Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın Sosyal Medya Çalışma Grubu, çocukların gelişimini olumsuz etkileyeceği değerlendirilen konularla ilgili çalışma başlattı. Sosyal medyada yansıması olan televizyon ve sinema içeriklerini de incelemeye alan grup, 2 bin 319 içerik hakkında işlem yaptı.
#DiscordDijital oyun platformu Roblox’a ‘çocuk istismarına neden olacak içerikler barındırdığı’ gerekçesiyle erişim engellendi. Türkiye’de yaklaşık 15 milyon kullanıcısı olan platformun kapatılmasıyla birçok evde kriz yaşandı. Yasağın ardından çocukların göz yaşlarına boğulmasının yalnızca ‘oyuncağı elinden alınmış bir çocuk’ tepkisi olmadığını, ‘ekran bağımlılığına bağlı yoksunluk krizi’ yaşadıklarını söyleyen uzmanlar, ailelere şu tavsiyeleri verdi...
#RobloxDeniz Akkaya, kızı A.Ö.’nün babası Efe Önbilgin’in alkol bağımlılığı tedavisi görmesini ve tüm mal varlığına tedbir konulmasını talep etti. Mahkeme, Sağlık Bakanlığı’ndan Önbilgin’in bağımlılığı nedeniyle tedavi görüp görmediği yönünde araştırma yapılmasını talep etti.
#Deniz AkkayaDeniz Akkaya’nın 16 yaşındaki kızıyla karakolluk olmaya kadar varan çatışması, birçok ailede de benzer sorunların yaşandığını ortaya çıkardı. Aslında konu magazinden de öte neredeyse her evin sorunu. Uzmanlar bu çatışmanın kaynaklarını ve çözüm yollarını Hürriyet’e anlattı...
#Deniz AkkayaO henüz küçük bir çocukken beynin büyüsüne kapılmış, ömrünü bilime adamış biri. Hem şifa dağıtıyor hem kendisi gibi hekimler yetiştiriyor. Prof. Dr. Türker Kılıç beynimizi geliştirmenin en önemli yolunun yaşamla etkileşim kurmak olduğunu söylüyor. Mesela piyano çalmayı veya son araştırmaların gösterdiği gibi video oyunu oynamayı öğrenmeye çalışmak yeni bağlantısallıklar kurmanın en iyi yolu. Prof. Dr. Türker Kılıç beynin nasıl geliştirilebileceğini anlattı.
#BeyinÇocuk gelişiminin karmaşık dokusunda, özellikle önemli olan bir ipucu; olumlu takdir. Bu güçlü araç, sadece davranışı şekillendirmekle kalmaz, aynı zamanda karakteri de şekillendirir, dayanıklı, empatik ve kendine güvenen bireyler için temel oluşturur.
#Ebru DoğduTürkiye geçen hafta psikiyatr Prof. Dr. Süleyman Salih Zoroğlu hakkındaki iddialarla sarsıldı. Haberlere göre Zoroğlu çocuklara hafıza kaybına da neden olan bir ilaç veriyor ve cinsel tacize uğradıkları yönünde telkinde bulunuyordu. Zoroğlu’na danışan üç aileye ulaştık, medyada çıkanlarla ilgili yorumlarını ve bu süreçte yaşadıklarını iddia ettikleri ‘inanılmaz’ olayları dinledik.
#Süleyman Salih ZoroğluÇocuklarda ve gençlerde pek çok faydaları olduğu araştırmalarla kanıtlanan dijital oyunlar, ‘bağımlılık’ haline gelince kişiye zarar vermeye başlayabiliyor. Bir Sorudan Fazlası serimizin bu bölümünde çocuklarının oyun bağımlılığından şikayetçi anne-babalar ve oyun oynamadan yapamayan yetişkinlerle konuştuk. Bağımlılığa neden olan etkenleri ise Uzman Klinik Psikolog Buse Akçil'le mercek altına aldık.
