Bir tarafta beton binalar, bir tarafta zamana inat ayakta kalabilmiş ve tarihi dokusunu koruyabilmiş konaklar… UNESCO’nun ‘Yaratıcı Şehir’ unvanına layık gördüğü, sürprizlerle dolu bir şehir Kütahya ve tarihin içinde yürümek isteyenlerin çok seveceği bir sokak da var burada: Germiyan Sokağı...
#KütahyaMimarilerin vazgeçilmezi olan, insanın ruhunu ve gözünü dinlendiren bin yıllık sanat Çini… Geleneksel Türk Sanatlarından olan çini, genellikle mimari yapıların, cami, köşk, saray, çeşme, türbe ve benzeri yapıların iç ve dış süslemelerinde kullanılmış bir seramik ürünüdür.
#Çini SanatıKösem Sultan tarafından Kasım Ağa’ya yaptırılan Üsküdar’daki ünlü Çinili Cami’nin çinileri, üzerine asılan dijital saat ve müftülük bildirileri yüzünden delik deşik oldu.Mimar Sinan’ın olağanüstü güzellikteki Valide-i Atik Camisi’nin restorasyon sırasında çalınan çinilerinin yerine ise mutfak fayansları konuldu.
Kütahya hem tarihi, hem kültürü, hem de doğasıyla mutlaka görülmesi gereken bir yer. Burada geçireceğiniz birkaç gün içinde çini atölyelerini, antik ören yerlerini, eski sokakları, müzeleri gezebilir, doğa yürüyüşlerine çıkabilir, mağaraları görebilir, kuşları gözlemleyebilirsiniz.
Kazakistan’ın güney eyaletlerinden ve Türklerin manevi başkenti ilan edilen Türkistan’daydım geçen hafta. Kim duysa “Orası bir ülke değil miydi” dese de Türkistan bir ülkeden de fazlası. Farabi’den Uluğ Bey’e biliminsanlarının, Cengiz Han’dan Timurlenk’e imparatorların ayak izlerini takip ederken heyecanlandıran, Hoca Ahmet Yesevi’nin maneviyatıyla huzur veren bir coğrafya. İşte, kısa ama dolu dolu bir Türkistan turundan kalanlar...
#KazakistanMevlana’nın 749. Vuslat Yıldönümü Anma Törenleri 7-17 Aralık tarihleri arasında Konya Mevlâna Kültür Merkezi’nde düzenlenecek. Türkçesi ‘düğün gecesi’ demek olan ‘Şeb-i Arus’ etkinliklerine katılmak için yolunuz Konya’ya düşerse jürimizin önerilerine göz atabilirsiniz: Gitmişken neler yapmalı, nerede konaklamalı, ne yemeli, hangi kültürel zenginlikleri gezmeli?
#KonyaSon günlerde “Bursa’dan Kütahya’ya trenle gidilir mi, nasıl gidilir, nasıl olur Bursa’da tren mi var?” soruları sosyal medyada, havada uçuşuyor. Doğru, geçmişte Fransızların yaptığı ve işleri bitince söktüğü Bursa-Mudanya limanı arasındaki treni saymazsak, ki keşke günümüzde dursaydı, turizm için büyük bir çekici olurdu... Buna ilave olarak yıllardır hızlı treni bekleyen ama kavuşamayınca Bursalılar, maalesef trene hasret.
#BursaGeçtğimiz hafta sonu Kütahya’ya gittim. Çinilerle süslü tarihi kentten ne kalmış, ne durumda görme fırsatım oldu. Tarihi evleri ve çarşısı, sıra sıra çini ve seramik dükkanları, Germiyan Beyliğinin Osmanlı’ya çeyiz olarak verdiği şehir olan Kütahya’ya bir cumartesi günü çarşı bölgesi açıkken gitmenizi öneriyorum.
#BursaSiirt'te keşfedilmeyi bekleyen birçok yer var. Şehirde adım attıkça gördüğüm yemyeşil manzaralar bana adeta İtalya’nın Toskana Vadisi’ndeki güzellikleri anımsattı. Özel bir harçla yapılan Cas evleri, Sabat olarak adlandırılan geçitleri ve daha fazlası... En güzel adresler ise yeni popüler olan Botan Vadisi ve Delikli Taş... Bu iki güzel gerçekten görülmeye değer.
#SiirtÜlkemizin Güneydoğu Anadolu bölgesinin bir parçası olan Siirt ili, Bitlis, Şırnak, Batman, Van ve Mardin illeri ile komşudur. Siirt ilinin 7 adet ilçesi ve 12 adet belediyesi bulunmaktadır. Peki, Siirt'in İlçeleri neler ve hangi bölgede? Siirt'te gezilecek ve tarihi yerler nerelerdir? Sizin için derledik.
#Siirt İlçeleriKonya'daki tarihi Sahip Ata Külliyesi, Anadolu Selçuklu Devleti döneminin mimari özelliklerini günümüze.taşıyor. Selçuklu Vezirlerinden Hacı Ebubekir Zade Hüseyinoğlu Sahip Ata Fahreddin Ali tarafından yaptırılan külliye; cami, türbe, hankâh, çifte hamam, çeşme ve dükkânlardan oluşuyor.
#KonyaBursa'da metfun bulunan Osmanlı devletinin kurucusu Osman Gazi ve oğlu Orhan Gazi ile Murad Hüdavendigar (I. Murad), Yıldırım Bayezid, Sultan Çelebi Mehmed ve Sultan II. Murad'ın türbeleri, geçen yıl 1,5 milyon kişi tarafından ziyaret edildi.
#Payitaht