. Dr. Abdullah Özyurt, özellikle bronşit, ağır astım gibi kronik solunum yolu hastalıkları ile kistik fibrozis hastalığının, bağışıklık sistemi ve immün tedavisi alma zorunluluğunun çocuklarda koronavirüs için risk faktörü olduğunu söyleyerek aileleri uyardı.
#ÇOCUKÇocukluk dönemindeki kalp hastalıkları yetişkinlerdeki kadar sık olmasa da hasta çocukların büyük bir bölümünde, eğer erken teşhis konmazsa, geri dönüşü olmayan ciddi sağlık sorunlarına sebep olabileceğini belirten Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Bülent Oran, çocuklardaki kalp hastalıkları doğuştan olabileceği gibi, sonradan da ortaya çıkmış olabileceğini söyledi.
#ÇOCUKKoronavirüs sürecinde normalleşme adımlarının atılması birçoğumuzu tatil planları yapmaya itti. Uzun süre evde kalmak, dışarı çıkamamak gibi pandemi kurallarının esnetilmesinin ardından yapılan bu tatil planları, ruh halimize iyi gelse de fiziksel sağlığımızı korumak için birçok noktaya dikkat etmemiz gerekiyor. Çocuk Hastalıkları, Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Koray Lenk, tatil planı yaparken dikkat etmeniz gerekenleri anlatıyor.
#KoronavirüsTürkiye'de olduğu gibi genç ve çocuk nüfus oranının yüksek olduğu ülkelerde çocuk sağlığı ile ilgili sorunlar ve bunların çözümüne yönelik çalışmalar büyük önem taşıyor. Çocuk sağlığının korunması, hastalıklarının tedavisi için yapılan çalışmaların toplum sağlığının iyileşmesindeki en önemli basamaklardan biri olduğunu ifade eden uzmanlar, ailelere önemli uyarılarda bulundu.
#ÇocukTürkiye'de olduğu gibi genç ve çocuk nüfus oranının yüksek olduğu ülkelerde çocuk sağlığı ile ilgili sorunlar ve bunların çözümüne yönelik çalışmalar büyük önem taşıyor. Çocuk sağlığının korunması, hastalıklarının tedavisi için yapılan çalışmaların toplum sağlığının iyileşmesindeki en önemli basamaklardan biri olduğunu ifade eden uzmanlar, ailelere önemli uyarılarda bulundu.
#Medicana International Ankara HastanesiÖzellikle ekim sonu ve mart ayları arasında görülen dünya genelinde milyonlarca insanı etkisi altına alan influenzanın çocuklarda kalp kasını etkilediğine dikkat çeken Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Uzm. Dr. Murat Saygı, çocukları erken yorulan ailelere uyarılarda bulundu.
#ÇocukÇocuk Kardiyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Celal Akdeniz, doğuştan kalp hastası olan kişilerin son yıllarda geliştirilen tedavilerle rahatça spor yapabileceğini belirtti. Prof. Dr. Akdeniz, “Eskiden açık kalp cerrahisi gerektiren birçok doğumsal kalp hastalığı, artık anjio ile tamamen düzeltilebiliyor” dedi.
#ÇocukKüçük yaşlardaki çocukların kalp sağlığının düzenli olarak kontrol edilmesi gerektiğine dikkat çeken Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Tuğçin Bora Polat, “Yemek yerken terleme veya kısa süreli beslenme ve dinlenmeye ihtiyaç duyması bir kalp hastalığının olduğunu düşündürebilir” dedi.
#ÇocukHer bebeğin uyku ihtiyacı ay ay farklılık gösterir. Bebeğinizin uyku işaretlerini gözlemleyerek bebeğiniz için ideal uyku düzenini rahatlıkla oluşturabilirsiniz. Bebeklerin uyku düzeni hakkında ebeveynlere rehber olabilecek bilgileri Çocuk Sağlığı ve Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Selami Süleymanoğlu'ndan öğrendik.
#Bebeklerde Uykusuzluk Nasıl GiderilirKolesterol probleminin erişkinlerde olduğu gibi çocukların da yüzde 20'sinde görüldüğünü belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Selami Süleymanoğlu, aileleri uyardı. Fast food tarzı beslenmenin kan yağını yükselttiğini belirten Süleymanoğlu, "Klasik Türk tipi beslenme obezitenin ve kolesterolün tedavisinde iyi bir yöntemdir" dedi.
#ÇocukAlerji, özellikle çocuklarda ve bebeklerde, gittikçe daha sık rastlanan bir rahatsızlık. Hal böyle olunca anne babalar, “Alerji testi nasıl ve ne zaman yapılır?” sorularını merak ediyor. Konuyla ilgili görüşlerini başvurduğumuz uzmanlar bebeklere ve çocuklara yapılan alerji testi konusunda bilgi verdi.
#Alerji TestiSağlıklı bir yaşam için spora yönlendirilen çocuklar, sadece fiziksel değil sosyal ve psikolojik açıdan da gelişim gösteriyor. Ancak daha önce belirti vermemiş kalp hastalıkları fiziksel aktivite sırasında çocuklar için hayati risk oluşturabilir.
#Çocuk Ve Spor