#Oyun BağımlığıUzun vadeli ilişkilerde, özellikle de evlendikten sonra birçok çift hemen her şeyi beraber yapmak gibi bir mecburiyet hissediyor. Bazı çiftler ise bunu çoktan aşmış durumda. Eşini ya da sevgilisini evde bırakıp tek başına ya da arkadaşlarıyla eğlenmeye hatta tatile giden birçok kişi var. Diğer yandan bazı çiftler için eşlerin yalnız vakit geçirip ayrı tatil yapması adeta bir tabu. Biz de Bir Sorudan Fazlası serimizin bu bölümünde ‘Beraber olduğunuz kişi siz olmadan tatile gidebilir mi?’ diye sorduk. Oldukça ilginç cevaplar aldık...
#BSFGünümüzde bilgi ve iletişim teknolojilerinin bir ürünü olarak dijital nesnelerin yoğun bir şekilde kullanılması gençler, çocuklar ve yetişkinler üzerinde farklı farklı etkileri ortaya çıkarıyor. Buna göre yaşamsal sürecin bir parçası ve fırsatı olarak görebileceğimiz dijital nesneler ile yeni arkadaşlıklar edinme ve sürdürme, bilgiye kolay erişim, zaman geçirme ve oyalama aracı olarak karşımıza çıkıyor.
#Konuk YazarOkul sıralarıyla yeni tanışan öğrencilerin ve onların velilerinin okul hayatına uyum süreci, ‘uyum eğitimleri’ kapsamında başlamışken uzmanlar öğretmen ile veli ilişkisinin önemine dikkat çekiyor. Öğretmen, veli ilişkisinin güven verici olması gerektiğini söyleyen Uğur Okulları Psikolojik Danışma ve Rehberlik & Ar-Ge’den Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Barış Sezgin “Çocuk, hayatı anne ve babasının gözlerinden görür. Olumlu iletişime tanık olan çocuk, öğretmenine güvenir ve okul kaygısı azalır” dedi.
#Barış SezginNöro gelişimsel sınıflandırılan bir hastalık olan otizmin yaygınlığı artıyor. Günümüzde yeni doğanlarda 68 vakadan birinin otistik olduğu belirtiliyor. Tüm dünyada bu artışın nedenleri araştırılıyor. Otizmde erken müdahale büyük önem taşıyor. Özellikle çocuğun iyi gözlemlenmesi gerekiyor. Sosyal bir varlık olan insan doğumundan itibaren sosyal etkileşime başlıyor. Anne ile bebek arasında mutlaka duygusal aktarım olmalıdır. Otizmli bebekte bu aktarım yaşanmaz. Özellikle 0-3 yaş arasında teknoloji kullanımının engellenmesi gerekiyor.
#OtizmMHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli partisinin TBMM'deki grup toplantısında açıklamalarda bulundu. Bahçeli, TÜSİAD'a tepki göstererek "TÜSİAD Başkanı işi gücü bırakıp İsveç ve Finlandiya'nın yanında saf tutmuş. TÜSİAD'ın mensubiyet duyduğu ülke neresidir? Bir kez olsun milli olsun. Boş yapmayın, Türk de olamıyorsanız bari insan olun" dedi.
#Devlet Bahçeliİçi su dolu üç küvet ve gelinlikler içinde üç kadın... Kadına şiddeti merkezine alan ‘Küvetteki Gelinler’ Tatbikat Sahnesi’nin bu sezon sahneye taşıdığı yeni oyunu. Gerçek bir olaydan uyarlanan oyunun yönetmeni Erdal Beşikçioğlu ve oyuncuları Naz Göktan, Selin Zafertepe, Hazal Türesan’la buluştuk. Beşikçioğlu, oyunu “Kadın ve kadının varoluşu üzerine bir sorguydu benim için. Üstüme vazife değil ama kendimce buna ihtiyaç duydum. Sosyal medyada bu konularda çok paylaşım yapan var ama eyleme geçmeye baktığınızda çoğunu göremiyorsunuz” diyerek anlatıyor.
