28 Mayıs Dünya Burger Günü’ydü. Bulutsu ekmeği, kaliteli köftesi, çeşit çeşit sos ve eşlikçileriyle artık her şefin kendine has bir formülü var. Jürimize İstanbul’da en iyi burger yapan yerleri sorduk. Klasik cheddar yerine brie kullananlardan vişne soslusuna öyle yenilikler var ki okurken ağız sulandırıyor…
#Gizem DinçbaşBahar, yani piknik mevsimi geldi. Açık havanın tadını evde özenle hazırladığımız yiyeceklerle dolu bir piknik sepetiyle çıkarmanın keyfi bir başka. Brunette Patisserie’nin kurucu şefi Nur Aktı’dan hem pratik tarifler aldık, hem de sepet hazırlarken dikkat etmemiz gereken detayları dinledik.
#GİZEM DİNÇBAŞKaramelize soğana pekmez katabilir, dilediğimiz eti çektirerek iyi bir tuz ve karabiberle enfes köfteler hazırlayabiliriz. Peynirli sosa renk vermek için zerdeçal kullanabilir, Bergama tulumuyla tadını derinleştirebiliriz. Banko Burger’in kurucu şefi Bora Bozankaya’dan evde burger yapımında ustalaşmak isteyenler için öneriler topladık. Şef Sinan Büdeyri’den de hem klasik hem vegan burgerin tariflerini aldık.
#BurgerAcıktığımızda çoğumuzun aklına düşen çıtır çıtır kızarmış, altın renkli patatesler, yazın buz gibi içeceklerin de en iyi eşlikçisi. 13 Temmuz’da kutlanan Dünya Patates Kızartması Günü’nü fırsat bildik, Banko Burger’in sahibi ve şefi Bora Bozankaya’yla evde en iyisini yapmanın püf noktalarını konuştuk.
#PatatesEkmek arasında leziz bir sosis, en sevilen sokak lezzetlerinden biri... Almanların meşhur ‘frankfurter’inin tadıysa bir başka, üstelik ülkemizde bu sosis çeşidini servis eden adreslerin sayısı da her geçen gün artıyor. Jürimiz Alman sosisini en iyi yapan yerleri seçti.
#SosisTarih boyunca insanlığın en temel besin kaynaklarından biri olan ekmek, soframızın ve sokak lezzetlerinin vazgeçilmezi. Beslenme uzmanı yazarımız Berrin Yiğit’e göre de enerji üretebilmek için kesinlikle tüketilmesi gereken gıdalar arasında... Pratik ve doyurucu ekmek arası tarifler pratikliğiyle de günün kurtarıcısı...
#TostGelinim Mutfakta ayrılık acısı tarifi ekran başındaki izleyiciler tarafından merak edildi. Tortelini ekmeği ile hazırlanan ayrılık acısı tarifi, Enchilada sosu ile enfes bir tada dönüşüyor. İşte, ayrılık acısı nasıl yapılır merak edenlere, Gelinim Mutfakta ayrılık acısı tarifi ve malzemeleri...
#Ayrılık Acısı Tarifi2022 Dünya Kupası dolu dizgin devam ediyor. Ailece ya da dostlarla bir arada izlenecek heyecanlı müsabakaların olmazsa olmazı keyfimizi tamamlayacak dört dörtlük bir atıştırmalık seçkisi. Pasta-ekmekçilik eğitmen şefi Gizem Gedik’ten televizyon karşısında geçen uzun saatlere eşlik edecek lokmalık tarifler aldık.
#AtıştırmalıkCheddar peyniri turuncuya çalan sarı rengiyle meşhur bir peynir türüdür. Çiğ sütten peynir mayası kullanılarak elde edilen Cheddar peyniri tam olarak mayalanması için sabit bir ısıda bekletilmelidir. İşte Cheddar peynirinin yapılışı ile ilgili detaylar.
#Cheddar PeyniriBurger bir zamanlar fast food zincirleriyle ilişkilendirilse de yıllar içinde onu layıkıyla yapan gurme dükkânlarımız çoğaldı. Hayatımıza brioche ekmekler, kurumadan tam kıvamında pişmiş özel karışım köfteler, ev yapımı soslar, baharatlı, parmesanlı ve trüflü patates kızartmaları gibi eşlikçiler girdi. Haliyle lezzet beklentimiz de oldukça yükseldi. Jürimize hamburgerin en iyisini yapan mekânları sorduk.
#BurgerTüm dünyada çok sevilen ve artık uluslararası mutfak kültürünün önemli bir parçası kabul edilen popüler yemeklerde bir sıçrama yaptığımızı düşünüyorum. Mesela burger… Yurtdışında düzgününü yiyip iyiyle kötü arasındaki farkı anlayan bir nesil yetişti. Ülkemizde, onların taleplerine cevap veren ve işi bilen mekânlar açılmaya başladı. Çengelköy’deki Barto’s Burger Place bu örneklerden biri...
#BurgerYemek yapmaya vaktimiz olmadığında veya canımız karbonhidrat çektiğinde imdadımıza yetişiyor; birbirinden leziz soslarla mükellef bir öğüne dönüşüyor. Alışılmış tariflerin dışına çıkmak isteyenler için önerilerimiz var... Makarnayı yeşil mercimek, kıyma ve kişnişle besleyici bir çorbaya dönüştürebilir veya bol peynirle enfes bir mac&cheese yapabiliriz.
