Kayseri denince herkesin aklına önce pastırma ardından da mantı üşüşür. İkisi de vazgeçemeyeceğim sevgilidir. Onların damağımla cilveleşmesi çok keyif verir bana. Yaşamımı lezzetlendirir. Ama Kayseri mutfağını, bu iki yiyecekle sınırlamak büyük bir haksızlık! Öylesine lezzetli yemekler var ki, insanın aklı başından uçup gidiyor. Geçen hafta Kayseri’ye gidip bu zengin mutfakla hasret giderdim.
#YemekGupse Özay, “Deliha”nın ikinci filmiyle bu hafta seyirci karşısına çıktı. Bu sefer yönetmen koltuğunda da kendi oturuyor. Yazıp, yönetip oynadığı filmi anlatırken neden kendisine hiç öpüşme sahnesi yazmadığını sordum. Nedeni sevgilisi Barış Arduç değil, babasıymış meğer... Feminizmden gizli muhafazakâr olup olmadığına, şişmanların sevişmesinden parayla ilişkisine kadar her şeyi sordum.
#Gupse ÖzaySeverek yediğimiz mantının iç harcından pişirme tekniğine kadar birçok farklı çeşidi bulunuyor. Yöresel mantılarımız kadar, geçmişte aynı topraklar üzerinde yaşadığımız komşu ülkelerinde meşhur mantıları da mutfaklarımızın sevilen lezzetleri. Siz de hamurunu kolayca hazırlayarak nefis yöresel mantılar hazırlayabilirsiniz.
#Çıtır Mantı Tarifi- Çorum'da, bazıları artık unutulmaya başlanan Çerkez yemekleri, Kafkas Kültür Derneği'nde akordiyonla çalınan Çerkez müzikleri eşliğinde sunuluyor- Dernek Başkanı Ercan: - "Üyelerimizden ve vatandaşlarımızdan gelen talep üzerine derneğimizde Çerkez yemekleri yaparak Çerkez müzikleri eşliğinde ikram ediyoruz. İsteyen gelip derneğimizde akordiyonla çalınan müzik eşliğinde yemeklerimizi yiyebildiği gibi isteyenlerin ev ve iş yerlerine de servis yapıyoruz"
Emekli olduktan sonra 2003’te Eskişehir’e yerleşen ve bu ilimizde iki akaryakıt istasyonu ile iki restoran açan Ayten ve Hayati Çetin çifti, 40 milyon lira ciro yakaladı. İlk restoranında ‘kuru fasulye’ ile meşhur olan Ayten Hanım, bugüne kadar 220 bin civarında ‘çömlekte kuru fasulye’ sattığını söylüyor.
#Ayten Çetin- Kayseri'de, bir çift, bazıları artık unutulmaya başlanan Çerkez yemeklerini, Kafkas Derneği'nde açtıkları kafede genç nesille buluşturuyor - Kafe işletmecisi Kip: "Çocuklarımız bu yemekleri bilmeden büyüyor. Burada yaptığımız yemekleri özellikle gençler çok beğeniyor"
Bir hayat tarzı olarak vejetaryenliği benimseyip et yemeyenlerin sayısı arttıkça vejetaryen restoranların sayısı da artıyor. Ayrıca mönüsünde vejetaryenleri mutlu edecek seçenekler bulunduran mekanların sayısı da katlanıyor. Bu tür mekanların çoğunda organik malzeme kullanılıyor, eğitimli personel çalışıyor. Bu hafta jürimize vejetaryenlerin yemek yiyebileceği 10 adresi sorduk. İlginç bir tesadüfle, hemen hepsi içkisiz olan bu mekanların çoğu Beyoğlu’nda...
Bursa’nın güçlü ilçeleri var. Onların başarılı faaliyetleri hem kendilerine hem de Bursa markasına güç veriyor. İlçe belediyelerin son dönemde yaptığı başarılı organizasyonlara, festivallere katılıyorum, güzel işler çıkarıyorlar. Bu sayfada da gözlemlerimi ve değerlendirmelerimi yapıyorum.
#BursaBayramlar, bayram gelenekleri çocukluğumun en unutulmaz anıları arasında oldu her zaman. Arife gününden başlayan hazırlıklarda anneme yardım eder, ardından yeni bir ayakkabı ya da elbise başucumda, ertesi günün heyecanıyla tatlı bir uykuya dalardım.
#Müge AkgünÇerkez tavuğu, didilmiş tavuk etleri ve ceviz içi ile yapılan bir tür meze çeşididir. Farklı baharatlarla lezzetinde değişiklik yapabileceğiniz Çerkez tavuğuna kurutulmuş kırmızı biberler de ekleyebilirsiniz. Peki, Çerkez tavuğu nasıl yapılır? İşte, adım adım Çerkez tavuğu tarifi
#Çerkez TavuğuBu hafta size kıyı yolundan uzun ama lezzetli bir yolculuk önereceğim. Bu yolculuk Sinop’tan başlayıp, Rize’de sona erecek. Yol çok güzel ve keyifli. Manzaralı ve yemyeşil tepeler. Güneyin sıcağına alternatif, daha insaflı bir hava… Bir de buna her şehirde, kasabada değişen birbirinden lezzetli yemekleri eklerseniz bu yolculuğun tadı uzun süre damağınızda kalacak.
#Karadeniz Lezzetleri