Kardeşçe yaşardık

Güncelleme Tarihi:

Kardeşçe yaşardık
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 27, 2010 01:32

Bursa İnegöl’de, 25 Temmuz gecesi çıkan olaylardan sonra kavganın ilk kıvılcımının çakıldığı Orhaniye Mahallesi’ndeyiz. Esnaf, dükkanlarının önünde, kahvehaneler dolu. Kavganın bir tarafı anlatıyor:

Emniyetin hatası
- “25 Temmuz Pazar. Saat 21.30. Çinili Cami’nin karşı köşesinde oturanlara, bir minibüs ve 2 otomobilden inenler saldırıyor. Sayıları daha sonra 40’ı buluyor. Ellerinde sopa, bıçak ve demirlerle. Bir buçuk saat önce, minibüs sahipleriyle kaldırımda oturanlar arasında durak harici durma nedeniyle sürtüşme olmuş. Burhaniye Mahallesi kavga sevmez. Ayıralım diye gittik. 2’si ayırmaya gidenlerden 5 kişi yaralandı. Polis, kavganın iki tarafını da aynı karakola (Merkez Karakolu) götürmekle en büyük hatayı yaptı. İki tarafın yakınları karakola gitti, içeridekiler bir zarar görmesin diye. Çevik Kuvvet biber gazı sıktı. Oradakilerde kendini savundu. Karşı taraftan ağır tahrik oldu. Karakolun önünde biriktiler. Orhaniyeli gençler ifade için gidince sopalarla saldırdılar. İnegöl halkı, 96 köyünün sakinleri gelip toplandı. Polis saldırdı. Biber gazını ve copu biz yedik.”
Söylenti sabıkalı kişilerden
- Orhaniye Mahallesi’nden çıkıp İnebolu merkezine gittiğimizde, duyduklarımız biraz olsun rahatlatıyor. “İnegöl bir mozaiktir. Yıllardır Karslısı, Posoflusu, Vanlısı, Bitlislisiyle hiçbir problem olmadan kardeşçe yaşamıştık. Bugüne kadar böylesi bir olay hiç olmamıştı. Olmaması gerekirdi. Üzgünüz.” Polis ve belediye yetkilileri, olayda saldırının başını çekenlerin ve “2 kişi öldü, 6 kişi öldü” söylentisini yayarak halkı galeyena getirenlerin uyuşturucu ve adam yaralamaktan sabıkalı kişiler olduğunu söylüyor.
Bayrağı, devleti seviyoruz
- Bitlis ve Muşlular’ın çoğunlukta oturduğu ve tamamı Güneydoğu’dan gelen Huzur Mahallesi gerçekten sakin ve itidalli. Mahallenin 2007 seçimlerinde 5 bin seçmenin, 2.500’ünün AK Parti’ye oy verdiğini, BDP’ye verilen oyun 250 olduğunu söylüyorlar. “Bize PKK’lı diyorlar. Öyle olsaydık dağa çıkardık. Bayrağımızı, devletimizi seviyoruz.”
- Kürt kökenli vatandaşların oturduğu Huzur Mahallesi, girişteki bir kahvehanenin önünde birikmiş. Aralarında sözcü olarak seçtikleri Fikret Bak olayları değerlendiriyor:.
Alacak-verecek anlaşmazlığı
- “Hepimiz kardeşiz ve böyle öleceğiz. Türk bayrağı altında, barış ve kardeşlikten yanayız. 3-5 kendini bilmez kalkıp toplumu ayaklandırdı. Arabaları yaktı, insanlara zazar verdi. Adalet yerini bulsun. Kavga döğüş istemiyoruz. Bize PKK’lı dediler. Olsaydık, dağda olurduk. Biz Güneydoğu’dan otobüs biletiyle geldik. TC nüfus cüzdanımız var. Kavganın sebebi, alacak verecek anlaşmazlığı. Olay da bundan çıktı. Biz güzel yaşamak istiyoruz. Kavgayla işimiz yok. Huzur istiyoruz.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!