DSÖ’nün maymun çiçeğiyle ilgili küresel acil durum ilan etmesi ve dün İsveç’in ilk vakayı gördüğünü açıklaması, ‘COVID’den sonra yine mi salgın’ endişesi yarattı. Kolay bulaşması, vücutta çıkardığı korkunç yaralar, yaşattığı acılar ve ölüm oranıyla korku salan maymun çiçeğini uzmanlara sorduk...
#DSÖDünya Sağlık Örgütü (DSÖ), M çiçeği (mpox) virüsünün dünya genelinde yayılmaya devam ettiği uyarısında bulundu. Virüsün hem insanlardan hem hayvanlardan bulaşabildiği konusunda da uyaran DSÖ, belirtilerin bulaştıktan sonraki 5 gün ila 21 gün arasında ortaya çıktığını vurguladı.
#DSÖ2 yılı aşkın süredir koronavirüsü ile mücadele eden dünya şimdi de Maymun çiçeği virüsü için alarma geçmiş durumda. Virüs ABD ve İngiltere'nin de aralarında bulunduğu pek çok ülkede görülürken Dünya Sağlık Örgütü'nden salgın riski ile ilgili flaş bir açıklama geldi.
#Maymun ÇiçeğiMaymun çiçeği virüsü (monkeypox) belirtileri ve hastalığın tanımı son günlerin öne çıkan konularından oldu. Koronavirüs salgınının etkileri henüz geçmemişken, 13 ülkede eş zamanlı görülen maymun çiçeği virüsü tedirginliğe neden oldu. Afrika’dan çıkarak diğer ülkelere hızla yayılmaya başlayan maymun çiçeği virüsü son olarak Çekya'da da görüldü. Bulaşıcı olan maymun çiçeği hastalığının belirtileri arasında ise ateş, yoğun baş ağrısı halsizlik gibi semptomlar görülüyor. Hastalık yaygınlaşırken maymun çiçeği aşısının olup olmadığı ve tedavileri de merak konusu oldu. Peki, Maymun çiçeği nedir, belirtileri nelerdir ve nasıl bulaşır? İşte, maymun çiçeği (Monkeypox) hastalığı hakkında merak edilen tüm bilgiler...
#Maymun ÇiçeğiMaymun çiçeği virüsü tüm dünyada endişe yaratmaya devam ediyor. Koronavirüsün etkilerini henüz atamamışken yepyeni bir virüsle karşılaşmak ülkeleri hızla alarma geçirdi. Peki maymun çiçeği virüsünde kimler daha fazla risk altında? Çiçek aşısı olanlar virüse karşı hâlâ korunuyor mu? İşte merak edilen tüm detaylar...
#Sağlık2 yılı aşkın süredir koronavirüs ile mücadele eden dünya şimdi de Maymun çiçeği virüsü için alarma geçmiş durumda. Salgın konusunda ABD'nin en yetkili kurumu CDC'den beklenen açıklama geldi. Kurum aşı kararını kamuoyu ile paylaştı.
#Maymun ÇiçeğiDünya henüz koronavirüs salgınının etkilerini üzerinden atmamışken 13 ülkede eş zamanlı görülen maymun çiçeği virüsü (monkeypox), yeni bir pandemi endişesine neden oldu. Prof. Dr. İsmail Balık ile Prof. Dr. İftihar Köksal, bu yeni virüsle ilgili en merak edilenleri Hürriyet için yanıtladı...
#Maymun Çiçeği2 yılı aşkın süredir koronavirüsü ile mücadele eden dünya şimdi de Maymun çiçeği virüsü için alarma geçmiş durumda. Virüs 4 ülkeye daha sıçrarken merakla beklenen açıklama salgın konusunda ABD'nin en yetkili kurumu olan CDC'den geldi. Virüse karşı beklenen ilk adım İngiltere'den geldi.
#MonkeypoxCOVID-19 salgını sebebiyle 2 yıldır hepimiz zaten diken üstündeydik ki tam ‘Rahatladık’ derken Batı medyasından ‘Maymun Çiçeği virüsü’ haberleri gelmeye başladı. İngiltere, Portekiz ve İspanya’nın ardından Kanada ve Amerika’da da ilk vakalar görüldü, endişe de tavan yaptı. Bill Gates’in ‘Biyolojik silah’ diyerek uyardığı ve henüz kanıtlanmış, güvenli bir tedavisi olmayan ‘Monkeypox’ nedir? Türkiye’ye gelir mi? Endişelenmeli miyiz? Prof. Dr. Derya Unutmaz ve Prof. Dr. İftihar Köksal yanıtladı.
#Maymun ÇiçeğiÇiçek hastalığı genellikle su çiçeği ile karıştırılır. Su çiçeğinden farklı olarak her yaşta görülebilen çiçek hastalığı, tıpkı su çiçeği gibi bulaşıcıdır. Peki, çiçek hastalığı nedir, nasıl bulaşır? İşte çiçek hastalığı belirtileri ve tedavisi...
#Çiçek HastalığıÇiçek hastalığı, her yaşta ve her cinste kişilerde görülen, irinli kabarcıklar dökerek yüzde izler bırakan, ateşli, ağır ve bulaşıcı bir hastalıktır. Genellikle suçiçeği ile karıştırılır. Peki, çiçek hastalığı nedir? Çiçek hastalığı hakkında tüm bilinmesi gerekenler.
#Çiçek HastalığıErdal ÖZ soruyor: Samsun’dan yazıyorum. Amasya’nın bir köyünde yaşayan annem ateşlenince 112 ekibine haber verdim. Annemi Amasya’ya pandemi hastanesine getirdiler. Şikâyeti sadece yüksek ateş ve ishaldi. Yapılan ilk test negatifti ama doktorlar “Bir hafta burada kalacaksın” diyerek testler yapmaya devam etmiş. Testi pozitif çıkıp 4 günde hastaneden taburcu olan insanlar var. Kalması doğru muydu sizce?
#Gazetehaberleriİnsanlık tarihinin her döneminde salgın hastalıklar büyük olaylara sebep oldu. İmparatorluklar yıkıldı, insanlar kıtalararası göç etmek zorunda kaldı. Antik dönemlerden bu yana insanlığın mücadele etmek zorunda kaldığı salgın hastalıklardan en çok etki edenler arasında ise veba, kolera, tifüs, çiçek, ebola ve grip geldi. İşte o sessiz katiller:
#GazetehaberiABD’de iki üniversite tarafından ortaya atılan biyolojik bir saldırı durumunda nasıl tepki verileceği geçen hafta sanal bir tatbikatla canlandırıldı. ABD’nin eski dışişleri bakanlarından Madeleine Albright’ın ABD başkanı rolünü oynadığı senaryoda, üç sırt çantalı terörist İstanbul Kapalıçarşı’da çiçek virüsü püskürtüyor.