#Makarna8 bin 500 yıllık tarihi boyunca birçok uygarlığa ev sahipliği yapan İzmir, hala o dönemlerin izlerini taşıyan sokaklarıyla da bir cazibe merkezi. Kentin kalbinin attığı Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nin birbirine paralel o daracık sokakları her defasında konuklarını büyülü bir dünyaya götürmeye aday. Sağlı sollu sıralanan binaların büyük çoğunluğu tarih kokuyor. Geçmişte bu evlerde kimler oturmuş, neler yaşanmış, neler konuşulmuş bilinmez ama korunmuş olanların büyük çoğunluğu günümüzde yeme-içme, eğlence dünyasına ev sahipliği yapıyor. Her birinden hayatın döngüsüne paralel müzik, kahkaha ve sohbetler yükseliyor. Bugün Muzaffer İzgü Sokağı’ndayız. Mekanımız, Mandela’s Ubuntu.
#1Döner, sahip çıkmamız gereken en önemli gastronomik ürünlerden biri... Yunanların ‘gyro’, Lübnanlıların ‘shawarma’ adıyla pazarladığı döner, Almanya’nın en önemli fast food yiyeceği oldu çoktan! Ülkemizde belli standartlar geliştirilir ve dönerciler eğitilirse işte o zaman bu özel yemeği hakkıyla sahiplenebiliriz. Bu konuda ben de çalışıyorum; ekibimle Avustralya’da tombik ekmek arasında kendi dönerimizi servis edeceğimiz yeni bir mekân açıyorum.
#Türk Döneriİster işe götürün, ister okula; ister evde pratik bir öğün olarak yiyin, ister parkta piknik havasında... Çeşit çeşit malzemelerle hazırlanan sandviçler her damak zevkine uyuyor. Yaklaşan 3 Kasım Dünya Sandviç Günü’nü bahane ettik, şeflerden tarifler istedik.
#SandviçSevgili yemek severler... Sizlerden gelen mailler ve Instagram’dan yolladığınız mesajlar üzerine bu hafta dümeni Şişli’ye kırdım. Ziyaret etmemi istediğiniz iki mekana bir yer de ben ekledim. Daha doğrusu Besin Bomonti sahibi Fatih Kaya, bana ulaştı ve ürünlerini denememi, olumlu ya da olumsuz görüş belirtmemi istedi. Bu hoşuma gitti. Çünkü bir mekan ürünlerinin arkasında duruyor ve lezzetine güveniyordu. Gittim, köftesini, burger'ini ve çıtır tavuğunu denedim. Sonuç mu? Hiç lafı uzatmadan onu ve diğer iki mekanı değerlendirmeye geçiyorum.
#BurgerEskiden annelerimiz bayat ekmeğin arasına taze kaşarı, sucuğu koyar, makinede ısıtır tabağın içinde önümüze koyardı, "Al sana tost." Şimdi öyle değil mis gibi tost yapan dünya kadar mekan var. İsimleri, malzemeleri, sunumları, lezzetleri farklı farklı. Kullanılan peynirler, soslar, et ürünleri, vejetaryen tostlar aldı başını gitti. Tost üzerine kafa yorsanız tez bile yazarsınız. Tostta sınır tanımıyorlar. Ancak en hoşuma gideni ise çikolatalı muzlu tatlı kıvamındaki tosttu. Tatlıdan tost olur mu demeyin bal gibi olur. Evet, şaka yapmıyorum ballısı bile var. Anadolu Yakası'nın en gözde tostçularını sizler için buldum...
#TostçularKoronavirüs tedbirleri kapsamında alınan kararlardan etkilenenlerin başında restoran ve kafeler geliyor. Kiminin satışları düştü, kimi ise sınırlamalar bitene kadar tamamen kepenk indirdi. Virüs nedeniyle dışarıya çıkamayan, evden çalışmaya başlayanlar sayesinde ise paket yemek servisi satışları 5 kat arttı. Kuryeler neredeyse siparişlere yetişemez duruma geldi. Bu durum en çok fast food satış yapan mekanlara yaradı. İşte size bu dönemde denemeniz gereken 4 burgerci…
#Burger Nerede YenirSon dönemin en gözde işlerinden biri yemekle ilgilenmek. Ama sanıldığı gibi hayat onlara mı güzel? Sofralarında bir kuşsütü mü eksik? Kısa süre önce ‘Bir Bilen Bir Pişiren’ isimli yeni programına başlayan Hürriyet Ekler yazarı Ebru Erke’yle merak edilenleri konuştuk: “İşini seviyorsan hayat her daim güzel. Ama bu işi yapıyorsan sağlığını ve vücudunu kontrol etmenin imkânı yok.”
#GazetehaberleriKaramelize soğan, kibrit patates, trüflü mayonez, çubuk turşusu, siyah plastik eldiven… Bakın hiç ekmek, peynir ve köfte demeden size hamburgeri anlatabildik. Çünkü artık hepimiz burgerin hastasıyız. Her bulduğumuz boşluğa cheddar eritiyor, neyi bulsak BBQ sosa batıyoruz. Burger sevmeyeni de aramıza almıyoruz. <br><br>Bu bir ilandır.
#Burger