İlk okuma yazma öğretimi çağımız okuryazarlıklarının temelini oluşturan nörolojik ve psikolojik bir süreç olarak ele alınabilir. Çocuğun öğrenme özelliklerinin somut şekilde gözlendiği bu süreç gerek çocuk gerekse anne babalar için biraz gerilimli, biraz da heyecan verici olabilir.
#Konuk YazarMilli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un öncülüğünde eğitimde niteliği ve verimliliği artırmak, ebeveynleri çocuklarının okula uyum süreciyle ilgili bilgilendirmek ve desteklemek için hazırlanan ‘Çocuğum Okula Başlıyor’ isimli kitapçık velilere dağıtılmaya başlandı. Bakan Ziya Selçuk, kitapçığın önsüzünde "Her çocuk bir birey ve keşfedilmeyi bekleyen yetenekleri var. Bize düşen görev, onların ilgi ve yeteneklerini keşfetmelerini ve geliştirmelerini sağlamak. Gelin, çocuklarımızın eğitim yolculuğuna küçük dokunuşlarla yön verelim, onlara varlığımızı daima hissettirelim ve güzel bir gelecek inşa edelim" diyerek velilere seslendi.
#Milli Eğitim Bakanı Ziya SelçukBelçim Bilgin ve Onur Tuna, yönetmenliğini Gökçen Usta’nın yaptığı “Bağlantı Hatası” filminde kamera karşısına geçti. Çekimlerin son gününde sete konuk olduk, iki oyuncuyla projenin detaylarını konuştuk. Bilgin’le Tuna’yı anne-baba rolünde izleyeceğimiz film, 28 Mart 2025’te vizyona girecek.
#Belçim Bilgin'An', 'na', 'ana', 'anna', 'nana'... Bugünlerde 1 milyonu aşkın ilkokul birinci sınıf öğrencisinin evinden bu sesler yükseliyor. Değişen müfredatla okuma yazma öğrenmeye çalışan öğrenciler, ilk önce a,n,e seslerini görüyor, ardından bunları birleştirerek “an,ne” gibi hecelemeye başlıyor. Heceler de kelimelere dönüşüyor. Ardından “anne ete nane at” gibi cümleler çıkıyor. İlk okuduğu ve yazdığı “Ali bak” olan nesil için çocuklarının bu yöntemle eğitim alması ilginç bir deneyime dönüşüyor. Ancak çocuğunun bu işin mantığını kavraması için durmadan aynı sesleri tekrar ediyor olması anni babaları kaygılandırıyor.
#Prof. Dr. Vesile AlkanOkul kayıt tarihleri 2024 2025 eğitim öğretim yılının başlamasına bir ay kala velilerin yoğunlaştığı konulardan oldu. Millî Eğitim Bakanlığınca 2024-2025 eğitim öğretim yılında okul öncesi, ilkokul birinci sınıf ve ortaokul beşinci sınıfa başlayacak öğrencilerin okul kayıtları, adrese dayalı olarak yapıldı. İlkokul 1. sınıf kayıtları, ağustos ayının gelmesiyle beraber öne çıkan konulardan oldu. Yeni eğitim öğretim takvimi netleşirken, veliler de 'Çocuğum hangi okula başlayacak?' sorusunun yanıtına odaklandı. Okul kayıt işlemlerini tamamlayacak olan vatandaşlar, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) internet sitesi üzerinden e okul kayıt sorgulama sayfasından bilgi edinebilecekler. Peki, lkokul 1. sınıf kayıtları ne zaman başlıyor 2024, başladı mı? Okul kayıtları nasıl yapılır? Okul öncesi, ilkokul ve ortaokul kayıt tarihleri 2024
#İlkokul Kayıtlarıİnşaatçı, sanayici, turizmci… Ancak hepsinden öte kendisini, “Öğretmen kökenliyim” diye tanımlıyor. İş dünyasının renkli isimlerinden İstanbul Okan Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Bekir Okan ile bir araya geldik. Eski albümleri karıştırdık; bir ‘ağa çocuğu’ olarak büyümekten solcu öğrencilik dönemlerine, Özallı yıllardan Vladimir Putin’le anılarına yolculuk yaptık.
