Maymun Çiçeği Virüsü Afrika’da yayılıyor... Türkiye için risk var mı

Güncelleme Tarihi:

Maymun Çiçeği Virüsü Afrika’da yayılıyor... Türkiye için risk var mı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 13, 2024 07:00

AFRİKA’dan sağlıkla ilgili arka arkaya ‘kırmızı alarm’ uyarıları geldi. Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi, maymun çiçeğinin yüzde 160 oranında arttığını ve tehlikeli boyutlara ulaştığını açıkladı.

Haberin Devamı

Bu yıl Türkiye’de vaka görülmediği bildirilirken, enfeksiyon hastalıkları uzmanı Dr. Songül Özer’e risk olup olmadığını sorduk.

‘KORKMAYA GEREK YOK’

Dr. Özer, şunları söyledi: “1980 öncesi çiçek virüsüne karşı aşılanan herkes büyük ölçüde bu virüse karşıda koruma altında. 1980 yılında çiçek virüsü aşı sayesinde dünyadan silindiği için 1980 sonrası doğanlar aşılı değil. Ancak gerekirse yeniden aşı üretebilecek virüs Türkiye’de tutuluyor. Koronavirüs gibi bir pandemi de beklemiyoruz. Bağışıklık sistemi baskılanmış kişilerde, gebelerde, 12 yaş altı ve 65 yaş üstünde çok daha ağır seyrediyor ama onun dışındaki insanlarda bağışıklık sistemi hastalığı sınırlandırabiliyor. Korkmaya gerek yok.”

BELİRTİLERİ NELER

Maymun çiçeği virüsü hayvanlardan insanlara ya da insandan insana geçebilen bir virüs. Solunum ve yakın temas yoluyla bulaşmasından 6 ila 14 gün sonra ilk belirtiler ortaya çıkıyor. İlk belirti sırt, boyun, baş ağrısı gibi yaygın kas ağrısı ile başlıyor. Virüs solunum yolu ile alındıysa öksürük, balgam çıkarma ve yüksek ateş meydana geliyor. Çiçek ve su çiçeği hastalığından farkı lenf bezlerinde büyüme meydana geliyor. Tanı koyulmazsa ikinci haftada içinde berrak sıvıların olduğu deri döküntüleri meydana geliyor.

BAKMADAN GEÇME!