Çeşme Yarımadası’nı bölgeye özel çeşit çeşit malzemeleri ve yemekleri üzerinden anlatan ‘Yarımada Yolculuğunda Eskimeyen Lezzetler’ ilham veren bir kitap. İçindeki kolay uygulanabilir tarifler arasında Seferihisar’ın ıspanak balığı, Sefaradların pırasa dolması ve enginar sirkeli tahin sos gibi lezzetleri görmek beni çok sevindirdi.
#Ebru ErkeHürriyet Lezzetli Hayat’ın düzenlediği şef buluşmalarının ilki Raffles Teras’ta gerçekleşti. 1 Michelin yıldızlı Teruar Urla’nın şefi Osman Serdaroğlu’nun bu gece için hazırladığı özel menü sakız enginardan Macahel ballı peynir brüle’ye konuklarımızı mest etti.
#Şef BuluşmalarıDünyanın karşı karşıya kaldığı en büyük çevresel sorunlardan birinin de iklim değişikliği olduğunu ifade eden Mondelez Türkiye Genel Müdürü Karagöz, bu süreçte çözümün bir parçası olabilmek adına “Falım’la Yeşeren Sakız Ağaçları” projesini hayata geçirdiklerini söyledi. Karagöz, damla sakızının dünyada Çeşme’yle de anılmasını hedeflediklerini paylaştı.
#1Alaçatı’nın özellikle yaz aylarında sokaklarını damla sakızı kokusunun sardığını söyleyen şef Hüseyin Pancar, bu kokunun da kimi zaman tencerede pişen muhallebiden, kimi zaman da yemek sonrası içilen likörden geldiğini paylaşıyor ve ekliyor: “Sakız ağacı Ege’nin Efe’si gibi... Köklendiği yeri güzelleştiren bir doğası var.”
#1Yaz tatilinin kalan günlerinde Çeşme Yarımadası’na gitmeye hazırlanıyorsanız, bu rehber tam size göre... Her sezon yenisi, eskisiyle popüler mekânları ve cıvıl cıvıl sokaklarıyla hareketi hiç eksik olmayan Çeşme-Alaçatı hattında nereye gidilir, nerede yenir, işin içinden Çeşmeli bir isme, Alaçatı’daki Kestelinn’in şefi Beste Bağlayan’a sorduk...
#Lezzetli HayatKaraburun, Çeşme Yarımadası’nın kuzeyinde, Ege Denizi’ne doğru dev bir at başı gibi uzanan gerçek bir doğa harikası. Kuşbakışı görünümü bana hep bir dülger balığı gibi gelir. Hani şu Sait Faik’i kendisine âşık edeninden… Büyük yazar da Karaburun’u, öyküsünü yazdığı dülger balığına benzetmiş midir bilinmez ama bu büyülü burnun, sanatçı ruhlara ilham veren bir tarafı kesinlikle var.
#HürriyetÇeşme Yarımadası’nın kalbinde misafirlerini ağırlayan GenesisHotel&Spa, lüks, zenginlik ve zarafetle bir araya gelerek yeniden doğabileceğiniz, rahatlayabileceğiniz, kendinizi evinizde hissedebileceğiniz sıra dışı atmosferiyle farklı bir inziva deneyimi yaşamaya davet ediyor.
#1İzmir'in Urla ilçesindeki Klazomenai Antik Kenti'nde bu yılki kazılarda, 2 bin 500 yıllık perirrhanterion (lavabo) bulundu. Kazı Başkanı Prof. Dr. Yaşar Ersoy, "Bu yılki kazılarda, fantastik mitolojik yaratıklarla ve araba yarışlarıyla bezeli lavabo ayağı ve tabanı bulundu. M.Ö. 6'ncı yüzyıla ait bu eser, bugünden yaklaşık 2 bin 500 yıl öncesine ait. Bu şekilde figürlerle bezeli, kabartmalı ve boyalı örneğini şimdiye kadar bilmiyoruz" dedi.