#Bekir Okanİlkokul 1. sınıf kayıtları, temmuz ayının gelmesiyle beraber öne çıkan konulardan oldu. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 2024-2025 eğitim öğretim yılı çalışma takvimine göre bu sene 1. sınıflar için okullar 2 Eylül 2024 tarihinde açılacak. Yeni eğitim öğretim takvimi netleşirken, veliler de 'Çocuğum hangi okula başlayacak?' sorusunun yanıtına odaklandı. Okul kayıt işlemlerini tamamlayacak olan vatandaşlar, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) internet sitesi üzerinden e okul kayıt sorgulama sayfasından bilgi edinebilecekler. Peki, 2024 ilkokul kayıtları ne zaman başlayacak ve nasıl yapılır? İşte, 2024 2025 ilkokul kayıt tarihleri ve konu hakkında ayrıntılı bilgiler.
#İlkokul KayıtlarıYalın, kariyerinin 20’nci yılını 31 Mayıs akşamı Beşiktaş Stadyumu’nda vereceği büyük konserle kutlayacak. Kariyerinin başındaki yani 20 yıl önceki Yalın, şimdiki Yalın’la karşı karşıya gelip röportaj yaptı. Geçmişteki ve şimdiki Yalın, 20 yıllık kariyeri Kelebek okurları için masaya yatırdı…
#YalınÇalışan anneler için evin düzeni, çocuğun okul saatleri, hazırlığı, işle ilgili sorumluluklar derken hayat yeterince zor geçiyor. Bunun üzerine bir de çalıştığı için çocuğunun okul etkinliklerinden mahrum kalma eklenince durum daha da zorlaşıyor. Peki bu durum anneleri ve çocukları nasıl etkiliyor?
#Çalışan AnneÇalışan anneler için evin düzeni, çocuğun okul saatleri, hazırlığı, işle ilgili sorumluluklar derken hayat yeterince zor geçiyor. Bunun üzerine bir de çalıştığı için çocuğunun okul etkinliklerinden mahrum kalma eklenince durum daha da zorlaşıyor. Zira çalışan anneler okul sürecinde her zaman fiziksel olarak çocuklarının yanında olamayabiliyor. Peki bu durum anneleri ve çocukları nasıl etkiliyor? İnsan hikayeleri, araştırma sonuçları ve uzman yorumlarıyla bu konuyu mercek altına aldık...
#Bir Sorudan FazlasıBu sezon ona kayıtsız kalmak zor. Birbirinden farklı işlerle karşımıza çıkıyor. Oynadığı her karaktere kattığı enerjisiyle fark yaratıyor, “Arka arkaya doğruları yapmaya ve ufak ufak onun meyvesini yemeye başladım” diyor. Yiğit Kirazcı ile buluşuyoruz; yaşadığı değişimleri, çarpıcı hayat hikâyesini, defolarını, karanlık yanlarını ve bilinmeyenleri konuşuyoruz...
#Yiğit KirazcıPandemi ile birlikte büyüyen online psikolojik danışmanlık sektörü, kolay erişilebilir olması ve maliyet avantajıyla hayatımızda kalıcı yer edindi. Anne ve babalara online destek için kurulan yerli bir girişim de sektörün potansiyelini ortaya koydu. 2021’de 15 bin lira sermaye ile kurulan ‘Kidolog’ bugün 150 milyon lira değerlemeye ulaştı. Gebelikten doğuma, emzirmeden okul dönemine kadar ebeveynlere online danışmanlık sunan girişim şimdi de aile büyükleri ve kedi-köpek sahipleri için yeni uygulamaları devreye alıyor. Bu adımlarla tüm ailelere hitap etmeyi planlayan Kidolog, dünya markası olmayı hedefliyor.
#TuttangelsinTürkiye’nin çok satan, bol ödüllü yazarlarından Buket Uzuner’in iklim değişikliği sorunlarını ele aldığı ‘Tabiat Dörtlemesi’nin merakla beklenen sonuncu kitabı ‘Ateş’ yıl başında yayınlandı. Onunla yazar, çevre bilimci, feminist, hayvan ve çevre hakları savunucusu kimliklerinin kökenlerine yolculuk yaptık. Uzuner’i hayatta büyüleyen ilk şey lisedeki biyoloji kitabında gördüğü bir DNA çift sarmal modeli oluyor. “Hayatın sırrının hücrenin içindeki bu molekülde yattığını anlayınca büyülenmiş, DNA’ya âdeta âşık olmuştum. Sonrasında bilim aşkım edebiyatla taçlandı” diyor...
