Yeni eğitim öğretim yılı başladı, çocuklar günün büyük bir bölümünü okulda geçiriyor. Kafeteryalarda satılan hızlı tüketim ürünlerine yönelmemeleri için yanlarında doğal, güvenilir ve besleyici öğünler bulundurmaları önemli. Beslenme çantalarına ne koymalı, öğünlerini nasıl planlamalı? Yazarımız Dr. Ayça Kaya ve şef Çiğdem Alagök’ten öneriler aldık.
#KahvaltıPaketini açınca buram buram yayılan kokusu, damağımızda bıraktığı o yoğun tadıyla gerçek çikolatanın keyfini yaşatan bitter gibisi yok... Favorimiz sütlü ya da beyaz olsa bile fark etmez; artizan çikolatalar yapmak, rengiyle iç ısıtan bir brownie pişirmek ya da sevdiklerimizin aklını başından alacak dev bir çikolatalı pasta hazırlamak için bitter çikolatanın gücüne ihtiyacımız var!
#ÇikolataDört aylık uzun bir maraton dün sona erdi. 14 gün sürecek yarıyıl tatilinde şehirde kalacaklara sanattan aşçılığa, sinemadan kayağa doyasıya önerilerimiz var. Çocuğunuzla birlikte eğlenirken bol bol anı biriktirin.
#Sömestr TatiliPaskalya Tatili’nde yolunuz Londra’ya düşerse, bayram kutlamaları çerçevesinde düzenlenen birbirinden eğlenceli aktivitelerle unutulmaz zamanlar geçirebilirsiniz. Londra’nın göz alıcı mekanlarında düzenlenen yumurta avlarından özel gösterilere, sergilerden fuarlara, dopdolu bir tatil yapma imkanı bulabilir; İngilizlerin dört günlük çikolata ziyafetlerine ortak olarak, ülkenin en lezzetli çikolatalarından tadabilirsiniz.
#Seyahatİstanbul’un ünlü otelleri, yılbaşı için hazırladıkları özel programlarla, sadece eğlenceli bir akşamdan fazlasını vaat ediyor. Birbirinden lezzetli mönülerin yer aldığı programlarda, fasıldan Latin ritimlerine, İtalyan şarkılarından Yunan ezgilerine pek çok müzik alternatifi var. Gece yarısı klasiği dansöz de unutulmamış. Bazı oteller çocuklu aileleri düşünüp, çocuklar için ayrı program ve dadılık hizmeti ayarlamış.
Taze pişmiş sıcacık bir tabak makarnaya hayır demek zor. Son dönemde bu sevilen lezzeti alıştığımızdan çok farklı şekillerde de görmeye başladık. Hızlı ve pratik taşınabilir karton kapları, özel hamur ve soslarıyla çoğu İstanbul’un Beşiktaş ve Kadıköy semtlerinde açılan yeni nesil makarnacıları derledik.
#Gizem DinçbaşHER şeyin hikayesi olur da pizzanın olmaz mı? Pizzayı İtalyanların bulduğu düşünülür. Ancak araştırmalar, Babilliler, İsrailliler, Mısırlılar ve diğer eski Ortadoğu halklarının toprak fırınlarda pişirdikleri mayasız yassı ekmekleri yediklerini gösteriyor. Böyle olmakla birlikte mozzarella peyniri ve domates birlikteliğiyle yoksul İtalyan halkının vazgeçilmez lezzeti olarak yüzyıllar boyunca tüketilmiş. Dünya çapında üne kavuşması ise 1889’da Kraliçe Margherita’nın mozzarella, domates ve fesleğenle süslenmiş pizzayı tatmasıyla olmuş. Kraliçenin kendisine sunulan pizzayı beğenip aşçı Esposito’ya teşekkür mektubu göndermesi ile zengin halkın da sofrasına girmeye başlamış. Günümüzde bu lezzeti sevmeyen yok desek abartmış olmayız. Zira, dünya çapında her yıl 5 milyardan fazla çeşit çeşit pizza satılıyor. Ben bugün sizleri İtalya’nın geleneksel köy pizzasını Çeşme’nin yerel lezzetleriyle birleştirip kendi tariflerini oluşturan Kolburano’s’a götürmek istiyorum.
#1Sabahları güne bir cappuccino veya cortado’yla başlamayı seviyorum. Benim için yanında dışı çıtır ve hafif karamelize, suböreği gibi bol katmanlı, mis gibi tereyağı kokan bir kruvasanın yerini hiçbir şey tutmaz. Gelin görün ki bunu başarmak kolay değil.
