Şanghay’a gelmeden evvel ülke hakkında biraz fikrim vardı. Malum bugünlerde hangi ürünü açsanız 'Made in China'. İnanamıyorsunuz, bu insanlar bu kadar çeşidi hatta pazarda ne kadar ürün ya da marka varsa her şeyi bu kadar ucuza nasıl üretiyorlar? Gerçekten gözünüzle görmedikçe bazı şeyleri algılamak zor. Ben bu ülkeye geldiğim ilk saatlerde ilk önce trafiği gördüğümde biraz endişelendim hatta çok korktum. Trafikte kurallar var elbette ama tanıyan da var tanımayan da…
#Çin Gezi RehberiYüzlerce yıldız geleneğinden ödün vermemiş, efsanelere, dünyanın çehresini etkileyen savaşlara sahne olmuş topraklar... Dünden bugüne inanılmaz gelişimi, nüfusu, arkeolojik zenginliğiyle Çin'e seyahat etmeden önce düşüncelerim oldukça ön yargılıydı. Ama Çin'e ayak bastığım anda renkli bir dünyanın içinde buldum kendimi.
#ÇinCumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti TBMM Grup Toplantısı'nda konuştu. Konuşmasında ekonomik mesajlar veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Enflasyonun sadece ülkemize mahsus durum olmadığı, gelişmiş ülkelerinde aynı sıkıntılarla boğuştuğu bir gerçektir" dedi. Ukrayna ve Rusya arasındaki savaşla ilgili konuşan Erdoğan, Ukrayna'da yaşananların vicdansızlık olduğunu söyledi ve "Ukrayna'nın sahipsiz bırakılması gibi Rus halkına, edebiyatına, öğrencilerine, sanatçılarına yönelik cadı avını andıran uygulamaları da kabul etmiyoruz" diye konuştu. "Batı artık ırkçılık ile yüzleşmeli" diyen Erdoğan, "Mazlumları, dinine, kökenine, derisinin rengine göre ayıran bir zihniyetin ne insaniyetle ne de medeniyetle hiçbir bağı yoktur. Irkçılığın daniskası olan bu bakış açısı insanlık adına utanç vericidir" ifadelerini kullandı.
#Ankara10 yılda 50 ülkeyi gezen tarih öğretmeni Temel Kahveci “Gezginlik turistik bir faaliyet değildir. Parayla yapılmaz, istekle yapılır!” diyor. Farklı kültürleri tanımanın fikirlerini zenginleştirdiğini ve dahası mesleğine de katkısı olduğunu söyleyen Kahveci, birçok öğretmen ve öğrenciye ilham vermiş.
#Temel KahveciHürriyet sayfalarına bu hafta fotoğraflarıyla konuk olan isim, gezi fotoğrafının ustalarından Faruk Akbaş. Dünyanın birçok ülkesinde 35 yıldır fotoğraflar çeken, 18 kitap ve 10 belgesele imza atan Akbaş, Türkiye’de profesyonel fotoğraf turlarının da mimarlarından. İngiltere Kraliçesi Elizabeth’den de teşekkür mektubu alan Faruk Akbaş’la fotoğrafın hayatındaki yolculuğunu konuştuk:
#Rıza ÖZELTiyatroda yeni anlatım yolları, üretim biçimleri yaklaşık 20 senedir gündemde. Pandemiyle birlikteyse seyirci ve oyuncuyu bir araya getiren geleneksel biçimin dönüşümü biraz da zorunlu olarak hızlanmaya başladı. Üçü yabancı, toplam 28 oyunu seyirciyle buluşturacak olan 24. İstanbul Tiyatro Festivali, bu sürecin en somut örneklerinden biri olarak yarın başlıyor. Oyunların kimisini sahnede, kimisini festival için çekilmiş kayıtlardan izleyeceğiz. Festivalin beş oyunu ise ne canlı ne de kayıttan gösterim... Bizleri alışılmışın biraz daha ötesinde oyun deneyimlerine davet eden türde yeni nesil işler... Programın ‘sıradışı’ oyunlarını yaratıcılarından dinledik.
#UnutmakDaha yılın ilk 5 ayında Güney Koreli ziyaretçi sayısında geçtiğimiz yıla göre yüzde 40 artış yaşandı. Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı Osman Ayık, "Güney Kore'nin nüfusu 50 milyon. 5 milyon civarında golfçü var ülkede. Türkiye onlar için iyi bir golf ve kültür destinasyonu olabilir. Yani 400 bin turistin gelmesi bizim için önemli bir sayı değil. Milyon ve üzerindeki rakamları telaffuz etmemiz lazım" açıklamasında bulundu.