#Erdal BeşikçioğluTürkiye İstatistik Kurumu, 2021 yılı adrese dayalı nüfus kayıt sistemi sonuçlarını duyurdu. Ülke nüfusu 84 milyon 680 bin 273 kişi oldu. 15 milyon 840 bin 900 kişi nüfusa çıkan İstanbul'u, 5 milyon 747 bin 325 kişi ile Ankara, 4 milyon 425 bin 789 kişi ile İzmir, 3 milyon 147 bin 818 kişi ile Bursa ve 2 milyon 619 bin 832 kişi ile Antalya izledi.
#TürkiyeAile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, çocukların dijital dünyada sosyal, akademik, psikolojik yönden ve güvenlik açısından karşılaşabilecekleri sorunların anlatıldığı ve ebeveynlerin çocuklarını dijital ortamlardaki tehlikelerden koruyabilmeleri için gerekli bilgilerin yer aldığı rehber hazırladı.
#Aile Ve Sosyal Hizmetler BakanlığıSarılmak özgüveni arttırıyor, çocuğun kendini iyi hissetmesini sağlıyor. Ebeveyniyle sıcak ilişki kuran çocuğun duygusal zekâsı da yüksek oluyor, yalan söylemeye ihtiyaç duymuyor. Sarılmak aynı zamanda stresi azaltıp bağışıklık sistemini de güçlendiriyor.
#ÇocukHer şeye evet demek kadar hayır diyememek de aslında bir problem… Hâlbuki insanın zor durumlarda hayır demeyi başarabilmesi gerekiyor. Kabaca olmadıkça, her davranışa ya da her yanlışa hayır diyebilmeliyiz… Çünkü ilkeli davranmak konusunda kararlı olmak önemli. Her şeye evet diyen kişiler, bir müddet sonra evet demesine karşın o evetin arkasında durmazken, bu kişiler bir süre sonra güvenilmeyen kişiler oluyor. Peki yerine göre evet, yerine göre hayır söyleyebilmeyi nasıl başaracağız… Yaşamımıza yön veren iki kelime ‘Evet’ ve ‘Hayır’ ın önemini anlatmaya çalışacağım…
#HayırHer 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü’nde ebeveynleri bilinçlendirmeye yönelik çalışmalar yapan Çocuk İçin İçerik Derneği (ÇİÇEK) bu yıl “Çocukların Dijital Dünyası” konusunu inceledi. İki gün süren çalıştayta; alanında uzman birçok kişiyle çocukların dijital yaşamındaki gelişmeleri ve etkileri değerlendirildi. Uzman kişilerce, "Çocuklar dijital dünyada ne kadar korunuyor, dijital dünyanın sunduğu avantajlar neler, dijital ortamın barındırdığı riskler ve etkileri neler, dijital dünyada çocuklarımıza nasıl rehberlik etmeliyiz?" sorularına cevap arandı.
#ÇİÇEKSon dönemin popülere uygulamaları arasında yer alan TikTok kullanıcılarına kendi ürettikleri 15 saniyelik videoları paylaşma, canlı yayınlar açma olanağı sunuyor. Uygulamanın dünya çapında 1 milyardan fazla kullanıcısı var. We Are Social Favorite Social Media Platforms (En Çok Kullanılan Sosyal Medya Uygulamaları) Nisan 2021 raporuna göre en çok kullanılan 5’inci uygulama olan TikTok’u benzer uygulamalardan ayıran en önemli özelliklerden biri ağırlıklı olarak 14-25 yaş aralığındaki kitle tarafından kullanılıyor olması ve daha az denetlenmesi. Bu özellikleriyle TikTok anne babaları endişelendiriyor.
#TiktokSıradan görünüşlü, sessiz, sakin tavırlı bir adam, nasıl dünyanın en büyük metamfetamin operasyonlarından birinin arkasındaki beyin haline geldi? İşte karşınızda günümüzün Pablo Escobar'ı diye nitelendirilen, El Chapo'yla karşılaştırılan Tse Chi Lop'un film gibi hikayesi…
#Tse Chi Lop