Son araştırmalar, inek sütü, yumurta, fındık ve kabuklu deniz ürünleri gibi günlük gıdalara alerjisi olanların sayısının on yıl içinde iki kattan fazla arttığını gösteriyor. Ve bu durum özellikle küçük çocuklar için ciddi sorun teşkil ediyor.
#Gıda AlerjisiGıda alerjileri modern ve giderek artan bir salgın. Son araştırmalar, inek sütü, yumurta, fındık ve kabuklu deniz ürünleri gibi günlük gıdalara alerjisi olanların sayısının on yıl içinde iki kattan fazla arttığını gösteriyor. Ve bu durum özellikle küçük çocuklar için ciddi sorun teşkil ediyor.
#Besin AlerjisiSürekli olarak artan yorgunluk şikayetleri, bir hastalığın habercisi olabilir: Kronik yorgunluk sendromu! Bazı kişilerde gündelik hayatı olumsuz etkileyecek kadar şiddetli seyreden bu hastalık ABD ve Avrupa’ya kıyasla ülkemizde daha fazla görülüyor. Peki kronik yorgunluk sendromu en çok kimleri etkiliyor? Hangi belirtilerle kendini gösteriyor? Nasıl önlemler almak gerekiyor? Tüm bu sorulara uzmanlarla cevap aradık.
#SağlıkTürkiye’de resmi olarak ilan edilen bir salgın yok ancak hastanelerin özellikle de çocuk acil bölümleri inanılmaz yoğun. 9 yaşındaki oğlum dahil sınıfındaki 20 arkadaşı da bu hafta hastaydı. İshal, kusma ve hele de geceleri hırıltılı, dinmeyen bir öksürük ile acile başvuranların sayısında geçen yıla göre önemli bir artış var. Nedeni üçlü salgın: COVID-19, grip ve RSV. Dünya Sağlık Örgütü de bu ‘üçlü salgın’ için alarm verdi. Özellikle grip ve RSV’nin aynı anda görülmesi oldukça tehlikeli. Peki, bu yıl neden böyle bir salgın var? Ve dahası ne yapmak gerekiyor? Sordum.
#RSVUnutkanlığa iyi gelen vitaminler, gerek takviye gerek besinler yolu ile alınarak tedavi edilebilir. Unutkanlığa iyi gelen vitaminleri B grubu oluşturmaktadır. Özellikle B12 vitamini unutkanlığa iyi gelmesi ile bilinir. Birçok sebze ve meyve içerisinde B grubu vitaminleri yer almaktadır. Yumurta, B12 bakımından en zengin besinlerdendir. Unutkanlığa iyi gelen diğer vitaminler nelerdir? Nelerde bulunur ayrıntıları ile derledik.
#Unutkanlığa İyi Gelen VitaminlerCOVID-19 vakalarının yeniden arttığı bugünlerde çocuklarımızın sağlığını korumaya dikkat etmeliyiz. Vitamin ve mineralleri mümkün olduğunca doğal kaynaklarından temin etmeye çalışmak, takviye gereken durumlardaysa doktor ya da eczacı önerisine başvurmak çok önemli.
#COVID-19Doğa etkinlikleri, çocukların günlük hayatta gerçekleşen bulutlanma, şimşek, yağmur, rüzgar, bitkilerin gelişim özellikleri, hayvanların tür ve karakteristikleri gibi doğa fenomenlerini anlaması ve öğrenmesi için yapılan eğitsel çalışmalardır.
#TÜBİTAKUyku, fiziksel, zihinsel ve ruhsal gelişimimizde çok önemli rol oynuyor. Uykuda bağışıklık, iskelet ve kas sistemi için büyüme ve yenilenme gerçekleşir. Kaliteli bir uyku, bağışıklık sisteminizi güçlendirir, metabolizmanızı hızlandırır, hormonlarınızı dengeler, fiziksel enerjinizi artırır ve beyin fonksiyonlarınızı dengeler. Geceleri uyuyamama ve gün boyunca uykulu olma, çocukların sağlığının çeşitli yönleri üzerinde kısa ve uzun vadeli sonuçlar doğurur. Yeterli süre ve kalitede uyku uyuyan çocuklar, davranışsal ve akademik başarı, öz kontrol, mutluluk ve IQ testlerinde çok daha olumlu sonuçlar gösteriyor. Daha iyi bilişsel işlev, daha iyi psikolojik sağlık ve azalan duygusal / davranışsal problemler de dahil olmak üzere, düzenli uykunun çocuklar üzerinde birçok potansiyel faydası var.
#PandemiBir önceki yazımda, giyilebilir cihazların geçmişten itibaren gelişimini ve sağlık alanında öne çıkan uygulama alanlarını analiz etmiştim. Son dönemlerde giyilebilir cihazların hem daha hızlı ve gelişmiş hale gelmesi, hem de giderek küçülmesi bu teknolojinin sürekli olarak daha fazla ve farklı alanlarda tüketicilerin kullanımına sunulmasını ve bunun sonuncunda da hayatımızın birer parçası haline gelmesini sağlıyor.
#Ergi ŞenerYeni eğitim-öğretim yılı başlıyor ve artık tüm okullarda yüz yüze eğitime geçiliyor. Bir yandan büyük bir heyecan, diğer yandan büyük bir endişe var. Pek çok velinin aklında aynı sorular: Okullarda hijyenik bir ortam sağlanabilecek mi? Kronik hastalığı olan çocuklar derslerden geri kalacak mı? Uzun bir aradan sonra okula tekrar başlayan çocuklar uyum sorunu yaşar mı? Okullarda alınan tedbirleri ve hem pediatrik hem psikolojik açıdan çocukları okula nasıl hazırlamak gerektiğini uzmanlara sorduk.
