Türkiye’ye biyolojik saldırı olursa

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’ye biyolojik saldırı olursa
Oluşturulma Tarihi: Ocak 17, 2005 01:28

ABD’de iki üniversite tarafından ortaya atılan biyolojik bir saldırı durumunda nasıl tepki verileceği geçen hafta sanal bir tatbikatla canlandırıldı. ABD’nin eski dışişleri bakanlarından Madeleine Albright’ın ABD başkanı rolünü oynadığı senaryoda, üç sırt çantalı terörist İstanbul Kapalıçarşı’da çiçek virüsü püskürtüyor.

JOHN Hopkins Üniversitesi ve Pittsburgh Üniversitesi tarafından düzenlenen ve ‘Atlantik Fırtınası’ adı verilen hayali senaryoya göre, bir zirve için ABD başkentinde toplanan çeşitli ülkelerin başkan ve başbakanları, Türkiye, Almanya, İsveç ve Hollanda’da aynı anda ortaya çıkan 51 çiçek hastalığı vakasını haber alır. Daha önce adı hiç duyulmamış olan ‘Yeni Cihad’ isimli örgüt saldırıların sorumluluğunu üstlenir.

Senaryoya göre ocak ayının ilk günlerinde Frankfurt Havalimanı ve Rotterdam Metrosu ile aynı anda İstanbul Kapalıçarşı’da üç sırt çantalı terörist çiçek virüsü püskürtür. Türkiye’nin elinde yeterli çiçek aşısı yoktur, NATO’dan 70 milyon doz çiçek aşısı ister. Bir saat içinde altı ülkede 240 çiçek hastalığı vakası çıkar ve kısa sürede bu sayı 3000’e kadar yükselir. Borsa çöker ve binlerce kişi kentleri terk etmeye çalışır, her yerde kargaşa çıkar.

Senaryoya göre ABD Başkanı olan eski dışişleri bakanı Madeleine Albright, Dünya Sağlık Örgütü aşılamalarda sorumluluğu üstlenmesine karar verir.

Washington’da bir araya gelen katılımcıların önüne bu senaryo konulurken, gerçek saate uygun olarak tepki vermeleri ve çözüm üretmeleri istendi. Hayali senaryoda rol alan pek çok Avrupalı lider, NATO’nun devreye sokulmasını önerdi. BM Güvenlik Konseyi’nden bir karar çıkarılmasının gerektiği tartışıldı, ancak bazı liderler, bunun çok zaman alacağı uyarısında bulundu. Senaryoda rol oynayan bütün liderler, Dünya Sağlık Örgütünü’nün, kendi ihtiyacından daha fazla çiçek aşısına sahip olan ülkelerden bu aşıları toplayıp, ihtiyacı olanlara dağıtmasında karar kıldı.

Başkan rolünü oynayan Albright, ‘ABD açısından Dünya Sağlık Örgütü üzerinden çalışma kararına varmak çok zordu. Böyle bir durumda uluslararası bir organizasyona güvenebileceğimizin işaretini verdik’ dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!