#Koreli TuristMalezya’nın başkenti ve 1.7 milyonluk nüfusuyla en kalabalık şehri Kuala Lumpur, alışveriş merkezleri, huzurlu parkları, yağmur ormanları ve dik dağlarıyla geniş bir coğrafyada görülecek birçok yer ve her anı dolu bir seyahat vaat ediyor. Malay, İslam, Çin ve Hint kültüründen izler taşıyan Kuala Lumpur, bu yönüyle Asya ülkelerinin kozmopolit bir karışımı. İşte Kuala Lumpur gezi rehberi…
#MalezyaDünyaca ünlü sanat galeri, müzeleri, yemyeşil parkları ve boğa güreşlerini seyredebileceğiniz arenasıyla Madrid, turistlerin bir an olsun yerinde duramayacağı, herkese farklı zenginliklerini sunan bir şehir. İspanya’nın başkenti Madrid, İber yarımadasının ortasında yer alan konumuyla, bütün ülkeye eşit mesafede durmaya çalışan bir başkent... İşte size Kraliyet şehri Madrid gezi rehberi…
#MadridGitmek için neredeyse en iyi zaman. Hava ılık, fiyatlar görece düşük, son 10 yılın siyasi ve ekonomik ortamı İspanya’nın altın başkentinde yaratıcılık ve ticarette patlama etkisi yarattı.Cesur girişimciler tarihi kapalı pazarları yenileyip yeni çekim alanları oluşturdu. Eski fabrikalar sanat merkezine dönüştü. Malasana’nın eğlence mekânları, AVM’leri gençlerle dolu, modanın merkezi Conde-Dunque ve bohem atmosfere sahip Lavapiés birbiriyle yarışıyor.
#MadridParis dünyanın en güzel kadınıysa, en asil ve cool erkeği Londra’dan başka hangi şehir olabilir? Çocukluğumda babamın işleri dolayısıyla Londra’da çok vakit geçirdik. Defalarca baştan aşağı gezdiğim bu şehirde kendini hep bana ait hissettiren yeni bir şeyler keşfediyorum... İşte onlardan bazıları...
#SeyahatEski adı ‘Burma’ ya da ‘Birmanya’ olan Myanmar, Asya’nın güneyinde yer alıyor. Etrafı Çin, Hindistan, Tayland ve Vietnam’la çevrili. Myanmar; Buda heykelleri, görkemli tapınakları, ışığı, renkleri ve tütsü kokusuyla keşfedilmeyi bekleyen harika bir yer. İşte size gidince âşık olacağınız Myanmar gezi rehberi…
#Myanmar Gezi RehberiYedi bağımsız Türk Devleti’nden biri olan ve Özbekistan, Kazakistan, Tacikistan ve Çin’le çevrili Kırgızistan’ın, Ruslar’ın ifade ettiği şekliyle UFA’nın başkenti Bişkek’teyiz. Kırgızistan'ın başkent Bişkek, aynı zamanda yaklaşık 1 milyon civarı nüfusuyla Kırgızistan’ın en büyük şehri. İşte Sovyet izleriyle Bişkek gezi rehberi...
#SeyahatTıpkı Hong Kong gibi özel statüye sahip ve Çin Halk Cumhuriyeti’nin Özel Yönetim Bölgesi olan Makao, ana karaya birleşik bir bölgeye sahip değil; tek adadan oluşuyor. Ayrıca Makao, Çin'e bağlı özerk bir bölge olmadığından, aksine özel yönetim bölgesi olduğundan buraya seyahat etmek için vizeye gerek yok. Ben de Çin vizem olmadan Makao seyahatime başladım. İşte size Makao gezi rehberi...
#ÇinKimse neden bahsettiğini tam olarak anlamasa da Slavoj Zizek dünyanın en ünlü filozofu. <br> Ona ‘felsefenin rock starı’ diyorlar. <br>Dehayla delilik arasında gidip gelen bir hiperaktif, gördüğüm en süratli düşünen insan ve müthiş sevimli bir karakter… <br>‘Sapığın Sinema Rehberi’ adlı muhteşem filminin devamı ‘Sapığın İdeoloji Rehberi’ dünyada gösterime girdi. <br>İstanbul’da otelinin resepsiyonunda buluşmak istiyor. <br>Çok uykusu olduğu için bastıra bastıra “Sadece yarım saat” diyor. <br>Neyse ki konuşmaya başladı mı kendini durdurabilmesi epey zaman aldığı için söyleşi bir buçuk saat sürüyor. <br>Barda kola shot’larıyla (içki içmiyor) ve kahkahalarla devam ediyor! <br>Röportaj sonrası beynimin genleştiğini hissediyorum! <br>İşte Sloven filozof ve psikanalist Zizek’ten Gezi Parkı, aşk ve dünyanın gidişatıyla ilgili uyarılar…
Önceki hafta Türkiye’den çok uzaklardaydım. 14 saatlik uçuşta Avrupa’yı, Atlas Okyanusu’nu, kuzeyden güneye ABD’yi aşıp Kaliforniya Eyaleti’ne kondum. Şöhretlerin şehri Los Angeles’ı turladım. Sonra bir otomobil kiralayıp 190 kilometre ilerideki Meksika sınırına kadar uzandım. Bu geziden hafızamda uçsuz bucaksız okyanus manzaraları, Sunset Bulvarı ve Glaslamp’tan gece hayatı görüntüleri, damağımda ise Temecula Vadisi şaraplarının müthiş tadı kaldı...
Bayram telaşı bitti, çoğunluk tatilini tamamlayıp evine döndü. Yollardaki ve sahillerdeki kalabalıklar azaldı, gürültü yerini tatlı bir sessizliğe bıraktı. İşte tatile çıkmak için yaz başından beri beklediğim an gelip çattı. Geçen yıl eylül başında güneydeki ıslak koyları dolaşmıştım. Bol bol kitap okumuş, eylülün insaflı yazının tadını çıkartmıştım. Bu gezide gördüklerimi, yediklerimi ve okuduklarımı sizinle paylaşacağım.