#EğitimGÜNEŞ ışığından mahrum kaldığımız bu dönemde D vitamini düzeyinin düşük olması hastalıklara yakalanma riskini artırıyor. Yeteri kadar D vitaminine sahip değilsek virüsler ve diğer mikroplar bize daha kolay bulaşabiliyor. Pandemi döneminde virüsten korunmak için vücut direncimizi artırmak ve bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için daha çok D vitamini alınabileceğini söyleyen çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı Dr. Yılmaz Bay, bugünlerde balkonların en güzel güneşlenme alanı olduğunu belirtti.
#İzmirÖZEL bir hastanenin Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü'nde görevli Dr. Öğretim Üyesi Burak Çakçak, Covid 19 pandemisi sürecinde evlerinde eğitim gören çocukların bağışıklık sisteminin, düzensiz beslenme ve hareketsizlik nedeniyle etkilenebileceğini söyledi.
#Dr. Öğretim Üyesi Burak ÇakçakÇocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Emel Kabakoğlu Ünsür, pandemi döneminde çocukların bağışıklığının kuvvetlendirilmesinin önemli olduğunu belirterek, bu dönemde evde kalan çocukların paketli gıdaları çok fazla tükettiğini, çocukların bunlardan uzak tutulması gerektiğini söyledi.
#Çocuk BeslenmesiÇOCUK Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Emel Kabakoğlu Ünsür, pandemi döneminde çocukların bağışıklığının kuvvetlendirilmesinin önemli olduğunu belirterek, bu dönemde evde kalan çocukların paketli gıdaları çok fazla tükettiğini, çocukların bunlardan uzak tutulması gerektiğini söyledi.
#Dr. Emel Kabakoğlu ÜnsürRaşitizm, genellikle D vitamini eksikliği nedeniyle oluşan bir hastalıktır. D vitamini eksikliği, kemik yoğunluğunu olumsuz etkiler ve çocuklarda raşitizme yol açabilir. Peki, raşitizm daha çok kimlerde görülür, belirtileri nelerdir? İşte uzman bilgileri ışığında raşitizm hakkında merak edilenler…
#BebekÇocukların koronavirüse neden yakalandığı ile ilgili önemli bir bilgi ortaya çıktı. Gelen son dakika haberine göre; Dicle Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Kamil Yılmaz, PCR testi ile tanı konulan yaklaşık 40 koronavirüs hastası çocukta D vitamini düzeyi üzerine çalışma yaptıklarını ve bu hastaların yüzde 72'lik gibi bir kısmında D vitamini eksikliği ya da yetersizliğinin saptandığını söyledi.
#DiyarbakırDicle Üniversitesi (DÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Göğüs Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı ve Kovid-19 Çocuk Kliniği Koordinatörü Doç. Dr. Velat Şen, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) yakalanan çocuklarda D vitamini eksikliğini tespit ettiklerini söyledi.
#D VitaminiD vitamini eksikliği olan kişilere koronavirüsün daha kolay bulaştığını ve hastalığın daha ağır seyrettiğini belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Emin Ünüvar, kış aylarının başladığı şu günlerde vatandaşları uyardı. Prof. Dr. Ünüvar, "Güneş ışınlarının rengini düşündüğümüzde D vitaminine ’sarı destek’ adını verebiliriz. Ancak önümüz kış ve güneşten yeterince faydalanamayacağız. O nedenle kış aylarında D vitamini desteği almaya, D vitamini seviyelerinize önem verin" dedi.
#Prof. Dr. Emin ÜnüvarD vitamini eksikliği olan kişilere koronavirüsün daha kolay bulaştığını ve hastalığın daha ağır seyrettiğini belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Emin Ünüvar, kış aylarının başladığı şu günlerde önemli uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Ünüvar, "Güneş ışınlarının rengini düşündüğümüzde D vitaminine 'sarı destek' adını verebiliriz. Ancak önümüz kış ve güneşten yeterince faydalanamayacağız. O nedenle kış aylarında D vitamini desteği almaya, D vitamini seviyelerinize önem verin" dedi.
#D VitaminiSon dakika haberi... Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, "Covid-19’u geçiren bir kişi teorik olarak 3 ay kadar bu hastalıktan korunabilir. Ama 3 ay geçtikten sonra vücudunuzda yeterli bir antikor oluşmamışsa yeniden hastalığa yakalanabilirsiniz, eğer tedbirsiz davranırsanız" dedi. Öte yandan uzmanlar, koronavirüs tedavisinde verilen ilaçları kullanmakta tereddüt eden vatandaşları uyardı. Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, "İlacı kullanmıyor, 3-4 gün sonra 112 ile acil servise başvuruyor. Bu sefer biz bu kişiyi yoğun bakıma alıyoruz. İlaç kullanılmadığı takdirde sonu ölüme kadar gidebiliyor" dedi.
#Ankaraİçerisinde bulunduğumuz pandemi günlerinde herkes haklı olarak hem çocuklar hem yetişkinler için bağışıklığı güçlendirecek takviye arayışlarına girdi. Ancak bilmeliyiz ki bağışıklığı güçlendirmenin en doğal ve güzel yolu herkes için sağlıklı ve dengeli beslenmek, vitamin ve benzeri takviyeleri doğal yollarla almak, yeterince uyumak ve stres, kaygı gibi negatif düşüncelerden uzak olmaktan geçiyor.
#Koronavirüs