Paylaş
FIRINDA KARNABAHARLI TAVUK (6 KİŞİLİK)
NE LAZIM?
◊ 1 orta boy karnabahar
◊ 3 tavuk göğsü
◊ 50 gr tereyağı
◊ 1 su bardağı un
◊ 1 lt süt
◊ 1 su bardağı rendelenmiş cheddar peyniri (veya Kars gravyeri)
◊ 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
◊ 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
◊ 1’er çay kaşığı tuz ve karabiber
◊ 1 çay kaşığı muskat rendesi (isteğe bağlı)
NASIL YAPARIM?
◊ Karnabaharı küçük parçalara ayırıp tuzlu suda haşlayın, süzün.
◊ Tavuğu haşlayıp süzün. Elinizle didikleyin veya bıçakla küçük parçalara doğrayın.
◊ Tavuk ve karnabaharı karıştırıp sıvıyağla yağladığınız derin bir fırın kabına yerleştirin.
◊ Beşamel sosu hazırlamak için tereyağını orta boy bir tencerede eritin. Unu koyup sürekli karıştırarak hafifçe sararıncaya kadar 2-3 dakika kavurun. Tencereyi ocaktan alıp bir yandan sürekli karıştırarak yavaş yavaş sütü ekleyin. Muskatı katın.
◊ Tencereyi ocağa koyun, koyulaşıp kaynayıncaya kadar sürekli karıştırarak pişirin. Kaynamaya başlayınca altını kısıp cheddar peynirini ekleyin ve 1 dakika daha karıştırıp ocaktan alın. Tuz ve karabiberi ilave edip karıştırın. Sosu karnabaharlı tavuğun üzerine gezdirin. Rendelenmiş kaşar peyniri ve pul biber serpiştirin.
◊ Önceden 180 dereceye ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar 30-35 dakika pişirin. Sıcak servis edin.
BROKOLİLİ KİŞ (4 KİŞİLİK)
NE LAZIM?
Hamuru için
◊ 250 gr tereyağı (oda sıcaklığında)
◊ 4 su bardağı un
◊ 2 yemek kaşığı yoğurt
◊ 1 yumurtanın sarısı
◊ 1 paket kabartma tozu
◊ 1 çay kaşığı tuz
Üzeri için
◊ 250 gr brokoli
◊ 1 su bardağı mantar
◊ 200 ml krema
◊ 1 çay bardağı süt
◊ 2 yumurta
◊ 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
◊ 1’er çay kaşığı tuz, karabiber
NASIL YAPARIM?
◊ Brokoliyi çiçek demetleri gibi küçük parçalara ayırıp saplarını kesin. Kaynar tuzlu suda 5 dakika haşlayıp süzün. Küp doğranmış mantarları ekleyip kenarda bekletin.
◊ Hamuru için unu derin bir kaba koyun. Tuz ve kabartma tozunu ekleyip karıştırın. Tereyağı, yoğurt ve yumurta sarılarını ilave edip yoğurmaya başlayın. Malzemeler özleşip hamur da kulakmemesi kıvamına gelince üzerini örtün. Oda sıcaklığında yarım saat dinlendirin.
◊ Krema ve sütü bir kâseye alın. Tel çırpıcıyla sürekli çırparak yumurtaları ekleyin. Peynir ve sebzeleri katıp karıştırın. Tuz ve karabiberi serpip karıştırarak bir kenarda bekletin.
◊ Dinlenen hamuru 30-35 santim çapındaki yağlanmış bir tart kalıbına veya borcama yayın. Hamuru 7-8 yerinden çatal ucuyla delin. Artan hamuru buzlukta saklayabilirsiniz.
◊ Harcı hamurun üzerine yayın. Önceden 180 dereceye ısıttığınız fırında 45-50 dakika, hamurun kenarları altın sarısı olana kadar pişirin. Dilimleyip sıcak sunun.
Paylaş