#KruvasanCanlı müzik geceleriyle de bilinen Suadiye’deki Folks Kitchen&Cocktail ‘Cadde içindeki bir bahçe’ havasıyla özellikle gençler arasında yemek buluşmaları için de popüler. Uzakdoğu lezzetleri açısından zengin menüsünde, başlangıçlarındaki edamame çeşitleri pek beğeniliyor... Pizza, makarna ve salata seçenekleri de sunan mekânın özellikle kokteylleri öne çıkıyor.
#SuadiyeHappy Moon’s ve Help Steps’ten afet bölgesindeki kadınlara destek... Şef Somer Sivrioğlu’nun ramazan için hazırladığı tarif videoları yayında... Nar ekşisi yönetmeliği değişti... Oligark’ta baharı karşılayan yemekler... Beta Tea’den iftar menüsü... Jumbo Patisserie’den yeni tatlılar... Yeme-içme dünyasından haberler...
#Somer SivrioğluHer yıl aşağı yukarı birbirine benzer lezzetlerle donattığınız bir sofraya oturmaktan sıkıldıysanız veya bugün ne pişireceğiniz konusunda hâlâ biraz kararsızsanız işinin ehli bir şeften yardım almanın tam sırası... Aila* restoranın yetenekli şefi Kemal Can Yurttaş bizim için sunumları şık ve bir o kadar leziz bir yılbaşı menüsü hazırladı. Kuzu kaburgadan firik pilavına, kök pancardan Tarsus humusuna hepsi çok pratik tarifler veren şef, hindi ve tavuk pişirecekleri de unutmadı...
#Yılbaşı YemekleriSoğuyan havalarla birlikte kestane sezonu da açılmış oldu. Kestane kışın uzayan soğuk gecelerde kestane kebabı keyfi bir başkadır. Kestane pişirmeyle ilgili pek çok yöntem vardır. Peki, en güzel kestane nasıl pişirilir, nasıl seçilir ve kesilir? Kestane ile ilgili tüm merak edilenlere haberimizde yer verdik. Şimdiden afiyet olsun...
#KestaneBitter çikolatayla uyumu müthiş, yaş pastaya çok yakışıyor. Sosunu yapıp muhallebilerin veya cheesecake’in üzerine dökmek nefis sonuç veriyor. Ekşi bir meyve olduğu için tuzlu tatlarla eşleştirmek de hiç zor değil. Vişneyi pancar, roka ve keçi peynirli salataya katabilir veya et suyuyla pişirip kuzu pirzolanın yanında sunabilirsiniz.
#MusGalataport’ta açılan Muutto Anatolian Tapas Bar’ın menüsünde çerkestavuğundan pate de var, firik buğdayından keşkek de... Anadolu’nun onlarca farklı kültürden beslenmiş mutfak geleneğini ve yemek tekniklerini kullanan şef Umut Karakuş, malzeme bilgisi ve tat birleşimleriyle tanıdık ama bir o kadar farklı ve incelikli tabaklar çıkarıyor.
#GalataportSevgililer Günü senede bir gün belki ama aşkı kutlamak için her zaman iyi bir bahanemiz var. Ancak ister bu özel akşam, ister başka bir kutlama veya sürpriz için doğru adresi bulmak pek kolay değil. Jürimiz yemekleri, manzarası ve konumuyla farklı zevk ve beklentilere hitap edebilecek en romantik mekânları seçti.
#Sevgililer GünüRusya’nın farklı ülkelerde başarı yakalamış ilk zinciri Novikov, Mandarin Oriental Bosphorus’ta açtığı şubeyle İstanbul’da. Pan-Asya lezzetleriyle iddialı mekânın menüsü, yurtdışı örneklerine göre biraz daha sade... Ama trüflü deniztarağı, yuzu somon gibi saşimileri, şef seçkisi suşi çeşitleri ve günlük taze deniz ürünleriyle bu açığı kapatıyor.
#MochiPandemi önlemleri nedeniyle sadece otel restoranlarının açık olması tatile gideceğimiz otellerde ‘iyi yemek’ kriterini daha da önemli kıldı. 14 Şubat Sevgililer Günü öncesi işinizi kolaylaştırmak için hem romantik hem de gurme butik otellerden bir seçki hazırladım...
#Seyahat