#İzmirİzmir'in Urla ilçesindeki Klazomenai Antik Kenti'nde bu yılki kazılarda, 2 bin 500 yıllık perirrhanterion (lavabo) bulundu. Kazı Başkanı Prof. Dr. Yaşar Ersoy, "Bu yılki kazılarda, fantastik mitolojik yaratıklarla ve araba yarışlarıyla bezeli lavabo ayağı ve tabanı bulundu. M.Ö. 6'ncı yüzyıla ait bu eser, bugünden yaklaşık 2 bin 500 yıl öncesine ait. Bu şekilde figürlerle bezeli, kabartmalı ve boyalı örneğini şimdiye kadar bilmiyoruz" dedi.
#İzmirÇeşme Yarımadası’nda Ilıca’nın eşsiz koylarından birinde yer alan Ilıca Hotel Thermal Resort, konforunuzu ön planda tutarak dekore edilmiş odaları, spa&thermal merkezi ile tatiliniz boyunca sizi stresten ve hayatın rutininden uzaklaştırıyor.
#1Yazları 1 milyondan fazla insanı ağırlayan Çeşme, plajlarından meydanlarına, parklarından müzelerine kadar yenilenmiş yüzüyle sezona hazır. ‘Deniz, güneş, kum ve rüzgâr’a tarih, kültür ve sanat etkinlikleri de eşlik ediyor. Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran’la ilçeyi dolaşırken zaman zaman çocukluğuma döndüm...
#Çeşmeİzmir'de Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Çeşme açıklarında meydana gelen 4.4 büyüklüğünde depremi değerlendirip, "Bu bölgede Ege Denizi'nden karaya doğru hem Çeşme Yarımadası hem de Sakız Adası'na doğru uzanan faylar bulunmaktadır. Bu fayların uzunluklarına göre gelecekte üretebilecekleri en büyük depremler 6.5 ile 7.3 arasında değişmektedir" dedi.
#İzmir‘Çeşme’den Sakız Damlıyor’ projesi kapsamında sakız ağaçları için üçüncü kez hasat töreni düzenlendi. Bölgedeki sakız ağaçlarının sayısını kısa sürede 2 bin adede çıkardıklarını belirten Çeşme Belediye Başkanı M. Ekrem Oran, “Sakız Adası’nın 10 katı potansiyele sahibiz, Dünya sakız üretiminde yerimizi alacağız” dedi.
#SakızGeçen hafta Türk mutfağını yazmak üzere ülkemize gelen İtalyan gazeteci arkadaşlarımı İstanbul’dan sonra İzmir’e götürdüm. Malum, Çeşme Yarımadası’nın en yeşil, en bereketli dönemindeyiz. Mutfağımızın o çok övdüğümüz otlarını, zeytinyağlılarını, sebzelerini göstermek için en doğru yerdeyiz...
#GastronomiÖnlemler alarak geçireceğimiz ama kısıtlamaların olmadığı ilk ‘pandemili’ yılbaşı için sayılı günler kaldı. Biz de 2021’e veda edip 2022’ye başka bir şehirde “Merhaba” demek isteyenler için jürimize “Yeni yılı nerede karşılayalım” diye sorduk, ülkemizdeki birbirinden güzel 10 adresi listeledik. İsteyene sessiz sakin, isteyene partili, eğlenceli seçeneklerimiz var. Önerilen şehirlere ya da kasabalara giderseniz ‘nerede, ne yiyebiliriz’ tavsiyelerini de EBRU ERKE yazdı.
#Yeni Yıl Adresleriİzmir'in Konak ilçesindeki Antik Roma'dan kalma yaklaşık 2 bin yıllık İpek Yolu'nun üzerine her hafta pazar kuruluyor. Bunun yanında kalıntıların üzerine park edilen araçlar sebebiyle yolun birçok noktasında, çökmeler meydana geldiği görüldü. Bölgenin bir an önce koruma altına alınması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Engin Berber, "Ülke olarak bir hazinenin üzerinde oturuyoruz ama bu hazineyi gelecek kuşaklara aktarmakta sıkıntı yaşıyoruz" dedi.
#İzmir