#Buket UzunerTürkiye’nin çok satan, bol ödüllü yazarlarından Buket Uzuner’in iklim değişikliği sorunlarını ele aldığı ‘Tabiat Dörtlemesi’nin merakla beklenen sonuncu kitabı ‘Ateş’ yıl başında yayınlandı. Onunla yazar, çevre bilimci, feminist, hayvan ve çevre hakları savunucusu kimliklerinin kökenlerine yolculuk yaptık. Uzuner’i hayatta büyüleyen ilk şey lisedeki biyoloji kitabında gördüğü bir DNA çift sarmal modeli oluyor. “Hayatın sırrının hücrenin içindeki bu molekülde yattığını anlayınca büyülenmiş, DNA’ya âdeta âşık olmuştum. Sonrasında bilim aşkım edebiyatla taçlandı” diyor...
#Buket Uzunerİçine kapanıklık, bazen yaşanan olaylar sonrasında bazen de kişinin yapısı gereği ortaya çıkan bir davranış biçimi… Özellikle çocuklardaki içe kapanıklık ebeveynleri endişelendiriyor. Peki içe kapanıklık neden olur? Bu durumu aşmak için neler yapılmalı? Bir Sorudan Fazlası serimizde bu sorulara cevap aradık…
#İçe KapanıkBu sene ekranın en fenomen karakterlerinden birine hayat veriyor. Sahneleri yayımlandığı zaman Twitter’ın TT listesini ele geçiriyor. Şivesi, mimikleri ve tarzıyla merak ediliyor. Hakkındaysa çok fazla bilgi yok. Şimdi yeni tiyatro oyunu ‘Taxim’ ile de sahnede olan Diren Polatoğulları, namı diğer ‘Kâzım Ağa’yla buluştuk; merak edilen hayat hikâyesini, ailekazımsini, oyunculuğu ve bilinmeyenlerini konuştuk.
#Diren PolatoğullarıUzun süredir sessizliğini koruyordu. Miami’ye taşındı, boşandı, yeniden evlendi... Hakkında çok şey söylendi. O şimdi geri döndü. Art arda ‘Sevgi Arsızı’ ve ‘Çılgınlar Gibi’ şarkılarını çıkaran Petek Dinçöz “Beni sevmeyenler sevinemeyecekler çünkü geri döndüm” diyor. Geçmişini “Özelim özelde kalsın dedim ama başaramadım. İyi ki de başaramamışım. Yeri geldi ağladım, yeri geldi sevindim, hiçbir zaman Pollyanna olmadım” diye anlatıyor. Dinçöz’le buluşup bir halı ve bir yer yatağı olan evinde başlayan hikâyesinden bugüne kadar yaşadıklarını, anneliği ve 17 yaşındaki aşkıyla yeniden karşılaşıp evlenme sürecini konuştuk: “Evde Didem, sahnede Petek’im.”
#Petek DinçözWhatsApp, Telegram gibi uygulamalardaki grup sohbetleri, pandemi kapanmaları sırasında bir cankurtaran gibiydi. Ancak sosyal hayata yeniden dönüşle birlikte bu gruplar bazıları için bir dikkat dağıtıcıya dönüştü bazıları için ise büyük baskı oluşturmaya başladı. Biz de 'Bir Sorudan Fazlası' serisinin bu bölümünde gruplardan gelen mesajlarla başa çıkmaya çalışırken hepimizin aklından geçen bir soruyu masaya yatırdık: Gruptan çıksam ayıp olur mu?
#MesajMüzisyen, hekim ve en son taktığı şapkası Musiki Eseri Sahipleri Grubu Meslek Birliği (MSG) Başkanı Ferhat Göçer ile beraberiz. Buluşma vesilemiz bu hafta yayınlanan yeni albümü ‘Anadolu Aryaları 2’… Ancak önce eski albümleri karıştırıyoruz! Onunki de bir Anadolu hikâyesi... Urfa’da doğuyor, çocukluğu İzmit’te, gençliği İstanbul’da bir yandan tıp fakültesinde bir yandan opera korosunda geçiyor. Göçer, “Hekimlikle müzisyenlik arasında seçim yapamadım. Sonunda ben de kendimi saldım ve ikisini bir arada yapmaya çalıştım!” diyor.
#Musiki Eseri Sahipleri Grubu Meslek BirliğiModel, güzellik kraliçesi, ajans sahibi, üçüz annesi, anaokulu zinciri sahibi… Neşe Erberk, on parmağında on marifet olan bir isim! Onunla eski albümleri karıştırdık; defile kulislerinde ödev notu okuduğu genç modellik yıllarından ‘Demir Leydi’ olarak anıldığı ajans patroniçeliği günlerine, herkesin ‘hevesini alır, kapatır’ diye baktığı ama 20 yılı deviren ve 49 şubesi bulunan anaokulundan üçüz anneliğine hayatının dönüm noktalarını konuştuk.
#Neşe Erberk